Γεια σου φιλε Κουρο ........
Πως πρεπει να τοποθετηθουν οι ντουγες ωστε να αλληλοεξουδετερωνονται οι τασεις των νερων τους;!
Γεια σου και σένα φίλε !
Όλες οι προηγούμενες ερωτήσεις θα ήταν αυτές που θα έκανα στον εαυτό μου εάν είχα αυτές τις, όπως τις χαρακτηρίζω, ψιλοασσυμετρίες.
Όσον αφορά την ασσυμετρία στο καλούπι, επειδή προτιμώ και φτιάχνω μασίφ, έχω φτιάξει μια πατέντα (θα την ανεβάσω τις προσεχείς μέρες) για να ελέγχω
ακριβώς τη συμμετρία των εξωτερικών καμπυλοτήτων τόσο σε μασίφ καλούπι όσο και σε σκαφτά όργανα.
Τώρα, μια βασική αρχή στην κατεργασία των ξύλων για να αποφύγουμε σκεβρώματα και πετσικαρίσματα (πιστεύω ότι θα πρέπει να ισχύει και στην οργανοποιία και ειδικώς στο μάνικο) είναι να αλληλοεξουδετερώνουμε τα τραβήγματα και τις τάσεις που ασκούν τα νερά των ξύλων ακόμα και όταν πρόκειται για ένα εντελώς στεγνό και υποτίθεται "αδρανές" κομμάτι ξύλου.
Για το λόγο αυτό "σκίζουμε" ένα πλανισμένο και ξεχονδρισμένο κομμάτι ξύλου στη μέση και το ξανακολλάμε αλλά με τις εξωτερικές πλευρές του εσωτερικώς. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι αρκετό για να αποφύγουμε το πετσικάρισμα. Σε δεύτερη φάση αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι και για το σκέβρωμα τότε (αφού ξαναπλανίσουμε τις σκισμένες-εξωτερικές πλέον πλευρές) το "ξανασκίζουμε" καθέτως στο αρχικό σκίσιμο και το ξανακολλάμε με τις εξωτερικές πλευρές και πάλι εσωτερικώς. Αυτό βεβαίως πρϋποθέτει αρκετά παχύ ξύλο και συνήθως ισόπλευρο. Η πρώτη φάση νομίζω είναι απαραίτητη και για τις φέτες-κόντρες του μάνικου όχι όμως η δεύτερη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις ντούγες, θα κάνω όταν έρθει η ώρα το εξής :
Κατ' αρχάς οι ντούγες
αριθμούνται και σκίζονται (μία κάθε φορά) με τη σειρά. Κάθε ζευγάρι (1-2, 3-4, 5-6 κ.ο.κ.) θα είναι
απαραιτήτως απ' την ίδια σανίδα.
Επιλέγεται για ντουγομάνα μια ντούγα η οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισόβενη και άρα με ελάχιστες τάσεις.
Αν από τη σανίδα προκύψει μονή ντούγα, όπως και το ταίρι της ντουγομάνας, είναι καλύτερα νομίζω να μην τη χρησιμοποιήσουμε εκτός και αν τα νερά της ταιριάζουν με κάποια άλλη μονή.
Έπειτα τοποθετούνται εναλλάξ αριστερά και δεξιά της ντουγομάνας επάνω σε επίπεδη επιφάνεια (πριν διαμορφωθούν πλήρως), προσέχοντας πάντα τα νερά ανά ζευγάρι ντουγών να δίνουν το δυνατόν συμμετρικό σχέδιο αριστερά και δεξιά από την ντουγομάνα (γι' αυτό και
ανά ζευγάρι ο ένας αριθμός θα φαίνεται και ο άλλος όχι). Δηλαδή αν το μηδέν είναι η ντουγομάνα τότε με τη σειρά θα έχουμε π.χ.
......, ,7,5, ,1,0, ,4, , ,10,........Αν θέλουμε για να ταιριάξουμε εμφανισιακώς καλύτερα τα νερά σε μια ντούγα (μετά την πλήρη κατεργασία της) τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και το ταίρι της αντίστοιχα (αυτό στην πραγματικότητα έχω μια υποψία ότι μπορεί να αποδειχθεί τρομερός μπελάς).
Αυτά τα "ολίγα"

και ελπίζω κατανοητά.
Υ.Γ. Επειδή η πείρα μου προέρχεται καθαρά από την επιπλοποιία, αν κάτι απ' αυτά που σκέφτηκα και θέλω να εφαρμόσω είναι λάθος ή μη απαραίτητο, παρακαλώ κάποιος πιο έμπειρος να με διορθώσει.