Μετά από πολύ καιρό επανέρχομαι με μια άλλη περίπου ίδια...
Η κιθαρίτσα παραπάνω ψιλο επισκευάστηκε αλλά δεν δοκιμάστηκε...
εν τω μεταξύ έχω στον πάγκο μία ακόμα Framus, κλίμακα 63 εκ. – αυτή φορούσε ήδη συρμάτινες - και έχω ερωτήσεις, ειδικά προς στους κιθαροκατασκευαστές...
Η δεύτερη αυτή κιθάρα ήθελε επίσης λίγη δουλίτσα, αρχικά γιατί είχε πάρει κλίση το μπράτσο (κι αυτό αποσπώμενο με βέργα)...
Η αρχική απόπειρα ρύθμισης της βέργας δεν διόρθωσε την κατάσταση, ο ιδιοκτήτης μάλιστα είχε επίσης προσθέσει καπλαμάδες στην ένωση με τον τάκο για να αλλάξει την κλίση...
ακολούθησα την ίδια τακτική και έβαλα λίγο πιο πολύ “γέμιση”, ρύθμισα κάπως τη βέργα (“ρύθμισα” τρόπος του λέγειν, έχω ερωτήσεις παρακάτω) και όλα εντάξει από ύψη χορδών κτλ.
Ίσως θέλει αντισκεύρωμα, αλλά προς το παρόν παίζει μια χαρά με την προσθήκη...
Είχε όμως και κάποια θέματα στον ήχο, (αντικειμενικά) στην ΜΙ χορδή την μπάσα που έτριζε και μπούκωνε και (υποκειμενικά) μου φάνηκε λίγο πλαδαρός ο ήχος της....
Έψαξα λίγο τον καβαλάρη (ίδιος με της πρώτης) και όπως φαίνεται στις φωτο είχε σηκωθεί λίγο στο πίσω μέρος... δεν κουνιόταν με το χέρι, αλλά με έβαλε σε σκέψεις... το δε καπάκι έχει εγκάρσια καμπυλότητα με βέλος περίπου 4mm και η πλάκα αλουμινίου ακολουθεί την κλίση αυτή....
Αρχικά είπα να αλλάξω καβαλλάρη με άλλον παρόμοιο, με την ίδια στήριξη με τις βίδες. Μετά σκέφτηκα να δοκιμάσω floating καβαλάρη, για να δω τι θα γίνει άμα οι χορδές πιέζουν - αντί να τραβάνε - το καπάκι. Έβαλα έναν δεύτερο τάκο να πιάσω τον χορδοκράτη περαστό με βίδα από ήδη υφιστάμενη τρύπα (για το "καρφί" του ιμάντα για τον ώμο) ώστε να μην πληγώσω τα πλαϊνά αν δεν πετύχαινε το πείραμα....
Μόλις όμως είδα την εικόνα με τον χορδοκράτη έβαλα και μια ροζέτα που είχα πάρει δοκιμαστικά για άλλη κιθάρα και πολύ μου άρεσε το αποτέλεσμα οπτικά... (η original είναι αυτοκόλλητη και δεν μου αρέσει καθόλου, “φτωχαίνει” το σύνολο που κατά τα άλλα είναι αξιοπρεπές).
Βέβαια υπάρχει το θέμα με τις τρύπες στο καπάκι....
[ Invalid Attachment ]
.... το δε ηχητικό με σύγκριση ανάμεσα στους δύο καβαλάρηδες ακούγεται στο βίντεο... εμένα μου άρεσε, ο ήχος “εσφιξε” - τουλάχιστον για τα ρεμπετικούλια που παίζω (σημειωτέον δεν ξέρω κιθάρα, μη βαράτε, αυτό τόπαιξα εκατό φορές για να βγάλω δυο σωστές φράσεις) αλλά και ο ιδιοκτήτης τέτοια παίζει... οι χορδές είναι ίδιες, 10άρες D'addario...
ερωτήσεις:- υπάρχει καμμιά σελίδα για την λειτουργία της βέργας, με πολλές εικόνες (γιατί άμα δεν δει το χαϊβάνι δεν καταλαβαίνει) ?
- καβαλάρης ίδιος με τον αρχικό αλλά κολλητός, θα βελτίωνε την κατάσταση ? - υπάρχει εμπειρία σε σύγκριση διαφορετικών τύπων καβαλάρη ?
- σε περίπτωση floating, έχω δει διάφορους (και σε flat top) με κενά στο κάτω μέρος (στην επαφή με το καπάκι). Υπάρχει κάποιος λόγος / πλεονέκτημα ?
- Τι θα γίνει με τις τρύπες ? (αν το δεις κι αλλιώς, είναι πολύ “βαθύ” το ερώτημα, προσοχή στις τυχόν απαντήσεις)