Αποστολέας Θέμα: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!  (Αναγνώστηκε 35740 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
« Απάντηση #90 στις: Δεκεμβρίου 16, 2013, 02:59:15 μμ »
ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΕΔΩ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΛΑΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΑΝΤΖΑ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΛΑ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΑ.
ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ...ΣΤΕΛΛΑ...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΦΙΧΝΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ. ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou)

• Full Member
« Απάντηση #91 στις: Δεκεμβρίου 16, 2013, 07:19:21 μμ »
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ στο σκάφος του λαούτου μου. Έχω τη κολάντζα και σε κάποιο σημείο και τα πλαινάρια να τραμπαλίζουν. Το καλούπι σε αυτά τα σημεία είναι επίπεδο οπότε νομίζω πώς τα "βουναλάκια" σχηματιστήκανε όταν καθάριζα τις ψαρόκολες. Σκέφτομαι να ισιώσω τις επιφάνειες κάτω απ την κολάντζα με γυαλόχαρτο κολημένο σε επίπεδη επιφάνεια ή τρώγοντας τες σε εκείνο το σημείο με λάμες από φαλτσέτα που είναι ήδη ίσιες σαν χάρακας. Με πάχος ντούγιας 3χιλ σε εκείνα τα σημεία σύν 2χιλ το πάχος από τα πλαινάρια νομίζω πως σηκώνει λίγο φάγωμα.

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #92 στις: Δεκεμβρίου 20, 2013, 02:26:33 μμ »
Να'μαι παλι εδω με τις φωτογραφιες.

Δειτε την μεχρι τωρα προοδο μου και πειτε μου τι φταιει και δε μπορω νσα εφαρμοσω τα πλαιναρια.

Στη μια φωτο που το εχω εφαρμοσει στο καλουπι θελω να δειξω οτι πισω εφαρμοζει μια χαρα ενω μπροστα εχει κενο.Την ιδια στιγμη αν πιασω να το εφαρμοσω μπροστα θα πεταει πισω.Αυτο εννοω τραμπαλισμα (κατα μηκος τραμπαλισμα)

Αν λοιπον πιασω και το φαω εκει που κανει το τραμπαλισμα πετυχαινω μια αρκετα καλη εφαρμογη.
Οταν ομως πιασω να το γυαλοχαρταρω για να ερθει στα ισια του εχω προβλημα.Το μαρμαρο μου δειχνει οτι εχει μεγαλο κενο και πρεπει να σβησει,οποτε αν το τριψω χανεται ξανα η φορμα του.

Δειτε και πειτε,ισως μπορειτε να διακρινετε κατι που εγω ειμαι απειρος ακομα για να το δω.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #93 στις: Δεκεμβρίου 20, 2013, 03:25:48 μμ »
μηπως θελει λιγο στρογγυλεμα ακομα; απο τη πρωτη φωτογραφία μου προεκυψε αυτο. αν παει το μπροστινο μερος λιγο προς τα μεσα δε θα είναι τελεια η εφαρμογη;

μια χαρα σκαφος εχεις φτιαξει...

ΥΓ δεν εχω ιδεα απο σκαφη και καλουπια, πιθανοτατα λεω χαζομαρες
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #94 στις: Δεκεμβρίου 20, 2013, 07:34:40 μμ »
Ωραια προσπαθεια μπραβο. Τωρα οσον αφορα αυτο που λες, πως θελεις να το φερεις στα ίσια με γυαλοχαρτισμα δεν ξερω αν ειναι σωστο. Σκοπος σου ειναι να εφαπτεται το πλαϊναρι άψογα με την προηγούμενη δούγα κι ας μην δείχνει απολυτα ισιο στο μαρμαρο, οπως λες. Στο μαρμαρο απολυτα ισια θα πρεπει να ειναι η επιφανεια της προηγούμενης-τελευταίας δουγας. Με σωστο πλανισμα στο ροκανι θα  φερεις το πλαϊναρι εκει που πρεπει, προσπαθοντας παντα να εχει και καλη επαφη με το χείλος στο καλουπι σου αλλα και με την τελευταία δουγα. Αυτη ειναι η γνωμη μου και δεν στη δίνω σαν συμβουλή, μιας και δεν ειμαι εμπειρος. Τωρα ξεκινησα το δευτερο σκαφος μου και αυτη τη τακτικη εφαρμοζω. Ας μας πει καποις πιο εμπειρος μια γνωμη.
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #95 στις: Δεκεμβρίου 20, 2013, 08:47:27 μμ »
ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ.
ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΔΟΥΓΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΚΙΣΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΣΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΙΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...................
ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥΓΙΕΣ ΚΙ Ο ΤΑΚΟΣ. ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ , ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΛΗΜΕΝΗ ΔΟΥΓΑ. ΣΥΓΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΕΣ  ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙ, Η ΣΦΥΧΤΗΡΑΚΙ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΦΗΧΤΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΜΕ ΡΟΚΑΝΑΚΙ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΙΨΟΥΜΕ ΣΕ ΙΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Ε?
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #96 στις: Δεκεμβρίου 21, 2013, 09:49:21 πμ »
Μπαρμπατσίπουρε καλημέρα να σε πάντα καλα με υγεία, βλέποντας το καλούπι σου είδα εκεί που έχω σημαδέψει μια κύλοση, αυτό είναι και λίγο ζόρικο γιατι δημιουργούνται δύο απέναντι πλευρές που μπορεί να μην είναι σε συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργείτε τρομπάρισμα του πλαϊναριου κατά το μήκος του σκάφους, επίσεις πιστεύω πως το γυαλόχαρτο δεν είναι σωστή λύση γιατί την δούγα δεν μπορεις να την φας σε συγκεκριμένο σημείο διότι το γυαλόχαρτο τριβη σε όλο το μήκος και όχι όπως το ροκάνι που δουλεύει μόνο στη λάμα , με αποτέλεσμα εάν εσύ πατάς έστω και λίγο σε καποιο σημείο που δεν θες να φας εκεί, να σου κάνει ζημιά, και τέλος η λάμα του ροκανιού πρέπει να ξυρίζει να είναι αιθέρας. Πάντως το πας περίφημα
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 21, 2013, 10:00:09 πμ από Πλιακώνης Κωνσταντίνος »
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou)

• Full Member
« Απάντηση #97 στις: Δεκεμβρίου 21, 2013, 10:34:19 πμ »
Λάθος κατάλαβα εγώ για το "τραμπάλισμα". Γυαλόχαρτο και ξύστρα σκοπεύω να χρησιμοποιήσω για κατά πλάτος τραμπάλισμα που κάνει το πλαϊνάρι και η κολάντζα όταν κολλιούνται πάνω από τις ντούγιες για ενίσχυση. Συγνώμη για το μπέρδεμα.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #98 στις: Δεκεμβρίου 21, 2013, 04:59:12 μμ »
Ρε Μπαρμπαουζε κοροιδευεις;...!!!

Εχεις κανει ωραια δουλεια...λατερευω τετοια ταμπουροειδη σχεδια.

Μην το βαζεις κατω αξιζει ο κοπος.

Αν εβλεπες το δικο μου πρωτο....θα εκλαιγες απ τα γελια με οσες γκαφες εκανα!

Δεν εχω να σου προτεινω λυση,δεν ξερω...απλα να δωσω κουραγιο και να πω το μπραβο σου!!!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #99 στις: Δεκεμβρίου 22, 2013, 05:19:54 μμ »
ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ.
ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΔΟΥΓΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΚΙΣΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΣΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΙΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...................
ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥΓΙΕΣ ΚΙ Ο ΤΑΚΟΣ. ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ , ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΛΗΜΕΝΗ ΔΟΥΓΑ. ΣΥΓΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΕΣ  ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙ, Η ΣΦΥΧΤΗΡΑΚΙ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΦΗΧΤΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΜΕ ΡΟΚΑΝΑΚΙ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΙΨΟΥΜΕ ΣΕ ΙΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Ε?
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...................

Οι τελευταιες ντουγες ηταν ολοσωστες.Η μονη περιπτωση που μπορω να σκεφτω ειναι οτι οπως σε ολες τις ντουγες κατα την κολληση και στερεωση εφαρμοζω μικρη πιεση ωστε να ταιριαξουν οσο καλυτερα γινεται με την προηγουμενη τους.Ισως λεω,ισως αυτο να παραμορφωσε λιγο την καμπυλη και να δημιουργειται αυτο.

Εγω πιστευω οτι δε μπορω να διαχειριστω ομαλα το πλαιναρι.

Κωστα Ζαρκαδα αυτο μου ηρθε στο νου,ξακαλουπωνα συχνα πυκνα ωστε να ελεγχω τις κολλησεις και ωστε να μη μου κολλησει πολυ το σκαφος και παθει καμια ζημια στο τελος.Οποτε την τελευταια φορα που ξεκαλουπωσα επιασα το πλαιναρι και το εβαζα το εβγαζα και λεω,δε γινεται να τρελαθω,κατι τετοιο θα κανω!

Θα ενημερωσω ξανα με την επομενη δοκιμη!

Tags: