Αποστολέας Θέμα: πρόβληματάκι με τα φιλετάκια στο καπάκι.  (Αναγνώστηκε 7952 φορές)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
πρόβληματάκι με τα φιλετάκια στο καπάκι.
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2014, 08:49:45 μμ »
άνοιξα το αυλάκι στο καπάκι για τη διακόσμηση αφού το κόλλησα , με τo dremel και τη κάθετη φρέζα και το εξάρτημα οδηγό  [ Invalid Attachment ]  όπως είχε δείξει ο Κ. Ανδρέου. επειδή όμως οι καμπύλες του μπαγλαμά είναι πολύ μικρότερες απο του μπουζουκιού που είχε δείξει στο βίντεο , στο κατω μέρος προς το χορδοκράτη περίπου ,έτρωγε περισσότερο και έτσι έκανα αυλάκια 8.5 χιλιοστα. επειδή νευρίασα εκείνη τη στιγμή  >:( >:( το άνοιξα όλο τόσο για να μάθει. έβαλα κάποια φιλετάκια που ήθελα
και τώρα θα ήθελα να συμπληρώσω με κάτι που να ταιριάζει με το καπάκι . δηλαδή κάτι σαν αυτό http://www.karellas.gr/productimages/83.jpg
καμια ιδέα ?
σκέφτηκα να κόψω απο άλλο καπάκι όσο είναι το κομμάτι που λείπει δηλαδή σαν πέταλο και να το βάλω. αλλά δεν θα ταιριάζουν τα νερά.
γίνεται κάτι τέτοιο ή να βάλω άλλο καπάκι?
.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: πρόβληματάκι με τα φιλετάκια στο καπάκι.
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 23, 2014, 09:12:08 μμ »
Κόψε 2 φιλέτα απο κελεμπέκι και γύρισε τα.
Εκτός από διακοσμητικό ρόλο έχει και πρακτικό:
Ενα πιο σκληρό ξύλο από το έλατο που είναι το καπάκι αντέχει στην φθορά και την μηχανική καταπόνηση που υπόκειται η ακμή του καπακιού-σκάφους.
Το δε οπτικό αποτέλεσμα θα είναι χρωματικά πολυ κοντά σε αυυό του έλατου.
Εναλλακτικά πάνε και άλλα λευκά ξύλα (πχ οξιά κ.α.)
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2014, 09:41:12 μμ »
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΠΗΓΕΣ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΟ ΦΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΤΑΚΟ. ΕΤΣΙ ΑΦΗΝΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ 3 ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΚΟ. ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΤΑ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 06:03:24 μμ »
Μια χαρά δεν το πήγα αλλά τώρα να δώ τι θα γίνει. έχω  ένα φιλετάκι ίσιο που είναι 2χιλιοστά πάχος και 6 χιλιοστά πλάτος απο σφενδάμι . υπάρχει περίπτωση να λυγίσει με τη μέθοδο που δείχνει ο john2004 σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=gULQRZ2crQc&feature=youtu.be γιατί μου φαίνεται  είναι πολύ φαρδύ και θα σπάσει εκεί που κάνει τη μεγάλη κούρμπα .

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 08:16:52 μμ »
Τάσο εμένα μου έσπασαν τα φιλετάκια εκεί που λες οτι κάνει την μεγάλη καμπύλη, αλλά εγώ δεν το λύγησα καθόλου γιατί ηταν ελαστικό πολύ και πίστεψα οτι θα κράταγε, τα φιλετάκια ηταν καρυδιά 2,5 χιλιοστα πλάτος και πάχος, αν τα ζέστενα θα γύριζαν 100% πιστεύω χωρις προβλήματα, αλλά εκεί που είναι η χορδιέρα δεν είχα κάνει αυλάκι οπως εσύ, πάντως εκεί που έσπασε το διαμόρφοσα κατάληλα και έβαλα το υπόλοιπο κομμάτι που έσπασε και συνέχεισα, στοκάρησα και δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα, τα φιλέτα τα έπιασα με λάστιχα ανα 1 εκατοστό και μου κόλλησαν πολύ καλά γιατί το λάστιχο το πάταγε και προς το σκάφος και προς το καπάκι, δες εσύ τώρα αν γυρνάνε τα 6 χιλιοστά και αν δεν γίνετε αυτό βάλε πιο λεπτά φιλετάκια στα 3 χιλιοστά δηλαδή το πλάτος και βάλε δυο αριστερά και δυο δεξιά ωστε να φτάσεις ξανά τα 6 χιλοστά, πάντος του Γιάννη γύρησε για πλάκα οπότε δοκίμασε να το λυγήσεις και βλέπεις.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 10:01:25 μμ »
Γεια σου Τασο. Σε αυτο το θεμα στο μυνημα 56
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1007.45
φαινεται μια πρωτη προσπαθεια για λαουτο που ειχα κανει. Τ φιλετα ενδιαμεσα ειναι 2 χ 5 χιλιοστα μαλλον καρυδια, και ειχαν γυριστει πολυ ευκολα με αυτον τον τροπο. Στο βιντεο που γραφεις πιο πανω με ενημερωσε ο κ. σοφιανος οτι τελικα το ασπρο φιλετο ηταν κελεμπεκι και γυρισε πολυ ευκολα οπως ειδες αλλα ηταν 3 χ 0,6 χιλιοστα 6 κομματια μαζι. Νομιζω οτι θα σου γυρισει, αρκει  να ειναι σχεδον στο υψος του φιλετου το αυλακι που θα φτιαξεις με τα λαμακια, για να το ζεστενει αρκετα στα πλαγια. Αν προσεξεις καπου στο βιντεο πηγε να μου πεταξει ξυλακι- σκλιθρα και το πατησα με ενα τακακι και ολα οκ. αν παλι δεν μπορεσεις να το λυγισεις, υπαρχει και η λυση που ειχα κανει στη λυρα με τον σκορπιο, απο μαγαζι με ειδη μοντελισμου η απο καταστημα πλαισιο (αν υπαρχει στο Ηρακλειο) φιλετακι μπαλσα που γυριζει πανευκολα χωρις ζεσταμα απλα με λιγο βραξιμο. Αν δεν καταφερεις κατι απο τα παραπανω, που δεν το νομιζω, πες μου να σου στηλω ενα ετοιμο γυρισμενο. Πιστευω να βοηθησα.

Ωρα καλη!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 10:41:56 μμ »
Δεν το ειχα παρατηρησει οτι το πλατος ηταν τοσο.
Το κελεμπεκι ειναι σκληρο και αν σε δυσκολευει δυσκολευει  η λυση που σου προτεινε ο κεδρος με τα δυο φιλετα ειναι εφικτη. Αν σου σπαει το κελεμπεκι στο γυρισμα δοκιμασε και φλαμουρι που ειναι πιο μαλακο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 11:31:13 μμ »
Καλησπέρα... Επειδή είχα και εγώ προβλήματα με το άνοιγμα της πατούρας με την βάση του dremel έφτιαξα ένα αντίγραφο της βάσης του stewmac και πλέον χρησιμοποιώ μόνο αυτή.. Στις φωτογραφίες παρακάτω φαίνεται η βάση, το εξάρτημα για τους κύκλους και ο οδηγός τους περιγράμματος! Είναι εύκολα στην κατασκευή και πραγματικά λύνουν τα χέρια!

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 25, 2014, 10:02:12 πμ »
Δημήτρη έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με τη κατασκευή της βάσης και των παρελκομένων. μέχρι τώρα την έκανα τη δουλειά freehand με τη βάση του dremel αφού το σημάδευα προσεκτικά και μετά με λίμακια το έφερνα και είχα πολύ καλά αποτελέσματα. πήγα για ευκολία και τελικά την πάτησα. και είχα κάνει και τέστ σε παλιόξυλα απλά ήταν όλα σε ευθεία κομμάτια και όχι σε τόσο μικρές καμπύλες σαν του μπαγλαμά. νομίζω θα αντιγράψω τον οδηγό που έχεις κάνει για τα περιθώρια και θα τον προσαρμόσω στη βάση του dremel.μπορεί και τη βάση αργότερα γιατί φαίνεται πιο βολική απο τη μαμά του dremel.

τελικά τα  εργαλεία δεν κάνουν το μάστορα. Αλλά ο μάστορας τα εργαλεία  :)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 25, 2014, 10:21:44 πμ »
χρήστο θα δοκιμάσω να λυγίσω και μετά αν δεν πετύχει , το σχέδιο β λέει αυτό που λες με κόψιμο και στοκάρισμα απλά νομίζω πως θα φαίνεται γιατί είναι πολύ άσπρο. θα δείξει. έχω και μπόλικο φλαμούρι οπότε με βλέπω όλη μέρα να προσπαθώ να λυγίσω.
john θα κοιτάξω και αυτό το μπαλσα  πριν περάσω στο σχέδιο β. αφού γυρίζει τόσο εύκολα που λές όμως μήπως είναι πολύ μαλακό και γίνει κάλια με το πρώτο ? όσο για το να μου στείλεις έτοιμο δεν παίζει.θα το κάνω ο κόσμος να χαλάσει . η προσφορά σου και μόνο μου έφτιαξε τη μέρα. σε αυτό το φόρουμ έχω δεί και έχω γνωρίσει κάποια άτομα που πραγματικά χωρίς κανένα όφελος προσφέρουν . σπάνια διαστροφή θα έλεγα  ;) .  ελπίζω το βραδάκι να έχω ευχάριστα αποτελέσματα.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 03:36:04 μμ »
κύριοι αποτύχαμεν παταγωδώς . με τίποτα δεν καταφέρνω να τα λυγίσω. λαμάκια τόσο χοντρά δεν βρήκα για να κάμω δουλειά και αφού έσπασα αρκετά κομμάτια το αφήνω στη μπάντα μέχρι να καθαρίσει λίγο το μυαλό. ακόμα και το μπάλσα έσπασα και δεν κατάφερα να το λυγίσω :-[ :-[ :-[.πόσο πρέπει να είναι η θερμοκρασία περίπου στο σωλήνα για να λυγίσουν μήπως και φταίει αυτό ?
 μάλλον θα βάλω δυο κομμάτια .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 03:42:11 μμ »
κύριοι αποτύχαμεν παταγωδώς . με τίποτα δεν καταφέρνω να τα λυγίσω. λαμάκια τόσο χοντρά δεν βρήκα για να κάμω δουλειά και αφού έσπασα αρκετά κομμάτια το αφήνω στη μπάντα μέχρι να καθαρίσει λίγο το μυαλό. ακόμα και το μπάλσα έσπασα και δεν κατάφερα να το λυγίσω :-[ :-[ :-[.πόσο πρέπει να είναι η θερμοκρασία περίπου στο σωλήνα για να λυγίσουν μήπως και φταίει αυτό ?
 μάλλον θα βάλω δυο κομμάτια .
ΡΕ ΣΥ......ΤΑ ΕΒΡΕΞΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 03:50:21 μμ »
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΕΧΕΙΣ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ.
1ΟΝ......ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΟ ΦΙΛΕΤΟ...... ΔΥΟ ΦΙΛΕΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.
2ΟΝ......ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙΣ ΦΙΛΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΡΟ. ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ. ΜΑΥΡΟ ΚΙΤΡΙΝΟ. ΘΑ ΣΟΥ ΣΠΑΣΕΙ ΛΙΓΟ Τ ΑΡΧΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ.
ΝΑ ΟΠΩΣ ΕΔΩ ΕΒΕΝΟΣ -ΙΡΟΚΟ (Η ΜΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ)

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 11:09:39 μμ »
εκοψα δυο κομματακια λιγο χοντρα και μια ςκαι δεν ειχαμε δουλεια σημερα επαιξα λιγο. Τασο δεν ξερω τις διαστασεις του μπαγλαμα σου, το σιγουρο ειναι οτι σε καλυπτουν σε παχος και φαρδος. Παχος 5μμ φαρδος 8μμ μηκος 60cm. Η προσφορα ισχυει.

[ Invalid Attachment ]

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 27, 2014, 09:36:12 πμ »
ΡΕ ΣΥ......ΤΑ ΕΒΡΕΞΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ?
Τα πρώτα 2 τα έβαλα σε νερό για κανα πεντάλεπτο και μετά τα έβρεχα με πινέλο. τα επόμενα 3-4 μούλιασμα σε νερό κανα 2 ώρες. τα τελευταία μούλιασμα σε χλιαρό νερό κανα 2 ώρες επίσης. Κάτι κάνω πολύ λάθος. θα το βρώ όμως.τώρα για τις λύσεις που προτείνεις είναι οκ αλλά έχω πεισμώσει να το κάνω αλλιώς.

Γιάννη και πάλι σε ευχαριστώ αλλά θέλω να το καταφέρω γιατί αλλιώς νομίζω δεν έχει νόημα να μου το δώσεις έτοιμο. και μιας και λες οτι "σήμερα έπαιξα λίγο " και λυγίσες 5μμ χ 8μμ πάει να πεί ότι δεν είναι ακατόρθωτο τουλάχιστον. απλά πρέπει να βρώ τον τρόπο που γίνονται τα πράματα.

Tags: