Αποστολέας Θέμα: Το έχει κάνει κανείς?  (Αναγνώστηκε 9822 φορές)

kostas1990

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: οτι ειναι σκουρο
Το έχει κάνει κανείς?
« στις: Μαρτίου 17, 2014, 10:50:29 μμ »
Καλησπέρα παιδιά.

Σήμερα που είχα λίγο χρόνο ελεύθερο μου ήρθε μια ιδέα στο μυαλό και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

Επειδή όταν τελειώσω το μπαγλαμά που φτιάχνω ( το τρελό είναι ότι είμαι ακόμα στο καλούπι, αλλά έχω διάθεση και θέληση ) θα ασχοληθώ με την κατασκευή τετράχορδου.
Πολλοί από εσάς, αν όχι όλοι, σίγουρα  θα έχετε παρατηρήσει την διακόσμηση που κάνουν οι οργανοποιοί στα πλαινάρια από τα μπουζούκια. Αυτό που μοιάζει σαν χρυσόσκονη και γυαλίζει.

Επειδή λοιπόν αυτό δεν ξέρω πως λέγεται και δεν μπόρεσα να βρω κάτι κάνοντας αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στο forum και στο google σκέφτηκα το παρακάτω.
Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο πράγμα ανακατεύοντας διάφορα χρώματα από χρυσόσκονη βάζοντας τα όλα μαζί σε μια διαφανή κόλλα και μετά να εφαρμοστούν στο σκάλισμα του πλαιναρίου σαν στόκος?
Έχει σκεφτεί κανείς ή έχει κάνει κάτι αντίστοιχο ή ακόμα αν έχει να προτείνει κάτι??

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Απ: Το έχει κάνει κανείς?
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 17, 2014, 11:07:01 μμ »
Φίλε Κώστα μήπως εννοείς τα όστρακα; γιατί για χρυσόσκονη δεν έχω δει κάτι; ας μας πουν και οι πιο έμπειροι.
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 18, 2014, 08:06:48 πμ »
Καλημέρα Κωνσταντίνε. Όχι δεν λέω για τα όστρακα. Δες για παράδειγμα το link με το μπουζούκι. Εννοώ αυτό το υλικό στην φιγούρα , με τα χρώματα ασημί , κίτρινο και κόκκινο από τι υλικό είναι? Αυτό το υλικό θέλω να προσεγγίσω με αυτό που σκέφτηκα.

http://www.musicmania.com.gr/music/s1152p

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 18, 2014, 04:51:48 μμ »
ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΑΚΡΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΕΤΟΠΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 3 ΟΙ ΡΟΖΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΣΤΡΑΚΟ ΑΛΗΘΙΝΟ.
ΤΩΡΑ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ.......ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΣΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΓΟΥΔΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΙΣΜΕΝΗ ΡΟΖΕΤΑ, ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΟΛΛΑ ΕΠΟΞΙΚΗ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΟΔΟ, ΚΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ.
ΠΑΝΤΟΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ STORY ...... ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΚΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ......................

NA EΔΩ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΟ ΛΕΩ ΕΤΣΙ..........ΤΟ ΕΧΩ ΠΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ   http://paisiosnikos.files.wordpress.com/2013/09/wpid-img_1486.jpg?w=640
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 18, 2014, 04:55:13 μμ »
Οστρακα ειναι οι τρυπες φιλε μου και τα αλλα ακρυλικα πλαστικα παστες. Ακρουβουτσικες γιατι πανε με το κιλο. Τα αλλα  ειναι κορδονια
Αντε να περασει η μερα....

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 18, 2014, 07:40:35 μμ »
Οκ τώρα κατάλαβα, άρα αυτά που προσπαθώ να περιγράψω ονομάζονται ακριλικά και ασετοπαστες.
Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που περιέγραψα πιο πάνω στο ποστ, και φυσικά θα έρθω πίσω στο θέμα για να σας δείξω τα αποτελέσματα αν πετύχει.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 18, 2014, 10:44:00 μμ »
Φίλε μπορείς να πειραματιστείς με ότι υλικά θέλεις.
Εγώ χρησιμοποιώ πολυεστέρα με σκόνη από έβενο για να φτιάξω διακοσμητικά. για την ροζέτα (και όχι μόνο) με ένθετα από απομίμηση όστρακου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι υλικό θέλεις αντιστοιχα λαμβάνοντας μόνο υπόψη ότι το ένθετο υλικό που θα χρησιμοποιήσεις δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη αναλογία μιας και το δομικό υλικό του φιλμ που φτιάχνεις είναι η ρητίνη που χρησιμοποιείεις (πχ πολυεστέρας, εποξική κ.α).
Η εποξική κόλλα που ναφλερθηκε πιο π΄΄ανω αν δενέίναι ειδικά για αυτό τον σκοπό πιστέυω πως θα σου κιτρινίσει. Δοκίμασε καλύτερα πολυεστέρα.
Μοερείς να χρησιμοποιήσεις σκόνη μεταλική (π.χ χαλκός., χρυσόσκονη κα.) σε συνδυασμού με διάφορα υλικά όπως πέρλα σε σκόνη που χρησιμοποείται στα χρώματα αυτοκινήτου και γενικά μίγματα διαφόρων αποχρώσεων ανάλογα με το εφέ που θέλεις. Τα αποτελέσματα είναι άπειρα αλλά αισθητικά μου πάνε πιο πολύ για ηλεκτρική παρά για λαικά όργανα αλλά περί ορέξεως...
Εννοείται πως ότι κάνει θα πρέπει να περάσεις από πάνω βερνίκι για να το προστατέψεις αλλά και να του δώσεις αίσθηση βάθους.

Κάτι αντίστοιχο είαχα στο μυαλό μου να κάνω αλλά δεν αξιωθήκα.
Δοκίμασε το, γίνεται.
Όπως έλεγε και ο δάσκαλος μου : πεδίο δόξης λαμπρό!!
Καλή ειτυχία.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 18, 2014, 10:57:19 μμ »
Η εποξική κόλλα που ναφλερθηκε πιο π΄΄ανω αν δενέίναι ειδικά για αυτό τον σκοπό πιστέυω πως θα σου κιτρινίσει

ΝΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.....ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 18, 2014, 11:45:38 μμ »
μπορείς να δεις και εδώ ,βέβαια δεν ξέρω αν κάνει για αυτό που θες αλλά ίσως σε βοηθήσει.
Δεν έχω χρησιμοποιήσει τέτοιο είδος υλικού αλλά από όσα έχω διαβάσει υπάρχουν οι  εποξικές ρητίνες οπού το ένα από τα δύο  συστατικά είναι κάπως κίτρινο  αυτό δεν κάνει αλλά υπάρχουν και με τα δύο συστατικά τελείως διάφανα όπου το αποτέλεσμα είναι καθαρότερο.

Υ.Γ. το λινκ.... http://www.luthier.gr/index.php?topic=1642.msg27259#msg27259
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 19, 2014, 12:05:08 πμ από insect »

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 20, 2014, 09:36:33 πμ »
Ευχαριστώ, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες.

Philippos

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: kauri
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 15, 2015, 10:32:16 πμ »
Θα αναστήσω ακόμα ένα ξεχασμένο θέμα, μήπως και βοηθηθεί κάποιος που έχει παρόμοια θέματα.
Το υλικό που σε ενδιαφέρει, λέγεται mother of pearl και κυκλοφορεί σε φύλλα σε πολλά χρώματα και ποιότητες (και κόστος). Χρησιμοποιείται πολύ σε διακοσμήσεις μαχαιριών, σε πλάτες ρολογιών, σε κοσμηματοθήκες και σε μουσικά όργανα - κυρίως σε ακορντεόν. Τα φύλλα γίνονται από όστρακα (όπως κι άλλοι σωστά αναφέρουν) τα οποία κολλιούνται σχηματίζοντας φύλλο με πάχος από μισό ως και δύο χιλιοστά - διαφορετικοί τύποι οστράκων δίνουν και διαφορετικού χρώματος. Β' διαλογής όστρακα, κόβονται σε λεπτότερες φέτες (0,2 - 0,3 χιλιοστά) και πλαστικοποιούνται σε  αυτοκόλλητο φύλλο. Η λύση αυτή είναι πολύ πιο οικονομική και πιο ανθεκτική.

Ρίξε μια ματιά εδώ: http://orders.mopsupplies.com/p/495668/1pc-fresh-water-pearl-sheet-white-240mm-x-140mm-x-015mm.html για να πάρεις μια ιδέα για το κόστος. Αν θέλεις να το χρωματίσεις, μπορείς να κάνεις ότι έκανε και ο κατασκευαστής του οργάνου που ανάρτησες. Χρωματιστό βερνίκι νυχιών. Ίσως να σε απογοητεύω για το πόσο ευτελής είναι η λύση, αλλά...

Όσο αφορά για τις διαφανείς ρητίνες, αυτές που σε ενδιαφέρουν είναι τριών ειδών:
1) ρητίνες χύτευσης
Παραμένουν διαφανείς σε μεγάλο πάχος κι είναι κατάλληλες για τη δημιουργία συμπαγών μεγάλων αντικειμένων, ή τον εγκλωβισμό αντικειμένων μέσα τους. Συνήθως αναφέρονται ως "υγρό γυαλί". Κατά τη χύτευση συχνά προκύπτουν φυσαλίδες αέρα που παγιδεύονται και "χαλάνε" την τελική εικόνα, οπότε τα υλικά που θα καλυφτούν θα πρέπει να μην έχουν πόρους - τα ξύλα θα πρέπει να είναι σταθεροποιημένα και σφραγισμένα και η χύτευση θα ήταν καλό να γίνεται σε κενό αέρος. Είναι σχετικά οικονομικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά project με ξύλο δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η τελική τους επιφάνεια δεν είναι τελείως γυαλιστερή, αλλά λεία.

http://eti-usa.com/clear-polyester-casting-resin-with-catalyst/

2) Ρητίνες επικάλυψης (βερνίκια)
Κατάλληλες για λεπτά στρώματα καθώς σε μεγάλα πάχη θαμπώνουν και συχνά ραγίζουν. Και εδώ οι φυσαλίδες είναι πρόβλημα αλλά λόγω του μικρού πάχους είναι εύκολο με ένα φλόγιστρο να τις εξαφανίζουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί η ρητίνη. Φυσικά και εδώ η επιφάνεια θα πρέπει να είναι σφραγισμένη. Το φιλμ που σχηματίζουν είναι πάρα πολύ γυαλιστερό και πάρα πολύ ανθεκτικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ασφαλές και για τρόφιμα οπότε χρησιμοποιείται σε πάγκους κουζίνας, μπαρ κτλ. Μπορούν να εγκλωβίσουν λεπτά αντικείμενα όπως κέρματα, καπάκια μπύρας κτλ

http://www.zorzosae.gr/index.php?target=products&product_id=29922

3) Ρητίνες για κοσμήματα
Συνδυάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων. Χυτεύονται - αλλά όχι στο πάχος των πολυεστερικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βερνίκι - αλλά όχι σε μεγάλη έκταση καθώς κατά το στέγνωμα συρρικνώνονται ελαφρώς . Παραμένουν ρευστές για ώρα και "ξεφορτώνονται" τις φυσαλίδες πολύ εύκολα, ακόμη κι από δύσκολα πορώδη υλικά. Πολύ γυαλιστερό φινίρισμα, πολύ ανθεκτικές και κυρίως είναι απόλυτα ασφαλής και κατά τη χρήση, αλλά και σαν τελικό προϊόν.

http://www.zorzosae.gr/index.php?target=products&product_id=30244

Όλες οι ρητίνες χρωματίζονται με ειδικά χρώματα.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες (ναυτιλιακές, δομικές, υαλονημάτων κτλ) αλλά σε ότι αφορά κατασκευές, οι τρεις που ανέφερα μας καλύπτουν πλήρως.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 15, 2015, 01:10:04 μμ »
Φιλιππε εχω παρει απο μαγαζι, διακοσμητικο μικρο ορθωγωνιο "κουτακι" διαφανες, που εχει μεσα λογια, καρδουλα κλπ, το μαγαζι ειχε και μπολικα αλλα σχεδια, καραβακια, μπαλλα, και πολλα πολλα αλλα... τι ειναι αυτο και τι υλικο ειναι μεσα (ειναι δηλ τρισδιαστατο...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Philippos

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: kauri
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 15, 2015, 03:55:18 μμ »
Φαντάζομαι εννοείς κάτι τέτοιο:

Με σωστή προετοιμασία, μπορείς να εγκλωβίσεις τα πάντα σε καθαρή ρητίνη.

Έντομα

Ηλεκτρονικά

Φυτά

Ξύλο

Και πιο περίπλοκα αντικείμενα

Η τεχνική για μη πορώδη αντικείμενα είναι απλή.
https://www.youtube.com/watch?v=Y0Wp9CmSKFY

Άλλο όμως η τεχνική, κι άλλο η τέχνη....
https://www.youtube.com/watch?v=AVJOQG_bpQM

Tags: