Αποστολέας Θέμα: Τρίχορδο με κλίμακα 70 cm  (Αναγνώστηκε 33902 φορές)

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Τρίχορδο με κλίμακα 70 cm
« στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 10:22:02 μμ »
Μετά την ηλεκτροκλασική που παρουσίασα πριν απο δυο εβδομάδες άρχισα νέο όργανο, ενα τριχορδο, στο οποίο θέλω να εφαρμόσω αρκετές απο τις πιό ''ανορθόδοξες'' σκέψεις που έχω κάνει κατα καιρούς σχετικά μ' αυτο το όργανο.
Βλέπω αυτη την κατασκευή σαν ενα πεδίο πειραματισμών,με στοχο απαντήσεις και συμπεράσματα .
Σε τί θα διαφέρει αυτο που πρόκειται να κάνω απο τα συνηθισμένα:
1. Σκαφος (κελεμπέκι) με 11 μόνο ντούγιες. Μή βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε τεμπέλη....έχω τους λόγους μου.
2. Μήκος χορδής 70cm . Δεν το νέχω ξαναεπιχειρήσει.
3. Βέργα τυπου Martin μέσα στο μάνικο .
4. Το σκάφος έγινε ήδη (φωτο παρακατω) με κόλλα Titebond.
5. Το μάνικο θα προσαρμοστεί τελειωμένο-ολοκληρωμένο στο σκάφος.
6. Τον ποιοτικό έλεγχο και την πορεία της κατασκευής επιβλέπει ο ''μαύρος" (τελευταία φωτο)

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ.........

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Τρίχορδο με κλίμακα 70 cm
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 11:21:03 μμ »
.....................................

2. Μήκος χορδής 70cm . Δεν το νέχω ξαναεπιχειρήσει.
..............................................
           ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ.........

Νικόλα,
θα σου πω κάτι που μου έχει πει ο δάσκαλός μου απ' την πείρα του: όσα μπουζούκια έχει πιάσει στα χέρια του με κλίμακα 70 δεν έχουν καλό ήχο. Και δεν ήταν πολλά γιατί δεν είναι συνηθισμένη κλίμακα.

Ελπίζω το δικό σου να είναι η εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον "κανόνα".

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 11:39:48 μμ »
Καλά το σκάφος είναι υπέροχο !!!!!!!!!!!!!! Πως κατάφερες να το στρογγυλέψεις ? Με έντεκα μόνο δούγιες πρέπει να είχες απότομες γωνίες στις ενώσεις των δουγιών. Πάντως από αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής, δεν έχω αμφιβολία ότι όχι μόνο θα παίξει αλλά θα μας εκπλήξει.
Ωραίος ο μαύρος !!!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:07:07 πμ »
Βαγγέλη αυτο ειναι ενα απο τα στοιχήματα που έχω βαλει με τον εαυτό μου και κοντεύω να το κερδίσω. Οπως βλέπεις με το ξυραφάκι παίρνω λίγο-λίγο το ξύλο απο τη εξωτερική πλευρα του σκάφους ελέγχοντας με το παχύμετρο-τσιμπίδα το πάχος της ντούγιας σε όλο το μήκος της .Το παχος παιζει μεταξύ 2 και 2,5mm ενω σε κανα δυο σημεία φτανει και το 1,8 . Απο την εσωτερικη πλευρα χρησιμοποίησα κομματάκια σπασμενο γυαλι για το ξύσιμο (επικίνδυνο αυτο για τα χέρια) και στη συνέχεια γιαλοχαρτο Νο40

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:22:20 πμ »
Νικόλα θα πρέπει να ξεκίνησες με αρκετά μεγάλο πάχος τις δούγιες ή κάνω λάθος.
Παράκληση όταν φθάσεις στην τοποθέτηση της βέργας στο μάνικο, αν είναι δυνατόν κάνε μας μια ανάλυση της διαδικασίας. Με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 01:14:18 πμ »
Εγω το βλεπω μια χαρα το σκαφος.....τι λες εσυ ρε μαστορα;

Ας ηταν και με τρεις ντουγες και να ηταν τοσο καλοφτιαγμενο οπως το βλεπω.

Πολυ ενδιαφερον πειραμα...

Βασικα οι μπουζουκομανες δεν υπερβαινουν την κλιμακα των 70 εκατοστων;

Σιγουρα παιζει πιο μεγαλο σκαφος....αλλο εξαιρετικα ενδιαφερον project
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 09:36:42 πμ »
Οπως το λες ειναι Βαγγέλη, έβγαλα τις ντούγιες με ακτινική κοπη σε πριονοκορδέλα σε πάχος 3-3,5 χιλιοστα υπολογίζοντας την ''απώλεια στο σημείο της ένωσης. Τι κερδίζουμε μ' αυτό: έχουμε ενα πιο συμπαγές σκάφος με λιγότερες κολλήσεις (αρχικά ειχα σκεφτεί να μη βαλω ούτε φιλετάκια για αυτό το λόγο)

Bleko τρίχορδο με 3 ντούγιες ειναι αλήθεια οτι πέρασε καποια στιγμή απο το μυαλό μου ! Θα το βάλω όμως μπροστα όταν με βάλουν φυλακή που θα έχω απεριόριστο χρόνο ;D .Οσο για το σκάφος κι εμένα μ'αρέσει ετσι όπως έγινε -στο τέλος θα ειναι τέλειος γλόμπος- για την ιστορία οι διαστάσεις του σκάφους ειναι.

Μηκος 38,6 cm                 Μέγιστο πλάτος 26 cm                    βαθος 16,5cm
κανονικο τρίχορδο δηλ ,ίσως λίγο στενο στο πλάτος

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 10:59:04 πμ »
τα μπουζούκια του Παύλου είναι 70αρια και από ότι μου έχει πει  δεν έχουν παρουσιάσει προβλήματα πόσο μάλλον αν μπει και βέργα μάλιστα λέγεται ότι πιο μεγαλη κλίμακα δίνει περισσότερα μπάσα το σκαφακι ειναι τελειο

mixalhs1987

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: μουρια
  • Αριθμός κατασκευών: καμια
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 11:22:13 πμ »
Πολυ ωραιο το σκαφος!
περιμενω τα επομενα σταδια, αν και φαινεται οτι θα γινει πολυ ωραιο!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:18:55 μμ »
πολύ ωραίο σκάφος, καλή κατασκευή, ελπίζω να σου αρέσει και το αποτέλεσμα, πάντως ένα 70αρι που έχω πιάσει,(του Παύλου) είχε πολύ ωραίο ήχο.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:49:30 μμ »
η δουλειά είναι καταπληκτική, συγχαρητήρια.
Το "τεμπέλης" ανέκδοτο είναι, έ?...  εγώ μόλις τα βρήκα σκούρα αύξησα τις ντούγες, νομίζω ότι οι λιγότερες θέλουν πολύ μεγαλύτερη μαστοριά.
Περιμένω κι εγώ με ανυπομονησία.
Το 70άρι του Παύλου - αν είναι αυτό που έπαιξα κι εγώ - δεν το άφηνα απ' τα χέρια μου....

Bleko τρίχορδο με 3 ντούγιες ειναι αλήθεια οτι πέρασε καποια στιγμή απο το μυαλό μου ! Θα το βάλω όμως μπροστα όταν με βάλουν φυλακή που θα έχω απεριόριστο χρόνο ;D .

τρίχορδα με 3 ντούγες έφτιαχνε μια εποχή (80'ς) ο Ζαφείρης Παπάζογλου (ο αδερφός του Νίκου) στο "Ηλεκτροτεχνουργείο Αυτ/των" που είχε στην Διαλέττη....
"φτηνά όργανα να αγοράζει ο λαός" έλεγε....ε... δεν μπορούσες να τα πεις και μπουζούκια ακριβώς. Μπουζουκο-μπαλαλάϊκες, ίσως (μπουζουλάϊκα ή μπαλαζούκι ? τώρα μούρχονται, συγχωρέστε με)

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 04:35:44 μμ »
Νικόλα καλησπέρα και από μένα, πολύ καθαρή δουλειά πραγματικά χίλια μπράβο, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τα φιλέτα του καπλαμά που βάζεις είναι πιο χοντρά από τον κλασικό τον καπλαμά, η εμένα μου φαίνεται;
Επίσεις μας λες πώς το σκάφος το κόλλησες με titebont, σου είναι εύκολο να μας περιγράψεις την διαδικασία
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 05:50:51 μμ »
και εγω που παιζω του παυλου τα [οργανα] καταλαβα οτι 70αρι οταν ειναι εχει πιο καλη κοντρα στο αντισκευρωμα.
το σφενδαμι το εχω αβαφο και μες την υγρασια τετοιο καιρο και ειναι παρα πολυ λιγο αυτο που πηγε πισω.λιγο τασταρει αλλα ακουγεται παλι.
για μπασο δεν ξερω αλλα για να λεει ο κωστας μαλλον.
ωραιο το σκαφος
Εγω και ο Ζοζέφ.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 06:21:23 μμ »
Bleko τρίχορδο με 3 ντούγιες ειναι αλήθεια οτι πέρασε καποια στιγμή απο το μυαλό μου ! Θα το βάλω όμως μπροστα όταν με βάλουν φυλακή που θα έχω απεριόριστο χρόνο ;D .

ΧΑΧΑ στην μπουζούγκα ε ? Κι εγώ στην ίδια και αναλαμβάνω τσιράκι μπας και μάθω κάτι  ;D

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 09:36:47 μμ »
Kωνσταντίνε τα φιλετάκια ειναι κανονικος καπλαμας.Για τη διαδικασία τωρα της κατασκευής του σκαφους με Titebond, πρωτα καλύπτω όλο το καλούπι με τη γνωστή πλαστική μεμβράνη για τρόφιμα ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΟ οπου θα κολληθούν οι ''μυτες'' απο τις ντουγιες .Την ντουγομάνα την στερεώνω στο κέντρο του καλουπιου με 2 καρφίτσες ( στη φωτογραφια που ακολουθει η μια καρφιτσα φαίνεται, η άλλη ειναι στο πισω μερος του καλουπιού). Αφου στεγνωσει-κολλήσει η ντουγομάνα προσθετω μια μια τις ντουγιες εναλλαξ απο καθε πλευρα πιεζοντας την τελευταια στην προηγούμενη με καρφίτσες πίνακα ανακοινώσεων.Αναγκαστικα περιμένω να στεγνωσει τελείως η κόλλα για να προχωρήσω στην κόλληση της επομενης.
 Η φωτογραφία ειναι απο μια παλιότερη κατασκευή, δεν έχω απο αυτο το σκαφος, δεν περιμενα να ενδιαφερθεί κανεις και δεν το φωτογραφησα.

Σχεδον έχω τελειώσει το καπάκι με τις φιγούρες και την οβαλ ροζεταειμαι στα καμάρια ,αυριο μάλλον θα ανεβάσω φωτογραφίες

Βαγγέλη ετοιμάζω αναλυτική περιγραφή της κατασκευής του μάνικου όπως ζήτησες