Αποστολέας Θέμα: υπολογισμος σημαδεμα ταστιερας  (Αναγνώστηκε 12188 φορές)

dimitrisnikolaou

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 2367
υπολογισμος σημαδεμα ταστιερας
« στις: Μαρτίου 07, 2014, 04:40:52 μμ »
Καλησπερα ειμαι καινουριος εδω και γενικα στην κατασκευη οργανων.εχω ξεκινηση εναν σκαφτο μπαγλαμα .εχω σκαψει το σκαφος και ειμαι στο ψαξιμο για καπακι .
Ερωτηση πρωτα καπακι και μετα ταστιερα?η ταστιερα για να μπει και να κοληθει πανο στο μπρατσο πρεπει να ειναι χαραγμενη?πωσ υπολογιζουμε που ακριβως θα μπει το καθε ταστο?

Σορρυ για της συνεχομενες ερωτησεις αλλα ..........ο νεος ειναι ωραιος και ο παλιος αλλιως!

john 2004

• Hero Member
Απ: υπολογισμος σημαδεμα ταστιερας
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 07, 2014, 04:57:15 μμ »
χωρις να ειμαι παλιος μπορω να σου πω πρωτα καπακι και μετα ταστιερα,καπου υπαρχει στο φορουμ ενα fret calculator που ειχε ποσταρει ο Ευθυμης που σου δινει τις θεσεις των ταστων, αλλα υπαρχει και στην σελιδα του κυριου Ρομπογιαννακη και του stewmac, και επειδη ο νεος ειναι ωραιος αλλα συμβαινουν και ατυχηματα, πρωτα χαραγμα και μετα κολλημα. Ο παλιος το κανει και αναποδα αλλα ειναι ...... αλλιως!

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 07, 2014, 06:28:34 μμ »
   Στο μπουζουκι που φτιαχνω αυτο το καιρο είμαι στο ίδιο σταδιο. Εχω κολλησει μανικι με σκαφος, τωρα φτιαχνω το καπακι και θα το κολλήσω  τις επωμενες ημερες. Μετα θα χαραξω την ταστιερα και θα την κολλήσω στο μανίκι.
   Ο υπολογισμός της αποστασης  των ταστων γίνεται με βαση την κλίμακα του οργανου μου. Η κλίμακα είναι η αποσταση χορδής απο τον μικρό καβαλαρη ως τον μεγαλο καβαλαρη του οργανου. Στο μπουζουκι μου ειναι 67 cm αυτη η αποσταση άρα η κλίμακα ειναι 67. Τωρα στο ιντερνετ υπαρχουν προγραμματα που βαζεις την κλίμακα π.χ. 67 και τον αριθμό των τάστων του οργανου σου και σου βγαζει αυτοματα τις αποστασεις μεταξυ των ταστων και την αποσταση  καθε ταστου απο τον καβαλαρη. Π.χ. η σελίδα:
http://www.stewmac.com/freeinfo/Fretting/i-fretcalc.html

Το χαραγμα το κανω ως εξης. Αφου σημειωσω τον κεντρικο αξονα της ταστιερας με μολύβι, βρίσκω πανω στον αξονα αυτο τις θεσεις των ταστων. Μετα στην καθε θεση εφαρμόζω το μοιρογνωμόνιο και φέρνω κάθετη μολυβιά (γραμμη τάστου) ,ως προς τον κεντρικό αξονα. Επειτα σε εναν οδηγό για το πριόνι κάνω το χάραγμα ακριβως πανω σε αυτη τη γραμμη, ελεγχοντας ταυτοχρονα και το βαθος της χαρακιας να είναι ίσο με το δόντι του τάστου.....
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 07, 2014, 08:53:19 μμ »
Τον αριθμο των ταστων που πρεπει να βαλω πως θα τον μαθω?ειναι αναλογα με την κλιμακα?

Δημήτρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 07, 2014, 09:01:59 μμ »
Ρε νέε, αυτές είναι βασικές γνώσεις για να φτιάξεις όργανο! πάρε με ένα τηλ. πρώτα μην ζαλίζεις τους ανθρώπους!!

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 08, 2014, 01:59:00 πμ »
Τον αριθμο των ταστων που πρεπει να βαλω πως θα τον μαθω?ειναι αναλογα με την κλιμακα?

Μασε γνωσεις εδω μέσα για το τι είναι κλίμακα, ποιες οι αναλογίες σε ενα σκάφος ενος οργανου, τι μεγεθος σκαφους θες να φτιαξεις, τι μεγεθος ταστιερα θα βαλεις, μήκος μάνικου κ.α. Μελετα καλα, υπαρχουν όλα αυτα μεσα στο φόρουμ και ξεκινα σιγα σιγα. Δεν γινεται να ειπωθουν όλα σε μια αναρτηση. Εχουν γινει πολλες συζητησεις και κατασκευες. Τωρα σε αυτο που ρωτας απαντω πως ο αριθμός των ταστων είναι αναλογος με το μηκος της ταστιερας σου. Δεν είναι τόσο στανταρ.....Παντως αναλογα την κλίμακα χωριζονται οι αποστασεις μεταξυ των ταστων. Στην παραπανω σελιδα που σου στειλα  αν για κλίμακα μπουζουκιού 67 και βαλεις π.χ. 26 τάστα  ή 27 ή 25, η αποσταση του δευτερου απο το πρωτο ταστο πάλι ίδια θα είναι. Μελέτα παρε μολυβι και χαρτι μελιμετρέ, σχεδιασε τις διαστασεις του σκαφους σου, δες που θα ναι η θεση του καβαλάρη σου στο καπακι,  υπολόγισε το μηκος της κλίμακας ξεκινοντας απο τον καβαλαρη, υπολόγισε το μηκος του μανικιού σου, υπολογισε την ταστιερα σου, δες ποσα ταστα χωραει, βρες τις αποστασεις των ταστων, καλη αρχη. όλα αυτα εχουν υποθει εδω μεσα. Στην κορυφη του φόρουμ , δεξια έχει "Αναζητηση" βαλε λεξεις κλειδια και ψαξου!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 08, 2014, 02:09:46 πμ από Σταύρος Κοντοκώστας »
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 08, 2014, 09:11:40 πμ »
Ρε νέε, αυτές είναι βασικές γνώσεις για να φτιάξεις όργανο! πάρε με ένα τηλ. πρώτα μην ζαλίζεις τους ανθρώπους!!
Αρχαριος = καντε υπομονη

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 08, 2014, 10:06:46 πμ »
Σταυρο ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Ξαδερφε μην με περνεις απ τα μουτρα ,νεος ειπαμεεεεεεεεεε. :'(

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 08, 2014, 10:46:06 πμ »
Καλημερα!!

Κανε τον μπαγλαμα 36 ποντους κλιμακα γιατι απο εκει και πανω χαλαει ευκολα
και θελει πειρα να τον κανεις να αντεξει! Δες τον πινακα  σου εχω βαλει 26 ταστα!
Θα δεις αν σε παιρνει τοσα ή λιγοτερα!

H αριστερη αριθμηση ειναι τα ταστα!

Εσυ θα ακολουθησεις την πρωτη σκαλα δηλαδη θα μετρας παντα
απο την αρχη! fret=ταστο  nut= κοκκαλο στην αρχη ταστιερας

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 08, 2014, 10:53:34 πμ »
Ευχαριστω δημητρη.θεικο το πινακακι.

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 08, 2014, 03:25:03 μμ »
Τελικα κλιμακα 36 μετρησα και μου βγαινει ακριβως.βρηκα και ενα κοματι απο κατι παλιες κασες απο πορτες για το καπακι.απο δευτερα θα το κοψω δεν εχω κορδελα οποτε φωτο απο δευτερα ολες μαζι.
Ταστιερα εχω βεγκε μου εδωσε ενας φιλος στο χωριο.ειναι το πρωτο οργανο και πηγαινω ψαχνοντας.ευχαριστω για τις πληροφοριες.θα χρειαστω και αλλες σιγουρα.....

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 08, 2014, 03:34:44 μμ »
Δημήτρη δες και εδώ

http://www.luthier.gr/index.php?topic=429.0

Μπορείς να εκτυπώσεις με αυτό το πρόγραμμα την κλίμακά σου για να κάνεις δουλειά

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 08, 2014, 05:15:16 μμ »
Δοκιμη ανεβασματος φωτο...

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 12, 2014, 11:32:20 πμ »
η κουταλα....

dimitrisnikolaou

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 12, 2014, 11:38:33 πμ »
και κολημα καπακιου ελατο που αγορασα απο εναν οργανιποιο στην νικαια.....

Tags: