Αποστολέας Θέμα: τρίχορδο πείραμα: καπάκι αγιούζ  (Αναγνώστηκε 9874 φορές)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
τρίχορδο πείραμα: καπάκι αγιούζ
« στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 11:23:06 πμ »
Καλημέρα

ενθουσιωδώς σας παρουσιάζω τον ήχο που αποδίδει ένα από τα πολλά πειράματα που έχω σκοπό να ασχοληθώ...

τρίχορδο 67,4 με καπάκι αγιούζ και καμάρια μπάλσα!   :o

bflouris

• Full Member
Απ: τρίχορδο πείραμα: καπάκι αγιούζ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 01:05:27 μμ »
φίλε κώστα πολύ καλος ηχος!!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 02:26:00 μμ »
Κώστα τώρα καταλαβαίνω την έκφραση που συχνά χρησιμοποιείς και μου αρέσει : "το όργανο είναι καράγιαπί". ;D Όντως είναι καργιαπί. ;D Αλλά ο ήχος του στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον είναι μαγευτικός, απίστευτος. :) Πρέπει να μας αναλύσεις το μυστικό και δεν κάνω πλάκα.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 02:32:35 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 04:57:04 μμ »
Πως θυμασαι ολα αυτα τα ξυλα....βασικα πιο ευκολο ειναι να θυμηθεις τι ξυλο δεν εχει πανω ;)

Οντως ακουγεται μια χαρα!!!
2 στα 2 λοιπον ;D
Εχω καποιες ερωτησεις...
1)Για ποιο λογο τα φιλετα ειναι διακεκομμενα και οχι συνεχομενα;
2)Σε ποια νοτα συντονιζεται το σκαφος;
3)Απο ποσα κομματια ειναι το καπακι;
Ψαχνοντας καποια περιοδο για αγιουζ που ηθελα να το κανω μανικι για μπαγλαμα εβρισκα μονο πηχακια.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 12:13:28 πμ »
Καλημέρα

ενθουσιωδώς σας παρουσιάζω τον ήχο που αποδίδει ένα από τα πολλά πειράματα που έχω σκοπό να ασχοληθώ...

http://www.youtube.com/watch?v=obDRXILB3wU

Σ ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τον ενθουσιασμό σου. Υπέροχος ήχος, καθαρός, ισορροπημένα μπάσα και πρίμα σε όλο το μήκος της ταστιέρας, και το  παίξιμο που αγαπώ να ακούω. ΄Εντιμο, χωρίς πολλές δεξιοτεχνικές φλυαρίες.   

Αισθάνομαι ότι το πείραμα πέτυχε και σ εμένα τουλάχιστον μου αρέσει και αισθητικά έτσι λιτό και απλό. ( Η ταστιέρα απο οξιά χωρίς σημάδια, το γυμνό καπάκι, αλλά και το καράολο, όλα μαζί δείχνουν όμορφα στα δικά μου μάτια )  Δώσε σε εσένα πρώτα και ύστερα σε εμάς, τη χαρά να το δούμε ολοκληρωμένο τεχνικά. Μην το αφήσεις καραγιαπί.

Ευχή και προτροπή : Δώσε κάτι από τον τρόπο που παίζεις, στην τεχνική αρτιότητα της κατασκευής. Το οργανάκι αξίζει !!!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 08:20:03 πμ »
καλημερα και απο εμενα...θα ηθελα να καταθεσω και γω την αποψη μου μιας και το οργανο
ακουγεται τουλαχιστον αξιοπρεπεστατο....
Η γνωμη μου ειναι παντα κανωντας τον δικηγορο του διαβολου >:( παντα με καλοπροαιρετη προθεση οτι μεσα απο βιντεακια ο ηχος ειναι διαφορετικος...Εννοωντας στο equalizer...,οτι μπορει να κοβει πχ μπασσα ενω εχει πολυ καλα..Η το αντιθετο να μην εχει, και το μικροφωνο του υπολογιστη να του προσθετει...Ποτε δεν ειχα μπουσουλα τον ηχο του youtube για να κρινω...Ειναι αρκετα παραπλανητικος....Εξαλλου και απο θεμα εντασης μπορει να χανει και να του δινει διαφορετικη στο pc...
μια κατοικον δοκιμη ειναι πιο ασφαλης!! :D
Αλλα και ο τροπος ομως που το θετουμε ειναι λογο εσφαλμενος απο πλευρας ηχοχρωματος..Ενα καπακι απο αγιουζ αν δουλευτει καλα,θα βγαζει ηχο...αλλα με διαφορετικες αρμονικες και συνεπως διαφορετικο ηχο απο ελατο...Οχι δε λεω οτι ειναι ασχημο ,απλα το αυτι εχει συνηθισει να ακουει ελατο...η κεδρο...
παντως και γω ειμαι της πειραματικης σχολης και μ αρεσει ο πειρατισμος και για αυτο ενα μεγαλο μπραβο απο εμενα.... ;D :)
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 08:22:15 πμ από theodoropoulos »

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 08:31:15 πμ »
Ιωσήφ σε ευχαριστώ για τα λόγια σου.
Είναι η πρώτη δοκιμή του οργάνου, για αυτό το λόγο δεν επενδύθηκε επιπλέον χρόνος και δουλειά για φιγούρες, βερνίκια κλπ. Η αλήθεια είναι ότι εκεί υστερώ, αλλά σιγά σιγά θα τα καταφέρνω καλύτερα ελπίζω  :D
Πάντα κουρδίζω τα καπάκια και δοκιμάζω τις κλίσεις αρματώνοντας πρόωρα με χορδές. Έτσι πιστεύω έχεις ένα καλό ηχητικό οδηγό για να προχωρήσεις ή ίσως να κάνεις έγκαιρα βελτιώσεις σε καπάκια και καμάρια.
Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι το αγιούζ θα απέδιδε έτσι. Υπάρχει βέβαια ένα σοβαρό μειονέκτημα με τα καμάρια από μπάλσα τα οποία μακροπρόθεσμα θα βουλιάξουν το καπάκι παρ' όλες τις εσωτερικές ενισχύσεις στην τρύπα και στη ραφή του καπακιού.
Έχεις δίκιο για την τελική εμφάνιση. Πρέπει να βρω  ένα δικό μου χαρακτηριστικό τρόπο ρετουσαρίσματος του οργάνου. Αυτό ψάχνω τελευταία. Λιτότητα σε φιγούρες, βερνίκια και περισσότερη λειτουργικότητα για τον εκτελεστή. Νομίζω πως καταλήγω σε λούστρο γομαλάκας στο καπάκι και βερνίκι μπάλας στο σώμα, φιγούρες ξύλινες από καπλαμά ή και παχύτερο ξύλο τριανταφυλλιάς

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 08:45:54 πμ »
Ευχαριστώ Δημήτρη για την παρότρυνση σε πειραματισμούς   :D

Ναι ο ήχος από μια κάμερα μπορεί πολύ εύκολα να σε παραπλανήσει. Ωστόσο, συγκρίνοντας με άλλα βιντεάκια που έχω ανεβάσει, μπορεί κανείς να καταλάβει τη διαφορά συγκρίνοντας διαφορετικά ηχητικά δείγματα. πχ

στα συγκεκριμμένα βίντεο δεν έχει γίνει καμιά ηχητική επεξεργασία, ο ήχος και η εικόνα προέρχονται από μια logitech web cam  για αυτό το λόγο υπάρχουν αρκετά ενοχλητικά pops στον ήχο.  Σίγουρα το καπάκι αγιούζ ποιοτικά δε φτάνει με τίποτε ένα καλό κέδρινο ή ένα γερμανικό έλατο, αλλά έχει "κάτι" δικό του ειδικά στη μεσαία χορδή και στις πολύ χαμηλές νότες στα πρώτα 7 τάστα. Αν βρεθούμε από κοντά σίγουρα θα έχεις ιδία άποψη καλύτερη και ουσιαστικότερη. Όπως λέει και ένας φίλος: "αν δεν πιάσεις το όργανο στα χέρια να σου μιλήσει...  κανένα βίντεο δε μπορεί να σου πει τίποτα"

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 09:43:34 πμ »
Πως θυμασαι ολα αυτα τα ξυλα....βασικα πιο ευκολο ειναι να θυμηθεις τι ξυλο δεν εχει πανω ;)

Οντως ακουγεται μια χαρα!!!
2 στα 2 λοιπον ;D
Εχω καποιες ερωτησεις...
1)Για ποιο λογο τα φιλετα ειναι διακεκομμενα και οχι συνεχομενα;
2)Σε ποια νοτα συντονιζεται το σκαφος;
3)Απο ποσα κομματια ειναι το καπακι;
Ψαχνοντας καποια περιοδο για αγιουζ που ηθελα να το κανω μανικι για μπαγλαμα εβρισκα μονο πηχακια.

:) ναι όντως χρησιμοποιήθηκαν αρκετά διαφορετικά ξύλα. Για αυτό τα είπα, να τα θυμάμαι και μετά  ;D

απαντώ στις ερωτήσεις σου:
1. από λάθος προφανώς!  :-X βούλιαξε το φιλέτο σε κάποια σημεία. Ελπίζω με το τελικό τρίψιμο να εμφανιστεί περισσότερο φιλέτο  ???
2. Αν θυμάμαι καλά σε G είναι κουρδισμένο σε Ντο
3. Είναι 2 κομμάτια ενωμένα
Πρόκειται για μασίφ ξύλο. Το αγόρασα από μια ξυλαποθήκη (αν θυμάμαι καλά στο Χαλκιαδάκη στο Ηράκλειο Κρήτης) να πειραματιστώ. Το προόριζα για ντόγες και κολάντζες αλλά δυστυχώς το ξύλο σπάει πολύ εύκολα. ΔΕ ΛΥΓΙΖΕΙ ΕΥΚΟΛΑ με το ζέσταμα.  Νομίζω πως από αυτό κατασκευάζεται το κόντρα πλακέ  ??? Η ιδέα πάρθηκε από ξύλα αερομοντελισμού  ;)
http://www.petame.gr/forumv/archive/index.php/t-763.html
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 10, 2011, 03:07:59 μμ από getit »

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 09:44:43 πμ »
φίλε κώστα πολύ καλος ηχος!!!
Σε ευχαριστώ Μπάμπη

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 09:50:42 πμ »
Κώστα τώρα καταλαβαίνω την έκφραση που συχνά χρησιμοποιείς και μου αρέσει : "το όργανο είναι καράγιαπί". ;D Όντως είναι καργιαπί. ;D Αλλά ο ήχος του στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον είναι μαγευτικός, απίστευτος. :) Πρέπει να μας αναλύσεις το μυστικό και δεν κάνω πλάκα.
Ναι καραγιαπί!  ;D
εντάξει δεν του βάζω και άριστα αλλά είναι ανεκτός ήχος θα έλεγα
μετά το λάθος μου στο πριονάκι τάστων (φαρδιές χαράξεις) παρήγγειλα από το dick το πριονάκι που λέγαμε

μμμ μυστικό δεν ξερω αν υπάρχει

υποθέτω πως το καπάκι σε συνδυασμό με τη μπάλσα κάτι έκανε

επίσης πιστεύω πως το movingue στον τάκο και στις στηρίξεις των καμαριών μετέφερε τον ήχο σε όλο το σώμα

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 05:00:46 μμ »
   Σωστοτατος...με τοσα βιντεο μπορεις τελικα να συγκρινεις....αν και δεν ειχα αμφιβολια οτι εχει ωραιο ηχο.Βεβαια εγω προτιμω τον ηχο του προηγουμενου...ειναι πιο κοντινος στο αυτι μου.

Εσυ εκανες το σκαφος να συντονιζεται σε G η σου προεκυψε ετσι απλα;
Ρωτω επειδη ενας φιλος εδω στο νησι εχει φτιαξει 2-3 μπουζουκια που συντονιζουν σε G,οταν τον ρωτησα γιατι επελεξε αυτη τη νοτα με παροτρυνε να συμπερανω μονος μου παιζοντας και συγκρινοντας.Με τον καιρο παρατηρησα οτι η αποδοση ηταν πολυ πιο ζεστη/γλυκια(δεν ξερω πως να το θεσω ακριβως ;)) απο μπουζουκια συντονισμενα σε D,E....και παραπλησια αλλα ανωτερη απο μπουζουκι συντονισμενο σε A.Βασικα δεν ξερω για ποιο λογο,ομως τα περισσοτερα μπουζουκια που εχω πετυχει συντονιζουν σε D-E,να γινεται λογω του κουρδισματος D-A-D;-Επειδη οταν χτυπαμε ανοιχτα αποδιδει D;

Το μπουζουκι σε αυτο το βιντεο δηλαδη δεν εχει κολλημενο το καπακι;
Στηριζεται απο τη δυναμη που ασκουν οι χορδες στον καβαλαρη;

Αν δε βαριεσαι,πες μας για το κουρδισμα του καπακιου που κανεις.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2011, 03:31:09 μμ »
   Σωστοτατος...με τοσα βιντεο μπορεις τελικα να συγκρινεις....αν και δεν ειχα αμφιβολια οτι εχει ωραιο ηχο.Βεβαια εγω προτιμω τον ηχο του προηγουμενου...ειναι πιο κοντινος στο αυτι μου.

Εσυ εκανες το σκαφος να συντονιζεται σε G η σου προεκυψε ετσι απλα;
Ρωτω επειδη ενας φιλος εδω στο νησι εχει φτιαξει 2-3 μπουζουκια που συντονιζουν σε G,οταν τον ρωτησα γιατι επελεξε αυτη τη νοτα με παροτρυνε να συμπερανω μονος μου παιζοντας και συγκρινοντας.Με τον καιρο παρατηρησα οτι η αποδοση ηταν πολυ πιο ζεστη/γλυκια(δεν ξερω πως να το θεσω ακριβως ;)) απο μπουζουκια συντονισμενα σε D,E....και παραπλησια αλλα ανωτερη απο μπουζουκι συντονισμενο σε A.Βασικα δεν ξερω για ποιο λογο,ομως τα περισσοτερα μπουζουκια που εχω πετυχει συντονιζουν σε D-E,να γινεται λογω του κουρδισματος D-A-D;-Επειδη οταν χτυπαμε ανοιχτα αποδιδει D;

Το μπουζουκι σε αυτο το βιντεο δηλαδη δεν εχει κολλημενο το καπακι;
Στηριζεται απο τη δυναμη που ασκουν οι χορδες στον καβαλαρη;

Αν δε βαριεσαι,πες μας για το κουρδισμα του καπακιου που κανεις.

σήμερα κοίταξα το κούρδισμα των καπακιών που είχα κάνει. Το είχα σημειώσει εσωτερικά του καπακιού, οπότε βάζοντας μια μικροκάμερα εσωτερικά, κατάφερα να θυμηθώ τι είχα κάνει. Λοιπόν το αγιούζ είναι κουρδισμένο σε  ΝΤΟ, το νιαγκόν σε ΣΟΛ και το μικρό σκάφος καρυδιάς σε ΡΕ. Τα αναφέρω τώρα για να μην τα ξεχάσω πάλι  ;D. (Είναι έτοιμα και αυτά, καραγιαπί, αλλά μπορούμε να ακούσουμε ήχο. Περιμένω ένα πριονάκι από βδομάδα για να περάσω καλύτερα τα τάστα).

Αυτό το κούρδισμα το κάνω αφού τοποθετήσω τα καμάρια και αρχίσω να τα λεπταίνω. Αναλόγως το ξύλο που αφαιρώ, αλλάζει ελάχιστα και το κούρδισμα (ημιτόνιο... άντε τόνο). Αφαιρώ επίσης ξύλο λεπταίνοντας το καπάκι. Για να καταφέρεις να ακούσεις καλύτερα τη νότα που παράγει το κρουστό καπάκι, κρατάς με το αριστερό χέρι την αριστερή πάνω γωνία του καπακιού και χτυπάς κοντά στο κέντρο με το δείκτη του δεξιού. Στο αριστερό χέρι πρόσεξε να χρησιμοποιείς σταθερό σημείο επαφής, όσο γίνεται λιγότερη ψίχα του δακτύλου (σχεδόν τα νύχια), δύο δάκτυλα (δείκτη και μεγάλο) και πρόσεξε το πιάσιμο που κάνεις να είναι σε παράλληλα νερά. Χτυπάς με το δείκτη απότομα και τον αποτραβάς λέγοντας (μουρμουρίζοντας) τη νότα που περίπου άκουσες. Μετά χρησιμοποιείς ένα κουρδιστήρι ή ένα μπαγλαμαδάκι και βλέπεις σε ποια κοντινή νότα είσαι. Όσο πιο πολύ ξύλο αφαιρείς από τα καμάρια τόσο πιο ψηλα κουρδίζεις.

Αυτά βρήκα μόνος μου... Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστά

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
καπάκι αγιούζ με φιγούρα τριανταφυλλιά
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 12:49:25 πμ »
Καλημέρα

και το τελικό αποτέλεσμα μετά από τοποθέτηση κορδονιών και φιγούρας από τριανταφυλλιά, βερνίκια από πρόπολη, μαστίχα,   γομαλάκα,  δάμαρη, κοπάλ, λιβάνι 

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 22, 2012, 09:37:35 πμ »
Καλημέρα

κοιτα να δεις κατι πραγματα.....τωρα το ειδα.Δεν ξερω για τα ξυλα που λες, ουτε για τα μικροφονα, εμενα αυτο ειναι που θελουν να ακουνε τα αυτια μου.Μπραβο.......................αληθεια παιζεις κι απο αριστερα κι απο δεξια?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................