Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 37051 φορές)

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #135 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 11:57:36 πμ »
Μόλις παρέλαβα την κόλλα.Άντε και καλή συνέχεια.Πρώτο στη σειρά είναι το παραπέτι.Σείρα μετά και αφού ανοιχτεί η τρύπα,έχει το καμάρι στό καπάκι.Νομίζω ότι 1 ώρα με τις βίδες είναι αρκετή.Το παραπέτι θέλω να το πάρω λίγο φάλτσα για να μην έχει γωνιές από την κάτω πλευρά και να έρθει γλυκά με το σκάφος.Σωστά;

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #136 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 12:03:04 μμ »
καλου κακου κρατα το 3-4 ωριτσες αν οχι μια μερα.... εχω την εντυπωση πως η titebond πανω στο 2ωρο αποκταει το 70-80% της κολλητικης της ιδιοτητας και στο 24ωρο το 100%. Ολα αυτα χωρις να ειμαι σιγουρος. Καλυτερα να σου πει καποιος με σιγουρια. Πολυ καλη δουλεια παντως. Ευγε!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #137 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 12:38:18 μμ »
ΡΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΙ ΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΩΤΑΣ? ΑΦΟΥ ΤΟΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕΣ.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ 24 ΩΡΟ.....
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΚΟΛΛΑ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #138 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 12:50:13 μμ »
Άστα ρε Κώστα.Στο Βόλο μένω αλλά επειδή υπήρχε ένα θεματάκι έπρεπε να περιμένω.Ήθελα μαζί και ένα κόκκαλο και ένα καπάκι για τζουρά για το επόμενο όργανο.οπότε έπρεπε να περιμένω.Οι οδηγίες στην κόλλα λένε,δεν ξέρω και πολύ καλά αγγλικά,ότι θέλει 30 λεπτά πίεση και όντος μετά από 24 ώρες είναι έτοιμο.Δεν θα κάνω τίποτα άλλο στα κομμάτια που κολλάω.Σήμερα μόνο το παραπέτι και το καμάρι στό καπάκι.Αύριο και αφού έχουν στεγνώσει καλά θα βάλω το καπάκι στο σκάφος.Τόχω δεν τόχω το θέμα,ψάρακας είμαι και κολόνω να φύγω μπροστά.Για αυτό σας πρίζω λίγο.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #139 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 01:00:09 μμ »
Άστα ρε Κώστα.Στο Βόλο μένω αλλά επειδή υπήρχε ένα θεματάκι έπρεπε να περιμένω.Ήθελα μαζί και ένα κόκκαλο και ένα καπάκι για τζουρά για το επόμενο όργανο.οπότε έπρεπε να περιμένω.Οι οδηγίες στην κόλλα λένε,δεν ξέρω και πολύ καλά αγγλικά,ότι θέλει 30 λεπτά πίεση και όντος μετά από 24 ώρες είναι έτοιμο.Δεν θα κάνω τίποτα άλλο στα κομμάτια που κολλάω.Σήμερα μόνο το παραπέτι και το καμάρι στό καπάκι.Αύριο και αφού έχουν στεγνώσει καλά θα βάλω το καπάκι στο σκάφος.Τόχω δεν τόχω το θέμα,ψάρακας είμαι και κολόνω να φύγω μπροστά.Για αυτό σας πρίζω λίγο.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΗΖΕΙΣ ΡΕ ΑΓΟΡΙ...................ΟΤΙ ΘΕΣ ΡΩΤΑ. ΑΠΛΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΚΟΛΠΑ. ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΟΞΟ ΠΑΡΑΠΕΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #140 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 03:02:59 μμ »
Αφού έφαγα με μια σβουρίτσα για οδηγό την τρύπα για να την γλυκάνω,κόλλησα την ροζέτα.

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #141 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2014, 03:26:40 μμ »
Κούκλα βγαίνει Δημήτρη, προχώρα ακάθεκτος. Είδες που είχες και ενδιασμούς;!
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #142 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2014, 10:38:54 πμ »
Καλημέρα.Σήμερα κόλλημα καμαριού 2,3cm απόσταση από τον καβαλάρη.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #143 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2014, 11:43:17 πμ »
Καλημέρα.Κόλλημα καπάκι και μέχρι να στεγνώσει ξεκινάω την ταστιέρα.Έχω κάνει το σημάδεμα και έναν μικρό οδηγό για το πριόνι.Θα κάνω και μερικές δοκιμές με άλλο ξύλο.Για τις τελίτσες στις νότες τι μπορώ να βάλω;Ρώτησα για βέργα αλουμινίου και μπορώ να βρώ μέχρι 6mm διάμετρο και 50cm μήκος.Κώβετε με σιδεροπρίονο και μετά λυμάρισμα επάνω στην ταστιέρα;

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #144 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2014, 03:05:26 μμ »
Η πατέντα της πατέντας.Και επειδή όποιος δεν έχει μυαλό έχει ποδάρια,και έτσι αντί να χαράξω την ταστιέρα όπως ήταν τετραγωνισμένη,φρόντισα πρώτα να κόψω την ταστιέρα στο σχήμα του μάνικου.Το αποτέλεσμα ήταν ότι με κάθε τάστο που έφτιαχνα έπρεπε με το σφυράκι να ανοίγω τα πλαϊνά ξύλα στο μέγεθος του επόμενου.Τέλος πάντων όλα καλά πήγαν.Σειρά έχουν τα σύρματα τώρα.Έκανα μια δοκιμή και μπαίνει αρκετά σφυνοτά.Αν το τραβήξω από τα πλαϊνά βέβαια βγαίνει.Στο πλάι,το κομματάκι του σύρματος το έφαγα με αρκετό κόπο με μια πέτρα από το dremel.Με αρκετό κόπο όχι λόγο της προσοχής μην μου φύγει το dremel στην ταστιέρα αλλά λόγο του ότι όταν το έτρωγα από την μία πλευρά αυτό μετακινούνταν συρταροτά και έβγαινε από την άλλη.Το πάτησα και εγώ με έναν σφιγκτήρα στο τέλος και έκανα δουλειά.Όλα αυτά στο πρώτο σύρμα.Όταν την τελειώσω όλη και αν όλα πάνε καλά θα ανεβάσω φωτογραφία.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #145 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2014, 04:08:27 μμ »
Και έκει που έβλεπα εφιάλτες με την ταστιέρα και το πώς θα την καταφέρω,αποοδείχτηκε ποιό ευκολη από όλα τα άλλα μέχρι στιγμής.Η άποψή μου είναι ότι πρώτον δεν πρέπει να ισιόνουμε το σύρμα πρίν κόψουμε και δεύτερον πολύ καλό μέτρημα στο μέγεθος του σύρματος.Ούτε dremel ούτε πέτρες.Μια χαρά κοπήκανε,ίσα ίσα.Τώρα λίγο γυαλόχαρτο για να τα γλυκάνω και έτοιμος.2-3 που μου κόπηκαν λάθος τα κράτησα για τον επόμενο.Σε αυτά που μου βγαίναν λίγο μεγαλήτερα τα έβαζα σε ένα άλλο τάστο.Και εγώ νόμιζα ότι θα τελειώσω το βράδυ!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #146 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2014, 09:37:15 μμ »
ωραιος, πολύ καλα τα πας, ομως τωρα που κάρφωσες τα τάστα θα είναι δύσκολο να βαλεις τσαμπουκάδες και να τους φέρεις φάτσα με την ταστιέρα, έπρεπε πρωτα να τους φτιάξεις και μετα να βάλεις τα ταστα, μπορεις ομως να τα κάνεις ζωγραφιστα με κάποιο ακρυλικο ισως, και κάτι τελευταιο, πρωτα κολλάνε την ταστιέρα στο μανικι και μετα περνάνε τα ταστα, δεν ξέρω αν ειναι λάθος αυτο που έκανες αλλά σίγουρα θα σε δυσκολέψει στο μονταρισμα της ταστιέρας, αυτα απο μένα, καλή συνέχεια και περιμένω να τον ακούσω.

ΥΓ. η ροζέτα τα σπάει.

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #147 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2014, 07:53:19 πμ »
δημητρη με αυτη την μεθοδο το οργανο μολις το κουρδισεις θα σκευρωσει,θα βγαλεις τα ταστα και θα κολησεις την ταστιερα,αφου βαλεις τους τσαμπουκαδες και ισιωσεις την ταστιερα ωστε να ειναι εντελως ευθεια τοτε θα καρφωσεις τα ταστα,τα ταστα θα πρειπει να μπουν σφηνωτα και να μην κουνιενται περα-δωθε οπως τα εχεις τωρα,οταν σφηνωσεις σωστα τα ταστα η ταστιερα σου θα δεις οτι θα εχει παει λιγο πισω(αντισκευρωμα)και μολις κουρδισεις οι τασεις θα το φερουν παλι στην ευθεια,για τσαμπουκαδες φτιαξε καλυτερα ξυλινους αν δεν μπορεις να βρεις ετοιμους,πιασε μια ξυλινη βεργα σε ενα δραπανο και με λιμες και γυαλοχαρτα σε πεντε λεπτα εισαι ετοιμος.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #148 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2014, 11:38:09 πμ »
Καλημέρα.Χρήστο,οι τσαμπουκάδες δεν κουνιούνται με τίποτα.Εκτός από τον πρώτο που τον άλαξα.Όλοι πλέον έχουν σφινόσει για τα καλά.Πάντος ρε παιδιά οι μισοι εδώ μέσα λένε ότι πρώτα φτιάχνεις την ταστιέρα και μετά κολλάς και οι άλλοι μισοί το αντίθετο.Θα προσπαθήσω να βάλω τους τσαμπουκάδες έτσι όπως είναι.Αν δεν τα καταφέρω εμείς να είμαστε καλά.Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται.Θα ξαναφτιάξω καινούρια ταστιέρα από την αρχή.Τώρα που πήρα το κολλάει!!Ούτε να κοιτάξω τον μπαγλαμά δεν μπορώΑποστόλη τι ενοείς για το σκεύρωμα;Η ταστιέρα πατάει καλά επάνω στο μάνικο.Απλός θα πρέπει να βρώ έναν τρόπο για να πιέσω την ταστιέρα επάνω στο μάνικο χωρίς να χαλάσω τα τάστα.Σήμερα παιδιά δεν γίνεται να κάνω τίποτα από όλα αυτά.Γυρισα 08:00 στο σπίτι γιατί είχαμε συνάντηση οι παλιοί σμαθητές εχθές το βράδυ.11:00 άνοιξα το μαγαζί.2 panadol και ένα πατσά μισό μισό πήρα για να μπορέσω να γράψω.Ούτε καν να τον κοιτάξω δεν μπορώ.Πάντος ρίξτε και μία ματιά χώρις να έχω κολλήσει την ταστιέρα.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #149 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2014, 01:27:58 μμ »
σ αυτο που λέει ο Αποστόλης έχει δίκιο, με κολλημένη την ταστιέρα στο μανίκι οταν καρφώσεις ολα τα ταστα το μανίκι σου θα πάει λίγο πίσω,(μην περιμένις να το δεις με το ματι) και μετα με τις τασεις των χορδων θα σου έρθει στην ευθεία, ετσι οπως το έχεις τωρα με τα ταστα καρφωμένα απο πριν δεν θα παει πίσω το μανίκι και μολις κουρδίσεις με τις τασεις μπορει να σου έρθει μπροστα και να σκευρώσει, να κάνει κοιλιά δηλαδή, έχω ενα μπαγλαμά έτσι, παίζει δεν έχει πρόβλημα γιατι το σκευρωμα είναι μικρό, εγω το έπαθα απο τα ταστα που δεν μπήκαν αρκετά σφηνοτά, γι αυτό δωσε προσοχή.