Αποστολέας Θέμα: Καλουπι για ουτι  (Αναγνώστηκε 12478 φορές)

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
Καλουπι για ουτι
« στις: Απριλίου 30, 2014, 02:32:49 μμ »
θελω να φτιάξω καλουπι για ουτι για να το χρησιμοποιήσω στο μελλον μα δε βρίσκω τα τα μετρα κατασκευης ξερει κανεις ίσως;

ναστε καλα
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 30, 2014, 02:43:15 μμ από thanasis2013 »

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Κυπαρίσσι
Απ: Καλουπι για ουτι
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 01, 2014, 02:41:01 πμ »
Τι ούτι ενδιαφέρεσαι να φτιάξεις αδερφέ ; Σε ρωτάω γιατί έχει διάφορα "είδη". Έχει π.χ. Τούρκικο , Αραβικό , Ιρανικό κ.α.
Εάν θέλεις να κατασκευάσεις Αραβικό ούτι μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=1785.0.
Εάν ενδιαφέρεσε για τούρκικο πές μου περίπου τι διάσταση θέλεις (και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές Kιz ud , Kadιn Ud,
Küçük Boy Ud και Büyük Boy Ud) για να σου δώσω διαστασιολόγιο.  :)
Αλλά ποιο είναι τελικά το μουσικό άρωμα της Πόλης ; “Είναι μισμαγιά και μακελάρικο χασάπικο, ουσάκ και νιαβέντι, μπεκτασίδικο ιλαχί και πατριαρχική ψαλμουδιά, καρσιλαμάς και τανγκό, τύμπανο του Ραμαζανιού και Υπερμάχω“.
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 01, 2014, 06:15:56 μμ »
Γεια σου φιλε Ρωμηός  συγνώμη που ξεχάστηκα να αναφέρω πρόκειται για Τουρκικο/Ελληνικο ουτι. Γιατι δεν εχω και πολη γνώση επάνω στο θεμα το μονο που μπορώ να πω όσο ποιο στανταρ γίνεται με στανταρ μήκος της χορδής απο 58,5 εκατοστά

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 01, 2014, 10:57:42 μμ »
περιμένω το πρώτο ουτι μου και δεν έχω κάτι σαν παράδειγμα μέτρα κατασκευής μήπως αν κάποιος φίλος εχει οποιαδήποτε στοιχειά επάνω στο όργανο να τα μοιραστεί. είναι πολύ δύσκολα να τα βρω δηλαδή

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 01, 2014, 11:45:06 μμ »
περιμένω το πρώτο ουτι μου και δεν έχω κάτι σαν παράδειγμα μέτρα κατασκευής μήπως αν κάποιος φίλος εχει οποιαδήποτε στοιχειά επάνω στο όργανο να τα μοιραστεί. είναι πολύ δύσκολα να τα βρω δηλαδή

ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΦΤΗΝΟ ΑΛΛΑ ΟΜΟΡΦΟ ΟΥΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΩ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΣΤΕΙΛΩ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 01, 2014, 11:45:54 μμ »
Φίλε Θανάση, για μήκος χορδής 58,5 cm πάμε σε Büyük B.E. Ud όπου έχουμε :

(α) Μήκος Σκάφους : 48.75 cm
(β) Πλάτος Σκάφους : 3/4α = 36.56 cm
(γ) Βάθος Σκάφους : 18.28 cm
(δ) Μήκος Μάνικου : 19.5 cm
(ε) Απόσταση χορδοκράτη απο την ένωση Σκάφους-Μάνικου : 2δ = 39cm
(ζ) Απόσταση κέντρου ηχητικής οπής απο την ένωση Σκάφους-Μάνικου : ε-δ= 19.5cm
(η) Απόσταση Χορδοδέτη απο το "τέλος" του σκάφους : 1/2δ = 9.75cm
(θ) Μήκος χορδής : 3δ=58.5cm
(ι) Απόσταση μεταξύ πίσω τάκου και ένωσης Μάνικου-Κεφαλής (Χωρίς την κεφαλή) : 3.5δ = 68.25 cm
(κ) Πάχος Μάνικου στην ένωση με την κεφαλή : 4cm
(λ) "Ύψος" Κεφαλής : γ-4 = 14.28cm (χωρίς την ένωση με το Μάνικο)
(μ) Γωνία ένωσης Κεφαλής-Μάνικου : 130 μοίρες εξωτερικής επαφής.
(ν) Διάμετρος κεντρικής οπής : 8.5cm
(ξ) Απόσταση κέντρου έκαστης πλάγιας οπής : 8cm απο τον άξονα συμμετρίας της Αρμονικής Τράπεζας
(ο) Διάμετρος πλαγίων οπών : 4.25cm

Άν ξέχασα κάτι (είμαι σίγουρος οτι ξέχασα ! ) να με συγχωράς είναι μια ώρα δύσκολη  ;) Και φυσικά ό,τι άλλο χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις θα χαρώ να σε βοηθήσω εάν και εφ΄όσον μπορώ και γνωρίζω  :)

Αλλά ποιο είναι τελικά το μουσικό άρωμα της Πόλης ; “Είναι μισμαγιά και μακελάρικο χασάπικο, ουσάκ και νιαβέντι, μπεκτασίδικο ιλαχί και πατριαρχική ψαλμουδιά, καρσιλαμάς και τανγκό, τύμπανο του Ραμαζανιού και Υπερμάχω“.
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 02, 2014, 12:06:14 πμ »
ευχαριστώ πάρα πολύ για τα στοιχειά αδερφέ, αν και θέλει αρκετή σκέψη ακόμη για να βγάλω το σχέδιο. Κώστα αυτό που θα ήθελα πολύ ειναι ακριβος το σχέδιο απο το καραολο. γιατί ειναι και δύσκολο σχέδιο .. μα δε ξέρω πως μπορώ να τα καταφέρω να πάρω το σχέδιο ακριβός

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 02, 2014, 12:10:45 πμ »
εάν έχει κάποιος το σχέδιο από το πλάι, το πίσω μέρος και το καπάκι απο το ούτι, θα μπορούσα με τον υπολογιστή να το φέρω στα μέτρα που μου έδωσε ο Ρωμηός,  με μια εκτύπωση να βγάλω τα σχεδία και να τα κόψω απο τα ξύλα για το καλουπι

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 02, 2014, 12:16:13 πμ »
Αύριο θα σου στείλω όλα τα σχέδια που χρειάζεσαι φιλαράκι ! Αλλά απογευματάκι γιατί το πρωί έχει δουλειά  ;)
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 02, 2014, 01:45:13 μμ »
Φιλε Ρωμηε...
Αν εχεις σχεδια για ουτια και θελεις ανεβασε τα στη σελιδα...σιγουρα ενδιαφερουν αρκετο κοσμο και εκτοες αυτου εμπλουτιζεται η βαση δεδομενων της σελιδας,καλο για ολους!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 03, 2014, 03:37:35 πμ »
(κ) Πάχος Μάνικου στην ένωση με την κεφαλή : 4cm
 είναι μια ώρα δύσκολη

Το 'παμε ... ήταν μια ώρα δύσκολη... με πάχος 4cm χωρίς κλαβιέ τα δάχτυλά σου θα έφταναν απέναντι για να πατήσεις χορδή και θα με κυνηγούσες με το δίκιο σου  :D
Διόρθωση λοιπόν το ΠΛΑΤΟΣ του μάνικου στην ένωση με την κεφαλή είναι 4cm (το μέγεθος ποικίλει απο 3,6 - 4 cm ανάλογα με τον κατασκευαστή).

Επίσης μερικές ακόμα πληροφορίες που ξέχασα :

(π) Πλάτος Μάνικου στην ένωση με το σκάφος : 5,8 cm (κι εδώ ανάλογα με τον κατασκευαστή έχουμε απο 5,6-5,8 cm)
(ρ) Πάχος Μάνικου στην ένωση με την Κεφαλή : απο 1,3 εώς 2 cm (εγώ προτιμώ τα 2)
(σ) Πάχος Μάνικου στην ένωση με το Σκάφος : απο 2,5 εώς 2,6 cm
(τ) Πάχος Κλαβιέ στην ένωση με το Σκάφος : 2mm
(υ) Πάχος Κλαβιέ στην ένωση με την Κεφαλή : 4-5mm 
(Σημείωση: Εγώ προσωπικά προτιμώ να κρατάω ένα ενιαίο πάχος στο Κλαβιέ περίπου 2-3mm δίνοντας μια απειροελάχιστη κλίση στο Μάνικο)
(φ) Πάχος Δαχτυλιδιού στην ένωση με το Σκάφος : 0,5mm
(χ) Ύψος Δαχτυλιδιού στην ένωση με το Σκάφος : 3mm
(ψ) Πάχος Καπακιού μετά την τελική διαμόρφωση :1,7 εώς 3 mm (Προσωπικά προτιμώ τα 2.2mm)
(ω) Πλάτος Καμαριών : 5 εώς 7 mm
(1) Ύψος Καμαριών : 3 εώς 13mm
(2) Πλάτος Κεφαλής κάτω (ένωση με Μάνικο) : 4cm
(3) Πλάτος Κεφαλής άνω : 1,7 cm
(4) Πάχος πλαϊνών Κεφαλής : 5mm
(5) Ύψος πλαϊνών Κεφαλής κάτω : 3,8cm
(6) Ύψος πλαϊνών Κεφαλής άνω : 2,4cm
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 03, 2014, 03:44:07 πμ »
Ορίστε και τα σχέδια  ;D Επεξεργάσου τα και περιμένω να δώ αποτελέσματα !!  ;D ;D Και ό,τι άλλο θελήσεις μου λές ! :)
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 03, 2014, 04:15:56 μμ »
γεια σου αδερφέ ένα απίστευτο ευχαριστώ για αυτά τα σημαντικά στοιχειά που έδωσες! έχω μερικές ερώτησης όμως.. η κοιλιά του σκαφος απο το πίσω μέρος και το καπάκι ειναι ακριβός όπως πρέπει να είναι; γιατί εαν ειναι έτσι ίσως ειναι αλλο σχέδιο ουτι, κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό στα σχεδία μου έρχεται λιγάκι διαφορετικό. Επίσης στο καραολο η μύτη που ειναι στο πλαι 2,4 εκατοστα ειναι με λογαριασμό το γκρι στολίδι στη φωτογραφία η χωρίς. επίσης επειδή περιμένω ακόμη κάτι εργαλεία και κάνω με μεγάλη υπομονή άλλη μια κατασκευή συγχρονία θα αργήσουν ολλα πολύ, εξαλλου θα ειναι η πρώτες μου προσπάθειες και γιαυτό σε ευχαριστώ πάρα πολύ που με διευκόλυνες τα πράγματα!!!

Ρωμηός

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 03, 2014, 08:12:08 μμ »
Τα σχέδια που σου έστειλα είναι ένα πιο "ομαλό" μοντέλο που μου έκατσε στο μάτι και στο χέρι γιατί έχει πιο όμορφες καμπύλες τώρα άν θέλεις να βγάλεις σχέδιο όπως στο ούτι της φωτογραφίας, με λίγο "πείραγμα" θα βγέι, δέν είναι κάτι δύσκολο  ;D Επίσης για την κεφαλή , εγώ το ύψος που αναφέρω το βάζω καθαρό για τα πλαϊνά , το εξτρά κομμάτι (γκρι) μπαίνει κολλητό και έρχεται με βάση την δική σου αισθητική στο ύψος του.  ;D
                                                              του Θωμά Κοροβίνη

marconi060

• Newbie
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 04, 2014, 03:45:36 μμ »
Ριξε και μια ματιά στο επισυναπτόμενο, θα σε βοηθἠσει φανταζομαι. Εχει λίγο διαφορετική κατασκευαστική προσἐγγιση αναφορικα με τη γεφυρα(είναι σαν του μπουζουκιού) καθως επισης εχει και μια τραβερσα εσωτερικά.

Tags: