Αποστολέας Θέμα: Παραμετροι σχεδιασης σκαφους μπουζουκιου  (Αναγνώστηκε 58045 φορές)

Vagges2010

• Hero Member
Απ: Παραμετροι σχεδιασης σκαφους μπουζουκιου
« Απάντηση #45 στις: Μαΐου 04, 2011, 08:11:09 μμ »
Πρέπει να σχεδιάσεις και την διαμήκη τομή στο κέντρο του καπακιού. Από εκεί μετράς σε κάθε σημείο το ύψος της αντίστοιχης εγκάρσιας τομής. Δες το σχέδιο που επισυνάπτω. Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά το κείμενο του κύριου Βασίλη θα δεις ότι με παρόμοιο τρόπο σχεδίασης του καπακιού γίνεται και η σχεδίαση της διαμήκους τομής
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 04, 2011, 08:39:14 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #46 στις: Μαΐου 04, 2011, 10:42:01 μμ »
εγω εφτιαξα και την τομη αλλα δεν την αναιβασα διοτι δεν ειμαι σιγουρος για την αποσταση ΔΔ2. ειναι παλι το μισο της ταστιερας?

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Μαΐου 04, 2011, 11:02:39 μμ »
Φίλε Ηλία όπως λέει και ο κύριος Κώστα Χαλιός σε ένα άρθρο του στην "κλίκα" η καθ' ύψος διάσταση του μάνικου μαζί με την ταστιέρα στην ένωση με το σκάφος πρέπει να είναι 25 με 26 χιλιοστά. Επομένως αν αφαιρέσεις το πάχος της ταστιέρας το πάχος του καπακιού και το πάχος της ντούγας βρίσκεις την καθ ύψος διάσταση του τάκου. Σωστό ;

Elias

• Sr. Member
« Απάντηση #48 στις: Μαΐου 04, 2011, 11:23:45 μμ »
μπορεις να μου πεις αυτες τις διαστασεις για να τελειωσω τον σχεδιασμο? δεν εχω ασχοληθει καθολου με μπουζουκι, μονο με ηλεκτρικες κιθαρες.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Μαΐου 04, 2011, 11:32:29 μμ »
Παρακινδυνευμένο αλλά θα σου πώ τι έχω βάλει εγώ. Για ταστιέρα θεωρώ πάχος 6 χιλιοστά, πάχος καπακιού τελικό 2,5 χιλιοστά και πάχος ντούγας 2,5 χιλιοστά. Αυτά ξέρεις παίζουν π.χ. το καπάκι από 2,7 έως 2,5, γι' αυτό σου λέω παρακινδυνευμένο. Έτσι αν ξεκινήσω από 26 συνολικό μάνικο ταστιέρα έχω τάκο 15 χιλιοστά. Δεν ξέρω ας τοποθετηθεί και κάποιος άλλος.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Μαΐου 05, 2011, 04:02:25 πμ »
Πρέπει να σχεδιάσεις και την διαμήκη τομή στο κέντρο του καπακιού. Από εκεί μετράς σε κάθε σημείο το ύψος της αντίστοιχης εγκάρσιας τομής. Δες το σχέδιο που επισυνάπτω. Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά το κείμενο του κύριου Βασίλη θα δεις ότι με παρόμοιο τρόπο σχεδίασης του καπακιού γίνεται και η σχεδίαση της διαμήκους τομής

σωστό

Elias

• Sr. Member
« Απάντηση #51 στις: Μαΐου 05, 2011, 08:32:23 μμ »
Ανεβαζω αρχεια dwg και pdf με την τομη του σκαφους κατα τον κατα μηκος αξονα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 05, 2011, 08:34:52 μμ από Elias »

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #52 στις: Μαΐου 08, 2011, 09:19:55 πμ »
Χαιρετώ ολους.
Εχω μια ερώτηση: Στις οδηγίες του ο vasvasilis καπου αναφέρει "Το ΑΜ είναι ίσο με το ύψος της κολάντζας." Ποσο ειναι το υψος της
κολάντζας σε ενα τριχορδο (αν ειναι καθορισμένο)  και αν ξεκινάμε το κολλημα των ντουγών (2cm) απο καποιο συγκεκριμένο υψος στο πίσω μερος του καλουπιού
(πχ ο Κουκορίγκος στο καλούπι του το προσδιορίζει στούς 7 πόντους).
Ευχαριστώ

chris

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Μαΐου 10, 2011, 01:48:50 πμ »
¨Αν  τραβήξεις ένα ράμα από τόν μπροστινό τάκο αφήνοντας 1 κε στό κώνο ψηλότερα  καί στό  υψηλότερο πλευρό 9 κε περίπου τότε θά σού δώση τό κέντρο τού πίσου τάκου πού θά πατήση ή  μυτη  τής ντουγομάνας φυσικά από τίς διπλανές πλευρές θά τραβήξεις τό ράμα

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #54 στις: Μαΐου 10, 2011, 02:10:45 μμ »
¨Αν  τραβήξεις ένα ράμα από τόν μπροστινό τάκο αφήνοντας 1 κε στό κώνο ψηλότερα  καί στό  υψηλότερο πλευρό 9 κε περίπου τότε θά σού δώση τό κέντρο τού πίσου τάκου πού θά πατήση ή  μυτη  τής ντουγομάνας φυσικά από τίς διπλανές πλευρές θά τραβήξεις τό ράμα
Με συγχωρείς αλλά δεν καταλαβα τίποτα.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Μαΐου 10, 2011, 06:57:21 μμ »
[/url][/img]

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #56 στις: Μαΐου 10, 2011, 10:21:08 μμ »
Αυτη την απόσταση θέλω να μαθω!!!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Μαΐου 10, 2011, 10:40:35 μμ »
Φίλε amigo το μήκος που ζητάς θα καθοριστεί από το μήκος του ευθείου τμήματος στα πλαϊνά του σκάφους ή καλουπιού. Δηλαδή αν ενώσεις το ακραία σημεία των ευθείων( εκεί που τελειώνει η ευθεία και αρχίζει η καμπύλωση)  πλαινών τμημάτων όλων των καμαριών του καλουπιού με μία ας πούμε ευθεία (ράμμα) και την συνεχίσεις μέχρι τον μπροστινό τάκο θα βρείς το σημείο που καταλήγουν οι μύτες όλων των ντουγιών. Άρα η απόσταση που ζητάς εξαρτάται αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά (διαστάσεις ) του δικού σου καλουπιού. Πως πάει ο σχεδιασμός;

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #58 στις: Μαΐου 11, 2011, 09:08:09 πμ »
Φίλε Vagges2010
Σε ευχαριστώ κατ αρχάς για την απάντησή σου. Οσον αφορα το "Άρα η απόσταση που ζητάς εξαρτάται αποκλειστικά από τα χαρακτηριστικά (διαστάσεις ) του δικού σου καλουπιού" εχω να πώ τα εξής:  α) εχω φτιάξει και αλλα καλούπια (και οργανα) ακομα πάντα σε δοκιμαστικό επίπεδο, και επειδή συνάντησα ορισμένες δυσκολίες
κυρίως στο κόλλημα της κολάντζας, και επειδή ο vasvasilis ψαγμένος ανθρωπος και επαγγελματίας οπως φαίνεται θέλησε να μας βοηθείσει αποφάσισα ακολουθώντας πιστα τις οδηγίες του να φτιάξω ενα σωστό καλούπι. β) η ερώτησή μου απευθύνεται σε οσους φτιάχνουν και αυτοί το καλούπι του vasvasilis. Επομένως "τα χαρακτηριστικά (διαστάσεις ) του καλουπιού" ειναι κοινά και γνωστά. Εκτός και αν ο καθένας μας με τις ιδιες διαστάσεις φτιάχνει διαφορετικά καλούπια!!!!!!!!

ΥΓ   Ο σχεδιασμός παει πολύ καλά (ας ειναι καλά το AutoCAD) και εχω περάσει στήν πράξη φτιάχνοντας το καλούπι.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 11, 2011, 09:10:50 πμ από amigo »

MakriManikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #59 στις: Μαΐου 30, 2011, 02:43:08 μμ »
Συγχαρητήρια σε όλους για το κατατοπιστικότατο post. Επειδή δεν μπορώ να κατεβάσω τα αρχεία (error 404), μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας όσον αφορά την πίσω όψη του ηχείου; Ευχαριστώ
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 30, 2011, 02:51:41 μμ από MakriManikos »

Tags: