Αποστολέας Θέμα: Στεριανό Λαούτο  (Αναγνώστηκε 7774 φορές)

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Έβενος
Στεριανό Λαούτο
« στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 04:46:16 μμ »
Καλησπερίζω την πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη παρέα του forum. Κατ' αρχή θα ήθελα να πω πως είμαι μουσικός, ασχολούμαι με την κιθάρα αλλά βλέποντας τα πολύ όμορφα πράγματα που φτιάχνετε μπήκα στον πειρασμό να φτιάξω ενα λαούτο όπου ήθελα απο καιρό να ασχοληθώ. Αφού έχω φάει 1 μήνα+ διαβάζοντας διάφορα αρθρα αλλά και το κεφάλαιο του κου Κουμαρτζή απο το site του κατάφερα να φτιάξω την πλάγια όψη του λαούτου με τη βοήθεια CAD προγραμματος. Σύμφωνα με τις διαστάσεις του λαούτου 19 εκ βάθος ηχείου και 36,5 εκ πλάτος όπως τις διάβασα από κάποια ανάρτηση δε μπορώ με τίποτα να σχεδιάσω την εγκάρσια τομή του λαούτου γιατι σίγουρα δε βγαίνει ημικύκλιο το σχήμα απ' ότι φαίνεται. Βασικά σε πρώτη φάση θα φτιάξω το καλούπι αααν καταφέρω να βρω ακρη πως το σχεδιάζω. Και μόλις τελειώσει θα το ανεβάσω σαν οδηγό και σαν αρχεία για sketchup kai 3ds για όποιον ενδιαφέρεται. Βρήκα αυτό αλλά νομίζω αναφέρεται σε αναγεννησιακό λαούτο.

Το site αυτό http://www.crane.gr.jp/indexE.html γενικά έχει ωραία κατασκευαστικά θέματα να δείτε πάντα με τη βοήθεια μεταφραστικού!
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2013, 05:10:14 μμ από yiannis »

john 2004

• Hero Member
Απ: Στεριανό Λαούτο
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 05:14:11 μμ »
μην ξεχασεις ξεκινοντας τον σχεδιασμο του καλουπιου να αφαιρεσεις το παχος απο τις δουγιες -πλαιναρια-κολατζα, απο τις διαστασεις που αναφερεις παραπανω.

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 03:10:17 μμ »
Σ'ευχαριστώ Γιάννη ήταν κάτι που είχα παραλείψει με γλίτωσες απο αρκετό κόπο αργότερα. Μιας και το είπες εσωτερικά στα πλαινάρια υπάρχουν δουγιες ή σταματάνε στο τελειωμα τους?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 03:21:46 μμ »
η τελευταια η φαρδια δουγα και απο εξω το πλαιναρι. Αρα εκει και στην κολατζα υπολογιζεις διπλο παχος ξυλου.

Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou)

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2013, 04:24:26 μμ »
Καλός ήρθες στο φόρουμ και απο μένα. Αν μπορει να βοηθήσει έπητα απο αρκετή έρευνα κατέληξα στην παρακάτω εγκάρσια τομή για λαούτο. Ολόκλήρος ο συλογισμός της κατασκευής του καλουπιού μου παρουσιάζεται εδώ. http://www.luthier.gr/index.php?topic=661.0 Να πώ επίσης πώς είναι και η δική μου πρώτη προσπάθεια κατασκευής οπότε όλος ο συλογισμός είναι καθαρά υποκειμενικός. Καλές κατασκευές!  :-)

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 23, 2013, 06:37:32 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια Γιώργο. Βασικά κατάφερα να το σχεδιάσω με τη βοήθεια του δικού σου σχεδίου. Το χω φτιάξει και 3d στο ρίνο και σύμφωνα με την ανάρτηση http://www.luthier.gr/index.php?topic=1378.0 μπορώ έπειτα να φτιάξω πατρόν για τις δούγιες.

Έχω κόψει τα κομμάτια για το καλούπι (θα το ποστάρω αφού τελειώσει), μήπως ξέρει κανεί αν υπάρχει τρόπος να δώσω σωστές κλίσεις στο νομέα σύμφωνα με τη θέση του στην κεντρική καμπύλη?

Το καλούπι σε Rhino3d 4  [ Invalid Attachment ]
Όλες οι ιδέες ευπρόσδεκτες!!!

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 23, 2013, 07:37:58 μμ »
Να και το σκάφος με τις δούγιες. Πάλι σε τρισδιάστατη σχεδίαση.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 23, 2013, 08:54:21 μμ »
Φίλε μου δεν θέλω να σε απογοητεύσω, γιατί έχεις κάνει πολύ και σημαντική δουλειά. Αλλά στο δικό σου αρχείο αναπτύσσοντας μια δούγα βγαίνει αυτό το σχήμα που δεν είναι σωστό. Διάβασε πολύ προσεκτικά το θέμα http://www.luthier.gr/index.php?topic=661.0. Είναι πάρα πολύ αναλυτικό και δες όλα τα tutorials. Είμαι σίγουρος ότι με τις κατάλληλες τροποποιήσεις θα κάνεις αυτό που θέλεις.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 24, 2013, 01:49:38 μμ »
Δε με απογοητεύεις απλά μου δίνεις την ευκαιρία να διορθώσω πραγματα στο σχέδιο μου  :) Βασικά ήθελα όλες οι δούγιες να συγκλίνουν σε ένα σημείο γι'αυτο βγήκαν έτσι...και να πω την αλήθεια είχα αποφασίσει να το δοκιμάσω στην καταστκευή αλλά αν είναι λάθος όπως λες και μου διαλυθεί το όργανο αργότερα....οκ θα κάνω κάποιες αλλαγές να βγαίνουν κάθετες. Vagges2010 όταν λες tutorials εννοείς αυτα απο το τζουρά που παρουσιάστηκε?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 24, 2013, 02:09:25 μμ »
Βασικά ήθελα όλες οι δούγιες να συγκλίνουν σε ένα σημείο γι'αυτο βγήκαν έτσι...και να πω την αλήθεια είχα αποφασίσει να το δοκιμάσω στην καταστκευή αλλά αν είναι λάθος όπως λες και μου διαλυθεί το όργανο αργότερα.

αυτο συμβαινει σε ημικυκλικα σκαφη. στα υπολοιπα μπορει να ειναι περισσοτερα τα σημεια συγκλισης και στο λαουτο σιγουρα τουλαχιστον 3! εκ των οποιων το ενα εκτος σκαφους.

Tags: