Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 36966 φορές)

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #165 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 03:14:46 μμ »
Αν είναι μόνο αυτό μικρό το κακό,γιατί δεν θέλω να κάνω σουροτίρι το καραολο.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #166 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 03:33:28 μμ »
δες αν μπαίνουν με το γρανάζι κάτω.
Απ' ό,τι βλέπω, η απόσταση από το πάνω κοκκαλάκι (nut) μέχρι τον πρώτο άξονα μάλλον αρκεί (εγώ συνήθως έχω min 4 εκ., αλλά και πιο λίγο να βγει δεν πειράζει - αρκεί να μην ακουμπάνε τα δάχτυλα όταν παίζεις).
Δεν μπορώ να καταλάβω αν επαρκεί και προς τα πάνω - προς το τελείωμα του καράολα δηλαδή. Αν αρκεί, γύρνα τα και αν έχεις κάνει τρύπες για τα βιδάκια (δεν διακρίνω) κάλυψε το πίσω μέρος με κανέναν καπλαμά.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #167 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 03:40:53 μμ »
Μπράβο ρε Μάνο,μπαίνουν ακριβός στις ίδιες τρύπες.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #168 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 04:19:04 μμ »
όλη η κατασκευή μια χαρά αλλά το καράολο η ταπεινή μου άποψη είναι οτι έπρεπε να γίνει ξεχωριστό κομμάτι...έχει βγει σόκορο το ξύλο εκεί πράγμα που μειώνει πάρα πολύ την μηχανική αντοχή του...

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #169 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 07:01:14 μμ »
Τον έδεσα που λέτε αβερνίκοτο για να δώ αν τραγουδάει.Εχω την εντύποση ότι είναι λίγο πρίμος.Καβαλάρι βέβαια έβαλα αυτόν που είχα στον άλλο μπαγλαμά.Έτσι για δοκιμή.
Εδώ βιντεάκι:
 http://youtu.be/LZAyCVJRzY4
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 07:39:10 μμ από Δημήτρης Καρακασιλιώτης »

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #170 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2014, 08:20:30 μμ »
Μια χαρούλα μου ακούγεται φίλε μου.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #171 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2014, 08:15:26 πμ »
Μια χαρούλα μου ακούγεται φίλε μου.

συμφωνώ.
Άντε, ξεκίνα το επόμενο...  ;D

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #172 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2014, 10:14:27 πμ »
Σιγά σιγά παιδια.Σειρά τώρα έχει η γομαλάκα και μετά ο σωστός ο καβαλάρης.Λογικά με τα βερνίκια και τον καβαλάρη,να δω αν θα αλάξει και λίγο ο ήχος.Λοιπόν,200ml οινόπνευμα,2 κουταλιές του γλυκού γομαλάκα.Σωστά;Πρώτα παραφινέλεο και μόλις στεγνώσει ξεκινάω με γομαλάκα.6-7 στρώσεις και ενδιάμεσα τρύψιμο με ψιλό σύρμα κουζίνας.Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξω ελαφρόπετρα;Αν δεν το κάνω ποιό το πρόβλημα;
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 25, 2014, 11:02:32 πμ από Δημήτρης Καρακασιλιώτης »

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #173 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2014, 12:17:03 μμ »
Παραφινέλαιο.Σκουπίζω σε μια ώρα και αύριο που θα είναι έτοιμη και η γομαλάκα ξεκινάω.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #174 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2014, 05:15:46 μμ »
Καλησπέρα.Εχθές όλη μέρα ασχολήθηκα με την ελαφρόπετρα.Τελικά κατάλαβα αρκετά καλά ότι είναι απαραίτητη για το φινίρισμα-γέμισμα των πόρων.Τι πόρων δηλαδή το δεσποτάκι με τα νερά του έχει χαντάκια.Το έτριψα τουλάχιστον 7 φορές με διάστημα μεταξύ αυτών 1 ώρα.Οινόπνευμα-μπάλα-ελαφρόπετρα,τρίψιμο.Στο τέλος το ξαναπέρασα-έτριψα με ένα βαμβακερό πανί.Όχι μόνο το καπάκι αλλά όλο το όργανο.Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό αλλά μου άφησε τα σημεία που γεμίζανε με την ελαφρόπετρα,λευκά.Βέβαια όλο το όργανο ήταν πολύ απαλό.Είπα ότι με την γομαλάκα θα σβήσουν και το ξεκ΄νησα πάλι σήμερα το πρωί.Η γομαλάκα είχε διαλυθεί όλη και δεν είχα μαρμίτα στον πάτο καθόλου.Ξεκίνησα λοιπόν να το περνάω και είδα τα εξής.Η γομαλάκα παιρνόταν χωρίς να κολλάει ,πάρα μόνο ελάχιστα,παρόλο που δεν έβαλα καθόλου παραφινέλαιο.Στα σημεία που γέμισαν με ελαφρόπετρα στα ποιο πολλά ,ίσος και μικρότερα,η ελαφρόπετρα δεν φαινότανε.Σε αρκετά όμως η διαφορά είναι έντονη οπώς στην  φωτογραφία.Αυτό ήταν το πρώτο χέρι γομαλάκα και όντος άρχισε να γυαλίζει λίγο.Επειδή μου φάνηκε αραιό το μείγμα πρόσθεσα 1 κουταλιά του γλυκού ακόμα γομαλάκα στο βάζο.Το βράδυ θα περάσω ακόμα ένα χέρι και θα δω το αποτέλεσμα.Σκοπός μου είναι να περνάω ένα χέρι γομαλάκα την ημέρα.Αν κάτι δεν κάνω καλά.παρακαλώ πείτε μου πριν συνεχίσω.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #175 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2014, 07:31:17 μμ »
Μαντέψτε.Ξύσιμο και φτου και από την αρχή.Αλλη μέθοδο,Πρώτα γομαλάκα δύο χέρια και μετά ελαφρόπετρα.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 27, 2014, 07:54:23 μμ από Δημήτρης Καρακασιλιώτης »

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #176 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 11:13:27 πμ »
Καλημέρα.Αφού πέρασα 3 χέρια γομαλάκα στην αρχή,έξυσα-στόκαρα όσο μπορούσα με πούδρα ελαφρόπετρας,που βρήκα σε μαγαζί με υλικά οδοντοτεχνείας και οινόπνευμα άλλες 2 φορές.Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και με εντυποσίασε.Και ερχόμαστε τώρα στο μετά.Είμαι στο τρίτο χέρι γομαλάκας και ενώ θα έπρεπε να κολλάει η μπάλα αυτό δεν γίναιτε.Δεν επειμένω δεύτερη φορά στο ίδιο σημείο,παρά μόνο εάν περάσουν 2-3 λεπτά.Βέβαια ο μπαγλαμάς έχει μικρή επιφάνεια.Λάδι δεν χρειάστηκε να βάλω καθόλου.Η γομαλάκα δυαλίθεικε πολύ γρήγορα τελείος και η αναλογία της με το οινόπνευμα πλέον είναι 200ml οινόπνευμα και 5 κουταλιές της σούπας γομαλάκα.Έχει γυαλίσει μεν ακετά το όργανο αλλά δέν έχει πιάσει την κρούστα την παχιά που είναι σαν να το έχεις περάσει λούστρο.Όχι ότι με χαλάει αυτό αλλά δεν ξέρω άν είναι σωστό.Περνάω 1 χέρι την ημέρα.Και κάτι άλλο.Το καπάκι που δεν το στόκαρα με ελαφρόπετρα,ενώ έχει γυαλίσει λίγο,όχι όμως όπως το υπόλοιπο όργανο.Μου φαίνετε στην αφή λίγο άγριο,σε σχέση πάντα με το υπόλοιπο όργανο.Να βάλω περισότερη γομαλάκα,και να επειμήνω με περισότερο δούλεμα,κύκλους-οχτάρια;Και κανα δυό φώτο μπας και καταλάβετε κάτι.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #177 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 09:45:09 πμ »
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας για τις συμβουλές σας.Χωρίς αυτές δεν θα τα κατάφερνα.Επιτέλους τελείωσε ο μπαγλαμάς και για εμένα τα κατάφερα αρκετά καλά.Είπαμε.Το επόμενο θα είναι καλύτερο.Και μάλλον ο τζουράς θα είναι το επόμενο.Όχι τώρα,λόγο του ότι σε 20 μέρες περιμένω τον γιο,αλλά τον Νοέμβρη που θα χρειαστώ και μια μικρή ψυχοθεραπεία.Είστε μια υπέροχη και ακομπλεστάριστη παρέα όλοι σας.Και ας πέρασα και το όριο των 80 μηνυμάτων!!!!

Τελειωμένος με τα όλα του.

https://www.youtube.com/watch?v=rLtK0EAidLM

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #178 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 10:58:41 πμ »
συγχαρητήρια Δημήτρη, και καλή επιτυχία και στο επόμενο!

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #179 στις: Οκτωβρίου 03, 2014, 02:06:20 μμ »
Μπράβο φίλε και παίζεις και ωραία.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.