Αποστολέας Θέμα: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!  (Αναγνώστηκε 35761 φορές)

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Απ: Ενα βημα πριν την απελπισια!!!Βοηθεια!
« Απάντηση #60 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 07:38:52 μμ »
Φίλε μπαρμπαούζε είσαι Αθήνα, μήπως θα σε ενδιέφερε να ασχοληθούμε μαζί με το καλούπι σου;
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #61 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 01:25:48 πμ »
Πλαιναρια ε.....κουραγιο.

Εγω στο πρωτο μου μπουζουκι επειδη ειδα τα σκουρα οταν δοκιμασα,επιασα και εφτασα τις ντουγες μεχρι κατω.Βεβαια εκει ειχα αλλο θεμα ζορικο,Τα σημεια συγκλισης των ντουγων...παιδευτηκα κυριως λογω αγνοιας που υποθετω οτι εχεις κι εσυ.

Δεν το λεω σε καμια περιπτωση με τροπο υποτιμητικο,απλα αν ηξερες δε θα ρωτουσες.Οχι πως ξερω εγω...μη νομιζεις ριχνω κι εγω κατι κατεβατα καντηλια...δεν παει ο νους σου.Ειδικα με το νεο σκαφος που ετοιμαζω...μηκος 37κατι,βαθος 17 παρα κατι και πλατος....20 εκατοστα!!!!

Θαρρω οτι εχω πιο αποτομες κλισεις απο εσενα.Τι διαστασεις εχεις;

Αν δοκιμαζες να τα κανεις πατρον σε χαρτι;...Βασικα χαρτονι,κι οχι απο χαρτοκιβωτια αλλα το αλλο το συμπαγες που θα μπορουσε να συγκριθει στη συμπεριφορα με το ξυλο...ας πουμε.

Αν δε βγαλεις ακρη,στρωσε μια ντουγα ακομα και ξαναδοκιμασε πλαιναρια.....αν δε σου κατσουν στρωσε κι αλλη μια ντουγα το πολυ πολυ να μην εχεις πλαιναρια....μεγαλη δουλεια!!! :D

Βασικα ποσο μεγαλα ειναι τα πλαιναρια σου σε πλατος;
Λεω μηπως και δεν ειναι η ωρα ακομα για πλαιναρια λογω καμπυλοτητας....
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #62 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 04:48:30 μμ »
Φιλε Πλιακωνη Κωνσταντινε,ευχαριστω πολυ αλλα δυστυχως δεν ειμαι Αθηνα.Αν ημουν Αθηνα θα ειχα ριξει σημα απο την αρχη σε οποιον ηθελε να μου δειξει βημα-βημα την κατασκευη καλουπιου-σκαφους-οργανου.

Φιλε BLEKOS οι διαστασεις του σκαφους μου ειναι μηκος 36,5,πλατος 23,βαθος 16 εκατοστα.
Τα πλαιναρια μου στο μεγιστο πλατος τους φτανουν περιπου τα 5,5 εκατοστα.
Μηπως ειναι πολυ;

Ωστοσο εκει που ειναι πλεον να πεσουν τα πλαιναρια ειναι ευθυ,χωρις κλιση τμημα.Μπηπως θα επρεπε να τροποποιησω την τελευταια ντουγα;
Η τελευταια ντουγα τελειωνει οπως οι υπολοιπες στις διαστασεις που εχω ορισει και τηρω ελεγχοντας τα τρια σημεια που εχω σημαδεψει πανω στη ντουγα.

Κατι που παρατηρησα ειναι οτι πλεον κανουν ολες οι ντουγες απο εδω και μετα.ειτε βαζω δεξιοστροφη ειτε αριστεροστροφη κολλαει πολυ ικανοποιητικα,μα επειδη εκει ορισα οτι θα μπει το πλαιναρι θαρρω πως αυτο πρεπει να μπει.

Πειτε μου ο,τι θελετε απο τις εμπειριες σας με τα πλαιναρια μπας και βγαλω καποιο συμπερασμα.

Δειχνει πολυ ευκολο....αλλα δεν καθεται.
ΥΓ-ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΛΑΣΑ ΑΛΛΑ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΛΑΙΝΑΡΙΑ :'(

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 08:29:29 μμ »
αν σε δυσκολευει τοσο το πλαιναρι μπορεις να το φτιαξεις σε δυο κομματια,μετα απ εξω θα μπει το παραπετι και η κολλατζα και δεν θα φενετε η ραφη.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #64 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 10:03:25 μμ »
παιδιά γίνετε να φτιαχτεί σκάφος όλο με ντούγιες χωρις πλαινάρια;να πάνε δηλαδή οι ντούγιες ως κάτω και απ έξω να μπουν τα παραπέτια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #65 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 12:04:49 πμ »
Παράθεση από: mato
6) τα πλαϊνά είναι για μένα το δυσκολότερο μέχρι στιγμής σημείο. Έχω χαλάσει τέσσερα .....  Το πρόβλημα για μένα είναι ακριβώς η στρέβλωση σε (περισσότερους από έναν) άξονες που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω εύκολα ...... και επίσης ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει το τόσο απλό - ότι "επιτρέπεται" να πλανίσεις "στον αέρα" με μικρό ροκάνι χούφτας για τις λεπτομέρειες. Όταν φτάσεις εκεί, θα καταλάβεις τι σου λέω.

Αν έχεις διάθεση, δοκίμασέ το κι αυτό.
"Πάρε" το εσωτερικό σόκορο της ντούγας (αυτό που κοιτάει προς την προηγούμενη) με την ντούγα στο ένα χέρι και το ροκάνι στο άλλο ("στον αέρα", όχι στερεωμένο στο τραπέζι όπως συνήθως). Από τη μέση της ντούγας (βαθύτερα) και "σβήσε" προς τις δυο άκρες. Μετά γιαλοχαρτάρισε κανονικά στο επίπεδο (μάρμαρο, MDF ή ό,τι χρησιμοποιείς).
Σε μένα "δούλεψε".

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 12:05:24 πμ »
παιδιά γίνετε να φτιαχτεί σκάφος όλο με ντούγιες χωρις πλαινάρια;να πάνε δηλαδή οι ντούγιες ως κάτω και απ έξω να μπουν τα παραπέτια.

γιατί όχι ?

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #67 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 12:42:38 πμ »
Εγω εφτιαξα σκαφος χωρις πλαιναρια.
Τσεκαρετε το τριχορδο καστανια με μπερντεδες....βεβαια πλεον φοραει ταστα κανονικα :)
http://www.luthier.gr/index.php?topic=815.0

Εν τω μεταξυ οσο περναει ο καιρος τοσο πιο πολυ γλυκαινει ο ηχος του.

Με δυσκολεψαν πολυ τα πλαιναρια,δε μπορουσα να βρω τη σωστη καμπυλη και ταιριασμα με την τελυταια ντουγα,και απο την αλλη δεν ειχα προνοησει ωστε να ειναι ευθυ το καλουπι για να πατανε καλα .

Παιδια αν θελετε περιγραψτε λιγο πιο αναλυτικα αυτο το  πλανισμα στον αερα..τελος παντων τη μεθοδο που λετε,ενδιαφερει και μενα στη νεα αρχη που θα κανω σε λιγο καιρο.Θελω να φτιαξω επιτελους ενα σκαφος που θα ειναι σωστο.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 02:39:23 μμ »

Παιδια αν θελετε περιγραψτε λιγο πιο αναλυτικα αυτο το  πλανισμα στον αερα..τελος παντων τη μεθοδο που λετε,ενδιαφερει και μενα στη νεα αρχη που θα κανω σε λιγο καιρο.Θελω να φτιαξω επιτελους ενα σκαφος που θα ειναι σωστο.

μάλλον ο μόνος είμαι που το λέω, λάβετε υπόψη ότι μόνο ένα σκάφος έχω κάνει, και ως γνωστόν όσον αφορά στην εμπειρία: "ένα - ίσον - κανένα" .
Είχα χαλάσει τέσσερα πλαϊνάρια κι εγώ (από την μία μόνο πλευρά).
Δεν έχω να πω κάτι άλλο, αφού είχα γυρίσει το (επόμενο) πλαϊνάρι και έχοντας ξεκινήσει το πλάνισμα κανονικά στο "ροκάνι πάγκου" (στερεωμένο ανάποδα), είδα το ίδιο έργο, δεν "φιλούσε" με τίποτα την προηγούμενη ντούγα - σηκώνονταν οι άκρες από το καλούπι. Έτσι έβγαλα το ροκάνι από τη βάση και το πλάνισα με το χέρι, σιγά - σιγά, από τη μέση προς τις άκρες, δοκιμάζοντας τις κλίσεις του ροκανιού (στον καρπό) μέχρι που - χωρίς να καταλάβω πως ακριβώς, ομολογώ - άρχισε να "φιλάει" και στις άκρες και συνέχισα με το γιαλόχαρτο στον πάγκο.
Για μένα επιβεβαιώθηκε, αφού με τον ίδιο τρόπο "ηρθε" και το απέναντι πλαϊνάρι, οπότε και στο επόμενο σκάφος κάπως έτσι θα κάνω.
Ίσως οφείλεται στο συγκεκριμένο καλούπι που έφτιαξα (και δεν είναι βασισμένο στα σχέδια του forum), δεν μπορώ να πω ότι είναι "η" μέθοδος.
Απλώς σε μένα δούλεψε.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Νοεμβρίου 08, 2013, 04:32:44 μμ »

μάλλον ο μόνος είμαι που το λέω, λάβετε υπόψη ότι μόνο ένα σκάφος έχω κάνει, και ως γνωστόν όσον αφορά στην εμπειρία: "ένα - ίσον - κανένα" .

Απλώς σε μένα δούλεψε.

δεν εισαι ο μονος.   Δεν χρειαζεται και δευτερο.... ειναι σιγουρο οτι το επομενο θα ειναι καλυτερο! Ειναι ομως και σιγουρο οτι αυτο που ειδα στο πρωτο, ειναι καλυτερο απο σκαφη που εχουν κανει αλλοι με πολυ περισσοτερη εμπειρια!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 10:37:56 μμ »

Απλώς σε μένα δούλεψε.

δεν εισαι ο μονος.   Δεν χρειαζεται και δευτερο.... ειναι σιγουρο οτι το επομενο θα ειναι καλυτερο! Ειναι ομως και σιγουρο οτι αυτο που ειδα στο πρωτο, ειναι καλυτερο απο σκαφη που εχουν κανει αλλοι με πολυ περισσοτερη εμπειρια!

Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη. Το σκάφος σου είναι εξαιρετικό από μόνο του, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι είναι το πρώτο σου και σχεδιασμένο από εσένα.
Όσο για τον φίλο τον ΜΠΑΡΜΠΑΟΥΖΟ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, θα μπορούσε κάποιος γνώστης να στο λύσει μόνο από κοντά. Δηλαδή να δει ιδίοις όμμασι και αφού καταλάβει τι συμβαίνει να δώσει και την λύση. Με φωτογραφίες και περιγραφές μου φαίνεται λιγάκι δύσκολο. Αλλά είμαι σίγουρος από προσωπικές εμπειρίες, ότι αν το παλέψεις θα βρεις και μόνος σου την λύση. Άλλωστε για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση. Δες :
Ένας χωρικός πάει για ψώνια στο χωριό, αλλά χαλάει το αυτοκίνητό του και αναγκάζεται να το πάει για επισκευή στο συνεργείο της περιοχής. Όμως, επειδή η επισκευή  δεν μπορεί να γίνει την ίδια μέρα, αποφασίζει να γυρίσει σπίτι του με τα πόδια. Το πρόβλημά του είναι πώς θα κουβαλήσει τα πράγματα, που αγόρασε δηλ. 5 κιλά μπογιά, έναν άδειο κουβά, 2  κότες και μια χήνα.
    Ενώ προβληματίζεται τον πλησιάζει μια γριούλα που όπως φαίνεται έχει χαθεί...
- "Μήπως μπορείτε να μου πείτε, πως θα πάω στην οδό Άρεως 22," ρωτάει εκείνη.
- Βέβαια το αγρόκτημα μου είναι εκεί κοντά, ελάτε μαζί μου. Το πρόβλημα μου είναι πως θα κουβαλήσω τα ψώνια μου..."
- Απλούστατο λέει η γριούλα. Βάλτε το κουτί της μπογιάς μέσα στον άδειο κουβά και πιάστε τον με το ένα χέρι, πιάστε την χήνα με το άλλο χέρι και βάλτε από μία κότα σε κάθε μασχάλη.
Ο χωρικός εντυπωσιάστηκε, την ευχαρίστησε για την ιδέα, συνέχισαν μαζί. Σε κάποια στιγμή, ο χωρικός πρότεινε να κόψουν δρόμο. Οπότε η γιαγιά του λέει:
-"Α από εκεί είναι ερημιά. Ποιος με διαβεβαιώνει ότι καθοδόν δεν θα με στριμώξετε, και αφού μου σηκώσετε το φουστάνι, θα μου κάνετε ένας Θεός ξέρει....."
Και ο χωρικός χωρίς να θέλει να την προσβάλλει της απαντάει:
- "Θεέ και Κύριε, πως θα μπορούσα να σας κάνω τέτοιο πράγμα, αφού μεταφέρω 5 κιλά μπογιά, 2 κότες, μια χήνα? Θα χάσω τα πτηνά μου"
- "Απλούστατο:  θα ακουμπήσετε κάτω τη χήνα, θα την καλύψετε με τον άδειο κουβά, θα βάλετε από πάνω το κουτί της μπογιάς και εγώ θα κρατάω τις κότες...."  ;D ;D ;D ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 09, 2013, 10:48:09 μμ από Vagges2010 »
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #71 στις: Νοεμβρίου 10, 2013, 07:38:36 μμ »
Α ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΛΕΩ.............................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #72 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 01:09:29 πμ »
Μπαρμπαουζε κανά νεο;
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Μπαρμπαουζος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #73 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 03:57:11 μμ »
Ολιγοημερον διαλειμμα για να ηρεμησει το κεφαλι και να κανουμε και καμια αλλη δουλεια,ερχεται χειμωνας ;)

papadopoylos pavlos

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: νεραντζια
« Απάντηση #74 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 11:58:18 πμ »
Καλημερα ...Το καλουπι εχει πολλα λαθη και φυσικα δεν μπορεις να το διωρθοσεις
για να το προχωρησεις
Το καλυτερο θα ηταν να σου εδειχνε καποιος για να σου
λυσει τις αποριες

Tags: