Αποστολέας Θέμα: Υψος-πάχος καμαριών  (Αναγνώστηκε 2417 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Υψος-πάχος καμαριών
« στις: Δεκεμβρίου 14, 2013, 09:53:08 μμ »
Καλησπέρα θα ήθελα αν είναι δυνατόν να βάλουμε κάποια στάνταρ μεγέθη (ή τα πιο κοινά) απο καμάρια...Κάποτε είχα κάνει μια κατασκευή-ο πρώτος μου αποτυχημένος μπαγλαμάς καθώς είχε βουλιάξει το καπάκι και με στεναχώρησε πολύ αυτό..Ποιά είναι λοιπόν κάπια στάνταρ-ασφαλή μεγέθη για τζουρα μπαγλαμά και μπουζούκι...Ξεκινώντας μπορώνα πω οτι για μπαγλαμα με σκάφος 15cm βάζω ένα καμάρι με ύψος 1cm και πάχος 0,5cm για κλίμακα 36αρα Επίσεις η κλίση που δίνω στο καμάρι είναι 1,5 mm ...Ελπίζω να υπάρξει μια συνέχεια στο ποστ καθώς είναι κρίμα να καταστρέφονται οι κατασκευές μας(εμάς των πιο αρχάριων) λόγο άγνιας..

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: Υψος-πάχος καμαριών
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 14, 2013, 11:41:12 μμ »
Φιλε pikolo δυστυχως δεν υπάρχουν στανταρ.
Γιατι:
Το πάχος και το ύψος των καμαριών επηρρεάζεται απο παραμέτρους όπως :
1 Το πάχος του καπακιού
2 Η σκληρότητα του καπακιού και η πυκνότητά του
3 το μέγιστο πλάτος του σκάφους στο σημείο που θα μπούν τα καμάρια
4 Το είδος (του ξύλου) των καμαρόξυλων
5 το σχήμα των καμαρόξυλων
6 η απόσταση που τελικα θα τοποθετηθεί ο καβαλάρης απο το πιο πίσω καμάρι
7 Η γωνία που θα σχηματίζει η χορδή με τη χορδιέρα ( το ύψος δηλαδή του καβαλάρη) αρα και η πίεση που θα ασκεί στο καπάκι
και σιγουρα και άλλα πολλά..............σιγουρα έχω ξεχάσει.... .......θέλω να πώ οτι  το καλύτερο θα ήταν να κάνουμε μια εκτίμηση του τί ξύλα έχουμε  και ανάλογα να πορευόμαστε .
Εχω μιλήσει και άλλη φορά μου φαίνεται για το ''κατασκευαστικό ένστικτο'' που άποψή μου ειναι, οτι το έχουμε λίγο-πολύ όλοι, αλλα διστάζουμε να το εμπιστευθούμε.

Για να μπω τώρα στην ουσία  του ερωτήματος σου  ( λαμβάνοντας υπ 'όψιν και τα παραπάνω)  θα έβαζα  2 καμάρια σε μπαγλαμά 15 cm  1 μπροστα και 1 πίσω απο την τρύπα,  το υψος  που γράφεις ειναι πολύ καλό, το πλάτος θα το έκαμνα 0,6  και το καπάκι οχι πιο λεπτό απο 2,5mm .Σ ' αυτη την περίπτωση θα φρόντιζα, ο καβαλάρης να μην είναι πιο μακρια απο 1,8 - 2 cm απο το καμάρι.

Πρόσεχε λίγο τα καμαρόξυλα , δεν βάζουμε εκεί ότι βρούμε μπροστά μας ,αν ειναι δυνατόν βρες καμαρόξυλα με πολύ πυκνά -στενά νερά πχ κάτω απο 0,5 mm και όσο γίνεται παλιά .
Τα νερα στα καμαρόξυλα να είναι όσο το δυνατόν κάθετα στο καπάκι .
Ενας μπαγλαμάς με αυτες τις προδιαγραφές δε προκειται να ''κάτσει'' , τουλάχιστον σε μένα δεν έτυχε.
Ελπίζω να έχω βοηθήσει

Tags: καμάρια