Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά - νέο μέλος  (Αναγνώστηκε 10704 φορές)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά - νέο μέλος
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 01, 2014, 09:55:05 μμ »
μην κολώνεις, ξανά απ την αρχή, καμια φωτογραφία βγάλε ομως να βλέπουμε, το έλατο που λες είναι καπως μαλακό ξυλο για καραολο, καλύτερα να βάλεις κάποιο περισσότερο σκληρό για σηγουριά.

kostas1990

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: οτι ειναι σκουρο
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 01, 2014, 10:47:46 μμ »
Φίλε Χρήστο θα το κάνω ξανά από την αρχή . Υπάρχει όρεξη και αγάπη για την μουσική οπότε θα το φτιάξω από την αρχή και 100 φορές αν χρειαστεί.

Για να μάθω και το λάθος μου ορίστε μια φωτογραφία (δεν έχω καλύτερη είναι από κινητό.).

Δηλαδή τι έγινε? Ξέφυγα από το καλούπι και έφευγα προς τα έξω.

Δυστυχώς δεν έχω  φωτογραφία που έχω περάσει όλες τις δούγιες και φαίνεται ότι έχω ξεφύγει πολύ.

Τι έκανα λάθος?

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 11, 2014, 05:42:17 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.

Επέστρεψα στο χωριό-εργαστήριο μετά από καιρό.

Σήμερα έκανα τα παρακάτω:

1)Έφτιαξα μια χειροποίητη βάση για dremel σαν και αυτή που έχετε παρουσιάσει εδώ στο forum και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Βέβαια για την ιστορία να πω πως μου βγήκε η ψυχή μέχρι να βρω σε κατάστημα το εξάρτημα που ‘’σκάβει’’ το ξύλο.

2)Κόλλησα τα δυο κομμάτια από το καπάκι με την μέθοδο που έχετε παρουσιάσει εδώ στο forum (Αυτή που μοιάζει με αντίσκηνο)(έβαλα βάρος από πάνω και θα το αφήσω 24 ώρες)

3) τετραγώνισα την ταστιέρα ώστε να την έχω έτοιμη για αργότερα.

4)κόλλησα τα 7 κομμάτια διαφόρων ξύλων για το μπράτσο ( θα τα αφήσω με σφικτήρες 2 μέρες)

Αύριο το πρωί θα κανω τον καινούριο μπροστινό τάκο, ώστε να αρχίσω το σκάφος από την αρχή , πιστεύω σωστά αυτή την φορά.

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 11, 2014, 06:25:22 μμ »
κωστα αφου λυγισεις την ντουγα θα την βαλεις να παταει καλα πανω στο καλουπι και θα σου δειξη η ιδια πως θα την πλανισεις,στα σημεια που θα ακουμπαει με την διπλανη της θελει πλανισμα,στα σημεια που δεν ακουμπαει δεν την πειραζεις καθολου,στον μπροστινο τακο τις εχεις πολυ φαρδιες.

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 11, 2014, 08:10:26 μμ »
Οκ σε ευχαριστώ πολύ φίλε Αποστόλη. Νομίζω έχω καταλάβει το λάθος που έκανα. Αύριο αν προλάβω πέρα από τον μπροστά τάκο μπορεί να βάλω την δουγομάνα.

Ορίστε και μια φωτογραφία από την πρώτη μου επαφή με ρούτερ , με την ιδιοκατασκευή που ανέφερα πιο πάνω.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 11, 2014, 10:40:07 μμ »
Κωστα πάρε πινεζακια για πίνακα ανακοινώσεων, μ αυτά που καρφώνεις θα το παρεις το καλούπι στα χέρια μετα απο 2-3 σκαφάκια, μην μασάς προσπάθησε μεχρι να σου βγει.

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 13, 2014, 11:22:14 μμ »

Καλησπερίζω ξανά.

Όλες οι εργασίες πάνε καλά.
Το καπάκι κολλήθηκε πολύ όμορφα ,το ίδιο και οι κόντρες για το μανίκι. Ακόμα, το σκάφος ως τώρα έχει 6 δούγιες και πηγαίνει πολύ καλά. Αυτή την φορά δεν έχω το πρόβλημα της δουγας στο αέρα. Κατάλαβα τον τρόπο και από εδώ και πέρα είναι θέμα εξάσκησης. Όταν το σκάφος τελειώσει θα ανεβάσω φωτογραφία.

Θα ΄θελα να ρωτήσω και κάτι.
Στο καπάκι του μπαγλαμά πόσα καμάρια βάζουμε? Ενίσχυση στην τρύπα και στο κάτω μέρος του καπακιού βάζουμε?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 14, 2014, 05:49:59 μμ »
ENA ΡΕ ΚΩΣΤΑ...................ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΛΟΞΑ.ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΥΣΧΗΣΗ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 14, 2014, 08:44:46 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ συνονόματε.
Έχω αγχωθεί αρκετά γιατί την πρώτη φορά απέτυχε η κατασκευή (το σκάφος) ,και τώρα πηγαίνω βήμα- βήμα αργά και με πολύ προσοχή για να πάνε όλα καλά.

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 13, 2014, 08:45:04 μμ »
Καλησπέρα σας.

Η πρώτη κατασκευή έφτασε στο τέλος της , ο μπαγλαμάς είναι έτοιμος. Είναι σε κλίμακα 38 , έχει όμως ένα θέμα δεν παίζουν τα 3 πρώτα τάστα και στις 3 χορδές, πιστεύω να φταίει το πάνω κόκκαλο???
Γενικά σαν κατασκευή έχει αρκετά  λαθάκια , πιο συγκεκριμένα οι δούγιες  είναι λίγο μη συμμετρικές καθώς και πολλά κομμένα ενδιάμεσα φιλέτα.

Γενικά όμως πιστεύω τα πήγα καλά. Επειδή όμως από τα λόγια είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος , μέσα στην εβδομάδα θα ανεβάσω φωτογραφίες

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 13, 2014, 09:57:52 μμ »
Κωστα το κοκκαλο το επανω ειναι μονο για τις ελευθερες χορδες!!

Φταινε τα πρωτα ταστα γιατι ειναι πιο χαμηλα απο καποιο απο τα επομενα!!

Παρε ενα τακο με γυαλοχαρτο και σιγα σιγα προσπαθησε να τα φερεις σε ευθεια!
Σημειωσε με ενα μαρκαδορο τα ταστα και μολις τριψεις θα δεις αμεσως ποιο ειναι πιο ψηλα!

Υπαρχει και το fret rocker που το εχουμε γραψει στο φορουμ αρκετες φορες!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 14, 2014, 12:05:36 μμ »
ΚΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΔΕΝ ΕΝΟΟΥΜΕ 80ΑΡΙ Η 100ΑΡΙ. ΑΠΟ 150 ΚΙ ΕΠΑΝΩ.......................ΜΕΤΑ ΜΕ 1500 , ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΕ ΣΥΡΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΝΟ 0
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

kostas1990

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 14, 2014, 09:10:25 μμ »
Δημήτρη και Κώστα έχετε δίκιο. Τελικά από τα τάστα είναι γιατί βιάστηκα να το τελειώσω για να το ακούσω και είπα στον εαυτό μου ότι θα τα λιμάρω όταν θα χρειαστεί να αλλάξω χορδές.

Έχουμε και λέμε:

Καπάκι από έλατο , σκάφος από αμερικάνικη καρυδιά με ενδιάμεσα φιλέτα νομίζω από σφένδαμο. Καράολο από ελιά. Καβαλάρης και ταστιέρα από έβενο. Η διακόσμηση απλή σε καπάκι και σε περιμετρικά φιλέτα. Κλειδιά κόστους 6 ευρώ.

Ορίστε οι φωτογραφίες: (συγγνώμη είναι από το κινητό μου):

Τα λάθη που βλέπω εγώ:

Σπασμένα ενδιάμεσα φιλέτα
Μη συμμετρικές δούγιες
Δύο στραβά τάστα , και ένα στραβό σημάδι τάστου.
Τα κόκκαλα θέλουν ξανά φτιάξιμο
Δεν ολοκλήρωσα τον σχεδιασμό του καβαλάρης , είναι απλά ένα τουβλάκι ως τώρα.
Μου ξεχείλωσε μια τρύπα από τα κλειδιά
Έντυσα όλο το σκάφος εσωτερικά με γάζα γυψοσανίδας. Νομίζω τραγικό λάθος.
Τα σκαψίματα στο καπάκι δεν είναι πολύ καλά γιατί η βάση που είχα για το ντρέμελ ήταν λίγο πρόχειρη. Τώρα όμως που θα φτιάξω το πρώτο μπουζούκι αγόρασα την βάση ντρέμελ.

Αυτό είναι το πρώτο μου όργανο πιστεύω να τα πάω πολύ καλυτέρα στο επόμενο.
Από ήχο το βρίσκω αρκετά καλό και δυνατό απλά επειδή δεν είχα ξαναπιάσει μπαγλαμά αλλά μόνο μπουζούκια , υπομονή για το βιντεάκι μέχρι να πάω στον δάσκαλο μου.

Σε αυτό το σημείο θα θελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά στο forum , γιατί αν δεν ήσασταν όλοι εσείς με τις παρουσιάσεις των οργάνων σας και τις χρήσιμες πληροφορίες που έχετε γράψει εδώ μέσα , δεν θα είχα μπει ποτέ στον κόπο να κατασκευάσω ένα όργανο.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 14, 2014, 09:15:50 μμ »
ωραιο ειναι στην εμφάνηση, αν θες βαλε και ηχο να ακουσουμε κ εμεις.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Ιουλίου 14, 2014, 10:00:06 μμ »
Ωραίος...αλλά θέλουμε ήχο...