Αποστολέας Θέμα: Διημιουργια κρητικου ταμπουρα - μπουλγαρι, πληροφοριες!  (Αναγνώστηκε 6387 φορές)

Zero84085

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
Γεια σας λεγομαι γιαννης και μετα απο πολυ σκεψη αποφασισα να φτιαξω εναν κρητικο ταμπουρα η μπουλγαρι οπως το ονομαζουμε εμεις οι κρητικοι  ;D το θεμα δεν ειναι μονο να το θελεις πολυ αλλα να ξερεις και πολλες πληροφοριες, θα ηθελα λοιπον να μου απαντησετε τα εξης:

Τι ξυλα να αγορασω, τι για καθε μερος του οργανου και τις διαστασεις του!
Τι εργαλεια ειναι απαραιτητα και κολλες - λουστρα?
Ποιες οι διαστασεις του οργανου?

Μπορειτε επισης να μου πειτε οτι αλλο πιστευεται οτι ειναι χρησιμο ως πληροφορια πανω στην δουλεια μου  8)

Επισης νομιζω ειμα ενα απο τους μικροτερους εδω, οχι πως παιζει λογο απλα το λεω  ;)

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
Απ: Διημιουργια κρητικου ταμπουρα - μπουλγαρι, πληροφοριες!
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 08:29:07 μμ »
θα μαθεις πρωτα αυτο το τραγουδι ;) 8)

http://youtu.be/yaJG3aQ7y6s
Εγω και ο Ζοζέφ.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 08:55:39 μμ »
Γεια σας λεγομαι γιαννης και μετα απο πολυ σκεψη αποφασισα να φτιαξω εναν κρητικο ταμπουρα η μπουλγαρι οπως το ονομαζουμε εμεις οι κρητικοι  ;D το θεμα δεν ειναι μονο να το θελεις πολυ αλλα να ξερεις και πολλες πληροφοριες, θα ηθελα λοιπον να μου απαντησετε τα εξης:

Τι ξυλα να αγορασω, τι για καθε μερος του οργανου και τις διαστασεις του!
Τι εργαλεια ειναι απαραιτητα και κολλες - λουστρα?
Ποιες οι διαστασεις του οργανου?

Μπορειτε επισης να μου πειτε οτι αλλο πιστευεται οτι ειναι χρησιμο ως πληροφορια πανω στην δουλεια μου  8)

Επισης νομιζω ειμα ενα απο τους μικροτερους εδω, οχι πως παιζει λογο απλα το λεω  ;)

Γεια σου συνονόματε και καλώσήρθες.
Καταρχάς ξεκίνα σιγά σιγά :)
Ακόμη δεν ξεκίνησες και ρωτάς για τα λούστρα :)
Εγώ θα σου έλεγα να αγοράσεις καταρχάς το βιβλίο του Κου Φρονιμόπουλου "Ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη και η οργανοποιία του Λεωνίδα Γάϊλα".Το εν λόγω βιβλίο δείχνει βήμα βήμα την κατασκευή ταμπουρά και έχει και σχέδιο με όλες τις διαστάσεις του οργάνου.

http://fronik.wordpress.com/2010/07/26/%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1/] Ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη

Επίσης ψάχνοντας το φορουμ θα βρεις απαντήσεις για όλες τις ερωτήσεις που κάνεις, και αφου ξεκινήσεις βήμα βήμα όπου κολλάς εδώ είμαστε όλοι να σε βοηθήσουμε...

Για τα εργαλεία που θα χρειαστείς δες αυτό το θέμα
http://www.luthier.gr/index.php?topic=154.0

Καλή αρχή λοιπόν...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 06, 2013, 09:07:17 μμ από yiannis »

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 09:11:56 μμ »
Γιαννη καλωσορισες στην παρεα! Ειχα δει και το προηγουμενο μυνημα σου και εχω να πω οτι τελικα διαλεξες να ξεκινησεις με το πιο δυσκολο απο τα θελω σου, και αυτο με τις λιγοτερες διαθεσιμες πληροφοριες. Οι μονες πληροφοριες που υπαρχουν εδω μεσα ειναι οι διαστασεις του και το κουρδισμα, αλλα μαλλον δεν εκανες τον κοπο να τα ψαξεις και εσυ! Με μια ματια στο φορουμ θα τα βρεις. Ειμαι της γνωμης πως το βιβλιο που σου προτεινει ο yiannis δεν θα σε πολυβοηθησει για το μπουλγαρι καθως αναφερεται σε ταμπουρα με δουγιες. Εχει ομως πολλες χρησιμες πληροφοριες για την οργανοποιια γενικοτερα που θα σε βοηθησουν να μπεις στο χωρο. Το δυσκολοτερο ολων ομως για να ξεκινησεις ειναι να βρεις ενα τοσο μεγαλο κομματι μουριας (που ειναι και το καταλληλοτερο για αυτο το οργανο), που σιγουρα δεν θα το βρεις στο εμποριο.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 09:21:32 μμ »
Για τα εργαλεία που θα χρειαστείς δες αυτό το θέμα
http://www.luthier.gr/index.php?topic=154.0

Φιλε μου yianni τωρα ειδα την τροποποιηση που εκανες στο μυνημα σου. Θα το ξαναπω για αλλη μια φορα και οσες χρειαστει ακομα, το παραπανω θεμα που προτεινες στο παιδι ειναι σαν να τον αποτρεπουμε να  ασχοληθει με την οργανοποιια λογο απιστευτου κοστους, ενω το ξερεις οτι δεν ειναι ετσι. Απο τους 600 που ειναι εδω μεσα δεν νομιζω να ξεκινησαν με τοσα εργαλεια παραπανω απο 2-3!

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 09:36:46 μμ »
Ναι ρε συ Γιάννη έχεις δίκιο σε αυτό.Το ξέρω πως ακόμη και με ένα πριόνι και ένα σκαρπέλο μπορείς να κάνεις δουλειά, αλλά το συγκεκριμένο θέμα είναι ένας "μπούσουλας",για να έχει μια εικόνα το παιδί, που φιλτράρεις και βλέπεις μέχρι που θες να φτάσεις.
Γιάννη (μικρέ) μην φοβηθείς με αυτά που θα διαβάσεις.Αυτά είναι τα εργαλεία ενός πλήρους και εξιδικευμένου εργαστηρίου.
Και εγώ την πρώτη μου κιθάρα την έκανα με ένα τριβείο,πριόνι και σφιγκτήρες.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 10:02:13 μμ »
ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΚΙ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ.
ΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΡΟΝΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ( ΤΑΜΠΟΥΡΑ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΟΡΓΑΝΟΥ.
ΤΟ ΜΠΟΥΛΓΑΡΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΓΙΑ ΣΚΑΦΟΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΡΥΠΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΕΣ ΠΛΑΙΝΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΜΕ ΕΝΘΕΤΗ ΡΟΖΕΤΑ.
ΒΡΕΣ ΕΣΥ ΕΝΑ ΞΕΡΟ ΤΑΚΟ ΜΟΥΡΙΑΣ .......ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Zero84085

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 07, 2013, 03:53:12 μμ »
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

ΠΑΥΛΟ, 16 ΕΙΜΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ 5   ;)

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 07, 2013, 04:14:14 μμ »
Το ΜΠΟΥΛΓΑΡΊ το φτιάχνει πολύ ωραίο ό οργανοποιός Δημήτρης Ραπακούσιος,και μάλιστα με ντούγιες,και μοιάζει πολύ με καρίνα παραδοσιακου σκαριού-σκάφους θαλλάσης.
Πρέπει να είναι αρκετά δύσκολό με ντούγιες,Για ΣΚΑΦΤΌ μην μασάς σιγά σιγά θα το πετύχεις αλλά κοίτα να προσέχεις με τα σκαρπέλα-μαχαίρια, καλή αρχή.
Το Νικολάκη.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 07, 2013, 07:20:19 μμ »

ΠΑΥΛΟ, 16 ΕΙΜΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ 5   ;)
αρα δεν υπαρχει να φοβασαι τιποτα.και  εισαι και κρητικος.
καλες κατασκευες
Εγω και ο Ζοζέφ.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 07, 2013, 08:53:50 μμ »
Φίλε Γιάννη,
επειδή έχω δει αρκετά μπουλγαριά, γνωρίζω κάποια πράγματα για την κατασκευή τους και επειδή όπως είπε κάποιος φίλος παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να βρεις μονοκόμματο κομμάτι μαυρομουριά για να κάνεις το σκάφος του μπουλγαριού θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις με κάποιο μικρότερο σκαφτό όργανο (έναν μπαγλαμά π.χ.) ώστε να αποκτήσεις εμπειρία και γνώσεις πριν ξεκινήσεις ένα τόσο απαιτητικό όργανο όπως το μπουλγαρί και καταστρέψεις ένα τόσο δυσκολόβρετο κομμάτι ξύλο.

Παρ' όλα αυτά εάν είσαι αποφασισμένος και έχεις τα υλικά αν και δεν υπάρχει πλήρης εμπειρία και πληροφορίες για την κατασκευή του μπουλγαριού, εδώ είμαστε για να σου δώσουμε όποια πληροφορία μπορεί ο καθένας μας.

Καλή επιτυχία φίλε.

lantzanis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 09, 2018, 01:51:19 πμ »
Φιλε μου Νικο καλησπερα ! εχω φτιαξει 2 μπουλγαρια και τωραπαω για το τριτο εσυ ξεκινησες τιποτα?? μπορω να βοηθησω σε οτι θελεις

Tags: