Αποστολέας Θέμα: μικρές σχισμές σε πλαϊνά κιθάρας  (Αναγνώστηκε 2059 φορές)

vtypal

• Jr. Member
  • **
μικρές σχισμές σε πλαϊνά κιθάρας
« στις: Ιανουαρίου 02, 2014, 02:31:15 πμ »
Τις τελευταίες ημέρες δουλεύω με τα πλαϊνά της ακουστικής κιθάρας. Τα πλαϊνά είναι από figured bubinga. Είχα δοκιμάσει πριν να πλανίσω σε ένα ρετάλι , αλλά το αποτέλεσμα ήταν απελπιστικό. Πάρα πολύ tear out. Απ'ότι διάβασα αυτό οφείλεται στις απότομες αλλαγές στα νερά του ξύλου, παρά στο ότι είναι σκληρό. Έτσι μείωσα το πάχος των πλαϊνών δουλεύοντας μόνο από την μία πλευρά με ράσπα και ξύστρα και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό παρότι χρονοβόρο.
Είμαι σχεδόν έτοιμος να λυγίσω τα πλαϊνά, αλλά θα ήθελα τη συμβουλή σας γιατί παρατήρησα δύο ανοίγματα (φωτο1, φωτο2) κατά μήκος, όχι από την πλευρά που δούλεψα, αλλά από την άλλη. Δεν ξέρω που οφείλονται, πιθανώς να υπήρχαν από πριν. Έχουν πάρα πολύ μικρό πλάτος, αν και το ένα από τα δύο αν λυγίσω κάθετα ανοίγει λίγο παραπάνω.

Οι επιλογές που σκέφτομαι είναι:

- Να το αφήσω έτσι όπως είναι και να προχωρήσω με το λύγισμα (το άνοιγμα είναι κατά μήκος οπότε θεωρητικά δεν ασκείται δύναμη που θα μπορούσε να το σκίσει παραπάνω).

- Να γεμίσω τα ανοίγματα με κόλλα και σκόνη.

- Να μειώσω όσο μπορώ το πάχος - έχω κάποιο περιθώριο ακόμη, μπας και εξαλείψω πλήρως τα ανοίγματα.
"Ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης"

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: μικρές σχισμές σε πλαϊνά κιθάρας
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 03, 2014, 06:52:30 μμ »
Βαγγέλη,
Εχω λυγίσει το συγκεκριμένο ξύλο για δύο ακουστικές χωρίς πρόβλημα
Αν δεν έχεις λύση αντικατάστασης φρόντισε τα σημεία αυτά να πέσουν σε μικρές καμπύλες και να τα βάλεις απο τη μέσα μεριά του οργάνου, αφού τα λυγίσεις κλείσε τις χαραμάδες με  εποξεική δύο συστατικών και ακόμα καλύτερα κάλυψε τα με ξύλο αν μπορείς κάθετα στα νερά των πλαινών σαν και αυτά που μπαίνουν στον πάτο της κιθάρας στην ένωση στο κέντρο, πάχους 1.5-2 χιλ.
Καλή συνέχεια

vtypal

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 03, 2014, 11:48:24 μμ »
ευχαριστώ για τη βοήθεια, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου, αν και έχω μια φοβία μήπως και προκαλέσουν ρωγμή κατά τη διαδικασία λυγίσματος.

Nάσο, μιας που έχεις λυγίσει bubinga, άφησες τα πλαινά για ώρες στο νερό (όπως κάνουμε με τον παλίσσανδρο) ή απλά βούτηγμα και αμέσως  λύγισμα (όπως με το μαόνι);   
"Ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης"

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 04, 2014, 12:44:35 πμ »
ευχαριστώ για τη βοήθεια, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου, αν και έχω μια φοβία μήπως και προκαλέσουν ρωγμή κατά τη διαδικασία λυγίσματος.

Nάσο, μιας που έχεις λυγίσει bubinga, άφησες τα πλαινά για ώρες στο νερό (όπως κάνουμε με τον παλίσσανδρο) ή απλά βούτηγμα και αμέσως  λύγισμα (όπως με το μαόνι);
Εχω δει το ίδιο σε κάποια κομάτια παλίσανδρο, να είσαι προσεκτικός αν έχεις τη δυνατότητα να τα βάλεις σε σημείο που χρειάζεται λιγότερο λύγισμα ειναι καλύτερα
Αφησε τα στονερο κάποιες ώρες το περισσότερο το καλύτερο γιατι το νερό εισχωρεί αργά.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 24, 2014, 02:37:21 μμ »
Τι γινεται Βαγγελη τελικα τα καταφερες; πως τα εφτιαξες; αντε κ μας εχει φαει η αγωνια...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: