Επανερχομαι να απαντησω σε καποιες σοβαρες απορειες / ερωτησεις που τεθηκαν, και σε καποια αξιοσεβαστα μελη που τοποθετηθηκαν με καποια πολυ σοβαρα και αξια ενος επικοδομοιτικου διαλογου, επιχηρηματα.
Καταρχην το αρθρο γραφτηκε απο εμενα, κατοπιν μιας μικρης ερευνας αγορας που εκανα, και αφου ειχε ερθει στην αντιληψη μου απο καποιους ομογενεις που παρακολουθουν το ιστιολογιο μου, ερωτησεις σχετικα με κοστος δημιουργιας οργανων απο ερασιτεχνες και οχι πολυ γνωστους οργανοποιους
Παντοτε σε οποιαδοιποτε συζητηση η αρθρο κι αν εγραφα στο ιστολογιο μου (μπορειτε να ανατρεξεται σε παλαιοτερα ποστς), ειχα μονο καλα λογια να εκφρασω για τους ερασιτεχνες οργανοποιους και τους underdog οπως συνηθως ονομαζω τους αφανεις αλλα ταλαντουχους (οχι γνωστους) οργανοποιους.
Και ενω απο τη μια μερια υποστηριζα την ομαδα αυτη των οργανοποιων δημοσιως απο την αλλη επισεις παρακινουσα ομογενεις που κοιταζαν να αγορασουν ενα οργανο, να ψαξουν στο χωρο των ερασιτεχνων οπως εγω εκανα, και να βρουν το δικο τους καλο μαστορα, ξεφευγοντας πια απο τη νοοτροπια που συνεχιζει να υπαρχει στην ομογενεια ( Αμερικη-Αυστραλια)με τα μεγαλα ονοματα της Αθηνας.
Οταν λοιπον εκανα αυτη τη μικρη ερευνα αγορας διαπιστωσα αυτο που περιπου καποιοι ομογενεις ειχαν αρχισει να μου εκφραζουν και να συζητουν, δηλαδη το οτι καποιοι ερασιτεχνες και αφανεις οργανοποιοι δεν ειναι και οι φτηνοτεροι ή η καλυτερη λυση.
Ισως το αρθρο μου ηταν επιφωρτισμενο συναισθηματικα σε ενα βαθμο,(και ζητω συγνωμη εαν φανηκε απο τα λεγομενα μου πως εβαζα ολους σε ενα τζουβαλι) αλλα σκοπο ειχε να απευθυνθει μονο σε εκεινους που κατα την προσωπικη μου αποψη ειχαν αρχισει να θετουν τιμες πολυ περισσοτερο απο ερασιτεχνικες (κατα την προσωπικη μου παντα αποψη)
Βεβαια ο καθενας οπως υποθηκε ειναι ελευθερος να ζηταει οτι εκεινος πιστευει αφου εχουμε ελευθερη αγορα. Ειναι ομως πιστευω και δικαιωμα στον πελατη αγοραστη να εκφραση τη γνωμη του σχετικα με εκεινους που χρεωνουν ποσα επαγγελματιων
Και να δωσω καποια πραγματικα γεγονοτα χωρις να ονομασω τους οργανοποιους
Εχω κατασκευασει μπουζουκι, κοσμημα απο καθε αποψη, απο γνωστο οργανοποιο με 1400.00 ευρω (case and shipping included)
Εχω παρει τιμη απο ερασιτεχνη με λιγοτερη δουλεια αλλα για ιδιο στυλ μπουζουκι 1400 ευρω + εξοδα μεταφορας και θηκη.
Εχω παρει τιμη απο οργανοποιο στην Αθηνα, οχι γνωστο αλλα πολυ καλο ανθρωπο και με μεγαλο ηθος (ειναι και μουσικος) 1150 ευρω συν εξοδα αποστολης
Εχω παρει τιμη απο ερασιτεχνη οργανοποιο για το ιδο μπουζουκι 1500.00 ευρω..δεν ξερω εαν εξοδα αποστολης ηταν μεσα, δε ρωτησα, διοτι απο τη τιμη δε με ενδιεφεραι πια.
Και τελος εχω παρει τιμη απο ερασιτεχνες οργανοποιους για Ζοζεφικο στυλ μπουζουκι του 50 ( ασετοπαστα δηλαδη και ακρυλικα) 1700 και 1800 ευρω συν βαλιτζα και εξοδα αποστολης..παμε δηλαδη σχεδον στα 2000
(1)
Οι ερασιτεχνες αυτοι κατα τη προσωπικη μου αποψη κακο κανουν στον ερασιτεχνικο χωρο, και αυτο προσπαθησα νε εκφρασω στο αρθρο μου.
Εαν καποιοι λιγοι ομογενεις πιστουν και αποφασισουν να ρωτησουν ερασιτεχνες/ αφανεις οργανοποιους για κατασκευη οργανων και "πεσουν " πανω σε αυτη την ομαδα ερασιτεχνων που εθιξα στο αρθρο μου τοτε ,η "φημη" πως ερασιτεχνες χρεωνουν σχεδον οσο οι επαγγελματιες, μονο κακο θα κανει στο κυκλο των καλοπροαιρετων και ταλαντουχων ερασιτεχνων
Προσπαθησα λοιπον στο αρθρο εσκεμενα να θεσω καποιες τιμες, ετσι ωστε ο ενδιαφερομενος πελατης του εξωτερικου να ξερει που να ψαξει και τι περιπου τιμες να κοιταξει να βρει.
Ακουγοντας ο ομογενεις 1000-1100 ευρω για τη δημιουργια ενος μπουζουκιου για παραδειγμα, ισως παρακινηθει να μπει σε αυτο το φορουμ , να δει κατασκευες ταλαντουχων οργανοπιων και να διαλεξει εαν θελει να ρισκαρει να φτιαξει ενα οργανο σε ερασιτεχνη
Εγω το εχω κανει 3 φορες και δε βγηκα χαμενος. Ο Βαγγελης που με ξερει τονισε νωρις στο ποστ πως δε θα με "συνεφερε" να κατακρινω ερασιτεχνες η μη ονομαστους οργανοποιους
Αυτο ομως δε σημαινει πως δεν θελω να "τραβηξω" το αυτι σε εκεινους που παραφερονται. Το τι εχω φιλους ερασιτεχνες δε σημαινει πως εαν κανουν τη "στραβη" δε θα τους τη πω...γιατι στο τελος δεν εχω να χασω ή να κερδισω τιποτα
Το πλογκ μου ειναι καθαρα ενημερωτικο, για ανθρωπους που αγαπανε την παραδοσιακη τεχνη της οργανοποιιας και το ρεμπετικο
Με εκπληξη ομως ( και λυπη) παρατηρησα κατι αλλο , δημοσιευοντας αυτο το ποστ εδω. Καποιοι πηραν προσωπικα τα λεγομενα μου και με παθος υποστηριξαν την "ελευθερη" αγορα. Καποιοι ετρεξαν να εκφρασουν προσωπικες κατηγοριες, και μη τιμιτικα σχολια και ερωτησεις..λες και ανηκαν σε αυτη την ομαδα που καταδικαζα.
Ποιο το αποτελεσμα? απεσυρα το αρθρο μου απο το μπολκ, οχι κατι σημαντκο αλλα ενα μπλοκ ισως οχι ευκαταφρονητο,μιας και εχει φολλοερς απο ολο το κοσμο...δηλαδη μελλοντικους πελατες σας.Εκεινοι ποτε δε θα διαβασουν πως υπαρχει αυτο το φορουμ, και πως υπαρχουν καλοι και ταλαντουχοι οργανοποιοι που χρεωνουν 1000 -1100 ευρω για ενα μπουζουκι\ οπως υπαρχουν και ακριβοι που πρεπει να τους αποριψουν και να τους αποφυγουν.
Τελος οσο αναφορα την εφορια, σκοπο ειχα να υπενθιμισω σε εκεινους που " παραφερονται" το οτι εαν ηταν εππαγελματιες και ειχαν ολα τα παραπανησια εξοδα, ποσο θα επρεπε να χρεωναν?
Και επειδη διατηρω μια δημοσια ιστιοσελιδα, μπορω μονο να πω πιο ειναι το σωστο και το νομιμο.
ΥΓ¨Οσο αναφορα το ερασιτεχνης η επαγγελματιας που ρωτησε α αγαπητος Κουρος, εαν ισχυει στην Ελλαδα οτι Αμερικη ( δεν ξερω τους νομους στη Ελλαδα ) οταν βγαλεις κερδος εστω και απο ενα μονο transaction, πρεπει να το δηλωσεις ως εξτρα ειδοδημα στο IRS.
(1)Εχω τελος παρει και το ιστορικο " τα εξοδα για τα υλικα μονο Σπυρο, και χαρα μου να το φτιαξω", απο μελος του φορουμ
Δεν ειμαι ουτε επαγγελματιας ουτε ερασιτεχνης, ειμαι καταναλωτης και θα κοιταω παντα το συμφερον μου και που θα βρω το καλο και φτηνο εαν ειναι δυνατον