Αποστολέας Θέμα: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΧΟΡΔΩΝ  (Αναγνώστηκε 7747 φορές)

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΧΟΡΔΩΝ
« στις: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 01:15:19 πμ »
ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΙΛΑ.
http://www.bangzero.org/stringtension/

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 01:23:45 πμ από moytro »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΧΟΡΔΩΝ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 05:25:32 μμ »
Παιζει ρολο η κλιση του μανικου και το υψος του καβαλαρη!
Σε δυο μπουζουκια με κλιμακα 67cm και υψος καβαλαρη το ενα 10 και το αλλο 14
το δευτερο θα εχει πολυ μεγαλυτερη ταση!

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 06:46:08 μμ »
Σαφώς, αυτό αφορά το τραβηγμα των χορδών, απο κει και μετά το ποσοστό δύναμης που μεταφέρεται στο καπάκι διαφέρει απο όργανο σε όργανο,
ανάλογα με το ύψος του καβαλάρη κυρίως.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 30, 2014, 11:24:48 πμ »
Here is a String Tension Calculator for Windows you can download.
 Here is the description:
http://www.kennaquhair.com/ustc.htm

And here is the Install ZIP file:
http://www.kennaquhair.com/ustcv202.zip

απο τη σελιδα >>> http://bb.steelguitarforum.com/viewtopic.php?p=1819408&sid=703fc8837df5853b84a9ce78488c5fe0

υπολογίζει και το "bridge compensation" ..... αν και αυτό δεν υπολογίζεται μαθηματικά...μόνο επι του πρακτέου....

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 10:13:24 πμ »
υπολογίζει και το "bridge compensation" ..... αν και αυτό δεν υπολογίζεται μαθηματικά...μόνο επι του πρακτέου....

BOULIS 13 "επαιξα" λίγο με το compensation...
ερωτήσεις: τι σημαίνει να είναι "sharp" ή "flat" η χορδή στο 12ο τάστο?
και τι εννοεί "cent" στις μονάδες μέτρησης όταν αναφέρεται σε cm ? cent του cm ? ή mm ? (δεν αλλάζει και με επιλογή ίντσας, βέβαια - δεν ξέρω, μπερδεύτηκα)

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 11:05:06 πμ »
"sharp" σημανει οτι ειναι πιο ψηλα απο την νοτα που θελεις και "flat" πιο χαμηλα.

Το "cent" δεν αναφερεται ουτε σε cm  ή mm αλλα σε percent (επι της εκατο) αποκληση που μετρανε τα κουρδιστηρια την αποκληση μιας νοτας.

Γιωργος

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 11:06:29 πμ »
Μανο αυτο που μπορω να καταλαβω ως sharp και flat εχει να κανει με το αν η νοτα ειναι λιγο πιο ψηλα (sharp) ή λιγο πιο χαμηλα (flat) απο το ακριβως 440hz . Στην ηλεκτρικη κιθαρα μπορω να στο δειξω πολυ ευκολα. Μπορει να κουρδισω ανοικτη την χορδη ακριβως στην νοτα , αλλα οταν πατησω στο 12 για μια οκταβα ψηλότερα, η νοτα να "χανει". Αυτο το φτιαχνουμε πηγαινοντας μπρος- πισω τα βαγονακια του καβαλαρη για να ερθει ακριβως και στο 12 κουρδισμενη η χορδη.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 11:41:20 πμ »
κατανοητά όλα, ευχαριστώ. Είχα και μια συζήτηση εν τω μεταξύ με τον Πασχάλη που μου είπε τα ίδια.
Δεν ήξερα την ορολογία flat/sharp.
Επίσης δεν πήγε το μυαλό μου ότι μπορεί να είναι "ηχητικό" το cent γιατί εξέλαβα την εφαρμογή σαν οδηγό για σχεδιασμό. Δηλαδή πριν την κατασκευή. Άλλωστε αν βάλεις τις χορδές και ακούσεις τι γίνεται, το φτιάχνεις και μόνος σου.
Και εν τάξει στην περίπτωση της ηλεκτρικής με τα βαγονάκια της, όταν φτιάχνεις ακουστική με κολλημένο καβαλάρη τι κάνεις? αφού έχεις ήδη κολλήσει τον καβαλάρη και προφανώς ήδη τοποθετήσει το κοκκαλάκι με τις χορδούλες σου.
Εκτός αν δοκιμάσεις με floating καβαλάρη και βρεις το compensation πριν κολλήσεις τον μόνιμο (σκέφτομαι "φωναχτά" τώρα).... γίνεται αυτο ? (αν βέβαια δεχτείς ότι θα έχεις τρύπες από τον χορδοκράτη που μετά κανείς δεν θα καταλαβαίνει γιατί υπάρχουν, λέμε τώρα)

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 12:48:31 μμ »
Στις ακουστικες και κλασσικες εκει λογικα το intonation το φτιαχνεις αλλάζοντας το υψος του κοκκαλου του καβαλαρη. Ετσι μονο μπορω να σκεφτω οτι γινεται. Αν θυμασαι στην δικια μου κλασσικη το κοκκαλο ηταν τελειως παραλληλο στον καβαλαρη , αν σου δειξω ομως στο κουρδιστηρι θα δεις οτι δεν "χανει".

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 01:01:43 μμ »
δεν ξέρω, τα έχω δει όλα με το ιντονατιον.
Οι ακουστικές έχουν το κόκκαλο λοξό και με άλλο ύψος μπάσα/καντίνια - όχι όλες, αλλά έχω βρει π.χ. "οδηγίες" του Cumpiano για μήκος και γωνία μετάθεσης ανάλογα με την κλίμακα.
Θέλω να τελειώσω μια ακουστική (ελληνικής κατασκευής) που είχε (και πάλι θα έχει) συρμάτινες - που όμως υπάρχουν πολύ σοβαρές υποψίες ότι ήταν κλασική στα νιάτα της (60 ? 70? - άγνωστο) - μου έχει μείνει μόνο ο καβαλάρης και "κόλλησα". Ο παλιός της καβαλάρης (ήταν κι αυτός από επισκευή αλλά ήθελε άλλαγμα), δεν είχε καμμία "διόρθωση".

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 01:40:51 μμ »
Μανο στις κλασσικες μαλλον ειναι ζορικα τα πραγματα. Απο ο,τι διαβασα πρεπει να γινεται δουλεια σε καθε χορδη ξεχωριστα λιμαρωντας το που παταει η χορδη. Σε σχεδια που που βλεπω βαζουν τη γεφυρα 1-2mm πισω απο την πραγματικη κλιμακα και μετα μικρορυθμιζουν το κοκκαλο.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 07:06:37 μμ »
το κοκκαλο ηταν τελειως παραλληλο στον καβαλαρη , αν σου δειξω ομως στο κουρδιστηρι θα δεις οτι δεν "χανει".
δηλαδη η 1η χορδη με την 6η χορδη, εχουν στο 12 ταστο απο το κατω μερος της χορδης εως το πανω μερος του ταστου, την ιδια αποσταση;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 08:07:56 μμ »
http://www.rmcpickup.com/intonation.html

ότι συντομότερο εχω βρεί.....
1 mm κάτω και 3 mm πάνω έχει και η αλάμπρα μου.....όπως ακριβώς τα λέει.......αν είχε και nut compensation ..... τι καλά.....

...αλλά και τι με νοιάζει.....μισόκουφος είμαι ετσι κι αλλιώς.....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 01, 2014, 10:00:59 μμ »
το κοκκαλο ηταν τελειως παραλληλο στον καβαλαρη , αν σου δειξω ομως στο κουρδιστηρι θα δεις οτι δεν "χανει".

δηλαδη η 1η χορδη με την 6η χορδη, εχουν στο 12 ταστο απο το κατω μερος της χορδης εως το πανω μερος του ταστου, την ιδια αποσταση;

οχι. Το κοκκαλο εχει κλιση. H 6η ειναι απο το 12 ταστο οπως το μετραω 4mm και στην 1η 3mm. Αυτο που λεω ειναι οτι το κοκκαλο στο καβαλαρη εχω δει σε πολλες κιθαρες να ειναι οπως της εικονας. Εμενα δεν ειναι ετσι. Ειναι παραλληλο. Αυτο αν το δεις απο τα καντινια προς τα
μπασα πηγαινει πιο πισω.

Η πιο περιεργη κλασσικη γεφυρα που εχω δει παντως ειναι αυτη

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 02, 2014, 07:50:14 πμ »
songless αν ειναι παραλληλο, και υπαρχει διαφορα υψους 1 χιλιοστου απ' τα μπασα στα καντινια, τοτε σιγουρα υπαρχει και διαφορα στα 4 μι... (1 χορδη ανοιχτη+12ο ταστο, 6η χορδη ανοιχτη+12 ταστο)
τη διαφορα θα την δεις στην 6η του 12ου ταστου, σε σχεση με την 1η μι ανοιχτη για παραδειγμα...

ΑΛΛΑ μπορει να μην ειναι παραλληλο...και να νομιζεις οτι ειναι...
πρεπει να μετρησεις με μεγαλο μεταλικο χαρακα για να δεις την αποσταση στην 1η και στην 6 απο το πανω κοκκαλο μεχρι το κατω...
γιατι υπαρχει η περιπτωση να ειναι το κοκκαλο παραληλα, αλλα ο καβαλαρης επιτηδες κολλημενος λιγακι στραβα σε σχεση με τις χορδες...
τοτε το ματι ξεγελιεται και νομιζει οτι ειναι οντως το κοκκαλο παραλληλα σε σχεση με τις χορδες (λογο του καβαλαρη) χωρις αυτο βεβαια να ισχυει...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: