Αποστολέας Θέμα: "Κάπνισμα" ξύλου με ατμούς αμμωνίας (ammonia fumming)  (Αναγνώστηκε 4539 φορές)

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
"Κάπνισμα" ξύλου με ατμούς αμμωνίας (ammonia fumming)
« στις: Ιουλίου 02, 2014, 12:21:13 πμ »
Εδώ και καιρό είχα δει/διαβάσει στο διαδίκτυο για μια τεχνική που σκουραίνει το ξύλο με αμμωνία και αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Ήταν μάλλον εύκολη και με μικρό κόστος και το αποτέλεσμα με άφησε ικανοποιημένο.
Για την εφαρμογή της τεχνικής χρειάστηκα τα υλικά που φαίνονται στη φωτό:
 [ Invalid Attachment ]

Δηλαδή:
  • διάλυμα αμμωνίας 25-28% (το 1 λίτρο κοστίζει 7-8€ και το παραγγέλνει κανείς από το φαρμακείο της γειτονιάς)
  • πιατάκι πλαστικό ή γυάλινο με πλατύ πάτο
  • δοχείο που να χωρά το κομμάτι ξύλου προς κατεργασία και με καπάκι να κλείνει καλά
  • κολλητική ταινία για να σφραγίσει το καπάκι του δοχείου

Έβαλα στον πάτο του δοχείου (ΙΚΕΑ) το πιατάκι, πρόσθεσα στο πιατάκι 1-2εκ διάλυμα αμμωνίας, έβαλα μέσα στο δοχείο (ΟΧΙ στο πιατάκι) το κομμάτι ξύλου και τέλος έκλεισα το καπάκι και το σφράγισα με την κολλητική. ΠΡΟΣΟΧΗ: οι ατμοί αμμωνίας είναι αποπνικτικοί οπότε σας συμβουλεύω να κάνετε όλη τη διαδικασία σε εξωτερικό χώρο.
Το άφησα 24 ώρες και κατόπιν το άνοιξα και άφησα το ξύλο έξω να του φύγει η μυρωδιά της αμμωνίας.
Οι οδηγίες που ακολούθησα ανέφεραν ότι η διαδικασία πετυχαίνει σε ξύλα με μεγάλα ποσοστά τανίνης (πχ δρυς)• εγώ το έκανα σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ κόκκινο merranti.
Το αποτέλεσμα φαίνεται ακολούθως:
 [ Invalid Attachment ]
Αριστερά το ατμισμένο κομμάτι και δεξιά το αρχικό. Τα επάνω τμήματα των δύο δοκιμίων τα πέρασα και με κυραλοιφή για να φανούν πιο έντονα τα νερά.

ΥΓ: την αμμωνία που έμεινε στο πιατάκι την έριξα σε έναν κουβά με νερό και ξύδι και το έριξα στα λουλούδια (δεν έπαθαν τίποτα, μάλλον καλό τους έκανε). Το δοχείο μετά από 1 ώρα έξω δεν μύριζε καθόλου.

Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: "Κάπνισμα" ξύλου με ατμούς αμμωνίας (ammonia fumming)
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 02, 2014, 12:27:02 πμ »
ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 02, 2014, 12:37:11 πμ »
ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ.

Κώστα, δεν ανέβηκε η δεύτερη φωτό και γι΄αυτό το ξαναπόσταρα. Απλά σκουραίνει το ξύλο σα να το πέρασες με καπνιά.
 [ Invalid Attachment ]
Ο βλάκας, ποτέ...

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 02, 2014, 01:26:47 πμ »
Κατι σαν την μέθοδο με το ξίδι?  Υπάρχει περίπτωση να σκουραινε κι άλλο αν έμενε παραπάνω?
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 02, 2014, 08:14:51 πμ »
Πασχάλη καλημέρα!
έχω κι εγώ ερώτηση:
πόσο "βαθειά" στο ξύλο διεισδύει η "καπνιά" ?
υποθέτω ότι θα είναι επιφανειακή, αλλά δοκίμασες να κόψεις / τρίψεις το κομμάτι για να πάρουμε μια ιδέα ?

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 02, 2014, 09:45:05 μμ »
Κατι σαν την μέθοδο με το ξίδι?  Υπάρχει περίπτωση να σκουραινε κι άλλο αν έμενε παραπάνω?

Θάνο,
Δεν το άφησα παραπάνω αλλά οι ιστότοποι γράφουν ότι σε 24 ώρες πέρνει κανείς το μέγιστο αποτέλεσμα.

Πασχάλη καλημέρα!
έχω κι εγώ ερώτηση:
πόσο "βαθειά" στο ξύλο διεισδύει η "καπνιά" ?
υποθέτω ότι θα είναι επιφανειακή, αλλά δοκίμασες να κόψεις / τρίψεις το κομμάτι για να πάρουμε μια ιδέα ?

Μάνο,
Το κάπνισμα ήταν επιφανειακό αλλά όταν το έτριψα διαπίστωσα ότι είχε εισχωρίσει περίπου στο μισό πάχος του καπλαμά, δηλ. περίπου 0.5χιλ.
Ο βλάκας, ποτέ...

Αχιλλέας

• Jr. Member
  • **
  • Βαριέμαι το γυαλοχαρτάρισμα!
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 03, 2014, 12:35:22 πμ »
Όπως και στη μέθοδο με το ξύδι, έτσι κι εδώ, τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα έχεις με δρυ (πλούσιο σε τανίνη).

Προσοχή με την αμμωνία. Είναι ιδιαίτερα καυστική για τα μάτια, δέρμα & αναπνευστικό. Και αν την αναμείξεις με χλωρίνη προκύπτει αέριο που μπορεί να γίνει και θανατηφόρο.

Tags: