Καποια πληροφορία? Κανείς?
Φίλε μου,
μια που δεν απάντησε κανείς συγκεκριμένα για την οργανοποιία, θα σου μεταφέρω την εμπειρία μου όσον αφορά τη χρήση του λινέλαιου για συντήρηση ξυλείας γενικώς.
Το λινέλαιο (για καρυδέλαιο δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτε) χρησιμοποιείται ευρέως από ελαιοχρωματιστές ως υπόστρωμα για ξύλινα κουφώματα και πατώματα ειδικώς από σουηδικό ξύλο αλλά και από καστανιά. Αραιώνεται σε ποσοστό από 15% μέχρι και 50% (αναλόγως το πόσα χέρια και τι προστασία θέλουμε να πετύχουμε) με νέφτι (τερεβινθέλαιο) ή white spirit (δεν είναι το ίδιο με το νέφτι αν και επειδή κάνει την ίδια δουλειά συνήθως το μπερδεύουμε).
Αναλόγως τη θερμοκρασία και την αραίωση στεγνώνει μέσα σε περίπου μία ημέρα και μετά χρειάζεται σίγουρα γυαλοχάρτισμα.
Αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα όταν η τελική βαφή θα είναι κάποια ριπουλίνη ή κάποιο βερνίκι που αραιώνεται με το ίδιο διαλυτικό. Έχω δεί ότι όταν "ασταρώνουμε" με λινέλαιο η πρόσφυση στην τελική βαφή είναι πάρα πολύ καλή και βελτιστοποιείται η απόδοση τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και κατανάλωσης βαφής.
Επίσης λόγω σχεδόν λαδοκίτρινου χρώματος σκουραίνει αισθητώς το αρχικό χρώμα του ξύλου.
Ανέφερα ειδικώς το σουηδικό ξύλο καθώς σε πολλά άλλα ξύλα (πχ τα τροπικά) το λινέλαιο αναλόγως και με την αραίωσή του αντί να απορροφηθεί δημιουργεί επιφανειακή φλύδα που με την πάροδο του χρόνου σκάει και αποκολλάται. Άρα μια δοκιμή θα ήταν η καλύτερη λύση.
Στην επιπλοποιία δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ καθώς οι καταλληλότερες τελικές βαφές, λάκες και βερνίκια αραιώνονται με πολύ πιο ισχυρά διαλυτικά (νίτρου, πολυουρεθάνης κ.ά) που δεν είναι συμβατά με το λινέλαιο.
Αυτά γνωρίζω.
Υ.Γ. Στο θέμα "Λουστράρισμα με γομαλάκα βήμα-βήμα" στην απάντηση Νο 6 αναφέρθηκε και η χρήση του λινέλαιου με χρήση και κάποιου στεγνωτικού .