Αποστολέας Θέμα: Καρυδέλαιο για εμποτισμό  (Αναγνώστηκε 7226 φορές)

bacharikos

• Jr. Member
  • **
Καρυδέλαιο για εμποτισμό
« στις: Οκτωβρίου 07, 2011, 01:33:49 πμ »
Έχει χρησιμοποιήσει κανείς καρυδέλαιο (ή λινέλαιο) για εμποτισμό?
Ποια είναι η διαδικασία?
Χρειάζεται γυαλοχαρτάρισμα μετά από κάθε χέρι?
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το βρώσιμο καρυδέλαιο?
Πως αραιώνονται?
Χρόνος που απαιτείται για να στεγνώσουν?
Υπάρχει συνεργασία με την γομαλάκα σαν φιλμ?
Ρητίνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί?

Γενικά, ό,τι έχει δοκιμάσει κανείς με αυτά τα υλικά θα ήταν καλό να υπάρχουν εδώ! ::)
Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

bacharikos

• Jr. Member
  • **
Απ: Καρυδέλαιο για εμποτισμό
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 07:53:11 μμ »
Καποια πληροφορία? Κανείς?

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 11, 2011, 12:28:08 πμ »
Καποια πληροφορία? Κανείς?

Φίλε μου,
μια που δεν απάντησε κανείς συγκεκριμένα για την οργανοποιία, θα σου μεταφέρω την εμπειρία μου όσον αφορά τη χρήση του λινέλαιου για συντήρηση ξυλείας γενικώς.

Το λινέλαιο (για καρυδέλαιο δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτε) χρησιμοποιείται ευρέως από ελαιοχρωματιστές ως υπόστρωμα για ξύλινα κουφώματα και πατώματα ειδικώς από σουηδικό ξύλο αλλά και από καστανιά. Αραιώνεται σε ποσοστό από 15% μέχρι και 50% (αναλόγως το πόσα χέρια και τι προστασία θέλουμε να πετύχουμε) με νέφτι (τερεβινθέλαιο) ή white spirit (δεν είναι το ίδιο με το νέφτι αν και επειδή κάνει την ίδια δουλειά συνήθως το μπερδεύουμε).
Αναλόγως τη θερμοκρασία και την αραίωση στεγνώνει μέσα σε περίπου μία ημέρα και μετά χρειάζεται σίγουρα γυαλοχάρτισμα.
Αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα όταν η τελική βαφή θα είναι κάποια ριπουλίνη ή κάποιο βερνίκι που αραιώνεται με το ίδιο διαλυτικό. Έχω δεί ότι όταν "ασταρώνουμε" με λινέλαιο η πρόσφυση στην τελική βαφή είναι πάρα πολύ καλή και βελτιστοποιείται η απόδοση τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και κατανάλωσης βαφής.
Επίσης λόγω σχεδόν λαδοκίτρινου χρώματος σκουραίνει αισθητώς το αρχικό χρώμα του ξύλου.
Ανέφερα ειδικώς το σουηδικό ξύλο καθώς σε πολλά άλλα ξύλα (πχ τα τροπικά) το λινέλαιο αναλόγως και με την αραίωσή του αντί να απορροφηθεί δημιουργεί επιφανειακή φλύδα που με την πάροδο του χρόνου σκάει και αποκολλάται. Άρα μια δοκιμή θα ήταν η καλύτερη λύση.
Στην επιπλοποιία δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ καθώς οι καταλληλότερες τελικές βαφές, λάκες και βερνίκια αραιώνονται με πολύ πιο ισχυρά διαλυτικά (νίτρου, πολυουρεθάνης κ.ά) που δεν είναι συμβατά με το λινέλαιο.

Αυτά γνωρίζω.

Υ.Γ. Στο θέμα "Λουστράρισμα με γομαλάκα βήμα-βήμα" στην απάντηση Νο 6 αναφέρθηκε και η χρήση του λινέλαιου με χρήση και κάποιου στεγνωτικού .
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 11, 2011, 01:41:51 πμ από Κούρος »

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 11, 2011, 01:17:37 πμ »
Να 'σαι καλά φίλε μου για τα φώτα σου..
Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες.
Πάντως, χωρίς να έχω κάνει ανάλογη προσπάθεια, στεγνωτικά λάδια (καρυδέλαιο, λινέλαιο, παπαρουνέλαιο κλπ) χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά στην "δυτική" οργανοποιία για εμποτισμό.

kostaslaouto

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 11:06:42 μμ »
Καρυδελαιο μπορεις να χρησιμοποιησεις σε πολλες περιπτωσεις
1. Βαφη του ξυλου πριν απο καποιο λουστραρισμα κατι σαν stain
2.Ενας τροπος που εκαναν παλιοι λαουτιεριδες οπως ο παππους μου
παιρναν καρυδια μαζι με το κελυφος τα ζεσταναν οχι παρα πολυ
κατοπιν τα εσπαγαν επαιρναν την ψυχα την τυλιγαν σε ενα πανι
 [τουλουπανι] τα χτυπαγαν μαζι με το πανι μεχρι να βγαλουν λαδι
[δεν και θελει μεγαλη προσπαθεια] και το πανι αυτο το χρησιμοποιουσαν σαν μπαλα γομαλακας
αλλα για καθαρισμο  ή για να καλυψουν μικρογρατζουνιες σε οργανα λουστραρισμενα
Αλλοι υποστηριζουν οτι αυτο δινει καποια ζωντανια στον ηχο πραγμα καταλαβαινεις εντελως πρoσωπικο
Ευτυχιμα ειναι δεν χρειαζεται να βγαλουμε χορδες γιατι αλλα λαδια τις μουγγενουν
Αυτα

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 17, 2011, 12:12:49 πμ »
Καρυδελαιο μπορεις να χρησιμοποιησεις σε πολλες περιπτωσεις
1. Βαφη του ξυλου πριν απο καποιο λουστραρισμα κατι σαν stain
2.Ενας τροπος που εκαναν παλιοι λαουτιεριδες οπως ο παππους μου
παιρναν καρυδια μαζι με το κελυφος τα ζεσταναν οχι παρα πολυ
κατοπιν τα εσπαγαν επαιρναν την ψυχα την τυλιγαν σε ενα πανι
 [τουλουπανι] τα χτυπαγαν μαζι με το πανι μεχρι να βγαλουν λαδι
[δεν και θελει μεγαλη προσπαθεια] και το πανι αυτο το χρησιμοποιουσαν σαν μπαλα γομαλακας
αλλα για καθαρισμο  ή για να καλυψουν μικρογρατζουνιες σε οργανα λουστραρισμενα
Αλλοι υποστηριζουν οτι αυτο δινει καποια ζωντανια στον ηχο πραγμα καταλαβαινεις εντελως πρoσωπικο
Ευτυχιμα ειναι δεν χρειαζεται να βγαλουμε χορδες γιατι αλλα λαδια τις μουγγενουν
Αυτα

Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες, πραγματικά!! Έχεις δει ή σου έχει πει ο παππούς τον τρόπο που χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο για "βάψιμο" πριν από το λούστρο? Πως διαλύεται, αν χρησιμοποιείται με πινέλο? Και αν πάνω από το καρυδέλαιο "κολλάει" η γομαλάκα?

kostaslaouto

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 17, 2011, 11:45:47 μμ »
Σχετικα με την βαφη με καρυδελαιο το χρησιμοπιεις οπως ολα τα λαδια με καποιο πανι σφουγγαρι κ.α
Δοκιμασε να βαψεις ενα ξυλο που εχει αρκετα νερα με λαδι  teak oil ,tang oil, ακομα και λαδι τικ της
ξυλοντεκορ  που ειναι το καλυτερο αστο κανα 2 ωρες να στεγνωσει και λουστραρισε οπως λουστραρεις
με γομαλακα ,νιτρα ,2 συστατικων , νερου
θα δεις το ξυλο πιο ζωντανο με τα νερα πιο εντονα ,τα ιδιο γινεται με το καρυδελαιο με ενα τονο πιο σκουρο
οσο και τι ιδιο το καρυδελαιο
Τωρα ισως θελεις περισσοτερες λεπτομερειες καλυτερα ρωτησε  εσυ γιατι δεν τα παω και καλα με την γραφη στο pc

chris

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 11:37:48 μμ »
http://www.vivechrom.gr/htmlsite/productdetails.asp?id=94  Εγώ φίλε μου χρησιμοποιώ αυτό καί έμεινα ευχαριστημένος  είναι φθηνό καί κάνη καλή δουλειά . Τό μόνο πού θέλη 24 ώρες γιά νά στεγνώση θά τό βρε'ις στ'ην αγορά πολύ εύκολα καί έχη 8 ευρώ τό λίτρο

Tags: