Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 37048 φορές)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #105 στις: Αυγούστου 20, 2014, 05:25:15 μμ »
Ξαδερφε να βάλεις και στο υπόλοιπο και αφήσεις αν θες το σημείο της χορδιερας και του τακου χωρίς.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #106 στις: Αυγούστου 21, 2014, 10:16:35 πμ »
Καλημέρα Τάσο.Εντάξει αλλά για να μαθένω κι όλας.Γιατί μου δεν πρέπει να βάλω στο σημεό της χορδιέρας;Μου το είπε και ο Αχιλλέας.Μήπος επειδή είναι είδη πολύ χοντρό το πάχος σε εκείνο το σημείο;

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #107 στις: Αυγούστου 21, 2014, 10:32:25 πμ »
Ναι.Νομίζω γιατί είχες ήδη αφήσει εκεί ψαχνό. Και γιατί συνήθως δεν σκαβεις και από πάνω εκεί για φιλέτα οπότε πατάει μια χαρά το καπάκι.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #108 στις: Αυγούστου 21, 2014, 02:33:11 μμ »
Δημήτρη απέφυγα να απαντήσω πιο πριν για να μην σε μπλέξουμε με πολλές και διάφορες απόψεις αλλά μιας και συνεχίζει η κουβέντα, θα ήθελα να διαφοροποιηθώ κάπως από τα άλλα παιδιά και θα σου πρότεινα να βάλεις το παραπέτι γύρω γύρω σαν ένα στεφάνι σε όλη την περίμετρο. Το στεφάνι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ενιαίο κομμάτι ή δυο κομμάτια που ακουμπάει το ένα το άλλο όμως. Κάτι τέτοιο ενισχύει την ακαμψία του σκάφους (χωρίς να επιβαρύνει πολύ το βάρος του - ένα φιλέτο είναι) πράγμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Έχω την άποψη, από καθαρά μηχανική μεριά και ελπίζω να είμαι σωστός, πως όσο πιο άκαμπτη είναι η περίμετρος του σκάφους, εκεί που πατάει το καπάκι δηλαδή, μειώνεις τις τάσεις του μεταφέρονται στο καπάκι (κατά μήκος των νερών του), λογικά καταπονείται λιγότερο και πάλλεται/δονείται πιο ελεύθερα το καπάκι. Σε αυτή την περίμετρο δέχεται πιέσεις με το σφίξιμο των χορδών και και αυτό το κομμάτι είναι που συνεισφέρει περισότερο στην αντοχή το σκάφους. Σε ένα σκάφος με αυτό το σταφάνι που περιγράψαμε, οι τάσεις γυρίζουν γύρω γύρω και για αυτό σου πρότεινα να μην το αδυνατίσεις με τισ αυλακιές. Φέρε στο μυαλό σου εικόνες από μπάντζο με ξύλινο στεφάνι και χωρίς καθόλου πάτο ως παράδειγμα για την σημασία της περιοχής στην αντοχή. Σε όργανα της οικογένειας του μπουζουκιού, το κάτω μέρος, ο πάτος δηλαδή με τα πλαϊνά κάτω από την κολλάντζα, συνεισφέρουν σημαντικά λιγότερο στην αντοχή του σκάφους  αλλά κατά κύριο λόγο στον σχηματισμό του σκάφους που περιέχει τον αέρα που παράγει τον ήχο. Μπορεί ίσως να έχεις δει σκάφη μπουζουκιού με ανοιγμένες ντούγιες αλλά σταθερά στάσιμες για χρόνια που να παίζουν μια χαρά αρκεί το σκάφος στην περίμετρο του (κολάντζα και παραπέτια) να είναι στιβαρά αρμολογηνένο.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως στην δικιά σου περίπτωση με τον μπαγλαμά, που σαν όργανο ειναι μικρό και με πιο μικρές τάσεις, το σκάφος να είναι ήδη αρκετά στιβαρό μα σίγουρα η λογική και η δομή του είναι παρόμοια με του μπουζουκιού. Επειδή δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό, για αυτό και σου πρότεινα αυτά που είπα σε όλα τα παραπάνω μηνύματα.
Ελπίζω να μην σε κούρασα ή μπέρδεψα.  Άκου γύρω γύρω και προχώρα με αυτό που εσύ κρίνεις πιο σωστό.

ΥΓ
Ωραία κουβέντα ανοίγει αλλά το άτιμο το πληκτρολόγιο δυσκολεύει την επικοινωνία. Καλά θα ήταν όλα αυτά να τα λέγαμε από κοντά.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #109 στις: Αυγούστου 21, 2014, 03:10:20 μμ »
Ωραία κουβέντα και όλες οι απόψεις είναι αιτιολογημένες και με βρίσκουν σύμφωνο....

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #110 στις: Αυγούστου 21, 2014, 04:46:53 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση.Λοιπόν συνεχίζω με παραπέτι γύρω γύρω.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #111 στις: Αυγούστου 21, 2014, 05:18:03 μμ »
ειναι λογικό αυτό που ειπε ο φιλος ο σακαλης συμφωνώ.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #112 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2014, 04:31:28 μμ »
Παρακολουθώ και δεν ομιλώ,καλή συνέχεια.
φιλικά Νίκος.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #113 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 12:56:49 μμ »
Καλημέρα.Με το μυαλό στην Λήμνο και το κορμί στη Μακρινίτσα,συνεχίζω με το καπάκι.Εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αχιλλέα για την βοήθειά του.Λοιπόν,ξεκινάω με καλό γυαλοχάρτισμα τις δύο πλευρές που ενώνονται.Εδώ,δεν ξέρω αν έκανα καλά αλλά χωρίς ροκάνι δεν είχα άλλη επιλογή.Αφού τις έκανα όσο καλύτερα μπορούσα να εφάπτονται,τις ένωσα με ταινία.Όταν τις δίπλωσα έβαλα κόλλα και σε ένα τελείως ίσιο κομμάτι ξύλου ,έβαλα και εκεί ταινία ,για να μην κολλήσει το καπάκι με το ξύλο,τις ένωσα όσο καλύτερα μπορούσα.Μετά έβαλα δύο βίδες στο ένα κομμάτι από το καπάκι ενώ στο δεύτερο έχοντας χαλαρές τις βίδες του και χτυπώντας ελαφρά με την ματσόλα πίεσα την μία πάνω στην άλλη.Δεν μπόρεσα να βρω κάποιο άλλο τρόπο με αναλυτικές οδηγίες παρά ένα βίντεο πολύ καλό αλλά ο άνθρωπος είχε φτιάξει ολόκληρη ειδική βάση για να κολλάει τα καπάκια.Έτσι και εγώ προχώρησα με αυτόν τον τρόπο.Αν δεν έχει γίνει σωστά,κανένα πρόβλημα.Ο Αχιλλέας προνόησε και έτσι έχω εφεδρικό κομμάτι για να ξανακολήσω άλλο καπάκι.Η ένωση αν το παρατηρήσετε καλά φαίνεται λίγο.δεν ξέρω αν είναι σωστό.Επίσης το πάχος του καπακιού είναι 3mm.να το λεπτύνω και άλλο με το τριβείο,η όχι;

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #114 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 05:33:28 μμ »
Έτοιμο το καπάκι,όμως.Υπάρχουν κάποιες αποκλείσεις από το σώμα,μικρές αλλά στην αφή αλλά και στο μάτι σε ορισμένα σημεία φαίνονται.Αυτό πώς διορθώνετε;Αφού κολλήσω το καπάκι να το κάνω ένα με το σώμα;Γιατί αν πρέπει να το κάνω τώρα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γίνει τέλειο.Και με την ένωση που φαίνεται,έστω και λίγο,τι κάνω.Μήπως πρέπει να φτιάξω άλλο καπάκι;

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #115 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 05:53:01 μμ »
Τι εννοείς Δημήτρη λέγοντας μικρές αποκλίσεις?

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #116 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 05:59:47 μμ »
Κάποια σημεία γύρω από το καπάκι βγαίνουν λίγο ποιο έξω από το χείλος του μπαγλαμά.Είναι πολύ λίγο σχεδόν ,ούτε μισό χιλιοστό.Αυτό όταν κολληθεί όλο μαζί και πριν το βάψιμο μπορώ να το πάρω με το γυαλόχαρτο ούτως ώστε να έρθει πρόσωπο με τον υπόλοιπο μπαγλαμά και να φαίνεται ένα.Δεν ξέρω όμως αν είναι σωστό.Και με την σχισμή ρε Αχιλλέα στην ένωση,πώς την βλέπεις;

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #117 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2014, 12:15:40 μμ »
Καλημέρα.Σήμερα θα φτιάξω το καμάρι.Ερώτηση.Χρειάζεται συγκεκριμένο ξύλο η δεν έχει σημασία.Ένα καμάρι η δύο.Σκέφτομαι διαστάσεις καμαριού 1cm x 0,5cm.Πάχος καπακιού 3mm.Μέγεθος μπαγλαμά 11cm x 21cm.Να το κάνω το καπάκι ελαφρός κυρτό η δεν χρειάζεται.

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #118 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2014, 12:32:10 μμ »
To καμάρι συνήθως γίνεται απο το ίδιο ξύλο που ειναι και το καπάκι , βάλε ένα λεπτόριγο έλατο άμα έχεις καλύτερα στις διαστάσεις που γράφεις είναι καλές.Στις άκρες δηλ στο σημείο που το καμάρι θα βρίσκει το χείλος του σκάφους να το λεπτύνεις στα 2,5 - 3 mm.το ελαφρώς κυρτό καπάκι είναι σωστή σκέψη , την καμπύλη θα τη δώσεις όμως με το σχήμα του καμαριού.
Τα σημεία του καμαριού που βγαίνουν ελάχιστα έξω απο το σκάφος ,όπως ακριβώς γράφεις μπορείς να τα ''πάρεις'' με γιαλόχαρτο σε ξύλινο τακάκι . Να κάνεις την τρύπα πρίν κολλήσεις το καπάκι, θα σε διευκολύνει , επίσης αν κάνεις φιγούρα να την κάνεις κι αυτήν πρίν κολλήσεις το καπάκι και πρίν κολλήσεις το καμάρι.
Κατέβασε και το καπάκι με τη γιαλοχαρτιέρα στο 2,5 . το 3 για μπαγλαμά ειναι πολύ.
 καλή συνέχεια..........

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #119 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2014, 01:07:56 μμ »
Νικόλα επειδή δεν έχω σε αυτό το μέγεθος, το ίδιο ξύλο από το καπάκι,σκεύτικα να ενόσω δύο κομάτια απο τα ρετάλια και να τα κολλήσω.Εάν ισχύει το ίδιο με τις μεγάλες πλάκες που ενόνω για ταμπέλες αυτό θα μου δόσει και μεγαλήτερη ακαμψία.Σωστά;