Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή ηλ. κιθάρας τύπου telecaster  (Αναγνώστηκε 34924 φορές)

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Κατασκευή ηλ. κιθάρας τύπου telecaster
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 06, 2011, 03:06:30 μμ »
Σωτηρη στην οργανοποιια κατα προτιμηση χρησιμοποιουν ισοβενα ξυλα αλλα ΔΕΝ απαγορευονται και τα φαρδυβενα  :)
Στο μπαλωμα που εκανες ας πουμε, εαν το προσθετο ξυλο εχει καλη εφαρμογη με το καναλι και κολληθηκε σωστα, ταπεινη μου αποψη ειναι οτι ξεπερναει σε μηχανικη αντοχη οποιοδηποτε φαρδυβενο.
Αν θελεις να το ψαξεις λιγο παραπανω δες και τους αντιστοιχους αγγλικους ορους "plain sawn" και "quarter sawn"
Οσον αφορα την επιδραση του ξυλου στους μαγνητες : Σημερα επικρατουν δυο ακραιες (κατα την αποψη μου) αποψεις. Η μια που υποστηριζει οτι ΚΑΘΕ μερος της κιθαρας (ναι, ακομη και το καπακι των ηλεκτρονικων  ???) αλλαζει δραστικα τον ηχο και η αλλη που θελει την επιλογη των μαγνητων να παιζει το μοναδικο ρολο. Πιστευω οτι η αληθεια κρυβεται καπου στη μεση και ισως ελαφρως υπερ της δευτερης αποψης, γιατι οντως μια αλλαγη μαγνητων σε μια κιθαρα εχει δραματικα αποτελεσματα.
Και οταν μιλαμε για hi gain καταστασεις...  ;D :D

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 06, 2011, 03:19:15 μμ »
παιδια ανοιγουμε τεραστιο κεφαλαιο για την επιδραση των μαγνητων...παλιοτερα ελεγα οτι δεν επιδρουν..αλλα καντε ενα πειραμα...φιμωστε τις χορδες και χτυπηστε το σωμα της κιθαρας..αυτο το ντουπ  ειναι αυτο που εχει την επιδραση...διοτι αν οι μαγνητες ενεργοποιουνται μονο με πεδιο απο χορδες,τοτε γιατι "πιανει"τον ηχο απο το ξυλο??...και πιστευω απο το ποσο καλος ειναι ο μαγνητης θα αναδυκνυει την ποιοτητα του ξυλου...
το εχω διαπιστωσει και εγω με τις κιθαρες που εκανα...

sotosmaniac13

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Δεσποτάκι (ash)
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 06, 2011, 05:09:57 μμ »
Θελετε να το βαλουμε στα topic ερευνας...?? Νομιζω οτι αξιζει.. Παντου υπαρχουν φορουμ με αυτο το θεμα... αλλα πολλοι μιλανε ενω ειναι ανιδεοι (σαν να κι εμενα επι του θεματος ας πουμε..  ;) ) Η κοινοτητα στο δικο μας σαιτ ωστοσο συγκροτειται απο πολλους γνωστες γυρω απτα μουσικα οργανα και την ακουστικη.. Ισως μπορουμε να παρουμε αποψεις και απο αλλα εμπειρα μελη..

Εψαξα λιγο αυτο που ειπες φιλε immortalx και καταλαβα περιπου τι εννοεις... Πραγματικα δεν ειχα ιδεα πανω σαυτο που μου ειπατε...  ;D Απο δω και περα παραγγελιες μονο ισοβενων... χαχαχααα... Παντως κι εγω εχω διαμορφωσει μια παρομοια αποψη απο το λιγο που εχω ψαξει γυρω απτη σχεση ξυλου-μαγνητη.. Εχω δωσει, ας πουμε ενα ποσοστο 10% στην επιδραση του ξυλου... Κι αυτο γιατι πλεον καποιες εταιριες βγαζουν στην παραγωγη κιθαρες που δεν εχουν συμπαγες σωμα, αλλα διαφορα αλλα συνθετικα ξυλα.. (Κατι πριονιδια και τετοια...  ;D ) Δεν ξερω αν το εχετε ακουσει... αν βρω λινκ θα το ανεβασω..
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 06, 2011, 05:23:10 μμ από sotosmaniac13 »

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 06, 2011, 08:55:42 μμ »
Theo, κανενας δεν ειπε το αντιθετο! Σαφως η επιλογη των ξυλων επηρεαζει τα χαρακτηριστικα του τονου, σε καμια ομως περιπτωση οπως στα οργανα με "ηχειο". Το ντουετο μαγνητες/ενισχυτης ειναι το 90% του ηχου. Το θεμα λοιπον δεν ειναι ΑΝ παιζει ρολο το ξυλο αλλα ΠΟΣΟ ρολο παιζει.
Ισως να κανω λαθος, αλλα εχω καταληξει και εγω σ'αυτη την αποψη διαβαζοντας αμετρητες διαμαχες των δυο "σχολων" που δεν καταληγουν πουθενα.

Σωτο, αυτες τις μερες κανω ανακατασκευη σε μια Vester Με σωμα απο plywood (κοινως κοντρα πλακε  ;D)

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 06, 2011, 10:59:55 μμ »
Σωστος... κατι τετοια ειδα μετα που το εψαχνα αφου εστειλα το προηγουμενο post.. Κυριως βρηκα για κιθαρες απο plywood.. Και βρηκα οτι εχει μπει πολυ σε squier strat.. Ηταν αστειο ενα σχολιο που διαβασα σε ξενο φορουμ και ελεγε οτι ολοι εκτιμουν τις κιθαρες απο plywood και γουσταρουν τον ηχο μεχρις ωτου ξυσουν την μπογια και μαθουν απο τι υλικο ειναι η κιθαρα τους... Τοτε οι ιδιοι ξενερωνουν και μονο που δεν τις πετανε..ειρωνικα παντα.. Αλλος ελεγε για μια iceman που αγορασε, κατασκευασμενη απο το εν λογω υλικο, στην οποια αντικατεστησε το σωμα με basswood.. και ανεφερε πολυ μικρη διαφορα στον ηχο..

Παρεπιπτοντως, ανεβασε καμια φωτο απτην ανακατασκευη της vester σου... Ετσι για να ευθυμησουμε λιγακι... ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 06, 2011, 11:02:03 μμ από sotosmaniac13 »

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 07, 2011, 08:36:44 μμ »
Παρεπιπτοντως, ανεβασε καμια φωτο απτην ανακατασκευη της vester σου... Ετσι για να ευθυμησουμε λιγακι... ;D

Συγνωμη για την ποιοτητα, ειναι απο κινητο.
Θα ανοιξω νεο θεμα μολις τελειωσω γιατι αυτο εδω ανηκει σ'εσενα. Γι'αυτο ριξε κανα update να δουμε και μην τεμπελιαζεις   ;D ;)

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 11:44:20 πμ »
Καλησπέρα παιδια.. Ειπα να ριξω ενα μικρο update, για να μην με κραζει ο φιλος immortal...  ;)  ;D Δεν εχει προχωρησει πολυ η κατασκευη καθως εχω δυσκολιες οσον αφορα στην ευρεση εργαλειων.. Οι παρακατω φωτο δειχνουν το σταδιο της κιθαρας μεχρι τωρα.. Δεν εχω βρει τη μυτη για το ρουτερ που απαιτειται για το binding.. Και υστερα θα κολλησουμε στα βαψιματα..  ;D Ωστοσο δεν μπορω να κανω συχνα updates καθως ειμαι φοιτητης στην πατρα και μπορω να κατεβαινω μονο καποια σαββατοκυριακα.. Αν συνδιαστει αυτο με την ελλειψη εργαλειων... Καλα χριστουγεννα...  ;)

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 12:30:39 μμ »
Απο μενα δεν γλυτωνεις  ;D ;D ;D ;)
Και μονο που καταφερνεις μεταξυ δυο πολεων και φοιτητης να προχωρας, ειναι κατορθωμα! Εδω με εργαστηριο διπλα απ'το σπιτι και καθημερινη προσβαση, και παμε σαν χελωνα  ;D
Πολυ ωραια εξελισεται παντως! Πώς σκεφτεσαι να τη βαψεις; Ημιδιαφανη με τα νερα να φαινονται ή πληρες χρωμα;

sotosmaniac13

• Full Member
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 03:18:25 μμ »
Σκεφτομαι πισω και πλαινα μαυρο συμπαγες, με μπεζ binding (πανω κατω κι οχι μονο πανω οπως συνηθως) και πανω απλο βερνικωμα χωρις χρωμα... δεν ξερω αν το περιεγραψα καλα...

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 08:08:00 μμ »
για ριχτε καμια ιδεα για μανικι στρατο ...αν θα ειναι ασπρη η κιθαρα το μανικι σκεφτομουνα zebrano η wenge....καμμια ιδεα να ξεκολλησω??χρυσο hardware..

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 10:24:40 μμ »
αυτο το zebrano τι σοι ξυλο ειναι δημητρη? κοιταζα το λινκ που εχεις ανεβασει για την επιλογη ξυλων..ομορφο φαινεται αλλα εχει χαμηλοτερα στατιστικα σε σχεση με αλλα ξυλα ,που ειναι για μπρατσο..το εχεις ξαναδουλεψει?

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 10:27:03 μμ »
ΕΙΝΑΙ σαν ελια ..μια χαρα ειναι σκληρο..απλα ρωταω για ιδεες αισθητικης...

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 11:40:37 μμ »
εμενα προσωπικα μου αρεσει περισσοτερο..αλλα γουστα ειναι αυτα!!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 04, 2012, 11:56:29 μμ »
Wenge με χρυσο hardware νομιζω θα ειναι οτι πρεπει. Γενικα πιστευω οτι χρυσο hardware+σκουρο ξυλο ειναι πολυ καλος συνδυασμος.
Zebrano εχω δει απο πολυ ανοιχτοχρωμο εως πολυ σκουροχρωμο. Και παλι αν βρεις σκουροχωμο κομματι νομιζω θα ειναι καλυτερα.

spirosgiapros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 05, 2012, 01:27:14 πμ »
δημήτρη το ζεμπράνο δεν το ξερω αλλα απο φωτο στο διαδικτυο δεν μου κάθεται .. μου φερνει σε ''πλαστικο'' η γυαλάδα του χωρις ''ψυχή'' .. δεν μου μιλάει .. αν δεν εχεις καποια χαρακτηριστική φωτό ψηφίζω βέγκε ... οταν λες λευκη κιθάρα εννοείς λευκή στο βάψιμο ή λευκη στο ξύλο .. δηλαδή ξανθή ?