ενημέρωση, με αφορμή αυτήν την συζήτηση,
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1880.0αντιγράφω κι εδώ με επιπλέον διευκρινίσεις ....
....τελικά αγόρασα την parrot από τον axminster (~ 36Ε + 18 μεταφορικά), την οποία συνέστησαν και άλλα μέλη του forum.
http://www.axminster.co.uk/axminster-parrot-viceΗ αλήθεια είναι ότι περίμενα αρκετά για να την φέρει (και τώρα δεν έχει απ' ό,τι είδα) αλλά αξίζει τον κόπο
- αφενός λόγω κατασκευής (κινέζικη, αλλά καλής ποιότητας κατά γενική ομολογία διαφόρων μαστόρων που την πήγα, βλ. μετατροπή παρακάτω)
- αφετερου λόγω τιμής (εναλλακτικά από ebay κόστιζε 50Ε χωρίς μεταφορικά)
- και κυρίως λόγω λειτουργίας:
Ο σχεδιασμός της είναι εκπληκτικός κατά τη γνώμη μου: περιστρέφεται και αλλάζει κλίση ταυτόχρονα μόνο με τον (ένα) μοχλό, λόγω του βραχίονα με την βίδα (τη ρυθμίζεις μόνο μια φορά στην αρχή, στο πρώτο σφίξιμο) που βλέπεις στο κάτω μέρος της μπροστινής δαγκάνας. Μόλις σφίξεις κάτι (πρέπει να έχει αντικείμενο), ο βραχίονας φορτίζεται από την δαγκάνα και “κλειδώνει” πάνω στον άξονα (τον μεγάλο κύλινδρο στη βάση) σε όποια θέση βρίσκεται η μόρσα εκείνη τη στιγμή. Όταν ξεσφίξεις “λύνεται” όλο το σύστημα και γυρνάς όπου θέλεις. Καταπληκτικό. Πρέπει απλώς να έχεις το νου σου να κρατάς το αντικείμενο την στιγμή που "λύνεις" γιατί χαλαρώνει ταυτόχρονα και η δαγκάνα. Συνήθεια είναι.
Ψάχνοντας βρήκα και μια προσθήκη - μετατροπή εδώ
http://www.garrettwade.com/garrett-wades-unique-ultimate-versatile-vise/p/05R10.10/που περιγράφεται αναλυτικά εδώ
http://www.garrettwade.com/images/art/T66_05R1010.pdfείναι ένας πρόσθετος άξονας που επιτρέπει επιπλέον περιστροφές της κεφαλής προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και κάθετα χωρίς να βγάζεις και να ξαναβάζεις ολόκληρη την κεφαλή στην βάση. Είναι πολύ καλή εφαρμογή για ορισμένες χρήσεις (στην κατασκευή σκάφους π.χ. που χρειάζεται να γυρνάς συνέχεια "παντού")
Δεν είδα να πωλείται ξεχωριστά, οπότε την αντέγραψα σε μηχανουργείο (κόστος 5 Ε αλλά αρκετά πιο “άτεχνη” από το link, με ό,τι υλικό βρήκε πρόχειρο). Εδώ η εκδοχή του μάστορα που - αν εξαιρέσεις το φινίρισμα - μάλλον έχει όντως κάποιο πλεονέκτημα γιατί μεταθέτει περισσότερο τον άξονα προς τα πάνω και δίνει πιο πολύ χώρο στο κάτω μέρος ("χωράει" μεγαλύτερα κομμάτια)
Επίσης είδα στο διαδίκτυο και έφτιαξα δυο πλάκες από ξύλο για να μπαίνουν ενδιάμεσα στις δαγκάνες ώστε να μην τραυματίζονται τα όργανα. Είναι διαμορφωμένες σε σχήμα "Π" ακολουθώντας το περίγραμμα του συρόμενου τμήματος (με τον κοχλία) και έτσι δεν είναι απαραίτητο να στερεωθούν, απλώς φωλιάζουν στα κενά και τις βάζεις ή τις βγάζεις ανάλογα με το τι σφίγγεις.
Η μία από τις δύο είναι διαμορφωμένη με λοξές αποτμήσεις στο πάνω μέρος έτσι ώστε όταν σφίγγεις κάτι παράγωνο (π.χ. μανίκι ή καράολα) "γυρνάει" σε κατάλληλη θέση από μόνη της και σφίγγει "παράλληλα".
[ Invalid Attachment ]
αυτά τα ολίγα.