Αποστολέας Θέμα: τριχορδοποίηση  (Αναγνώστηκε 26475 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: τριχορδοποίηση
« Απάντηση #60 στις: Ιουλίου 17, 2014, 01:34:49 μμ »
ΠΩ ΠΩ.......ΤΙ ΚΑΘΗΣΕΣ ΚΙ ΕΚΑΝΕΣ ΡΕ ΜΑΝΩΛΗ? ΤΙ ΟΡΓΑΝΟ ΠΑΡΕΛΑΒΕΣ, ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ?
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ..........

πριν και μετά

[ Invalid Attachment ]

Το μπουζουκάκι ουσιαστικά τελείωσε εδώ και μέρες, αλλά ψάχνομαι σε διάφορα πράγματα.
Οι λόγοι που δεν έγραψα νωρίτερα είναι πολλοί, τους αναφέρω – όχι με σειρά προτεραιότητας:

- ο ξυλουργός του χωριού όπου το πήγα για βερνίκι πολυουρεθάνης (φίλος του ιδιοκτήτη) αυτοσχεδίασε και έβαψε σκάφος και μανίκι με ένα γλυκό καφέ – σοκολατί το οποίο ναι μεν δεν με “χαλάει” σαν χρώμα, αλλά τα έκανε όλα ίδια. Δεν ξεχώριζαν τα διάφορα μέρη του οργάνου και αυτό δεν μου άρεσε καθόλου. Έτσι αποφάσισα να τρίψω και να ξαναβάψω (μαύρο) το μανίκι, το οποίο τελικά πέρασα με clou500άρι.

- το μανίκι δεν “έρχεται” στην κλίση που θέλω. Οι τάσεις των έξι χορδών σε συνδυασμό με την μικρότερη κλίμακα του τετράχορδου (66 εκ.) εκτιμώ ότι δεν αρκούν να κάμψουν την προένταση της σιδερένιας βέργας του μπράτσου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμο αντισκεύρωμα στην κενρική περιοχή. Έπαιξα λίγο με τους καβαλάρηδες και με τρίψιμο των τάστων, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα όμως. Με 0,5 χλστ. στο 1ο τάστο και 1,2 στο 12ο,  ταστάρει λιγάκι στην κεντρική περιοχή αλλά δεν ήθελα να σηκώσω ξανά τον καβαλάρη (11 χλστ) γιατί γίνεται σκληρό για αρχάριο. Θα δούμε στη συνέχεια, προς το παρόν νομίζω ότι είναι ανεκτό.

-  Δεν έχω ξαναπαίξει μπουζούκι που έχει τόσες “φωνές”. Ανάλογα με τη θέση του χεριού και το χτύπημα της πένας, αλλάζει πολύ. Στο βιντεάκι έπαιξα αρκετά (και στο βίντεο, συγχωρέστε την φλυαρία και τις καλαμπορτζιές – παίζω στις 1:00 το πρωί μετά από παιδικό πάρτυ), προσπαθώντας να καταλάβω που ακούγεται καλύτερα. Το πρόβλημά (μου) είναι ότι έχω μάθει σε άλλες θέσεις με άλλη κλίμακα και δυσκολεύομαι να παίξω εκεί που το ακούω καλά. Είναι και λίγο μπάσο, αλλά “περνάει” νομίζω.

- ο (συγκεκριμένος ?) κέδρος αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός από ό,τι είχα διαβάσει – και για αυτό αποφασίσει - να είναι παχύτερος. Το τελικό του πάχος πρέπει να είναι κάτω από τρία χιλιοστά (εκεί που μπορούσα να τρίψω). Εξακολουθεί να ακούγεται αρκετά σκληρό, ενώ το καπάκι δεν έχει κάνει κιχ από την πίεση των χορδών. Το βέλος της καμπύλης των καμαριών δεν μεταβλήθηκε καθόλου, παρά το μεγάλο πλάτος σε σχέση με τρίχορδο.

Τα συμπεράσματα που έβγαλα από αυτήν την μετατροπή / επισκευή, είναι πολλά. Αν το ξανάκανα θα κρατούσα μόνο το σκάφος – όχι τόσο για να έχω μαι ωραία μασίφ ταστιέρα, αλλά για να έχω την ευκαιρία να ελέγξω την συμπεριφορά του μπράτσου. Επίσης “κρύωσα” λίγο με τον κέδρο, αλλά θα τον ξαναδοκιμάσω εννοείται.

Άκουσμα:

https://www.youtube.com/watch?v=a8A383vKidU

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #61 στις: Ιουλίου 17, 2014, 01:46:58 μμ »
και μερικές επιπλέον φωτογραφίες:

και ένας έλεγχος προθέσεων - αποτελέσματος... αν εξαιρέσει κανείς κάτι φευγάτες καμπύλες στην βασική "διαγώνιο" (μου 'φυγε δυο φορές το πριόνι και αναγκαστικά άλλαζε όλη η καμπύλη για να μην βγάλει γωνίες)... καλούτσικα τα πήγαμε για πρώτη φορά ασετόπαστα...

[ Invalid Attachment ]

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #62 στις: Ιουλίου 17, 2014, 01:58:37 μμ »
Μανωλη εξαιρετική δουλειά και πολύ καλό παίξιμο.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #63 στις: Ιουλίου 17, 2014, 02:46:54 μμ »
Βρε συ Matο,ντε βρε συ Mato,βρε σάξε ενα αργιλέ αφράτο.Φίλε μου πέρα από ότι αφορά οργανοποιοία,που είσαι φοβερός,είσαι επίσης και γαμώ τους παίχτες,και είσαι και αναλυτικός στίς κατασκευαστικές πληροφορίες,Ευχαριστούμαι.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Ιουλίου 17, 2014, 03:29:44 μμ »
Τι να σχολιάσουμε τώρα...αριστούργημα....

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Ιουλίου 17, 2014, 03:57:39 μμ »
MATO εξαιρετικα λιτο και ομορφο

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Ιουλίου 17, 2014, 05:55:52 μμ »
Το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι πανευτυχής.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #67 στις: Ιουλίου 17, 2014, 07:10:08 μμ »
αρε παιξε πιο λιγο ενα μπουκαλι κρασι ηπια
εισαι ατομο μανωλη ;)
Εγω και ο Ζοζέφ.

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #68 στις: Ιουλίου 17, 2014, 07:37:43 μμ »
ενα μεγαλο μπράβο μανώλη.
οπως πάντα φοβερός

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #69 στις: Ιουλίου 18, 2014, 09:24:49 πμ »
Και πάνω που λέω, καιρό έχει να φανεί ο Μάνος... βγαίνει ξανά με δημιούργημα φανταστικό. Μπράβο βρε συ Μάνο. Εγώ θα λυπόμουν να το επιστρέψω στον ιδιοκτήτη του 8). Ίσως άμα σε ακούσει να παίζεις σ' αυτό, αποφασίσει ότι καλύτερα να το κρατήσεις εσύ  ;D.
Τι έχει τώρα σειρά; (αφού ξέρω, εσύ ησυχία δεν έχεις!!!)
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Ιουλίου 18, 2014, 10:38:53 πμ »

:P
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους. Ένα πείραμα ήταν (όπως όλα), πάμε για το επόμενο.

Τι έχει τώρα σειρά; (αφού ξέρω, εσύ ησυχία δεν έχεις!!!)

άσε μην το συζητάς... μόλις τέλειωσα το σκαφάκι για το δεύτερο μπουζούκι, έχω πέντε - έξι κιθάρες μέσα σε χαρτόκουτα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης (από ξεσκεύρωμα μάνικου μέχρι ... κολυμπηθρόξυλα) και δυό μπαγλαμάδες μπονσάϊ έτοιμους σκαμμένους (που δεν θυμάμαι που τους έβαλα). Έχω και κάτι αρχαιολογικής αξίας εργαλεία (ηλεκτρικά) που μου χάρισαν φίλοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, σε μή λειτουργική κατάσταση όλα που πρέπει να φτιαχτούν - κι εγώ όπως λέω είμαι "ηλεκτρολογικώς αναλφάβητος" - το πολύ ν' αλλάξω καμμιά λάμπα - και δεν ξέρω πότε και πως θα τα κάνω όλα αυτά.... ζώντας και την υπόλοιπη ζωή μου "κανονικά" ...

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #71 στις: Ιουλίου 18, 2014, 12:30:32 μμ »
Μόνο ενας τίτλος θα ταίριαζε σ, αυτο το πρότζεκτ

''Η μεγαλοπρέπεια της απλότητας''

Εύγε Μάνο

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #72 στις: Ιουλίου 18, 2014, 09:08:16 μμ »
mato το κανες υπέροχο. και το πιο γαμάτο είναι ότι έκανες αυτό που σχεδίαζες να κάνεις απο την αρχή .  :-[ :-[

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Ιουλίου 18, 2014, 10:04:41 μμ »
εμένα μου άρεσε πολύ και ο ήχος και το παίξιμο και η εμφάνιση. Μπράβο! ωραία αλλαγή έκανες

Demetrio

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #74 στις: Μαρτίου 23, 2015, 04:48:40 μμ »
χωχωχω εχω ακριβώς το ιδιο μπουζούκι και σκέφτομαι να το μετατρέψω και γω σε τρίχορδο! Ετσι για την εμπειρία οπως και ο Μανος!
Λοιπόν Μάνο μου δωσες κουράγιο με αυτο που είδα! Πραγματικά πολύ καλο το αποτέλεσμα!

Μήπως να ρθείς απο δω καμια βόλτα τωρα που σαι και ζεστός..??   ;D ;D

Κάνεις ωραία δουλειά!
Το κόλπο της συμμετρίας με τις δυο λυχνίες ειναι πολύ έξυπνο! ;)

Μπράβο και παλι!

Tags: