Αποστολέας Θέμα: Επισκευή κλασσικής κιθάρας Αθήνα/Καλλιθέα  (Αναγνώστηκε 9337 φορές)

gregkwaste

• Newbie
  • *
Επισκευή κλασσικής κιθάρας Αθήνα/Καλλιθέα
« στις: Ιουνίου 08, 2014, 11:45:11 μμ »
Καλησπέρα μάγκες.

Λοιπόν έχει η μητέρα μου μια κλασσική κιθάρα καμια 30ετία τώρα, και εδώ και κανένα χρόνο, κάποιος τη παραμάζεψε και τη χτύπησε (δεν έχω ιδέα πως και τι) με αποτέλεσμα να σπάσει ένα εσωτερικό ξυλάκι της κιθάρας. Δεν έχω ιδέα που ήταν, δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω και βασικά αν μπορώ να το κάνω και μόνος μου. Το θέμα ειναι οτι η κιθάρα κάθε φορά που πας να κομπανιάρεις έστω και με λίγη δύναμη, τρίζει. Τρίζει πολύ άσχημα σε σημείο που δε μπορείς να παίξεις.

Θέλω να βρώ κάποιον άνθρωπο που γνωρίζει και έχει εμπειρία και μπορεί να κάνει τα μαγικά του να την επισκευάσει. Η κιθάρα κατα τα άλλα ειναι σε αρκετά καλή κατάσταση και εκτός αυτού έχει και συναισθηματική αξία. Γι'αυτό δε θέλω να τη δώσω σε κανα κοπανο να τη ξεπατώσει (όπως την έπαθα με μια ηλεκτρική που εμπιστεύτηκα σε έναν και μου τη γύρισε χτυπημένη και προχειροφτιαγμένη)...

Ευχαριστώ εκ των προταίρων

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Επισκευή κλασσικής κιθάρας Αθήνα/Καλλιθέα
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 09, 2014, 08:31:57 πμ »
Οι λογοι που μπορει να τριζει, ειναι αρκετοι...
απο το ξυλακι που ξεκολλησε (ακτινα ή καμαρι;), σκεβρωμα μπρατσου με αποτελεσμα οι χορδες να ακουμπουν εστω και λιγο στα ταστα, σπασμενοι καβαλαρηδες ή και συντονισμος χορδων οταν αυτες ακουμπουν στο κεφαλι...
κλπ κλπ κλπ................................................

οι δε λυσεις αρκετες (αναλογα την μαστορατζα!)

δες με εναν φακο και με κλειστα φωτα στο δωματιο που ηταν το ξυλακι, κ κολλησε ενα παρομοιο στην θεση του ή το ιδιο αν εχει απλα ξεκολλησει. δες το μπρατσο απ' την κατω μερια της κιθαρας αν εχει σκεβρωσει, συμφωνα με το επιπεδο του καπακιου (τα ταστα να ειναι στην ιδια οπτικα ευθεια), και αναλογως πραξε. το πανω κοκκαλο οταν πατας το 2ο ταστο, να μην ακουμπαει η χορδη στο 1ο... ο δε μεγαλος της γεφυρας, εδω:
http://www.luthier.gr/index.php?topic=794.msg15080#msg15080
καλη επιτυχια σε οτι κανεις!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

gregkwaste

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 09, 2014, 02:54:14 μμ »
Οι λογοι που μπορει να τριζει, ειναι αρκετοι...
απο το ξυλακι που ξεκολλησε (ακτινα ή καμαρι;), σκεβρωμα μπρατσου με αποτελεσμα οι χορδες να ακουμπουν εστω και λιγο στα ταστα, σπασμενοι καβαλαρηδες ή και συντονισμος χορδων οταν αυτες ακουμπουν στο κεφαλι...
κλπ κλπ κλπ................................................

οι δε λυσεις αρκετες (αναλογα την μαστορατζα!)

δες με εναν φακο και με κλειστα φωτα στο δωματιο που ηταν το ξυλακι, κ κολλησε ενα παρομοιο στην θεση του ή το ιδιο αν εχει απλα ξεκολλησει. δες το μπρατσο απ' την κατω μερια της κιθαρας αν εχει σκεβρωσει, συμφωνα με το επιπεδο του καπακιου (τα ταστα να ειναι στην ιδια οπτικα ευθεια), και αναλογως πραξε. το πανω κοκκαλο οταν πατας το 2ο ταστο, να μην ακουμπαει η χορδη στο 1ο... ο δε μεγαλος της γεφυρας, εδω:
http://www.luthier.gr/index.php?topic=794.msg15080#msg15080
καλη επιτυχια σε οτι κανεις!

Αδερφέ σε ευχαριστώ παρα πολύ για την απάντησή σου ωστόσο δε καταλαβαίνω τίποτα απο αυτά που γράφεις xD

Πάντως δεν έχω θέμα ούτε με τον συντονισμό αλλά ούτε και με σκέβρωμα γενικά. Το τρίξιμο ειναι καθαρά θέμα του σώματος. Δηλαδή πρέπει να κολλήσω ξυλάκι απο μέσα όπως λές. Ωστόσο λίγο που πειραματίστηκα, πέραν του ότι δε τα κατάφερα και θα έκανα και τσαπατσοδουλειά, ψιλαφώντας και τα υπόλοιπα ξυλάκια, είδα και ορισμένα τα οποία έχουν μισοξεκολλήσει.

Εν ολίγοις θέλω να τη δώσω σε κάποιον και να κάνει ολικό ρεκτιφιέ. Να ξεκολλήσει το καπάκι και να δεί τι έχει σπάσει, τι έχει φύγει, να τα αντικαταστήσει και να την επαναφέρει. Εγώ και άσχετος είμαι και καλή δουλειά δε θα κάνω, και εργαλεία ειδικά δεν έχω και θα κάνω και καμια κοτσάνα και θα τη χαλάσω ακόμα πιο πολύ.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 09, 2014, 09:17:25 μμ »
βρες μια μικρή φωτογραφική και τράβα φωτο μέσα απο την τρύπα...με φλάς..
...χτυπα καμμιά εικοσαριά , τζάμπα είναι......ανεβάσε τες να δούμε το υποψήφιο θύμα.....εντοσθίως...
..κάποια ίσως  δείξει  περί τίνος πρόκειται......μπορεί να είναι κάτι εντοπισμένο και απλό...
..(καπάκι να βγεί και να ξαναμπεί , μόνο στη φυλακή και στο μοναστήρι το βλέπω) :-[ :-[

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

gregkwaste

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 10, 2014, 11:24:09 πμ »
βρες μια μικρή φωτογραφική και τράβα φωτο μέσα απο την τρύπα...με φλάς..
...χτυπα καμμιά εικοσαριά , τζάμπα είναι......ανεβάσε τες να δούμε το υποψήφιο θύμα.....εντοσθίως...
..κάποια ίσως  δείξει  περί τίνος πρόκειται......μπορεί να είναι κάτι εντοπισμένο και απλό...
..(καπάκι να βγεί και να ξαναμπεί , μόνο στη φυλακή και στο μοναστήρι το βλέπω) :-[ :-[

Καλα έτσι το είπα ρε παιδί μου με το καπάκι. Απλά προσπαθώ να "προβλέψω" το τι δουλειά θέλει.
Λοιπόν επειδή το κινητό παραβάζει φλας και δε φαινεται τίποτα, τράβηξα βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=lagCg5dTIxU

Εγώ βλέπω ένα ξυλο να λείπει παντελώς. Τώρα κάτι βαμβάκια που εχει εκει κάτω, δεν έχω ιδέα τι είναι. Δεν έχω ιδέα αν έχει ξαναπεράσει απο μάστορα η κιθάρα ή απο κάποιον που έκανε επισκευές.

Τώρα που το ξαναβλέπω βέβαια μου φαίνεται οτι έχει ξαναπειραχτεί, γιατι αν βλέπω καλά το μεσαίο ξυλάκι ειναι ξανακολλημένο εκτός θέσης κιόλας. Τουλάχιστον έτσι μου φαινεται εμένα.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 11, 2014, 04:04:09 μμ »
το βίντεο ειναι 'private"

gregkwaste

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 11, 2014, 04:22:51 μμ »
το βίντεο ειναι 'private"

Τι διαολο, έτσι έπρεπε να ειναι, αλλά οποιος να έχει το λινκ να μπορεί να το δεί. Κάτι πείραξα τώρα για ξαναδοκίμασε.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 11, 2014, 04:56:43 μμ »
το μεσαίο βελόνι εκτός θέσης.....επρεπε να είναι στον άξονα συμμετρίας.....το τέταρτο λείπει τελείως....
κάτι υπολόίματα κόλλας (διαφορετικής όψης απο τις υπόλοιπες κόλλες) στο μεσαίο και στη θέση του τέταρτου δείχνουν ότι κάποιος τα κόλλησε κατάπιν εορτής και προφανώς το μεσαίο του γλίστρησε και το τέταρτο είδε τα χάλια του μάστορα και την έκανε δια παντός....

στο σημείο του βαμβακιού φαίνεται να εχει κενό ..... σαν να αποσχίστηκε κομμάτι και το ξανακόλλησαν απο πάνω στη θέση του.....μήπως εκεί έτριζε , και το μπούκωσαν με βαμβάκι;;;;.........

βρές ένα σφυράκι ξύλινο.......(εγώ έχω μιά μπαγκέτα απο παιδικό μεταλλόφωνο με ξύλινη μπίλια στην άκρη)..........και χτύπα ένα ενα τα βελόνια και όλες τις ενισχύσεις που βλέπεις......και της πλάτης .......μήπως εντοπίσεις κάτι μισοξεκολλημένο που "τρίζει"....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 11, 2014, 05:01:00 μμ »
ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΖΕΤΕ ΒΡΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΛΕΕΙ................
ΠΑΡΤΕ ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ. ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΕΙΔΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

gregkwaste

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 11, 2014, 05:42:24 μμ »
το μεσαίο βελόνι εκτός θέσης.....επρεπε να είναι στον άξονα συμμετρίας.....το τέταρτο λείπει τελείως....
κάτι υπολόίματα κόλλας (διαφορετικής όψης απο τις υπόλοιπες κόλλες) στο μεσαίο και στη θέση του τέταρτου δείχνουν ότι κάποιος τα κόλλησε κατάπιν εορτής και προφανώς το μεσαίο του γλίστρησε και το τέταρτο είδε τα χάλια του μάστορα και την έκανε δια παντός....

στο σημείο του βαμβακιού φαίνεται να εχει κενό ..... σαν να αποσχίστηκε κομμάτι και το ξανακόλλησαν απο πάνω στη θέση του.....μήπως εκεί έτριζε , και το μπούκωσαν με βαμβάκι;;;;.........

βρές ένα σφυράκι ξύλινο.......(εγώ έχω μιά μπαγκέτα απο παιδικό μεταλλόφωνο με ξύλινη μπίλια στην άκρη)..........και χτύπα ένα ενα τα βελόνια και όλες τις ενισχύσεις που βλέπεις......και της πλάτης .......μήπως εντοπίσεις κάτι μισοξεκολλημένο που "τρίζει"....

Έχω εντοπίσει ένα που είναι ψιλοξεκολλημένο αλλά τι να το κάνω; να το βγάλω; Αναγκαστικά πρέπει να αναλάβω να κολλήσω κανα πηχάκι δικό μου εκεί πέρα και καλά κρασιά, με τι σφικτήρα να το πιάσω εκεί κάτω απο το καβαλάρη της κιθάρας...
Είναι ξεκάθαρο αυτό που λές πάντως, έτσι ειναι... Κάποιος άγνωστος Χ την έχει ήδη ξαναπειράξει τη κιθάρα κάνει μπαμ. Να τη πήρε έτσι η μάνα μου; τι να πώ, δε ξέρω και ούτε αυτή ξέρει...

ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΖΕΤΕ ΒΡΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΛΕΕΙ................
ΠΑΡΤΕ ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ. ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΕΙΔΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑ

Δικιο έχεις αλλά δε πειράζει οτι ακούω χρήσιμο είναι. Μαθαίνω και γω 5 πράματα παραπάνω. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

Εκτός αυτού χθές τη πήγα τη κιθάρα στο Μάτσικα στη καλλιθέα που μου είπε ένα παλικάρι με πμ και τον ευχαριστώ.
Εγώ σπιτι την είχα 2 τόνους κάτω κούρδισμα, θεωρώντας πως τρίζει απο την υψηλή τάση των χορδών στο κανονικό κουρδισμα, και οτι αν ειναι πιο χαλαρά δε θα τρίζει. Ωστόσο τη πάω στο τύπο, βλέπει οτι όντως λείπει ξυλάκι αλλα μου λέει οτι πρέπει να τη κουρδίσουμε φουλ για να καταλάβουμε τι παιζει. Τη κουρδίζει λοιπόν και η κιθάρα δεν έτριζε... Αυτός κατάλαβε οτι είχα μπερδέψει το τρίξιμο με το τρίξιμο των χορδών, εγώ δε μπορούσα να πετύχω το κούρδισμα εκείνη τη στιγμή, οπότε το τρίξιμο το αφήσαμε.

Ο άνθρωπος όμως διαπίστωσε οτι ο καβαλάρης επίσης αρχίζει να ξυλώνεται. Του είπα να το αλλάξει, το πήγε στο μάστορα να το δεί και γυρνάει λέγοντας οτι δεν μπορεί να το φτιάξει γιατι δε θα πιάσει η κόλλα πάνω στο στραβωμένο καπάκι της κιθάρας. (Δε μπορώ αυτή τη στιγμή να βγάλω φωτογραφία, θα το κάνω οποτε μπορέσω..)

Εγώ το εκλαμβάνω αυτό σαν να μου λέει οτι η κιθάρα σου φίλε ειναι θεοπαλια θέλει βαβουρα και δε την αναλαμβάνω εγώ.

Κατ'αρχήν με το φτωχό μου το μυαλό υποθέτω οτι τα ξυλάκια στο καπάκι ειναι ο κύριος υπαίτιος για το στράβωμα του καπακιού. Αν λοιπόν τα ενισχύσει αυτά, δε θα ισιώσει κάπως το καπάκι; Οπότε ταυτόχρονα θα μπορεί να ξανακολλήσει το καβαλάρη πιο καλά και τελειώσαμε... Έκανες ότι μπορούσες.

Επανέρχομαι στο τρίξιμο, γυρνώντας λοιπόν,  διαπίστωσα οτι αμα η κιθάρα ειναι με το καπάκι να κοιτάει προς τα πάνω δε τρίζει. Όσο γύρεις το σώμα σου μαζι με τη κιθάρα αρχίζει το τρίξιμο. Οπότε είναι 10000% κάποιο ξυλάκι που τρεμοπαίζει εκει μεσα...

Προς το παρόν την έβαλα στη βιτρίνα τη κιθάρα :(

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 11, 2014, 05:44:32 μμ »
Λοιπον: (στην αθηνα κ σε τυχαια σειρα, συγγνωμη αν παρελειψα κανεναν επαγγελματια...)

Βασιλης Λαζαριδης 2105759801
Αντωνης Βαρβουνης 2107011028
Παυλος Γυπας 2109937493
Αλκης Ευθυμιαδης 2105815695
Ελευθεριος Καλαντωνης 6937777757
Θεοφιλος Λαζαρου 2106855026
Νικος Ευθυμιου 2108615110
Αποστολος Κακριδωνης 2109511804

παντως να ξερεις: στην κατασταση που ειναι, και φυσικα δεν μπορεις να χαρακτηρισεις εναν ανθρωπο "κοπανο" αν δεν μπορει να στην φερει του "κουτιου"... και φυσικα εμοχλευουν οι κινδυνοι χτυπηματος σε ενα εργαστηριο...και φυσικα δεν ξερω αν μπορεις να διαθεσεις αρκετα χρηματα για να κατασκευασεις αυτο το οργανο, που αφου εχει την συναισθηματικη του αξια την αφηνεις μετα σε μια προθηκη και την παιρνεις μονον εσυ κ οχι ο οιοσδηποτε...
παντως να ξερεις οτι προκειται για οργανο ησσονος σημασιας, που μπορεις και να την αφησεις ετσι, "ταλαιπωρημενη", οπως και τις παλαιες κιτρινισμενες φωτο στο συρταρι που δεν διεκδικουν δαφνες ποιοτητας...

παρ' ολα αυτα, αν θελεις ενα ισως καλο φτιαξιμο και δεν βρεις ακρη με τους επαγγελματιες, και εχεις την υπομονη για 2 μηνες (αυγουστο) γιατι τωρα τρεχω, να ξερεις οτι ειμαι προθυμος να κανω οτι μπορεσω...
εκτος ισως απο δυο...

gregkwaste

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 11, 2014, 05:51:18 μμ »
Λοιπον: (στην αθηνα κ σε τυχαια σειρα, συγγνωμη αν παρελειψα κανεναν επαγγελματια...)

Βασιλης Λαζαριδης 2105759801
Αντωνης Βαρβουνης 2107011028
Παυλος Γυπας 2109937493
Αλκης Ευθυμιαδης 2105815695
Ελευθεριος Καλαντωνης 6937777757
Θεοφιλος Λαζαρου 2106855026
Νικος Ευθυμιου 2108615110
Αποστολος Κακριδωνης 2109511804

παντως να ξερεις: στην κατασταση που ειναι, και φυσικα δεν μπορεις να χαρακτηρισεις εναν ανθρωπο "κοπανο" αν δεν μπορει να στην φερει του "κουτιου"... και φυσικα εμοχλευουν οι κινδυνοι χτυπηματος σε ενα εργαστηριο...και φυσικα δεν ξερω αν μπορεις να διαθεσεις αρκετα χρηματα για να κατασκευασεις αυτο το οργανο, που αφου εχει την συναισθηματικη του αξια την αφηνεις μετα σε μια προθηκη και την περνεις μονον εσυ κ οχι ο οιοσδηποτε...
παντως να ξερεις οτι προκειται για οργανο ησσονος σημασιας, που μπορεις και να την αφησεις ετσι, "ταλαιπωρημενη", οπως και τις παλαιες κιτρινισμενες φωτο στο συρταρι που δεν διεκδικουν δαφνες ποιοτητας...

παρ' ολα αυτα, αν θελεις την ανασταση και δεν βρεις ακρη με τους επαγγελματιες, και εχεις την υπομονη για 2 μηνες (αυγουστο) γιατι τωρα τρεχω, να ξερεις οτι ειμαι προθυμος να κανω οτι μπορεσω...

Δε το συζητάμε αυτό, δεν είναι και το ζητούμενό μου κιόλας. Απλά όσο την ακούω να τρίζει και πλέον να ξεκολλάει και ο καβαλάρης, μπορώ να καταλάβω οτι αμα την αφήσω έτσι, ανα πάσα στιγμή θα ξεκολλήσει τίποτα άλλο και τότε θα είναι αργά. Θέλω να προλάβω τέτοιες καταστάσεις.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον θα επικοινωνήσω με τα μαστορια που παρεθεσες και αν δε βγάλω άκρη τότε θα ξαναμιλήσουμε :D

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 11, 2014, 06:01:48 μμ »
A! και κατι αλλο:
να μην ανησυχεις, ενα κομματι ξυλο ειναι η κιθαρα...

εχουν δει τα ματια μου... μεχρι να φευγει καβαλαρης σε κιθαρα ευρωπαιου κατασκευαστη, μετα 1 μηνα, αξιας 10000 γιουρο...
εκτος ισως απο δυο...

Tags: