Αποστολέας Θέμα: Κατασκεύη Σάζι  (Αναγνώστηκε 8076 φορές)

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
Κατασκεύη Σάζι
« στις: Απριλίου 13, 2014, 04:28:26 μμ »
Γεια σας,περυσι έκανα την πρώτη κατασκευή μου μπαγλαμά,χωρίς εργαλεία δυστυχώς.Ευτυχώς τώρα τα βασικά τα έχω.
Βρήκα ένα παλιό κούτσουρο από πευκο και κέδρο για καπάκι,σε περιπου 3 μέρες έκανα το σκάφος αυτή την φορά με τα εργαλεία,ενώ το παλιό μου μπαγλαμαδιάκι πήρε εβδομάδες.
 Είπα να κάνο μικρό σάζι γιατί χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία με παίδεψε πολύ η ταστιέρα.Και το σκάφος είχε έναν ρόζο που τον έκανα τρύπα.
Θέλω να το κάνω τρύπα στο σκάφος με καπάκι που ανοίγει και κλείνει.
Μήπως κάποιος φίλος,γιατί δεν μπορώ να το βρω,να μου δώσει μερικές πληροφορίες για την κατασκευή του σάζι;
Δηλαδή πάχος του καπακιού,σκάφος κτλ.Έχω πάρει πριν καιρό και όστρακα ,σκέφτομαι να το κάνω σιγά σιγάμε μεγάλη υπομονή αυτή την φορά να μου βγεί όμορφο και όπως πρέπει.

Να είστε καλά
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 13, 2014, 04:57:46 μμ από thanasis2013 »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκευή Σάζι
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 13, 2014, 04:41:42 μμ »

Το μπαγλαμαδάκι τελικά έτσι μου βγήκε.και βασικά πείραμα ήταν.Το επόμενο εύχομαι να μου βγει καλό...
Καθώς έχω και κάτι εργαλεία.Στον ήχο το μπαγλαμαδάκι καλό!!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 13, 2014, 04:46:37 μμ από yiannis »

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
Απ: κατασκευή Σάζι
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 13, 2014, 04:43:17 μμ »
Θανάση σου υπενθυμίζω πως τα greeklish απαγορεύονται στο Φόρουμ.Διόρθωσα τα μηνύματά σου και θα σε παρακαλέσω να σεβαστείς τους κανόνες του φόρουμ.
Καλή επιτυχία με το Σάζι!

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
Απ: Κατασκεύη Σάζι
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 13, 2014, 06:42:03 μμ »
εγινε ευχαριστω.  επισης εχω ενα σαζι και ηθελα να ρωτησω αν καποιος κατεχει απο καταλληλο υψος της χορδης επανω στη ταστιερα.. τριζι ληγακι οταν το εχω σε χαμηλω κουρδιζμα στα πρωτα ταστα

μηκος της ανοιχτης χορδης ειναι 89 εκατ.

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 15, 2014, 02:58:02 πμ »
Θανάση δώσε εαν μπορείς πληροφορίες για το σκάφος σου(μηκος,πλατος,βαθος κλπ) για να καταλάβουμε σε τη κλίμακα σάζι θα καταλήξεις πάνω κάτω.το μπαγλαμαδάκι απο οτι βλέπω είναι τζουρά σαζ παρά μπαγλαμαδάκι :D
στο σάζι σου έχει καλή αποσταση η χορδή απο την ταστιέρα σε αυτό το σημείο, τουλαχιστον έτσι δείχνει(4-5mm).
Οταν λες χαμηλό κουρδισμά?? 

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 15, 2014, 01:18:34 μμ »
γεια σου φίλε μουριιι, ευχαριστώ για την απάντηση.
το σαζι ειναι τουλάχιστον 2,5 χιλιοστά στο 15ο ταστο χωρίς λογαριασμό τα μορια. το σκάφος ειναι 42 εκατοστά και η ταστιερα 55.5 εκατοστά. αφου μου λες 5 χιλιοστά φαντάζομαι καλά ειναι. με χαμηλό κουρδισμα εννοώ δηλαδή πως το πολύ η ψηλή τριπλή χορδή πάει κούρδισμα ΝΤΟ .. αλα είναι και σωστό ως σιμπεμολ . όταν κουρδίζω σε ποιο χαμηλή νότα εννοούσα.

τώρα όσο άφορα τη δική μου κατασκευή.. δεν έχω και της πολυτέλειες  ιδικά τα ξύλα που τα δουλεύω όπως φαίνεται και στο καινούριο σκάφος δεν είναι και πολύ κατάλληλα τα νερα, αλα ευτυχώς φρόντισα να ειναι πολυ παλια τα ξυλα . το μπαγλαμαδακι ειναι λιγάκι δικο μου σχεδιο 13,5 εκατοστα το σκαφος με κλιμακα 44 εκατοστα.. και χαμηλή ταστιερα για ευκολία κατασκευής.

έχω προσεξη στο σαζι μου επίσης πως δεν εχει καμαρια και ειναι αρκετα λεπτο το σκαφος. το καπακι όμως γερο το φαντάζομαι αρκετό πάχος και ειναι επίσης αυτο που λεγεται "bearclaw" ελατο, που το φερνουν μονο τα μεγαλα και παλια ελατα. λενε πως εχει μεγαλύτερη πυκνότητα

Στη δική μου κατασκευή το σκαφος θα βγει περιπου 22.5 εκατοστα, το θέλω σχέδιο σαζι, οχι ταμπουρα. δηλαδή η θεση της γέφυρας να έρχεται πίσω στο καπάκι.
Επίσης δεν το φαντάζομαι και απο τα καλύτερα ξύλα για σκαφος .. ειναι ελληνικός πευκος το σκαφος

μηκος 22.5
πλατος 15.3 περιπου στο ποιο φαρδύ σημείο
βαθος περιπου 13 ( έπρεπε ποιο βαθύ αλα όπως βλέπεις τα νερα ειναι και πολύ βάθος για αυτο το κουτσουρο που ειχα)
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 15, 2014, 02:37:38 μμ από thanasis2013 »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 15, 2014, 02:20:15 μμ »
το σαζι

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 15, 2014, 02:27:06 μμ »
το σαζι

ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΜΑΝΙΚΟΥ. ΜΕ ΚΑΒΙΛΙΑ...................
ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ 2 ΚΟΜΑΤΙΑ ΞΥΛΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
Η ΜΠΟΥΡΓΚΑΝΑ ΠΟΥ ΤΡΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΣΑΖΙ ΜΕ ΜΗΚΟΣ ΧΟΡΔΗΣ 69 ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΥΡΤΙΣΜΑ ΡΕ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΛΟΥΒΙΟ ( ΧΑΛΑΡΟ) ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΟΠΩΣ ΛΕΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 15, 2014, 04:44:22 μμ »
όπως λες στη μπουργκανα τέρμα πάνω μόνο όταν είναι κούρδισμα Α#, και στο πρώτο ταστο ελάχιστα. έκανα ψηφιακή μέτρηση πάει μέχρι 2,4 χιλιοστά στην ένωση σκάφους ταστιερας (15ο ταστο) με καβαλάρη από 6.5 ως κάτω από 7 χιλιοστά. άρα ευχαριστώ που λύσατε την απορία μου πολύ ήχος πάντως αυτά τα βαθιά τα σκάφη .. εύχομαι μια μέρα να μπορέσω να κάνω ένα μεγάλο με κλίμακα πάνω άπω μέτρο.. απίστευτο ήχο αν τα γνωρίζει κανείς

επίσης για τη κατασκευή του σαζι έχω διάβαση από έναν οργανοποιο πως έκανε στη μέση του λαιμού κύλια προ στα πάνω λόγο του ότι η χορδές το τραβάνε στην ευθεία
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 15, 2014, 05:08:30 μμ από thanasis2013 »

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 15, 2014, 06:56:47 μμ »
Θανάση το κανονικό του κούρδισμα είναι Λα(χοντρή),Σολ(μεσαία),Ρε(τριπλη) χωρίς αυτο να είναι αναγκαίο.Εγώ το κουρδίζω πολύ συχνά Λα,Ρε,Λα για να πιάσω πιο μπάσο ήχο και να παίζω ρεμπέτικα. τώρα για το τριξιμο δεν είναι τόσο φυσιολογικό με αυτές τις αποστάσεις που μου λες.εαν μπορείς βγάλε μια φοτογραφία την πάνω γέφυρα για να δούμε εκεί την απόσταση.Έχω τύχει να παίξω με σάζι που έτριζε αλλα έφταιγε το οτι ο μάστορας έκανε μεγαλύτερα αυλάκια με αποτέλεσμα να τρίζει στην γέφυρα. 
Τώρα κατά αναλογία του σκάφους σου έχουμε
μήκος σκάφους: 22,5cm
πλάτος σκάφους:13,5cm
βάθος σκάφους:13,5cm
θέση καβαλάρη:4,5cm
μήκος μάνικου:30cm
ενεργό μήκος χορδής:48cm
πάχος καπακίου: εάν έχεις πολύ μαλακό ξύλο τοτε 5mm εάν μέτριο τότε 4.5mm εάν είναι σκληρό τότε 4mm.
πυκνότητα νερών καπακιόυ: 1mm-1,5mm παράλληλα στις χορδές

οσο για τα ξύλα, το σκαφος συνήθως είναι απο μουριά ή κέδρο, οξιά, ελάτη ή καρυδιά και το καπάκι το οποίο δεν έχει καμάρια και εάν θέλεις να ακολουθήσεις την παραδοσιακή τεχνική έχει καμπύλωση, απο έλατο.
Για μευντάν σαζ ή ντιβάν σαζ των οποίων το μήκος είναι πάνω του μέτρου χρειάζονται μεγάλα ξυλα τα οποία είναι δυσέυρετα δυστυχώς.Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις την επιθυμια σου  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 15, 2014, 07:19:54 μμ από mouriii »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 16, 2014, 04:05:33 μμ »
γεια σου μουριιι, το κούρδισμα σε έμενα δεν πάει Ρε στην τριπλή Ντο το πολύ, χρησιμοποιούσα ως σήμερα της .20 χορδές δεν θυμάμαι αν με της .18 πήγαινε αλά χαλάνε τον ήχο εκείνες στο δικό μου. πέρασα της προάλλες .22 με πολύ αποτέλεσμα . τελικά χθες το έβαλα .25. της έψαχνα στην Ελλάδα μα πουθενά, βρήκα στο ebay  χωρίς μεταφορικά 7-8 ευρώ κάποιον χρήστη universalact τον λένε. ο φίλος δωρεάν μου έστειλε και μερικές πέννες και σετ γέφυρες, σε μια βδομάδα τα έλαβα άπω Σμύρνη .. τσάμπα ταλαιπωρία που έτρεχα να της βρω

ευχαριστώ πάρα πολύ για τα στοιχειά, δεν το φανταζόμουν πως το καπάκι πάει μέχρι τέτοιο πάχος. αν και φαντάζομαι το συγκρινόμενο ξύλο που έχω είναι αρκετά σκληρό και εχει πολλά νερα. αν φτάσω σε εκείνο το σημείο θα ενημερώσω. Όσο για τα μεγάλα σαζια... βασικά ένα όργανο έβγαλα και αν κοιτάζω της πρώτες κατασκευές εδώ το δικό μου στην εμφάνιση είναι της πλάκας... αλλά δεν ησυχάζω μέχρι να βγάλω κανένα πολύ όμορφο.. εξάλλου είναι η δεύτερη κατασκευή που έπιασα. τα ντιβαν που λες είναι ένα απτα όνειρα μου να κάνω ..

Όσο για τα κουρδίσματα δεν το πολυκουρδίζω στο τούρκικο ΛΑ ΣΟΛ ΡΕ, το παίζω συνήθως καραντουζενι ΝΤΟ ΣΟΛ ΡΕ ας πούμε. άλλα ποιο ξεκούρδιστο.

Ευχαριστώ και πάλη για της οδηγίες γιατί αν δεν τα ήξερα μάλλον θα έκανα ποιο λεπτό καπάκι..
τώρα επειδή δεν μου φτάνει το κούτσουρο κέδρος για το σκάφος με τη μια σκέφτομαι να ενώσω δυο κομμάτια αν και δεν το κάνουν αυτό στο συγκρινόμενο όργανο.. και σκεφτόμουν να το κόψω λοξά ώστε να δώσω ελάχιστο σχήμα κοιλιάς στο καπάκι και με γυαλόχαρτο να φέρω τι στρογγυλάδα.. ως που να το χτυπάω και να βγάζει ήχο.

προχωράω πολύ αργά για να μη κάνω πράγματα τσαπατσούλικα, δεν έχω φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά άπω κόλλες ξέρει κάνεις.. δηλαδή εγώ τώρα έχω πολυουρεθανη (χρησιμοποίησα πολύ στη πρώτη κατασκευη), εποξική, βενζινοκολλα, και αλλες διαφορετικές απο της έτοιμες ψαρόκολλες μέχρι καζεινη

επίσης το τρίξιμο.. ας φαίνεται διαφορετικά στη φωτογραφία νομίζω πως βγαινει  απο τη κάτω γέφυρα γιατί μένει και όταν πατάω ταστο.. μόνο όταν ειναι λιγάκι ξεκούρδιστο και όταν της χτυπάω δυνατά με σκληρή πένα μακριά από τη γέφυρα, και με τη καινούρια γεφυρα

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 16, 2014, 05:21:39 μμ »
πριν καιρό έκανα και βάση για στρίψιμο ξύλον, μου είπε κάποιος που κάνει κατασκευές ( γιατί σκεφτόμουνα να το κάνω με λάμπα από αρκετά watt)  πως γίνεται και με μηχάνημα ηλεκτροκολλησης. πήρα το ποιο γερο που είχε το πρακτικερ μόνο 60 watt.  αλλα αποκλείετε να μου κάνει τη δουλειά όπως μου φαίνεται. μήπως κάποιος έχει να μου προτεινη κάτι διαφορετικό΄

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 16, 2014, 09:00:52 μμ »
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1615.0

...εγω το έφτιαξα με σωλήνα 3 ιντσών Χ 25 εκατοστά (υποτίθεται για κλασικές).......αργει πολύ με 500 βαττ αλλά κάνει δουλειά.....αν βρείς κάτι  σε παραπάνω  βαττ καλύτερα....αν και ψυχανεμίζομαι ότι για μπουζουκοειδή φθάνει και περισσεύει......

...στο "μπαγλαμαδάκι" τι αποστάσεις έδωσες στα τάστα......και που τις βρήκες;;;;;....... :-[ :-[ :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 16, 2014, 09:02:29 μμ »
ΡΕ ΣΕΙΣ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΚΙ ΕΣΥ.
ΤΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝΕ? ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΧΕΙ ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ........ΓΡΑΨΕ ΤΙ ΘΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.
ΓΡΑΨΕ ΠΧ.....ΣΥΣΚΕΥΗ ΛΥΓΙΣΜΑΤΟΣ ΔΟΥΓΩΝ.
ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ..............
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 17, 2014, 07:23:28 μμ »
κλίμακα 44, είδα κάπου μικρο σκάφος και μεγάλο κλίμακα.. μαρέσει περισσότερο έτσι

Tags: