Αποστολέας Θέμα: Το σκαφος μου  (Αναγνώστηκε 8856 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Το σκαφος μου
« στις: Σεπτέμβριος 09, 2011, 06:03:47 μμ »
   Επιτελους ξεκαλουπωσα το σκαφος μου.(Ειναι το πρωτο μου!!!)
   Απο ενα φιλο δοθηκε η ιδεα να ζητησω συμβουλες προκειμενου να αποφυγω επερχομενες κακοτοπιες.....Που καλυτερα απο εδω λοιπον. ;D

Τα σφαλματα που ξερω μεχρι στιγμης ειναι...
1)Ασυμμετρια 2-3mm στη δεξια καμπυλη
2)Ασυμμετρια στην κατω καμπυλη...εκανα την κουταμαρα να το χτισω χωρις πισινο τακο.Να υποθεσω οτι η κολαντζα θα διορθωσει καπως τα πραγματα;(Kι εδω μιλαμε για 2-3 mm)
3)Xαραμαδες μεταξυ καποιων ντουγων που σκεφτομαι να καλυψω,και να ενισχυσω τα σημεια εσωτερικα με φιλετακια.
4)Ο αριθμος των ντουγων βγηκε ζυγος ;)

Τελος παντων καθε επισημανση-συμβουλη ειναι ευπροσδεκτη :)

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: Το σκαφος μου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 09, 2011, 09:13:50 μμ »
Μπραβο για την προσπαθεια!
Στις χαραμαδες βαλε ξυλοκολα titebond ή κατι αλλο και σφιξε με χαρτοταινια απο εξω
Θα κλεισουν χωρις κανενα προβλημα!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 09, 2011, 10:55:56 μμ »
Συγχαρητηρια φιλε μου! Δεν ξερω απο τετοια οργανα, αλλα μου φαινεται μια χαρα, ιδιως για πρωτη φορα. Καλη συνεχεια και καλες κατασκευες  :) ;)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 10, 2011, 12:01:51 πμ »
Μπράβο ρε φίλε !!
Όπως και να γίνει η πρώτη προσπάθεια είναι κάτι ξεχωριστό. Αν τώρα έγιναν και κάποια λαθάκια (που ούτε καν φαίνονται), έ δε χάλασε και ο κόσμος. Βεβαίως δεν μπορώ να αξιολογήσω αν λάθη αυτού του μεγέθους είναι σημαντικά ή όχι. Εγώ είμαι ακόμη στην κατασκευή του καλουπιού για ένα τετράχορδο και όταν σκέφτομαι το πως θα κοπούν και θα κολληθούν οι ντούγες ...........
Το σπουδαιότερο λοιπόν, πιστεύω, είναι να βρείς το γιατί έγιναν αυτά τα λάθη ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Γι' αυτό και θέλω να σε ρωτήσω κάποια πράγματα που δεν ξέρω και δεν μπορώ να εξακριβώσω πλήρως από τις φωτογραφίες:

Κατ' αρχάς, το καλούπι σου είναι εντελώς συμμετρικό;
Έχει στεγνώσει πλήρως το σκάφος;
Πρόσεξες αν οι ντούγες ήταν ισόπαχες (πιθανώς ήταν γιατί βλέπω πολύ καλή επιφάνεια σε άτριφτο σκάφος που έχει ακόμα ίχνη από κόλλες).
Βγήκαν όλες από το ίδιο κομμάτι ξύλου;
Ήταν κομμένες συμμετρικώς ίδιες ανάλογα με τη θέση τους; (επειδή βλέπω ντουγομάνα, το ότι βγήκε ζυγός αριθμός μάλλον το απαντάει αρνητικώς αυτό).
Τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να αλληλοεξουδετερώνονται οι τάσεις των νερών τους όταν στεγνώσουν τελείως;
Ήταν όλων τα νερά στην ίδια κατεύθυνση;
Πατούσαν όλες πλήρως επάνω στο καλούπι κατά την συναρμογή τους;
Επειδή δεν βλέπω φιλέτα, κάποιες συναρμογές άφησαν μεγαλύτερο κενό από κάποιες άλλες;

Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω (δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο έτσι άσχετος από οργανοποιία που είμαι ακόμα), τι άλλο νομίζεις ότι μπορεί να έφταιξε, εκτός από το ότι δε χρησιμοποίησες πίσω τάκο, και σου βγήκαν αυτές οι ψιλοασσυμετρίες; (ρωτάω εσένα γιατί τελικώς, πιστεύω, ότι όσα ξέρει -και βλέπει- ο "νοικοκύρης-κατασκευαστής" ............).

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 10, 2011, 12:03:23 πμ από Κούρος »

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 10, 2011, 03:34:58 μμ »
Γεια σου φιλε Κουρο ;D
Ουτε εγω ειμαι κατασκευαστης....τωρα ανακαλυπτω τον κοσμο!

Πληθος ερωτησεων...εχουμε και λεμε ;)...
   Το καλουπι μου ειναι συμμετρικο μα οχι εντελως,εχει λαθακια,προεκυψαν οταν εδινα σχημα  στους νομεις του με τη ρασπα.Οταν τελειωσει αυτο το εγχειρημα,θα επιχειρησω να το διορθωσω.
Το σκαφος ειναι εντελως στεγνο,το ξυλο του ειναι καστανια 20ετιας και τα τελευταια ξυλα επανω του κολληθηκαν πριν 5-6 μερες.Οι ντουγες βγηκαν απο 2-3 διαφορετικες σανιδες και προσπαθησα να τις κανω οσο πιο ισοπαχες μπορουσα.Η εσωτερικη πλευρα του σκαφους εχει φαει ενα απλο ξυσιμο με γυαλι γι'αυτο τη βλεπεις καθαρη.Η περισσοτερη κολλα και ανωμαλιες σβηστηκαν.Δεν εδωσα μεγαλη βαρυτητα στα πλατη τους γι αυτο και προεκυψε ζυγος αριθμος.
Δεν ηταν ολων τα νερα στην ιδια κατευθυνση καθως οι αρχικες σανιδες ειχαν διαφορες.
Μεχρι τις 7 ντουγες πατουσαν μια χαρα στο καλουπι,στις τελευταιες εδωσα μικρες μαχες για να τις κανω να πατησουν,καποιες τις καρφωσα με λεπτα καρφακια στα σημεια που πετουσαν,τις τρυπιτσες στοκαρισα με κολλα titebond.
Εννοειται πως ολες οι ενωσεις δεν ειναι οι ιδιες,δεν εμφανιζουν ολες χαραμαδες.

Πως πρεπει να τοποθετηθουν οι ντουγες ωστε να αλληλοεξουδετερωνονται οι τασεις των νερων τους;!

Πίκινος

• Jr. Member
  • **
    • Το ιστολόγιό μου
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: Όταν βγω στη σύνταξη, βλέπουμε...
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 11, 2011, 02:19:54 μμ »
Γι αυτό εχάθεις μωρέ χτικιάρη Μπλεκιό τόσο καιρό;! ;)

Μπράβο ρε, φευγάτο σχήμα! 'Αιντε να το δούμε και να το ακούσουμε τελειωμένο!

Πίκινος
Το μουσικό κανάλι μου στο Σωληνάριο:

http://www.youtube.com/user/Pikinos

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 11, 2011, 04:01:40 μμ »
Ωρε αναθεματισμενε που εχεις χαθει...χρονια και ζαμανια!
Ουτε φωνη ουτε ακροαση ;D

Εγω παει τελειωσα πια....κλειστηκα στο υπογειο και παιζω με τα ξυλα ;)

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 12, 2011, 12:52:30 πμ »
Γεια σου φιλε Κουρο ........
Πως πρεπει να τοποθετηθουν οι ντουγες ωστε να αλληλοεξουδετερωνονται οι τασεις των νερων τους;!

Γεια σου και σένα φίλε !

Όλες οι προηγούμενες ερωτήσεις θα ήταν αυτές που θα έκανα στον εαυτό μου εάν είχα αυτές τις, όπως τις χαρακτηρίζω, ψιλοασσυμετρίες.

Όσον αφορά την ασσυμετρία στο καλούπι, επειδή προτιμώ και φτιάχνω μασίφ, έχω φτιάξει μια πατέντα (θα την ανεβάσω τις προσεχείς μέρες) για να ελέγχω ακριβώς τη συμμετρία των εξωτερικών καμπυλοτήτων τόσο σε μασίφ καλούπι όσο και σε σκαφτά όργανα.

Τώρα, μια βασική αρχή στην κατεργασία των ξύλων για να αποφύγουμε σκεβρώματα και πετσικαρίσματα (πιστεύω ότι θα πρέπει να ισχύει και στην οργανοποιία και ειδικώς στο μάνικο) είναι να αλληλοεξουδετερώνουμε τα τραβήγματα και τις τάσεις που ασκούν τα νερά των ξύλων ακόμα και όταν πρόκειται για ένα εντελώς στεγνό και υποτίθεται "αδρανές" κομμάτι ξύλου.
Για το λόγο αυτό "σκίζουμε" ένα πλανισμένο και ξεχονδρισμένο κομμάτι ξύλου στη μέση και το ξανακολλάμε αλλά με τις εξωτερικές πλευρές του εσωτερικώς. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι αρκετό για να αποφύγουμε το πετσικάρισμα. Σε δεύτερη φάση αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι και για το σκέβρωμα τότε (αφού ξαναπλανίσουμε τις σκισμένες-εξωτερικές πλέον πλευρές) το "ξανασκίζουμε" καθέτως στο αρχικό σκίσιμο και το ξανακολλάμε με τις εξωτερικές πλευρές και πάλι εσωτερικώς. Αυτό βεβαίως πρϋποθέτει αρκετά παχύ ξύλο και συνήθως ισόπλευρο. Η πρώτη φάση νομίζω είναι απαραίτητη και για τις φέτες-κόντρες του μάνικου όχι όμως η δεύτερη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις ντούγες, θα κάνω όταν έρθει η ώρα το εξής :

Κατ' αρχάς οι ντούγες αριθμούνται και σκίζονται (μία κάθε φορά) με τη σειρά. Κάθε ζευγάρι (1-2, 3-4, 5-6 κ.ο.κ.) θα είναι απαραιτήτως απ' την ίδια σανίδα.
Επιλέγεται για ντουγομάνα μια ντούγα η οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισόβενη και άρα με ελάχιστες τάσεις.
Αν από τη σανίδα προκύψει μονή ντούγα, όπως και το ταίρι της ντουγομάνας, είναι καλύτερα νομίζω να μην τη χρησιμοποιήσουμε εκτός και αν τα νερά της ταιριάζουν με κάποια άλλη μονή.
Έπειτα τοποθετούνται εναλλάξ αριστερά και δεξιά της ντουγομάνας επάνω σε επίπεδη επιφάνεια (πριν διαμορφωθούν πλήρως), προσέχοντας πάντα τα νερά ανά ζευγάρι ντουγών να δίνουν το δυνατόν συμμετρικό σχέδιο αριστερά και δεξιά από την ντουγομάνα (γι' αυτό και ανά ζευγάρι ο ένας αριθμός θα φαίνεται και ο άλλος όχι). Δηλαδή αν το μηδέν είναι η ντουγομάνα τότε με τη σειρά θα έχουμε π.χ. ......, ,7,5, ,1,0, ,4, , ,10,........
Αν θέλουμε για να ταιριάξουμε εμφανισιακώς καλύτερα τα νερά σε μια ντούγα (μετά την πλήρη κατεργασία της) τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και το ταίρι της αντίστοιχα (αυτό στην πραγματικότητα έχω μια υποψία ότι μπορεί να αποδειχθεί τρομερός μπελάς).

Αυτά τα "ολίγα"  ;D και ελπίζω κατανοητά.

Υ.Γ. Επειδή η πείρα μου προέρχεται καθαρά από την επιπλοποιία, αν κάτι απ' αυτά που σκέφτηκα και θέλω να εφαρμόσω είναι λάθος ή μη απαραίτητο, παρακαλώ κάποιος πιο έμπειρος να με διορθώσει.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 12, 2011, 12:58:13 πμ από Κούρος »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 12, 2011, 07:58:29 πμ »
Πολυ ωραιες πληροφοριες φιλε Κουρο!!!!

Αυτο που ξερω για τις κοντρες και το κανουν επαγγελματιες οργανοποιοι ειναι το εξης
Σκιζουν το ξυλο στη μεση (διαμηκης αξονας)
Κατοπιν  την αριστερη  κοντρα την αφηνουν οπως εχει και την δεξια
την γυριζουν αναποδα και στους δυο αξονες!!
Και στον διαμηκη αξονα και στον εγκαρσιο!

Δεν μπορω να το περιγραψω καλυτερα! Αν δεν γινομαι κατανοητος θα τραβηξω ενα βιντεακι!
Λενε οτι αυτο πρεπει να γινει οπωσδηποτε οταν τα νερα δεν ειναι απολυτως καθετα!
Αν τα νερα ειναι καθετα το αφηνουν ως εχει!

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 12, 2011, 11:36:34 πμ »
Φίλε κούρε στο μανήκι είναι απαραίτητο αυτό που περιγράφεις αλλά είναι λίγο διαφορετικό. Το σκίσιμο γίνεται για να μπουν αφενός οι κόντρες και αφετέρου για να τοποθετηθούν τα νερά όπως τα θέλουμε. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ.

Αν, υποθετικά, σηκώσουμε το όργανο παράλληλα με το έδαφος, στο ύψος των ματιών μας, με το καπάκι να κοιτάει προς τα επάνω και κοιτάμε από τη μεριά του καράουλου. Τα νερά που θα πρέπει να βλέπουμε στην τομή του μάνηκου θα πρέπει να είναι κάπως έτσι: /\
Ώστε όταν θα καμπυλώσουμε το μανήκι τότε θα έχουμε το καλύτερο οπτικό αλλά και στατικό αποτέλεσμα καθώς τα νερά θα είναι κάθετα με τις τάσεις.
Απλά να αναφέρω ότι επειδή οί τάσεις στο μανήκι σε μερικά όργανα όπως τα "μπουζουκοειδή" είναι πολύ μεγάλες, τότε η συνεισφορά των νερών είναι αρκετά μικρή. Οι κόντρες κάνουν αρκετή δουλειά αλλά τη μεγαλύτερη την κάνουν τα σφηνωτά τάστα σε συνδιασμό με την σκληρή ταστιέρα που λειτουργεί σαν προένταση για το μάνηκο..

Επίσης φίλε κούρε, η διαδικασία που περιγράφεις για το σκάφος, είναι καλή ιδέα αλλά μόνο για το οπτικό αποτέλεσμα, αν και λόγω του ροκανίσματος ίσως να μην φανεί τόσο αυτή η συμμετρία. Για στατικούς λόγους δεν είναι καθόλου απαραίτητο. Ούτως ή άλλως τα νερά της δούγιας, συνήθως (όχι απόλυτα), πρέπει να είναι εντελώς παράλληλα και κάθετα με τον κεντρικό άξονα του σκάφους. Οπότε δεν νομίζω να έχεις και πολλά σημεία αναφοράς για συμμετρία.

Επίσης την απόλυτη αλήθεια δεν την κατέχει κανείς. Όλα αυτά είναι απόψεις και συμπεράσματα που ισχύουν για τον καθένα μέχρι να καταρριφθούν.
Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 12, 2011, 09:12:12 μμ »
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο πολύ πιο έμπειρους φίλους από εμένα στην οργανοποιία.

Φίλε Δημήτρη αν κατάλαβα καλά αυτό που περιγράφεις, πράγματι αν το πάχος του ξύλου είναι μικρό και δεν σηκώνει δεύτερη τομή, κάθετη στη πρώτη, είναι μια διαδικασία που εξουδετερώνει σχεδόν όλες τις τάσεις.

Φίλε bacharikos, όσον αφορά τις ντούγες, ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι λόγω του μικρού πάχους τους τα νερά των ντουγών δεν μπορούν να ασκήσουν τόσο μεγάλες τάσεις ώστε να επιφέρουν σημαντικές ασσυμετρίες, αλλά αφού ρώτησα το φίλο Μπλέκο, με αντερώτησε και δεν απάντησε κάποιος, πήρα το ρίσκο να απαντήσω μ' αυτά που ξέρω.

Όταν έρθει η ώρα θα επανέλθω και εγώ με ερωτήσεις για τα σκισίματα, τις κόντρες, τις βέργες, τα ανθρακονήματα, την ταστιέρα, τα τάστα και τα υπόλοιπα του μάνικου.

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 14, 2011, 03:39:21 μμ »
Μπράβο φίλε BLEKOS!! και εις ανώτερα,πολύ καλό για πρώτο σκάφος! δεν μπορώ να καταλάβω το μέγεθός του ,είναι μπαγλαμάς,τζουράς,ή μπουζούκι?
για τις ασημετρίες (που είναι ασήμαντες) θα δείς στο επόμενο σκάφος, οτι δέ χρειάζεται να κοπιάσεις ιδιαίτερα,η πείρα θα μιλάει και θα σε προλαβαίνει απο λάθη.Θα προκυπτουν άλλα θέματα φυσικά τα οποία και αυτά με τον χρόνο θα ξεπερνιούνται!
παρεπιπτόντως είσαι ασημάκι? απο που είσαι?

**στον μπαγλαμά που έφτιαξα,έκανα το ίδιο λάθος και η μία πλευρά ήταν πιο καμπυλωτή απο την άλλη (κατοψη καπακιού).Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα,όπως κατάλαβα, την άνιση κατανομη της πίεσης της χορδιέρας στο καπάκι,και σε συνδυασμό με λεπτό καπακι, μου σκίστηκε το καπάκι απο την τρύπα και πάνω κατα μήκος των νερών. προσπάθησε να μην έχει ατέλειες το καπακι σου και να είναι λίγο ανθεκτικό σε κείνο το σημείο. θα ανεβάσω φώτο μόλις μπορέσω.
.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 14, 2011, 06:38:19 μμ »
Μπουζουκι ειναι,οριστε μια φωτο που ισως σε βοηθησει να καταλαβεις το μεγεθος ;D

Σχετικα με το δεσιμο εσωτερικα του σκαφους,τι χρησιμοποιειτε;
Χαρτι;....Γαζα;....Τιποτα;....Καπλαμα;

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Σεπτέμβριος 14, 2011, 10:13:20 μμ »
Μπουζουκι ειναι,οριστε μια φωτο που ισως σε βοηθησει να καταλαβεις το μεγεθος ;D

Σχετικα με το δεσιμο εσωτερικα του σκαφους,τι χρησιμοποιειτε;
Χαρτι;....Γαζα;....Τιποτα;....Καπλαμα;

καλό ηχο φαίνεται  :)

γάζα ή λινάτσα με κουνελόκολα

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Σεπτέμβριος 14, 2011, 10:52:32 μμ »
Για γάζα ξέρω σίγουρα. Την κολλάς με ψαρόκολλα. Αφού την ακουμπήσεις στεγνή στο σκάφος με ένα πινέλο την βρέχεις με αραιή ψαρόκολλα και την στρώνεις. Τον τρόπο αυτόν τον δείχνει στο Blog του ο Δημήτρης Ανδρέου. Από εκεί τον είδα και τον εφάρμοσα στο τζουρά, αφού μίλησα και με τον Δημήτρη και μου εξήγησε κάποιες απορίες μου. (Δες φωτό από τον τζουρά) Πιθανόν να υπάρχει και άλλος τρόπος.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Tags: