Αποστολέας Θέμα: σπάνε οι χορδές μου!  (Αναγνώστηκε 8243 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: σπάνε οι χορδές μου!
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 09, 2014, 10:06:59 μμ »

ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ......................ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΒΑΝΙΑ!!!!!!!

ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΔΕΣ? ΕΤΣΙ ΑΟΡΙΣΤΑ? ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΧΟΡΔΕΣ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΝΤΕΛΟ ΧΥΜΑ.......ΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΙ ΜΗΚΟΣ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΓΛΑΜΑ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΩ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 09, 2014, 10:29:17 μμ »
αλλα απο την άλλη, απο το '90 (ίσως και παλιότερα)  μέχρι πριν απο λίγα χρόνια ο μπαγλαμάς έπαιζε κανονικά τώρα μου άρχισε τα νούμερα.. (λέω ίσως και παλιότερα γιατί ήμουν αγενητος όταν φτιαχτηκε και δεν ξερω ακριβως το ποτε ήταν.)

φιλε Βασιλη απο οταν εισουν -3 μεχρι τα πρωτα χρονια της ζωης σου (εισαι 21 απο οτι βλεπω στο προφιλ σου) θυμασαι τον μπαγλαμα σε κουρδισμα ρε-λα-ρε!     Εσυ δεν εισουν απλα σουπερ μωρο, εισουν και σουπερ σπερμα!  ;D

απλα καποιο αλλο κουρδισμα ειχε τοτε!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 09, 2014, 11:04:45 μμ »
Χορδές μπουζουκιού δοκίμασες;
Εγώ χρόνια τώρα χρησιμοποιώ χορδές μπουζουκιού και στους μπαγλαμάδες. Αν οι κό\ντρες είναι καλές δεν έχεις πρόβλημα σκευρώματος απλά σκληραίνει το όργανο στο παίξιμο.
Στον τζουρομπαγλαμά που έφτιαξα με κλιμακα 52 εκ. του πέρασα χορδές μπουζουκιού γιατί οι χορδές τζουρά-μπαγλαμά που είχα σκοποό να περάσω αρχικά σπάγανε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Βασίλης Βλαχάκης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Bubinga - ελιά - Μουριά
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 10, 2014, 12:13:45 πμ »
σας ευχαριστώ όλους για της απαντήσεις! Δημήτρη μπουζουκιού δεν έχω δοκιμάσει τώρα που το λές.. μόνο μπαγλαμά, τζουρά και κιθάρας.. θα κάνω μια δοκιμή!

Βασίλης Βλαχάκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 10, 2014, 12:14:24 πμ »
John δεν παίζεσαι..! ;D   ο πατέρας μου τον είχε και μετά τα αδέρφια μου.. ρώτησα τον πατέρα μου οτι δεν έχει αλλάξει ποτέ σε όργανο του το κλασικό ρε-λα-ρε

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 10, 2014, 12:28:22 πμ »
ναι ρε λα ρε, αλλα μηπως με κουρδισμα τζουρα και όχι μπαγλαμα? άλλη οκταβα δηλαδή? η ερωτηση είναι και για τους φιλους Ζαρκαδα και Sakkali, γιατι νομιζω ότι δεν αντεχει η 0,9-0,10 το κουδισμα σε τετοιο μηκος χορδης? (ποσο μαλλον η πιο χοντρες)

Βασίλης Βλαχάκης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 10, 2014, 01:24:26 πμ »
όχι δεν ήταν μια οκτάβα κάτω γιατί το δοκίμασα και το όργανο δεν παίζει καλα.. είναι τόσο χαλαρές λες αν βρω 0.08 να αντέξουν?

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 10, 2014, 10:34:18 πμ »
Καλημέρα,

Σε όλους τους μπαγλαμάδες που έχω (φτιαγμένους από μένα και  εναν αγοραστό) με κλίμακες από 33 -35 εκ. έχω περασμένες χορδές μπουζουκιού και κούρδισμα μπαγλαμά. οι χορδές που χρησιμοποιώ είναι οι χύμα σε 12-αδες (Λαούτο έξτρα) αγορασμένες από Στρεφανίδη και δεν έχουν κανένα πρόβλημα δεδομένου ότι οι κόντρες μου είναι καλές.
Το μόνο αρνητικό είναι ότι τα όργανα είναι λίγο πιο σκληρά από άλλους μπαγλαμάδες που έχω πιάσει στα χέρια μου.
Στον 52αρη τζουρομπαγλαμά που έφτιαξα πέρασα τελικά πάλι μπουζουκιού τελικά αλλά τελικά τον κούρδισα σε μι σι μι γιατί μου άρεσε καλύτερα από ρε λα ρε (είχε πιο γεμάτο ήχο).  Το μι σι μι είναι ίδιο με το ρε λα ρε (ίδιες διαστήματα) αλλά ένα τόνο πιο ψηλά.
Μιας και το μήκος του μπαγλαμά σου μου φαίνεται λίγο ασυνήθιστο μπορείς να δοκιμάσεις σε ντο σολ ντο με χορδές μπαγλαμά ή και πιο χαμηλά. ΔΕν αλλαζουν τίποτα στο παίξιμο (πιασίματα, ακόρντα) παρά μονάχα η τονικότητα.
Δοκίμασε να δεις και τα λέμε πάλι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 10, 2014, 04:07:23 μμ »
Καλημέρα,

Το μι σι μι είναι ίδιο με το ρε λα ρε (ίδιες διαστήματα) αλλά ένα τόνο πιο ψηλά.

σακαλη το μι σι μι είναι ψηλότερα σε τονικότητα απ το ρε λα ρε; μπερδευτηκα, δηλαδή βγάζει πιο οξη ηχο αυτο το κουρδισμα απ το ρε λα ρε αλλα έχει λιγότερη τάση στις χορδες; τα έχω πολυ μπερδεμένα στο κεφάλι μου.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 10, 2014, 08:48:10 μμ »
ΛΟΙΠΟΝ....ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΑ ΤΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΜΗΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΧΟΡΔΗΣ 47.
ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 2006 ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΣΤΑΝΤΑΡ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ .......
ΦΟΡΑΕΙ ΧΟΡΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΑΠΟ ΚΩΣΤΑΝΤΕΛΟ . ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ..............
RE 0,8- O,8
LA 0,9-0,9
RE 0,20-0,8
ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΥΡΤΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.
 ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΣΑΚΑΛΗΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 10, 2014, 10:07:09 μμ »
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες...  ;D

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 10, 2014, 11:52:25 μμ »
Καλημέρα,

Το μι σι μι είναι ίδιο με το ρε λα ρε (ίδιες διαστήματα) αλλά ένα τόνο πιο ψηλά.

σακαλη το μι σι μι είναι ψηλότερα σε τονικότητα απ το ρε λα ρε; μπερδευτηκα, δηλαδή βγάζει πιο οξη ηχο αυτο το κουρδισμα απ το ρε λα ρε αλλα έχει λιγότερη τάση στις χορδες; τα έχω πολυ μπερδεμένα στο κεφάλι μου.
Χρήστο το μι σι μι είναι πιο ψηλά (πιο πρίμο ήχο) και έχει μεγαλύτερες τάσεις απ'ότι το ρε λα ρε. Εγώ το χρησιμοποίησα γιατί μου άρεσε πιο πολύ ο ήχος στο όργανο που έφτιαξα.
Για να χαμηλώσει την τάση ο φίλος του πρότεινα εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει τις χορδές που βάζει αλλά να κουρδίσει πιο χαμηλά (π.χ. ντο σολ ντο).
Δημήτρης Σ.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 11, 2014, 12:32:28 πμ »
ευχαρηστώ φίλε, ρωτάω για να μαθαίνω και τίποτα, να σαι καλά.

Tags: