Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη ξυλινων κλειδιων (στριφταρια) χωρις τη χρηση ξυλοτορνου.  (Αναγνώστηκε 5035 φορές)

Dimitris Kriti

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρη μουρια εκατο και βαλε χρονων!!!
Οταν εφτιαξα το πρωτο μου λυρακι, αρχησα να αναζητω τα εργαλεια για την κατασκευη των στριφταριων. Χρειαζεται λοιπον ενας ξυλοτορνος για την αρχικη διαμορφωση, μια ξυστρα για να γινει το στελεχος κωνικο, και ενα αλεζουαρ για να γινουν η τρυπες στο καραολο επισης κωνικες.
Το κοστος αρκετα μεγαλο για την αποκτηση των εργαλειωνοποτε ειπα Μιτσο καντα στο χερι! Πρωτα απ' ολα περνουμε ενα τριπανι 8αρι και το δενουμε στο τσοκ του δραπανου. Με το δραπανο σε λειτουργια τροχιζουμε προσεκτικα το τριπανι στο δυδιμο τροχο ωστε να το κανουμε κωνικο. Εγω το κατεβασα στην μυτη στα 6,5mm. Mε το τρυπανι αυτο ανοιξα στην ακρη ενως κοματιου ξυλουσε μια  τρυπα και στερεωσα με ενα σφυχτηρα το μαχερι απο μια παλια πλανη χειρος αφου πρωτα το ακονησα καλα. Ετοιμη η ξυστρα οπως φαινεται στην πρωτη φωτογραφια, ειναι σαν μια μεγαλη ξυστρα μολυβιου! Μετα κοβουμε τα στριφταρια με ενα πατρον οπως στην δευτερη φωτογραφια, δλδ αφηνουμε και πισω απο το κεφαλι ενα κοματι στελεχος. Σπαμε τις γωνιες στα στελεχη με μια λιμα και με σμιριδοπανο τα στρογγυλευουμε λιγακι. Μετα φτιαχνουμε την πατεντα που φαινεται στο βιντεο. Εγω το εκανα σε ενα κοματι απο σουστοφυλο αυτοκινητου και ξυριζει. Θελει ομως προσοχη στο τρυπημα, τρυπανι κοβαλτιου με αργες στροφες και λυπανση. Πιανουμε λοιπον στο τσοκ του δραπανου οσο μπορουμε ποιο ισια το κλειδι και το περναμε απο το εργαλειο του βιντεο. Αφου διαμορφωθει το στελεχος, το περναμε στην ξυστρα και κοβουμε το στελεχος που ειχαμε αφησει στην πισω μερια του κλειδιου για να το πιασουμε στο δραπανο. Με το τρυπανι που τροχισαμε, ανοιγουμε και τις τρυπες στο καραολο. Οποιος εχει απορια ας μου πει.

https://www.youtube.com/watch?v=dR9-gdNdZAA

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
μπράβο σου, κανονικά με ιδικια ξύστρα τ κανουν όπως λες. πολύ φαντασία ο τρόπος σου. εγω τα πρώτα μου με τριβείο τα έκανα. αλα αδερφε υπαρχουν και σετ εβενος στο ebay 40 τεμάχια για τριγύρω στα 13 ευρώ , πολλες φορες και χωρίς μεταφορικά ειδα της προαλλες. ειπα να σου πω για καλο και για κακο

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
ολα καλα ρε πσιδια αλλα πως τα αζεις αυτα τα κλειδια στο οργανο?

Dimitris Kriti

• Sr. Member
Θαναση το ξερω οτι υπαρχουν φτηνα ετοιμα κλειδια αλλα εχω την ταση ( Βιτσιο! ;D) να τα φτιαχνω ολα μονος μου.
pikolo δεν καταλαβα την ερωτηση σου.

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
σορυ γραφω απο κινητο μιας και ειμαι φανταρακι...πως μπαινουν στο οργανο ρωτουσα...ειναι σταθερα?

Dimitris Kriti

• Sr. Member
Τι ενωεις σταθερα; Δες το βιολι, το ουτι, τα σαζια, την πολιτικη λυρα, ολα εχουν ξυλινα κλειδια.

Τρελογιώργης

• Jr. Member
  • **
Ο pikolo εννοεί αν είναι σαν του μπουζουκιού, της κιθάρας, της λύρας, κτλ, που έχουν βάση και τα βιδώνεις...
Όχι pikolo αυτά τα κλειδιά είναι σφηνωτά, έχουν ελαφρός κωνική μορφή και τα σφηνώνεις στην τρύπα.
Ο αετός κι αν πληγωθεί το θάρρος δεν το χάνει, δεν καταδέχεται στην γη να πέσει πριν ποθάνει...

Tags: