Αποστολέας Θέμα: Λύρα θράκης  (Αναγνώστηκε 15391 φορές)

gstef71

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Κεδρος
Απ: Λύρα θράκης
« Απάντηση #45 στις: Αύγουστος 30, 2013, 11:34:56 πμ »
Καλη μερα σε ολους ...
μπραβο Αλεξανδρε για το επιτευγμα σου ....
εχω διστυχως μια θρακιωτικη λυρα ελειπες .... και το ελειπες ειναι οτι δεν εχει σωστο καβαλάρη (ουτε η ψυχα) και δεν γνωριζω τι αποστασεις πρεπει να εχουν οι χόρδες ! εαν ειναι δυνατον να με πεις απο που μπορω να προμηθευτω εναν καβαλαρη και πως να φτιαξω τηνν ψύχα ...

Ευχαριστώ.

alexandros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #46 στις: Αύγουστος 31, 2013, 01:36:14 μμ »
Βγάλε μια φωτογραφία να την δω και θα σου πω.
Μπορώ να σου φτιάξω εγώ και ψυχή και καβαλάρη αλλά να την δω πρώτα.

alexandros

• Full Member
« Απάντηση #47 στις: Οκτώβριος 15, 2013, 05:40:15 μμ »
Παίδες έχω απορία καιρό τώρα το σκέφτομαι αλλά δεν βρίσκω λύση.
πως μπορώ να φτιάξω έναν καπλαμά ίδιο με την καμπύλη που θα δώσω στην ταστιέρα της λύρας;
για να κάτσει ακριβώς θέλει πολύ ακρίβεια και έχω κολλήσει άσχημα.
αναρτώ και μία φώτο να καταλάβετε τι εννοώ.

επίσης έχω ακούσει ότι υπάρχει πεύκο το οποίο είναι λίγο πιο κοκκινωπό και βγάζει καλύτερο ήχο από το τα υπόλοιπα, το οποίο δεν ξέρω από που προέρχεται, αν θυμάμαι καλά κάπου για Σουηδία, Νορβηγία κάπου κατα κει με είπε ένας τύπος που μιλήσαμε.
ΥΓ: μόνο πεύκο χρησιμοποιούμε στην Θρακιώτικη.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #48 στις: Οκτώβριος 16, 2013, 10:12:50 μμ »
Αλέξανδρε, για εξήγησε κάπως καλύτερα τι ακριβώς θέλεις να κάνεις.

Γιατί το να κολλήσεις έναν καπλαμά πάχους 0,5 χιλ. επάνω στην ταστιέρα και να τον κόψεις μετά συμφώνως με το περίγραμμά της δεν είναι και τόσο δύσκολο οπότε κάτι άλλο μάλλον εννοείς.

alexandros

• Full Member
« Απάντηση #49 στις: Οκτώβριος 16, 2013, 11:40:01 μμ »
όπως δείχνει η φωτογραφία να κολλήσω ένα καπλαμά επάνω στην ταστιέρα με την ίδια καμπύλη που έχει ήδη η λύρα.
Όχι να διαμορφωθεί αφού κολληθεί.
και δεν ξέρω πως να κάνω την καμπύλη στον καπλαμά ίδια με της λύρας και να εφαρμόσει απόλυτα.
Την καμπύλη στην λύρα την κάνω πριν κολλήσω την ταστιέρα οπότε πρέπει να έχει και η ταστιέρα την ίδια καμπύλη για να ταιριάξει.
δεν ξέρω αν βοήθησα τώρα. :D

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #50 στις: Οκτώβριος 16, 2013, 11:59:03 μμ »
Αν κατάλαβα καλώς θέλεις να κολλήσεις τελικώς την ταστιέρα επάνω στο μάνικο της λύρας και γι' αυτό θέλεις η ταστιέρα να έχει ακριβώς την ίδια καμπύλη με το μάνικο;

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #51 στις: Οκτώβριος 17, 2013, 07:32:03 πμ »
οπότε πρέπει να έχει και η ταστιέρα την ίδια καμπύλη για να ταιριάξει

Ρωτα τον μπουλακο, ειχε πει παλαιοτερα πως να παιρνεις ''μετρα'' με συγχρονο υλικο... (αν θυμαμαι καλα)
κατι σαν τον γυψο που παιζαμε μικροι κ τον ριχναμε αριανι κ μολις στεγνωνε εμενε το αποτυπωμα...
οποτε λογικα θελεις 2 τετοια: να κανεις το 1ο αρνητικο απ'την ηδη υπαρχουσα λυρα σου, κ μετα να κανεις το 2ο θετικο, απ'το αρνητικο που εχεις βγαλει...
(οποτε παλι λογικα συμφωνα με την δικια μου αντιληψη, θα εχεις ενα ακριβες αντιγραφο!)

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

alexandros

• Full Member
« Απάντηση #52 στις: Οκτώβριος 17, 2013, 09:26:47 πμ »
Αν κατάλαβα καλώς θέλεις να κολλήσεις τελικώς την ταστιέρα επάνω στο μάνικο της λύρας και γι' αυτό θέλεις η ταστιέρα να έχει ακριβώς την ίδια καμπύλη με το μάνικο;
Ναι σωστά.
οπότε πρέπει να έχει και η ταστιέρα την ίδια καμπύλη για να ταιριάξει

Ρωτα τον μπουλακο, ειχε πει παλαιοτερα πως να παιρνεις ''μετρα'' με συγχρονο υλικο... (αν θυμαμαι καλα)
κατι σαν τον γυψο που παιζαμε μικροι κ τον ριχναμε αριανι κ μολις στεγνωνε εμενε το αποτυπωμα...
οποτε λογικα θελεις 2 τετοια: να κανεις το 1ο αρνητικο απ'την ηδη υπαρχουσα λυρα σου, κ μετα να κανεις το 2ο θετικο, απ'το αρνητικο που εχεις βγαλει...
(οποτε παλι λογικα συμφωνα με την δικια μου αντιληψη, θα εχεις ενα ακριβες αντιγραφο!)

αφού θα έχω το αντίγραφο του γύψου με ποιόν τρόπο θα το φτιάξω τον καπλαμά.

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #53 στις: Οκτώβριος 17, 2013, 10:48:12 πμ »
Δεν ειναι γυψος, ειναι αλλο υλικο... το ειπα σαν παραδειγμα... αν τον δεσεις τον καπλαμα (ποσα χιλ κ τι ξυλο;)  απανω, τον βρεξεις, κ με μια πηγη θερμοτητας απο πανω (μεγαλη λαμπα) θε ελθει στην καμπυλη πιστευω ... καπως ετσι λυγιζουμε κ το πλαινα της κιθαρας...πρεπει να θελει ομως αρκετες μερες, για να μην εχει ταση το ξυλο να ξαναγυρισει στην προτερη του κατασταση...
σκεψου ομως κ το πατρον απο mdf...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: