Κύριοι καλησπέρα σας.
Αν και καινούργιος εδώ σε αυτό τον φιλόξενο χώρο θα ήθελα παρακαλώ πολύ να με βοηθήσετε σε κάποια θέματα όπως:
1: Επειδη πήρα κάποια υλικά (ξυλεία) και θα ήθελα να κάνω κάποιες πρώτες κοψιές για ντούγιες , πλαϊνάρια , μάνικο ,καπάκι θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες διαστάσεις για τα μέρη αυτά.
2: Θέλω να φτιάξω ένα τρίχορδο μπουζούκι και με δυσκολευει το θέμα καπάκι, εάν υπάρχουν κάποια λεπτά θέματα γιαυτό και ποια είναι.
3: Θέλω την κατασκευή να την κάνω όσο ποιο αργά γίνετε για να δω και της συμπεριφορές των ξύλων αυτό εν μέρη είναι καλό ή σε κάποιες εργασίες πρέπει το κάθε τι να γίνετε στη ώρα του
Ευχαριστώ εκ τω προτέρων

Καλημέρα και καλή αρχή! Όλοι βοηθάνε εδώ, είναι επιλογή αλλά και κάτι σαν “παράδοση” απ' ό,τι κατάλαβα (και εγώ νέος είμαι) αλλά θέλει και (πολύ) διάβασμα.
Εγώ θα απαντήσω όχι λόγω εμπειρίας, αλλά επειδή βρίσκομαι ακριβώς στο ίδιο στάδιο – μόλις έχω αρχίσει κατασκευή σκάφους - και έχω “φρέσκα” διάφορα συμβάντα που για πιο έμπειρους μπορεί να είναι πλέον αυτονόητα.
1) αφού έχεις καλούπι (το 'φτιαξες ή μιλάς για σχέδια ?) έχεις και τα μήκη (ντούγιες, πλαϊνάρια κτλ.).
Τα υπόλοιπα θα προκύψουν από καθαρά δικές σου επιλογές: αριθμός και επομένως φάρδος ντούγας και πλαϊναριού, σημείο (ή σημεία) σύγκλισης ντουγών, ύψος κολάντζας κτλ.
Το τελικό πάχος του σκάφους – ας με διορθώσει κάποιος άν κάνω λάθος – θα πρέπει να βγεί κάτι λιγότερο από 3 χλστ.
Θα σου πω τι έκανα εγώ για δοκιμή πριν αρχίσω την κατασκευή, δες τις φωτό:
[ Invalid Attachment ]
αφού έφτιαξα το καλούπι (δικό μου σχέδιο - να δούμε τι θα βγάλει) έκανα οδηγούς από κλωστές - όμως οι κλωστές σε παραπλανούν αφού μπορούν να στραφούν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Έτσι αντέγραψα τις γραμμές σε χαρτοταινία, τις πέρασα σε χαρτόνι και έκοψα ντούγες.
Ακόμα καλύτερα είναι να ελέγχεις τις καμπύλες με ένα φύλλο λαμαρίνας (που καμπυλώνει μόνο προς μία πλευρά, όπως οι ντούγες) δεν έχω φωτο από αυτό αλλά καταλαβαίνεις τι λέω.
Έτσι έκανα μια “μακέτα” για να δω πιθανά προβλήματα και για να έχω σαφή αντίληψη για τις διαστάσεις και το σχήμα όλων των κομματιών και να δω από τι κομμάτια ξύλου θα έβγαιναν.
Και πάλι βέβαια δεν φάνηκαν όλα τα προβλήματα, παράδειγμα το σημείο σύγκλισης των ντουγών που φαίνεται στην φωτό (η κόκκινη καρφίτσα) πρέπει να ανέβει αρκετά ψηλότερα (για μένα μιλάω, είπαμε αρχάριος είμαι!). Χτες έφτασα στην 15η ντούγα και όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής.
Από την μικρή μου εμπειρία πάντως, καλό είναι να κόψεις 5-6 ντούγιες φαρδύτερες από τις υπόλοιπες γιατί στις “κορυφές” του σκάφους οι ντούγες πρέπει να “παντρέψουν” δυο καμπυλότητες και είναι χρήσιμο να έχεις λίγο παραπάνω φάρδος αν χρειαστεί να “φας” περισσότερο υλικό από κάποια πλευρά της ντούγιας - αλλιώς θέλει αρκετό παίδεμα (τουλάχιστον εγώ παιδεύτηκα). Το ίδιο έκανα και με τα πλαϊνάρια - τα΄κοψα αρκετά φαρδύτερα για να έχω περιθώριο.
2) Το καπάκι είναι ίσως το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης.
Υπομονή και ψάξιμο, έχει άπειρα θέματα που συνδέονται με αυτό (καμάρια, κλίσεις, κούρδισμα, πάχη, φαρδειά ή στενά νερά στην ένωση κτλ. κτλ.).
Σημαντικό είναι και αυτό - επηρεάζει σχεδόν τα πάντα (κλίση μάνικου και ύψος καβαλάρη κτλ.) :
http://www.luthier.gr/index.php?topic=537.msg9084#msg9084και καλό είναι να το έχεις υπόψη σου από την αρχή.
3) Τα ξύλα που ζητάμε (υποτίθεται πως) είναι σούπερ στεγνά. Πάντως ο μαραγκός που μου΄κοψε τις φέτες με συμβούλεψε να τις δουλέψω αμέσως – κι όταν δεν δουλεύω να τις έχω δεμένες με σφιγκτήρες για να μην πετσικάρουν – παρ' όλο που η καρυδιά που πήρα (υποτίθεται πως) είναι δεκαετίας.
Επίσης διάβασα κάπου για την εμπειρία ενός ερασιτέχνη που έφτιαξε ένα σκάφος (κιθάρας), το άφησε κανα δυο μήνες και όταν το ξανάπιασε είχε αλλάξει κλίσεις το χείλος και δεν μπορούσε να βάλει καπάκι. Από την άλλη, λογικό μου φαίνεται να ελέγχεις κι εσύ όσο μπορείς τα πετσικαρίσματα.
Εγώ πάντως αποφάσισα ό,τι αρχίζω να το τελειώνω όσο πιο σύντομα μπορώ – κι αν βγάλει πρόβλημα αρματωμένο ίσως είναι και καλύτερα, θα ξέρεις πια σίγουρα τι γίνεται.
Ίσως απαντήσει σ' αυτό κάποιος πιο εμπειρος (ο δε Κούρος έχει τουλάχιστον "διδακτορικό" στις ιδιότητες του ξύλου!)
Καλές κατασκευές !