Αποστολέας Θέμα: ποσοστο διαλυματος γομαλακας με αλκοολ  (Αναγνώστηκε 16920 φορές)

νικος μπακης

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 5
ποσοστο διαλυματος γομαλακας με αλκοολ
« στις: Νοεμβρίου 23, 2013, 08:10:22 μμ »
θα ηθελα να ρωτησω ποιες ειναι οι αναλογιες γομαλακας με αλκοολ, αυτο που ειναι γνωστο ειναι οτι οσο πλησιαζεις στο τελειωμα, αραιωνεις το διαλυμα, ξεκινας παραδειγμα με ενα προς τρια και φτανεις ενα προς οκτω η παραπανω και αν στα τελευταια χερια βαζεις περισσοτερο λαδι η λιγοτερο
 σορι αλλα ειμαι στην πρωτη δημοτικου πανω στην γομα και το πειραματακι ειναι στο παρατσαφ για να τελειωσει και εχω κολλησει σε κατι πραγματα απλα

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: ποσοστο διαλυματος γομαλακας με αλκοολ
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 02, 2013, 10:23:33 μμ »
Φίλε Νίκο, στην ενότητα "Βερνίκια, Κόλλες, Όστρακα" θα βρεις πληθώρα πληροφοριών (μερικών αντικρουόμενων) για τη γομαλάκα.

Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που δεν σου απάντησε κάποιος δημοσίως.

νικος μπακης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 02, 2013, 11:47:49 μμ »
 φιλε κουρε ποτε δεν θεωρησα οτι σε αυτο το forum απλα δινονται απαντησεις γιατι δεν θεωρησα οτι υπαρχουν οι δασκαλοι και οι μαθητες αυτη η θεωρια ειναι του δημοτικου και οποιος την ασπαζεται νομιζω οτι κανει λαθος εδω ειμαστε ολοι γυρο απο την οργανοποιια και ολοι μας κατεχουμε καποιες γνωσεις τεχνικες και οχι μονο που υποτιθεται τις μοιραζομαστε και τις εμπλουτιζουμε και λεω υποτιθεται γιατι κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να μοιραστει τις γνωσεις του για δικους του λογους ο καθενας βεβαια

τωρα για τις συγκεκριμενες πληροφοριες πιστευω οτι το εχω στραγκισει το forum και νομιζω οτι δεν υπαρχουν σε καμια συζητηση

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 03, 2013, 12:14:46 πμ »
φιλε Νικο που στραγκισες το φορουμ, δες εδω

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1345.msg22062#msg22062

εδω http://www.luthier.gr/index.php?topic=1208.msg21480#msg21480

εδω http://www.luthier.gr/index.php?topic=310.0

εδω http://www.luthier.gr/index.php?topic=31.0

εδω http://www.luthier.gr/index.php?topic=332.msg11798#msg11798

και σε πολλα ακομα θεματα μεσα στο φορουμ. αρκει να ψαξεις! Πολυ ευκολα μερικοι την λενε σε ορισμενους χωρις λογο, απλα και μονο επειδη βαριουντε να ψαξουν και τα θελουν ετοιμα στο πιατο. καλο ειναι να ξεκινησουν να διαβαζουν γιατι καποια μερα το πιατο θα μεινει αδειανο και θα μεινουν νηστικοι!

νικος μπακης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 03, 2013, 12:45:37 πμ »
φιλε john 2004 πρωτον δεν θελω να την πω σε κανεναν γιατι θα το εκανα απο την δευτερη  μερα που εκανα την αναρτηση  τωρα οσο για τα link που αναφερεις θα ηθελα αν δεν σε κουραζει που ακριβως γραφει περι της αναλογιας αραιωσης αλκοολ  γομαλακας προς τα τελευταια χερια γιατι ολες αυτες τις συζητησεις τις εχω παρακολουθησει και εχω κρατησει σχεδον ολες τις αναφορες σε εκτυπωση εχω κανει τις εφαρμογες της αρκουδας πανω σε ενα κοματι ξυλο και οταν ειδα οτι κατι δεν παει καλα τοτε αποφασισα να κανω θεμα στο forum  και οι θεωριες περι ετοιμα στο πιατο ειναι μακρια απο μενα και παλι σου ναφερω οτι δεν εχω κανενα αισθημα τριβης

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 03, 2013, 01:08:55 πμ »
ξαναδιαβασε λοιπον τις εκτυπωσεις! ενα παραδειγμα εδω

http://www.luthier.gr/index.php?topic=332.msg11798#msg11798

στην απαντηση 65 οπου εγω πιο κατω διαφωνω! Για αυτο το λογο σου εγραψε και ο Κουρος οτι υπαρχουν αντικρουόμενες αποψεις! ΔΙΑΒΑΣΤΕ! Ειναι ολα γραμμενα μεσα στο φορουμ. τι ειναι σωστο και τι λαθος ειναι αλλη υποθεση! Και δεν ανεφερα καν την περιγραφη λουστραρισματος με γομαλακα του φιλου ΚΑΠΑ που ειναι πληρεστατη! οσο για αυτους που για δικους τους λογους δεν τα λενε ολα..... ειναι μαλλον επειδη καποιοι απαιτουν πριν διαβασουν!

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 03, 2013, 01:33:45 μμ »
Φίλε Νίκο. Μέσα από ένα φόρουμ μπορείς να πάρεις κάποια πληροφορία,είναι πολύ δύσκολο όμως να πάρεις ΓΝΩΣΗ, και ακόμη δυσκολότερο να λάβεις ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ δηλαδή ΕΜΠΕΙΡΙΑ.Τι θέλω να πω τώρα για να μην παρεξηγηθώ.Την πληροφορία μπορεί να την πάρει κάποιος εύκολα.Αυτός που δεν την δίνει (για διαφόρους λόγους), κατά την γνώμη μου στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου , είναι τουλάχιστον αναχρονιστικός και γραφικός.Το κακό είναι, ότι για να μπορέσει κάποιος την απλή πληροφορία να την προσφέρει ως γνώση,πρέπει να γράφει σεντόνια ολόκληρα, και με αμφίβολο αποτέλεσμα.Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνεται,όπως καταλαβαίνεις λόγω χρόνου.Στο δια ταύτα λοιπόν.Αντιγράφω από τις οδηγίες που έχει το κουτί του βερνικιού μπάλλας Νο 500 της ΒΕΡΝΙΛΑΚ, ένα υλικό που δουλεύεται όπως η γομαλάκα.
" ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ:Αραιώστε με οινόπνευμα και σε αναλογία τρία μέρη βερνικιού, προς ένα μέρος οινοπνεύματος, και δουλέψτε με μπάλλα έως ότου στεγνώσει.Φροντίστε όπως για τις τελευταίες μπαλλιές το βερνίκι να είναι περισσότερο αραιωμένο."
Δεν ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Είναι δυνατόν μια σοβαρή εταιρεία όπως η Βερνιλάκ,να μην θέλει να δίνει αναλογίες; Η αλήθεια είναι ότι η αραίωση στα τελευταία χέρια δεν γίνεται με κάποια αναλογία ,αλλά με την πείρα που έχει ο μάστορας. Δηλαδή.Χρειάζεται αίσθηση.Πάλι δηλαδή.Παίρνεις την μπάλλα που έχει το βερνίκι ,την ραντίζεις με οινόπνευμα,και την χτυπάς και την τρίβεις,στον καρπό του χεριού σου, στην περιοχή της βάσης του αντίχειρα.Από την αίσθηση της υγρασίας καταλαβαίνεις αν θέλει κι άλλο οινόπνευμα,ή "ξέφυγες",και θέλει να επανορθώσεις με βερνίκι.Ακόμη το καταλαβαίνεις στο τρίψιμο,στο πόσο κολλάει πάνω στην επιφάνεια.Ακόμα μπορεί να κολλάει , αφού έχεις βάλει σωστή ποσότητα οινοπνεύματος,αλλά να μην έχεις βάλει σωστά παραφινέλαιο.Όπως καταλαβαίνεις είναι πολλοί οι παράγοντες,που συντελούν σε μια αναμενόμενη αποτυχία. Ο μόνος τρόπος είναι οι συνεχείς εφαρμογές πάνω σε αδιάφορα ξύλα, - με τις όποιες αποτυχίες - , και αφού πλέον έχουμε το αίσθημα ότι γίναμε χειριστές της τέχνης,να εφαρμόζουμε σε έργα σημαντικά.
Είναι εργασία που θέλει χρόνο για να πετύχει.Μια κιθάρα για παράδειγμα , δεν μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 12-15 μέρες καθημερινής ενασχόλησης με το λούστρο της.
Κλείνοντας.Για το φόρουμ δεν ξέρω,αλλά στην ζωή όποιος δίνει γνώση είναι εν δυνάμει δάσκαλος εκείνου που την λαμβάνει.Γιατί το αναφέρω αυτό.Δεν αναφέρομαι στον Νίκο προσωπικά.Πολλές φορές μοιραζόμαστε τις γνώσεις,και οδηγούμαστε σε λάθος μονοπάτια από λάθος συμπεράσματα.Τι να κάνουμε αυτή είναι αδυναμία των διαφόρων φόρουμ (συζητήσεων).Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της.Πάντως όταν βλέπετε σε διάφορα θέματα, μέλη που σέβεστε την άποψή τους να σιωπούν , να πονηρεύεστε.

νικος μπακης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 10:46:43 μμ »
φιλε john 2004 πρωτον συνεχιζεις να εχεις επιθετικο υφος χωρις καν να με ξερεις με εχεις χαρακτιρισει φυγοπονο απαιτητικο και επαναλαμβανω χωρις να με ξερεις καν τωρα αν ειναι να κανουμε μια κουβεντα και να βρεθουμε μαλλωμενοι καλυτερα να την παρατησουμε και να παμε για κανα τσιπουρο
θα ηθελα να σου κανω μια ερωτηση αν εσυ υσουνα ασχετος και ηθελες να ψαξεις για την γομαλακα σε ποια ενωτητα θα εψαχνες  σιγουρα οχι σε αυτην που μου εστειλες το link
εμπαση περιπτωση επι του θεματος που δεν ηταν τιποτα το ιδιαιτερο τελικα τοποθετηθηκε ο μαστρο νικος αυτο που εκανα εγω τελικα ειναι οτι μετα το τεταρτο χερι ετριψα με 1000 -1200-1500 ντουκοχαρτα μαζι με παραφινελαιο περασα δυο συνεδριες οπως γραφει ο ΚαΠα με αραιωμενο 1 προς 15 και μετα με το Νο 500 της CLU το αποτελεσμα εμενα δεν με ικανοποιησε εκατο τις εκατο και μαλλον ειναι συνδυασμοι τριων τεσσαρων πραγματων, ποση ποσοτητα γομα στην μπαλα ποση ποσοτητα παραφινελαιου και ποση πιεση επανω στην μπαλα και σιγουρα ο χρονος αναμεσα απο τις συνεδριες πρεπει να ειναι τουλαχιστον μια μερα οπως λεει ο μαστρο νικος
και μια ερωτηση αν εχει ισχυει η συνταγη με το σανδαρακι και το αραβικο κομμι  για σκληροτερη επιφανεια και μη μου πεις ρε john 2004 να οργωσω ολο το forum για ενα ναι η ενα οχι γιατι θα το ριξω στο τσιπουρο

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 11:02:59 μμ »
φιλε μου Νικο το τσιπουρο ειναι καλη ιδεα για σημερα που κανει και ψ...κρυο! Αυτο κανω και εγω τωρα! ;D

Δεν υπαρχει κανενα θεμα μαζι σου, το σχολιο ηταν για το  εχω στραγκισει το φορουμ. Υπαρχουν παρα πολλες πληροφοριες διασπαρτες στο φορουμ που δυστυχως ειναι δυσκολο να ταξινομηθουν ωστε να μπορει να τις βρει καποιος ευκολα. Γραφοντας και ξαναγραφοντας για τα ιδια πραγματα κανουμε ακομα πιο δυσκολη αυτην την διαδικασια για αυτον που θα τα αναζητησει αυριο. Η λειτουργια της αναζητησης με διαφορες λεξεις κλειδια γυρω απο το θεμα που ζηταμε ειναι οτι καλυτερο. τα λινκ που σου παρεθεσα ειναι καποια απο τα πολλα που εδωσε η αναζτηση για γομαλακα.

νικος μπακης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 11:16:15 μμ »
δηλαδη ρε μπαγασα θα με κανεις αλκοολικο για ενα ναι η ενα οχι   ;)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 05, 2013, 05:41:49 μμ »
ΡΕ ΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΓΩ ΑΠΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ. ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΑΝΑΨΕΤΕ....................
ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΚΟΛΗΤΟΣ, ΡΕ ΣΥ ΝΙΚΟΛΑ ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΔΗΛΑΔΗ? ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΣΟΥ ΠΑΤΗΣΕ?
ΑΠΛΑ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΣΟΥ ...ΕΧΩ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ.....ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΑΡΠΑΖΕΣΤΕ   ΚΑΙ ΠΟΥΣΕ ΝΙΚΟ ...ΕΧΕΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ.

ΥΓ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ? ΧΑ ΧΑ...ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΡΟΥΜ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΥΜ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ, Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΛΠ ΟΠΟΥ  ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΟ ΤΙ ΚΡΑΞΙΜΟ ΠΕΦΤΕΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΕ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΩ...ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 05, 2013, 06:45:47 μμ »
Νικο γεια σου.
θα σου πω τι εκανα εγω στην τελευταια μου κιθαρα, που ηταν κ η καλυτερη απο πλευρας λουστρου...
κατ' αρχην θα πω κατι που μου "φαινεται" παραξενο:
μετα την γομαλακα περασες νιτρου μπαλας; και αν ναι για ποιο λογο;

λοιπον:
τριψιμο διαδιχικα μεχρι 320
περασμα (οσο χερια χρειαστουν: εγω ξυλο με πορους 4 χερια, καπακι κεδρος 1 χερι...) πολυ-πολυ λιγη ελαφροπετρα, με μπαλα γεματη οινοπνευμα κ κυκλικες κινησεις
τριψιμο με 500 wetdry κ 2-3 σταγονες την φορα λαδι. στην ουσια ολη η κιθαρα με 20-25 σταγονες λαδι...
(προετοιμαζω το "εδαφος" για να μπει η γομαλακα)
φτιαχνουμε γομαλακα (εγω ξανθια με 20%, και 80% καθαρο οινοπνευμα)
περασα ενα 1-2 χερια γρηγορα ολη με πινελο-γομαλακα
τριψιμο ελαφρυ 1000
4 συνεδριες 2ωρες (μια καθε μερα) με μπαλα απο γομαλακα (3-4 σταγονες την φορα μεσα στην μπαλα, 1 σταγονα λαδι εξω στο πανι, "χτυπημα" της μπαλας σε επιπεδο ξυλο για να παει παντου, ελεγχος μπαλας (στο χερι στο μετωπο στο μαγουλο οπου θελεις) αν ειναι πολυ "υγρη" στην αφη κι' αλλο τριψιμο στο επιπεδο ξυλο κ φυσημα, αν οχι, βουρ στις κυκλικες κινησεις...
τριψιμο ολη με ατσαλομαλλο 0000
2 συνεδριες 2 ωρες, αυτη την φορα στην 1 συνεδρια μαζι με τις 4 σταγονες γομαλακα, + 1 σταγονα οινοπνευμα , 2 σταγονες οινοπνευμα στην 2η, κ φυσικα 1 σταγονα λαδι, με την ιδια διαδικασια οπως ειπα πιο πανω...
τελος "γυαλισμα" γρηγορο με σκετη μπαλα απο οινοπνευμα, αλλα μπαλα σχεδον στεγνη στην αφη...
αφημα στην ακρη για τουλαχιστον μια εβδομαδα, οχι για στεγνωμα επιφανειακο, αλλα ξερο εις βαθους...

(για σανδρακα, εχω ακουσει ομως, οτι βαζουν στις τελευταιες συνεδριες απο μια σταγονα μεσα για να σκληρηνει και αλλο η γομαλακα...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

νικος μπακης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 05, 2013, 07:55:07 μμ »
Της κακομοίρας (Ζήκος)-Να γίνω μούσι να με ξουρίσεις
αμα υπαρχει καλο τσιπουρο το θελω σε σουληνες
στελιο υπαρχει μια αναφορα http://www.luthier.gr/index.php?topic=310.45 και εκτος απο αυτην το εχω ακουσει απο τον τασο τον κουκουριγκο

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 05, 2013, 10:24:53 μμ »
ΧΑ ΧΑ ΤΩΡΑ Μ ΑΡΕΣΕΙΣ.....................ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΛΗΝΕΣ...ΒΑΤΡΑΧΟΥΝΗΣΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 06, 2013, 02:06:38 πμ »
Αγαπητέ Νϊκο,

Όπως θα έχεις καταλάβει, δεν υπάρχει μια και μοναδική συνταγή αλλά διάφοροι τρόποι εφαρμογής του λούστρου γομαλάκας. Το πρόβλημα είναι ότι ότι και να σου πουμε όλοι εμείς με λόγια ή με κείμενο (ακόμα και με βίντεο), είναι δύσκολο να μεταφερθεί η εμπειρία. Όμως οι (πολλές φορές αντικρουόμενες) πληροφορίες που ακούστηκαν και ακόμα περισσότερες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι αρκετές ώστε να ξεκινήσει κανείς.

Προσωπικά ξεκίνησα χωρίς να μου δείξει κανείς. Και όσους ρώτησα μου έλεγαν ότι το λούστρο γομαλάκας είναι δύσκολο. Τρίχες!!! Αυτό που μου έλλειπε ήταν η βασική πληροφόρηση που την βρήκα τελικά στο γνωστό site http://www.milburnguitars.com/ , όπου περιγράφεται η διαδικασία πλήρως και με κάθε λεπτομέρεια (δηλαδή "αμερικάνικα")   (Σημείωση: πριν από λίγο προσπάθησα να μπω αλλά δεν ήταν προσπελάσιμο δεν ξέρω γιατί). Τι λέει χονδρικά η συγκεκριμένη μέθοδος; Ξεκινάμε με διάλυμα 2 pound cut (στην ουσία διάλυμα 80% οινόπνευμα και 20% γομαλάκα κατά βάρος). Στο τέλος αραιώνουμε και χρησιμοποιούμε  διάλυμα 1 pound cut  (90% οινόπνευμα, 10% γομαλάκα).  Το λέει και η μέθοδος milbourn αλλά πιό πολύ φαίνεται και στην πράξη, ότι αυτή η βασική αραίωση μπορεί να τροποποιηθεί κατά πολύ κατά την εφαρμογή, αφού κάθε φορά στη μπάλα προσθέτουμε και άλλο πρόσθετο οινόπνευμα. Σίγουρα για το τελικό γυάλισμα θέλεις μεγάλη αραίωση ή ακόμα και σκέτο οινόπνευμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίος κατασκευαστής κιθάρας μου έχει πει ότι στα τελειώματα χρησιμοποιεί σκέτο οινόπνευμα αραιωμένο με νερό!.

Πριν από λίγο καιρό ανακάλυψα τα δύο βιντεάκια που παραθέτω στο τέλος. Ο οργανοποιός αυτός χρησιμοποιεί μια τελείως διαφορετική μέθοδο εφαρμογής, αφού βουτάει ολόκληρη την μπάλα μέσα στο διάλυμα και μετά την στίβει. Δηλαδή εντελώς αντίθετα με αυτό που κάνουν οι περισσότεροι, να ρίχνουν (μερικοί με σταγονόμετρο) πολύ μικρή ποσότητα διαλύματος πάνω σε στεγνή μπάλα.

Ο καθένας λοιπόν διαλέγει και παίρνει ότι του ταιριάζει ή ότι τον βολεύει περισσότερο. Για παράδειγμα εμένα μου άρεσε αυτό που κάνει στο δεύτερο βίντεο για το γυάλισμα. Δηλαδή χρησιμοποιεί άλλη μπάλα για το λούστρο και άλλη (καθαρή) για γυάλισμα, την οποία φορτίζει με σκέτο οινόπνευμα.  Έτσι τελικά στις τελευταίες μου κιθάρες, ενώ βασικά χρησιμοποίησα την μέθοδο Milbourn, στο τέλειωμα ακολούθησα τη μέθοδο του δεύτερου βίντεο. Έβρεχα την μπάλα με σκέτο οινόπνευμα. Τόση ποσότητα ώστε όπως λέει ο τύπος στο βίντεο η μπάλα να είναι "κρύα αλλά όχι υγρή".

Αφού υπάρχουν λοιπόν αυτές οι βασικές πληροφορίες, από εκεί και πέρα η καλύτερη μέθοδος είναι η "Trial and error" (μαθαίνω από τα λάθη μου). Ούτως ή άλλως εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνικής ... κτλ κτλ. 

Εύχομαι να πάνε όλα καλά με αυτό που θα διαλέξεις εσύ ο ίδιος για να εφαρμόσεις!

French Polishing Part 1 Bodying - Howell Guitars

French Polishing Part 2 Spiriting Off - Howell Guitars

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Tags: