Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΥΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 1536 φορές)

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΥΡΑΣ
« στις: Μαΐου 21, 2014, 02:36:23 πμ »
Καλησπερα στην παρεα κ απο εμενα. Καταρχιν να ζητησω συγνωμη αν γραφω σε ασχετο section του forum αλλα δεν βρηκα κατι σχετικο με βοηθεια/ερωτησεις κλπ, οποτε πηρα το θαρος να γραψω εδω. Ονομαζομαι Λευτερης και ειμαι απο Αθηνα.
Το ειχα καημο εδω και 5-6 χρονια να φτιαξω μια κρητικη λυρα αλλα μια δεν ειχα χρονο, την αλλη λεφτα, την αλλη τιποτα απ τα 2 (λογικα οι περισσοτεροι απο δω, αν οχι ολοι, καταλαβαινετε  :P ).

Πηρα λοιπον τη μεγαλη αποφαση να κατσω να φτιαξω λοιπον την πρωτη μου λυρα, εψαξα στο ιντερνετ για οδηγειες-συμβουλες κλπ, αλλα η διαδικασια δεν περιγραφεται με σαφηνεια οσων αφορα την ηχητικη του οργανου. δηλαδη τι ρολο παιζουν τα παχη του ξυλου (σκαφος η καπακι) και αν υπαρχει καποιος τροπος να κανεις το οργανο πιο μπασο η πριμο η ακομα και να καθορισεισ καπως τη χροια του (για το τελευταιο δεν ειμαι σιγουρος). επισης επεδη εχω δει οτι τα περισσοτερα καπακια φτιαχνονται απο 2 τουλαχιστον κομματια (και οντως στο εμποριο δεν εχω βρει μονοκοματο), ποια διαδικασια συγκολησης πρεπει ν ακολουθησω για να κολλησει σωστακαι να μη σπασει οταν θα σφιξουν οι χορδες πανω?

Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη. ευχαριστω εκ των προταιρων και ευχομαι σε ολους καλες και μερακλιδικες δημιουργιες

john 2004

• Hero Member
Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΥΡΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 21, 2014, 03:19:10 πμ »
Λευτερη καλωςορισες! Μην ζητας συγνωμη από κανεναν, περα από τον εαυτο σου που δεν ξεκινησες πιο νωρις! Αρχικα βρες ένα ξυλο για το σκαφος και δωστου το σχημα χοντρα χοντρα. Υπαρχουν σχεδια λυρας και εδώ στο φορουμ αλλα και στο διαδυκτιο (πανω κατω ιδια) που θα σε βοηθησουν σε αυτό, φτιαξε το εξωτερικο περιγραμμα και αρχησε να αδιαζεις μεσα το σκαφος. όταν το φτασεις σε ένα επιπεδο 5-6 χιλιοστα παχος στα τειχωματα, φερτο να στο κανω όπως πρεπει. Αν θες βεβαια! ακριβη παχη δεν μπορω να σου πω γιατι δεν πολυμετραω κιολας και με καποια που κυκλοφορουν στο διαδυκτιο δεν πολύ συμφωνω. μετα τα ξαναλέμε για καπακια και τα λοιπα. wellcome on Board και καλο ταξιδι!

Σου απανταω πριν ρωτήσεις, μουρια και αν δεν βρεις, καρυδια.

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 21, 2014, 02:05:49 μμ »
Φιλε Γιαννη ευχαριστω για την υποδοχη και τις πρωτες πληροφοριες. Με χαρα θα ερθω μολις το εχω ετοιμο χοντρικα να το φτιαξουμε και να δω απο καποιον πιο εμπειρο τι πρεπει να κανω. μουρνια ειναι πολυ δυσκολο να βρω αν και θα κατεβω κρητη για λιγες μερες την επομενη εβδομαδα, αλλα εχω σε μια αποθηκη ενα κορμο καρυδιας που βγαζει τις διαστασεις. μπορω να χρησημοποιησω τον κορμο οπως ειναι η πρεπει να παρω κομματι που να μην εχει την καρδια του κορμου μεσα? αν οχι, μπορω να το κοψω και να κολησω 1-2 κομματια μεταξυ τους η αυτα δεν γινονται στο σκαφος?
ευχαριστω

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 21, 2014, 02:13:21 μμ »
ολα γινονται! Καλο ομως ειναι να ειναι μονοκομματο. Η να εχει κολληση μονο στο καραολο πισω πισω για να μην χρειαστει να χαλασεις πολυ παχη ξυλο και παει το μισο χαμενο. Η καρδια βγαζει ευκολα σκισιματα οποτε την αποφευγουμε. Ριξε μια ματια και σε αυτα που σου εχω στηλει και τα ξαναλεμε.

Tags: