Αποστολέας Θέμα: Ενα καυστικο αρθρο για τους "Ερασιτεχνες" οργανοποιους  (Αναγνώστηκε 33230 φορές)

john 2004

• Hero Member
Απ: Ενα καυστικο αρθρο για τους "Ερασιτεχνες" οργανοποιους
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 10:43:48 μμ »
Γιάννη δε μιλάω για τους ερασιτέχνες του φόρουμ αυτού συγκεκριμένα

Αυτο ομως αφηνεις να εννοηθει...

Απο εδώ έχω ακούσει 1500.00

θα μου επιτρεψεις να αμφιβαλω!

Δεν προσπαθώ να προσβάλλω μέλη αυτού του φόρουμ
Καταγράφω την εμπειρία μου. Επίσης αναφέρομαι όχι μόνο σε ερασιτέχνες αλλά και σε μη γνωστούς οργανο ποιους.

και ομως το κανεις, στους ερασιτεχνες αναφερεσαι, αφου προσθετεις φπα τεβε νοικι κλπ. η μηπως οι uknown luthiers δεν τα εχουν αυτα, παρα μονο οι γνωστοι επαγγελματιες.  (τελικα βγαζουν γελιο οι δηλωσεις, δεν μου ειπες)

Και επειδή για το ίδιο οργανο γνωστοί επαγγελματίες χρεώνουν 1500-1600 ευρώ με όλα τα έξοδα που έχουν

με ποια κρητηρια λεμε οτι ειναι το ιδιο οργανο? εκτος απο τα οργανα παραγωγης, δεν νομιζω κατι αλλο να μπορει να χαρακτηριστει ΙΔΙΟ.

θεωρώ και ειναι γνώμη μου κακός αυτό-ονοναζονται ερασιτέχνες .

στο προηγουμενο μηνυμα μου εψαχνα να βρω για να σου παραθεσω μηνυμα απο το καλοκαιρι του 11 εδω στο φορουμ απο φιλο σου οργανοποιο που διατηρει καταστημα βορεια, να αυτοονομαζεται ερασιτεχνης. Παρολο που πουλαει στις τιμες που πουλαει.... καλα κανει? η οχι?  περιεργος το μηνυμα του δεν υπαρχει ενω η απαντηση που του ειχα δωσει υπαρχει! περιεργα πραγματα....

δεν είμαι επαγγελματίας οργανοποιος ούτε κάν ερασιτέχνης

Τελικα βρε σπυρο τι εισαι?  Να θυμισω μονο οτι τον περασμενο μηνα πουλαγες μεσω του μπλοκ σου σχεδια για φιγουρες οργανων εναντι του ποσου των 600,00e  Τι εισαι? Και ποιος σε εβαλε να τα γραψεις ολα αυτα?

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 10:58:28 μμ »
Γιάννη δε μιλάω για τους ερασιτέχνες του φόρουμ αυτού συγκεκριμένα

Αυτο ομως αφηνεις να εννοηθει...

Κανεις λαθος, εχω απευθυνθει μονο σε δυο μελη κατα καιρους σε αυτο το φορουμ.Ο ενας ειπε 1500 ο αλλος ειπε τα εξοδα μονο

Απο εδώ έχω ακούσει 1500.00

θα μου επιτρεψεις να αμφιβαλω!
Οκ δεν μπορω να κανω κατι για να σε πεισω

Δεν προσπαθώ να προσβάλλω μέλη αυτού του φόρουμ
Καταγράφω την εμπειρία μου. Επίσης αναφέρομαι όχι μόνο σε ερασιτέχνες αλλά και σε μη γνωστούς οργανο ποιους.

και ομως το κανεις, στους ερασιτεχνες αναφερεσαι, αφου προσθετεις φπα τεβε νοικι κλπ. η μηπως οι uknown luthiers δεν τα εχουν αυτα, παρα μονο οι γνωστοι επαγγελματιες.  (τελικα βγαζουν γελιο οι δηλωσεις, δεν μου ειπες)
Δεν μπορω να γνωριζω τι δηλωνει ο καθενας, κυριως εκεινοι που δεν ειναι ονομαστοι οργανοποιοι 

Για ποιες δηλωσεις μιλας?Δεν καταλαβαινω

Και επειδή για το ίδιο οργανο γνωστοί επαγγελματίες χρεώνουν 1500-1600 ευρώ με όλα τα έξοδα που έχουν

με ποια κρητηρια λεμε οτι ειναι το ιδιο οργανο? εκτος απο τα οργανα παραγωγης, δεν νομιζω κατι αλλο να μπορει να χαρακτηριστει ΙΔΙΟ.
Εστειλα ιδιο σχεδιο με ιδια υλικα/ ξυλια

θεωρώ και ειναι γνώμη μου κακός αυτό-ονοναζονται ερασιτέχνες .

στο προηγουμενο μηνυμα μου εψαχνα να βρω για να σου παραθεσω μηνυμα απο το καλοκαιρι του 11 εδω στο φορουμ απο φιλο σου οργανοποιο που διατηρει καταστημα βορεια, να αυτοονομαζεται ερασιτεχνης. Παρολο που πουλαει στις τιμες που πουλαει.... καλα κανει? η οχι?  περιεργος το μηνυμα του δεν υπαρχει ενω η απαντηση που του ειχα δωσει υπαρχει! περιεργα πραγματα....
Φιλος μου απο βορεια Ελλαδα? Ισως να μην ειναι "φιλος" μου Πεσ μου ονομα , και θα σου απαντησω

δεν είμαι επαγγελματίας οργανοποιος ούτε κάν ερασιτέχνης

Τελικα βρε σπυρο τι εισαι?  Να θυμισω μονο οτι τον περασμενο μηνα πουλαγες μεσω του μπλοκ σου σχεδια για φιγουρες οργανων εναντι του ποσου των 600,00e  Τι εισαι? Και ποιος σε εβαλε να τα γραψεις ολα αυτα?

Προσβλητικο εαν θεωρεις πως καποιος με εβαλε

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:00:28 μμ »
Τελικα βρε σπυρο τι εισαι?  Να θυμισω μονο οτι τον περασμενο μηνα πουλαγες μεσω του μπλοκ σου σχεδια για φιγουρες οργανων εναντι του ποσου των 600,00e  Τι εισαι?

ετσι καλυτερα?

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:10:52 μμ »
Να σου θυμισω οτι ηταν 500 ευρω  ;D και ακομα ειναι...εαν και τα περισσοτερα τα δινω χωρις χρεωση...ρωτησε τριγυρω στο φορουμ

Εαν θεωρεις οτι εχω κανει λεφτα απο τα σχεδια μαλλον εχεις λαθος εντυπωση
Αλλα και ετσι να ειναι για να σου απαντησω τι ειμαι... ειμαι επαγγελματιας designer με Mαster in Fine Arts, οποτε δε προσπαθω να ειμαι κατι που δε δηλωνω.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:16:59 μμ »
Βρε παιδιά μήπως να ηρεμήσουμε λίγο. Πάει να ξεφύγει το πράγμα και να γίνει προσωπικό
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:25:39 μμ »
Πάει να ξεφύγει το πράγμα και να γίνει προσωπικό

σωστα. Κανονικα επρεπε να ενοχληθουν και αλλοι. Αλλα για ακομα μια φορα δεν.....

Ramon

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελια
  • Αριθμός κατασκευών: 11
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:37:10 μμ »
Κατσε ρε μαγκα...... Δηλαδη τι πηγε να παιξει τωρα??????
 Απο το αρθρο παντως ηταν προφανες οτι καποιος επαγγελματιας το εγραψε.....
Keep on drumming.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:45:16 μμ »
Κάνω μια τελευταία παρέμβαση και κλείνω όσον αφορά στο θέμα. Από την στιγμή που γίνεται παρέμβαση συγκεκριμένη αλλά και αόριστη (χωρίς ονόματα), είναι φυσιολογικό κάποιοι άνθρωποι να θιγούν. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι γίνεται ένα «τσουβάλιασμα» που συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Γι’ αυτό Σπύρο θα μπορούσες να γράψεις το άρθρο ή σαν γενικότερη αναφορά-ανάλυση ενός φαινομένου (πιθανόν και αφήνοντας το μόνο στο blog σου)  ή να αναφερθείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις και πρόσωπα (καταλαβαίνω ότι το δεύτερο είναι δύσκολο). 

Πάει να ξεφύγει το πράγμα και να γίνει προσωπικό

σωστα. Κανονικα επρεπε να ενοχληθουν και αλλοι. Αλλα για ακομα μια φορα δεν.....

Γιάννη προσωπικά δεν με έθιξε καθόλου το άρθρο γιατί δεν με αφορά.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 11:57:02 μμ »
Βαγγελη συμφωνω πως καποιοι μπορει να θιγονται αλλα αποσαφηνιζω στο αρθρο για εκεινους που ανοικουν στη κατηγορια χρεωσης 1500+ ευρω

"If an amateur luthier who is in the group mentioned above asks for the creation of a bouzouki instrument 1,500.00-1600.00 euros "

Για εκεινους που δεν ανηκουν σε αυτη την ομαδα υπερασπιζομαι λεγοντας πως κατα τη γνωμη μου πρεπει να χρεωνουν για τη δουλεια τους 

"I am not saying the amateur -uknown luthiers should create instruments for free.
Of course they must get paid for their materials and the hours spent on making the bouzouki."

"Επισης παραθετω στην αρχη του ποστ εδω για μελος τοϋ φορουμ
Ενας Ερασιτεχνης οργανοποιος( Εψιλον κεφαλαιο) συγκεκριμενα ειναι και συχνο μελος του φορουμ εδω με λεπτομερειακες ,πανεμορφες κατασκευες και φινιρισμα.
Οταν καποτε τον ρωτησα για κοστος ενος μπουζουκιου μου ειπε:
Σπυρο οτι στοιχιζουν τα υλικα, εγω ερασιτεχνης ειμαι χαρα μου να το φτιαξω.
Και φυσικα δεν συνεργαστηκαμε διοτι, δεν εψαχνα για τζαμπα οργανο, σεβομενος τη φιλια και την αξιοπρεπεια που μας διαπνεει !"

Θα συμφωνησω τελικα πως ηταν ισως αστοχο να κοινοποιησω εδω το ποστ, αλλα θεωρησα πως οι περσισσοτεροι δεν θα θιχτουν μιας και δεν ανηκουν σε εκεινη τη κατηγορια που εγω απο προσωπικη μου ερευνα ως πελατης διαπυστωσα

Τελος η αναφορα στο φορουμ εδω εγινε για καλο σκοπο και με καλες προθεσεις

"Sites as the www.luthier.gr  forum gained over the last few years plenty of new members, who started to create with matchless dedication, few tools, a lot of passion and great love, musical instruments.
I was always fascinated by their "meraki" (artistry) and their endless hours in learning process of  how to create a baglama, a tzoura, a bouzouki, a Cretan lyra, a classic or rock guitar."

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 12:05:29 πμ »
Το έβαλα το άρθρο στην μετάφραση γκουγκλ και μου το μετέφρασε κάπως παρτσακλά αλλά το γενικό νόημα το πιασα, εγώ πιστεύω ότι η αγορά έχει τους δικούς τις νόμους και φτιάχνει ισορροπίες, πλέον λόγο και της αφραγκίας που παίζει ακόμα και τα χαζοκούταβα κάνουν έρευνα αγοράς, άρα όσο καλή και να είναι η δουλειά του ερασιτέχνη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτή του επαγγελματία, σίγουρα θα υπάρχουν εξαιρέσεις και λεφτάδες που δίνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους για κάτι που είναι καλό και το γουστάρουν αλλά ο μέσος όρος των επαγγελματιών μουσικών πρωτημά επαγγελματίες οργανοποιούς 1ον  γιατί ο άλλος εγγυάται(αυτό που δίνω θα παίξει αλλιώς τα λεφτά πίσω) και 2ον έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 10 όργανα, ποικιλία που λέμε. Τώρα επιδί μόνο αυτός που φτιάχνει ένα όργανο ξέρει και πόσο κοστίζει, αυτός καθορίζει και την τιμή(είτε επαγγελματίας  είτε ερασιτέχνης) και η αγορά είτε θα τον υποστηρίξει είτε θα τον συμμορφώσει είτε θα τον ξεράσει.
Άρα για να μπορέσει ένας ερασιτέχνης να πουλήσει ένα όργανο θα πρέπει να βάλει μια τιμή χαμηλότερη απ αυτή που αξίζει το όργανο και είναι απόλυτα λογικό, γιατί αλλιώς θα ακουστεί η φράση ( τι λε ρε φιλαράκι;)
Δεν είναι κακό να λες πουλάω τόσο, μπορεί όντως να αξίζει τόσο, μπορεί και παραπάνω, μπορεί να είσαι και φαντασμένος το θέμα είναι ότι όσο και να θες να πουλήσεις αμα δεν υπάρχει το ευρώπουλο στην αγορά δεν θα κάνεις τίποτα.
Τώρα αν κάποιος πούλησε σε τέτοιες τιμές και κάποιος άλλος  αγόρασε για μένα καλά έκανε, στην τέχνη δεν μπαίνει ΦΠΑ. Αυτή είναι η γνώμη μου.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 12:38:34 πμ »
η αγορά είναι ελεύθερη. ρωτάς πόσο . σου λέει τόσο. αν σου αρέσει το παίρνεις. αν όχι μην το πάρεις. το πόσο κοστολογεί ο καθένας τη δουλειά του είναι δικό του θέμα και όπως είπε και ο χρήστος πιο πάνω ή θα μείνει ή θα φύγει . τώρα πάλι κορόιδα θα υπάρχουν πάντα...
Μόνο μια απορίa λύσε μου SDimis και ρωτάω έτσι για την κουβέντα όχι για κανέναν άλλο λόγο πέρα του ότι νομίζω πως πρέπει να το φιλοσοφήσεις λίγο παραπάνω...

"""""""""""Το οτι καποιοι μη τιμιοι επαγγελματιες οργανοποιοι καποια χρονια πριν "επιναν το αιμα" των μουσικοφιλων και οργανοπαικτων, δεν δικαιολογει τους ερασιτεχνες οργανοποιους, που δε δηλωνουν τιποτα στην εφορια, ουτε κρατανε βιβλια και μαγαζι να συναγονιζονται σε τιμες καποιους τιμιους επαγγελματιες οργανοποιους που ζουν την οικογενεια τους απο αυτο το εισοδημα.""""""""""

αυτό το συναγονίζονται σε τίμές ... πως θα έπρεπε να είναι ?
αν ο ερασιτέχνης που δε δηλώνει τίποτα κτλ πουλάει στη μισή τιμή κάνει καλό στον επαγγελματία ?
στην τελική αυτό που κατάλαβα είναι πως για σένα θα δικαιολογείτο μια φθηνότερη τιμή... και ας μην πληρώνει εφορία , ας μη κρατάει βιβλία κλπ. αρκεί να το πλήρωνει αρκετά φθηνότερα. και τότε δεν μας νοιάζει η οικογένεια του επαγγελματία?

και όλα αυτά είναι η δική σου αλήθεια. και η δική σου άποψη...
δυστυχώς όμως τα τσουβάλιασες όλα και τα χλωρά και τα ξερά λέγοντας για........ 2 δάκτυλα.!!!!  .... ε κάτσε να πιουμε το ποτάκι μας πρώτα....(απο ανέκδοτάκι .)

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 12:45:56 πμ »
Ο Βαγγελης εβαλε ενα πολυ σοβαρο ερωτημα
Οταν χρεωνεις και εχεις κερδος εισαι πλεον ερασιτεχνης? η επαγγελματιας?
Εχω το ιδιο ερωτημα

Το σωστο θα ηταν οπως λες οσοι χρεωνουν να δηλωνουν, αυτο τουλαχιστον αφηνω να ενοηθει οταν λεω ( ελπιζω να δηλωνουν).Αυτο ειναι το σωστο και λογικο.Τωρα τι γινεται και απο επαγγελματιες και ερασιτεχνες ειναι οπως ολοι ξερουμε διαφορετικο

Οσο αναφορα τα 2 δαχτυλα για να μην παρεξηγηθω ,απο την ερευνα που εκανα λεω , δεν ρωτησα πολλους, αλλα απο αυτους που ρωτησα περσσοτεροι ηταν αυτοι που θα χρεωναν 1500+ και λιγοτεροι αυτοι που θα χρεωναν λιγοτερα.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 12:53:52 πμ »
Κατ' αρχάς μια μετάφραση παράγραφος προς παράγραφο του άρθρου για να καταλάβουν και όσα μέλη του χώρου δεν γνωρίζουν αγγλικά και θέλουν να τοποθετηθούν. Προσπάθησα να κάνω το δυνατόν πιστότερη μετάφραση πράγμα σχετικώς εύκολο καθώς το κείμενο φαίνεται ότι είναι γραμμένο από αγγλομαθή που η αγγλική δεν είναι η μητρική του γλώσσα και μάλιστα Έλληνα. Θα τοποθετηθώ αργότερα καθώς αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας.

During the last 4 years writing in this blog, I never hesitated to show my support for the amateur and "underdog"-unknown luthiers.
In the past, I had ordered bouzouki instruments from professional luthiers, but came a point in my life where I was willing to take the risk, to explore and to "test drive" creations from passionate,  amateur, musical instrument makers.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετώ που γράφω σ’ αυτό το ιστολόγιο ποτέ δεν δίστασα να δείξω την υποστήριξή μου για τους ανειδίκευτους-ερασιτέχνες και μη γνωστούς οργανοποιούς. Στο παρελθόν είχα παραγγείλει ένα μπουζούκι από επαγγελματία οργανοποιό αλλά έφτασα σε ένα σημείο στη ζωή μου που ήθελα να πάρω το ρίσκο να εξερευνήσω και να δοκιμάσω τις κατασκευές των παθιασμένων, ερασιτεχνών οργανοποιών.

I met through cyberspace a lot of them, and became friend with most of them.
I was always believing that talented unknown luthiers,with skills, knowledge, dedication and great passion in traditional lutherie, had a lot more to offer, than just a famous name on the label of their creations.
Συνάντησα μέσω του διαδικτύου αρκετούς απ’ αυτούς και έγινα φίλος με τους περισσότερους απ΄αυτούς. Πάντα πίστευα ότι ταλαντούχοι μη γνωστοί οργανοποιοί, με ικανότητες, γνώση, αφοσίωση και μεγάλο πάθος στην παραδοσιακή οργανοποιία έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από απλώς ένα διάσημο όνομα στην ετικέτα των κατασκευών τους.

The last 2 years, I noticed that more and more amateur luthiers started to make their first steps in the traditional lutherie. Sites as the www.luthier.gr  forum gained over the last few years plenty of new members, who started to create with matchless dedication, few tools, a lot of passion and great love, musical instruments.
I was always fascinated by their "meraki" (artistry) and their endless hours in learning process of  how to create a baglama, a tzoura, a bouzouki, a Cretan lyra, a classic or rock guitar.
Τα τελευταία 2 χρόνια επεσήμανα ότι όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες οργανοποιοί άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην παραδοσιακή οργανοποιία. Ιστότοποι όπως ο www.luthier.gr κέρδισαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αρκετά μέλη που ξεκίνησαν να δημιουργούν με απαράμιλλη αφοσίωση, λίγα εργαλεία, πολύ πάθος και αγάπη, μουσικά όργανα. Πάντα με γοήτευε το μεράκι τους και οι ατέλειωτες ώρες που αφιέρωναν στη διαδικασία να μάθουν πώς να φτιάξουν έναν μπαγλαμά, έναν τζουρά, ένα μπουζούκι, μια κρητική λύρα, μια κλασσική ή ροκ κιθάρα.

But lately I noticed also that  some amateur (Erasitexnes) luthiers, who with so much focus and passion sef-called "Erasitexnes" (Amateurs-lovers of the Art), had become ruthless, professionals of money making in the net of the informal Greek economy.
Αλλά τελευταία επεσήμανα ότι αρκετοί ανειδίκευτοι (που με τόσο πάθος και αφοσίωση αυτοαποκαλούνται) ερασιτέχνες έγιναν στυγνοί επαγγελματίες κυνηγώντας το χρήμα και μάλιστα ανεπισήμως στη «μαύρη» αγορά.

Due to the global economical crisis which we are all passing, professional luthiers have lower their prices the last two years, up to 30%, sometimes even 35% of what originally their were charging for their instruments.You can find these days a great bouzouki instrument made by a respectful famous bouzouki maker, with 1,500 Euros. 
Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που όλοι μας περνάμε, οι επαγγελματίες οργανοποιοί έχουν μειώσει τις τιμές τους τα δυο τελευταία χρόνια μέχρι και 30%, αρκετές φορές και 35% με βάση τις κανονικές τιμές που χρέωναν τις οργανοκατασκευές τους. Μπορείς να βρεις αυτές τις μέρες ένα υπέροχο μπουζούκι φτιαγμένο από έναν ονομαστό οργανοποιό στα 1500€.

And as the professional luthiers are lowering their prices, sadly are some amateur ones, who are rising theirs. I have asked some of amateur/"underdog"/ uknown luthiers to give me a price quote lately for a creation of a bouzouki instrument and to my surprise I heard prices of 1,500.00, 1,700.00, 1,800.00 even 2,000.00 euros!
When the same instrument quoted at 1500-1600 euros by famous luthiers
Except of a few amateur lutheirs whom I can count only in my two fingers, from my experience all the rest I asked, have forgotten where they started from, for what purpose they started to build instruments, what experience they have on musical instrument making.
Και ενώ οι επαγγελματίες οργανοποιοί μειώνουν τις τιμές τους είναι λυπηρό ότι κάποιοι ερασιτέχνες τις αυξάνουν. Ρώτησα αρκετούς ερασιτέχνες άγνωστους και εκτός ανταγωνισμού να μου δώσουν τιμή για να φτιάξουν ένα μπουζούκι και έκπληκτος άκουσα τιμές 1500, 1700, 1800 ακόμα και 2000€ όταν για το ίδιο όργανο ονομαστοί επαγγελματίες χρέωναν 1500-1600€. Εκτός από καναδυό ανειδίκευτους ερασιτέχνες οργανοποιούς, από την εμπειρία μου όλοι οι υπόλοιποι που ρώτησα έχουν ξεχάσει από πού ξεκίνησαν, για ποιο σκοπό ξεκίνησαν να φτιάχνουν όργανα και όταν ξεκίνησαν τι εμπειρία είχαν στην οργανοποιία.

They also technically have forgotten that their work (for some of them) is unreported to the IRS, without rent expenses, workshop, free of  electricity charges, without cost of insurance.For most of them the "Erasitexniki" lutherie is their second job, their afternoon/weekend "job" after their morning, secure ,monthly paid salary job.
Επίσης έχουν ξεχάσει από τεχνικής σκοπιάς ότι η εργασία τους (για κάποιους απ’ αυτούς) δε δηλώνεται στην εφορία και ότι  δεν έχουν έξοδα ενοικίου, ασφάλισης, ρεύματος καθώς δεν έχουν επίσημο εργαστήριο. Για τους περισσότερους απ’ αυτούς η ερασιτεχνική οργανοποιία είναι δεύτερο επάγγελμα, ένα επάγγελμα του απογεύματος ή του σαββατοκύριακου δηλαδή δουλειά μετά την επίσημη ασφαλή, πρωινή, μισθοδοτούμενη εργασία τους.

If an amateur luthier who is in the group mentioned above asks for the creation of a bouzouki instrument 1,500.00-1600.00 euros without cutting ΦΠΑ (Value added tax), due to the customer living abroad Greece, then, his instrument really quotes at 1,800.00-1,900.00 Euros.At the assumption that this luthier had expenses of a workshop, rent, TEBE insurance as a professional luthier has, then he would charge another 30%-40% above the last price,equal to 2,300.00 euros!!When at the same time a professional luthier quotes the same instrument at 1500-1600 euros?
Αν ένας ερασιτέχνης οργανοποιός που συγκαταλέγεται στην προαναφερόμενη ομάδα ζητάει για την κατασκευή ενός μπουζουκιού 1500-1600€ χωρίς ΦΠΑ καθώς ο πελάτης του ζει εκτός Ελλάδας, τότε το όργανό τους πραγματικώς αξίζει 1800-1900€. Περιληπτικώς αν αυτός οργανοποιός είχε και τα έξοδα που έχει ένας επαγγελματίας (νοίκι, ασφάλιση, κλπ) τότε θα είχε μια αύξηση κόστους 30-40% και η τελική τιμή θα έφτανε τα 2300€ όταν την ίδια στιγμή ένας επαγγελματίας θα χρέωνε 1500-1600€ για το ίδιο όργανο.

I am not saying the amateur -uknown luthiers should create instruments for free.
Of course they must get paid for their materials and the hours spent on making the bouzouki.
But if the cost of their materials is approx. 300-400 euros, and taking in calculation that professional luthiers have dropped dramatically their prices, they should charge extra no more than 600-700 euros for their work. Meaning that their bouzouki instrument should be in the price range of 1,000.00-1,100.00 euros the most.
Δεν λέω ότι ένας ανειδίκευτος ερασιτέχνης-μη γνωστός οργανοποιός πρέπει να φτιάχνει όργανα δωρεάν. Φυσικά και πρέπει να πληρώνεται για τα υλικά που χρησιμοποιεί και για τις εργατώρες που καταναλώνει στην οργανοκατασκευή. Αλλά αν το κόστος των υλικών είναι περίπου 300-400€ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι επαγγελματίες έχουν ρίξει δραματικά τις τιμές τους, τότε αυτοί πρέπει να χρεώνουν για την εργασία τους το πολύ 600-700€. Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή για το μπουζούκι τους δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1000-1100€.

After all, if these money made on black economy (I hope not)  and they are not being reported to Greek IRS as an extra income, then these "Amateurs-lovers of the Art", should quit their morning job, open books for the tax authorities and take the risk to survive as Professional Luthiers.
Τελικώς, εάν αυτά τα χρήματα είναι «μαύρα» (ελπίζω όχι) και δεν δηλώνονται στην ελληνική εφορία ως εισόδημα, τότε αυτοί οι ανειδίκευτοι ερασιτέχνες (εραστές της τέχνης) πρέπει να σταματήσουν την κανονική πρωινή δουλειά τους, να κάνουν έναρξη επαγγέλματος δηλωμένη στην εφορία και να αναλάβουν τον κίνδυνο να επιβιώσουν ως επαγγελματίες οργανοποιοί.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 01:06:40 πμ »
Ο Βαγγελης εβαλε ενα πολυ σοβαρο ερωτημα
Οταν χρεωνεις και εχεις κερδος εισαι πλεον ερασιτεχνης? η επαγγελματιας?
Εχω το ιδιο ερωτημα

εραστης της τεχνης εισαι οταν ολοκληρονοντας ενα οργανο αλλα και κατα την διαρκεια της κατασκευης του μερικες φορες, φτιαχτεις τοσο πολυ με αυτο που κανεις (για να μην γραψω κ@^{@νεις τοσο πολυ). Τωρα αν ειναι για την παρτη σου εχει καλως, το κανεις οτι γουσταρεις μετα. Αν ειναι για αλλον, μπορεις να το χαρισεις, η να χρεωσεις τα υλικα σου και τα ξενυχτια-τις ωρες που εφαγες για να το ολοκληρωσεις. Δηλαδη αμα φαει καποιος δυο μηνες ξενυχτι να τελειωσει ενα οργανο, παυει να ειναι εραστης της τεχνης? Το να περνεις αμοιβη για οτιδηποτε χωρις αποδειξη ειναι παρανομο, οκ. Αλλα σε αυτην την περιπτωση δεν ζεις απο αυτο. με ενα η δυο οργανα το χρονο ουτε πλουτιζεις ουτε ζημια κανεναν επαγγελματια, ασε που αν τα βαλεις κατω χειροτερα απο κινεζο πληρωνεσαι(δεν μιλαω για 1000 και 1500) . Το κακο ειναι οτι οι περισσοτεροι επαγγελματιες στραβωνουν ακομα και αν φτιαξει καποιος ενα οργανο για την παρτη του, για εναν φιλο η συγγενη. Ετσι χωρις αμοιβη. Να τους πει παντος, εγω που ειμαι μαγειρας (πιτσαρια) οτι δεν στραβωνω αν το σαββατο μαζευτουν σπιτι με παρεα και φτιαξει η γυναικα του πιτσα! Που ειναι ακριβως το ιδιο!  Τελικα τα περισσοτερα σχεδια τα εδωσες χωρις χρεωση, στα λιγοτερα που ηταν με χρεωση εκοψες και αποδειξη? μπας και εχει παρει κανενα απο αυτα κανενα παιδι δικο μας απο εδω?

SDimis

• Full Member
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 01:41:10 πμ »
John εγώ δεν σε έθιξα προσωπικά και ειναι η δεύτερη φορά που το κανείς
Θα σου απαντήσω όμως αυτήν την τελευταία για εμένα φορά

Το τρανσακτιον λοιπόν έγινε μέσω Εβαυ και PayPal απόδειξης
Δεν χρειάζεται να κοψω ΦΠΑ διότι τα χρήματα ειναι ήδη φορολογητέας μιας και έρχονται απο το εξωτερικό
Ο ίδιος λόγος που οι οργανοποιοι δεν κόβουν ΦΠΑ αμα παραγγειλω μπουζουκι
Τα οποία έσοδα όμως δηλώνονται σε S corporation εταιρεία που έχω για φορολόγηση και κατακράτηση στο τέλος του χρόνου

Πιστεύω πως το θέμα έγινε πλέον προσωπικό , και δυστυχώς ούτε σκοπός μου ήταν αυτός , ουτε και θα ήθελα να συνεχίσω σε τέτοιο επίπεδο

ΥΓ: ευχαριστώ τον Κουρο για την τόσο πιστη μετάφραση
Φιλικά
Σπύρος
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 14, 2013, 01:55:40 πμ από SDimis »

Tags: