Αποστολέας Θέμα: Ρούτερ προτάσεις/συμβουλές;  (Αναγνώστηκε 7874 φορές)

Stoyo

• Jr. Member
  • **
Ρούτερ προτάσεις/συμβουλές;
« στις: Σεπτεμβρίου 02, 2013, 04:09:08 μμ »
Γεια σας, σκέφτομαι να πάρω ένα φθηνό ρούτερ και μετά από ψάξιμο κατέληξα σε αυτά με τιμή κοντά στα 65€

http://www.cheap-tools.gr/index.php/941/33/router/verto-52g712-detail
http://www.etools.gr/ergaleia-hlektrika/frezes/frezes-ksilou/powx091-freza-katheth-powerplus.html μέχρι 35μμ βύθιση αλλά 3 χρόνια εγγύηση και 1/4 τσοκ
http://www.efishop.gr/Ergaleia/Ergaleia-ilektrika/Royter/hlektroniko-royter-einhell-1200w-rt-ro-55-4350490 μαζί με μύτες καταλήγουμε στην ίδια τιμή http://www.efishop.gr/Ergaleia/Ergaleia-ilektrika/Royter/set-mytes-royter-einhell-12tem-4350199

Κλείνω προς το Verto αλλά θα ήθελα και μια άλλη γνώμη αφού δεν έχω ιδέα τι μπορεί να χρειστώ παραπάνω και τι όχι... Θα χρειαστώ ποτέ 1/4 μύτες και αν ναι μπορώ να αγοράσω ξεχωριστό τσοκ σε περίπτωση που δεν έχει το ρούτερ; 35μμ βύθιση μήπως είναι λίγο; Καμιά άλλη σκέψη από τους έμπειρους;

Θα το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για μαστρο(κυρίως -> )χαλάσματα σωμάτων ηλεκτρικής ;) και τα χρήματα είναι περιορισμένα καθώς πρόκειται για χόμπυ. Εάν έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο μπορώ να διαθέσω μέχρι ~80€ :)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Απ: Ρούτερ προτάσεις/συμβουλές;
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2013, 10:17:14 μμ »
........μύτες 6μμ μόνο σε κάτι bosch (hss steel) άχρηστα εχω δεί...ότι έχω σοβαρό είναι carbide και 6.35 μμ (μισή ίντσα)....
......αλλά μπορεί και να υπάρχουν τίποτα "ευρωπαίκα" (μετρικά) και να μην τα έχω δει......
.....τα διαφημιστικά που λένε 6/8 μμ μην τα παίρνεις σοβαρά ....ή εννοεί 6.35 και όχι 6....ή θα έχει και αντάπτορα 6.35 σίγουρα.......

.....οι μύτες που δείχνεις δεν θα κρατήσουν πολύ......και μάλλον θα χρειαστεις 3-4 απ΄αυτές το πολύ...
......στο ε βαυ εχει  bit , carbide με 10-20 δολλάρια .......
......θέλεις τουλάχιστον δύο (ένα με ρουλεμάν κάτω - το λεγόμενο "αντιγραφικό" , ένα με ρουλεμαν πάνω - το λεγόμενο "κουρευτικό")
.....καθάρο μήκος κοπής πάνω απο μία ιντσα και τα δυό (για να πιάνουν 5 εκ πάχος σωματος και κάτι)
.....1ίντσα και ένα τέταρτο είναι το όριο για ρούτερ χεριού.....

...κάτι δύιντσα μακρυνάρια δουλεύονται μόνο σε τραπέζι (σβούρα) .....
.........http://www.ebay.com/itm/Pattern-Flush-Trim-Router-Bit-2-1-2-Cutter-Top-Bottom-Bearing-Yonico-14135-/370868031174?ssPageName=ADME:L:OC:GB:3160...αυτο μου κοστισε 25 ευρα....αν και το συγκεκριμμένο είναι 12,7 στο δέσιμο....
... προσεχε κίνδυνος-θάνατος.....

......τα ρουτερ που δείχνεις δεν τα ξέρω....αλλά σ΄αυτη την τιμή όλα "ίδια" είναι.......μάλλον ζάρια είναι η ιστορία...θα ΄παιρνα το φθηνότερο......
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2013, 02:30:33 πμ »
Tο ρεζουμέ στο τέλος μ'άρεσε, ζάρια στα 60-70 ευρό!

Θα πάρω το Verto αν είναι, έχει και αντιπροσωπεία εδώ κοντά οπότε θα'χω καλή εξυπηρέτηση και όταν με το καλό καούν τα εξαρτήματα (και όχι το ρούτερ ελπίζω ;) ) θα δω για carbide.

Από τα υπόλοιπα που έγραψες λίγα πράγματα κατάλαβα :-X αντιγραφικό/κουρευτικό, με τον καιρό θα τα μάθω που θα πάει. Όσο για το τραπέζι είδα κάτι βίντεο και επειδή είμαι και ψιλοχεστρ@κος σε θέματα αφαλείας, μακριά...

Ευχαριστώ, ότι άλλο χρειαστώ στην πορεία θα ενοχλήσω ;D

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2013, 06:44:30 πμ »
δες και για μακιτα ρουτερ και κοπτικα.
εχει μεγαλο καταλογο που θα βλεπεις τι βολευει για κοψεις.
εχει και για χελιδονοουρα κοπτικο.
αυτα που ειναι ολο βιδι ειναι τα πιο καλα.
solid carbide end mill for wood.
Εγω και ο Ζοζέφ.

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2013, 04:04:39 μμ »
........μύτες 6μμ μόνο σε κάτι bosch (hss steel) άχρηστα εχω δεί...ότι έχω σοβαρό είναι carbide και 6.35 μμ (μισή ίντσα)....
......αλλά μπορεί και να υπάρχουν τίποτα "ευρωπαίκα" (μετρικά) και να μην τα έχω δει......
.....τα διαφημιστικά που λένε 6/8 μμ μην τα παίρνεις σοβαρά ....ή εννοεί 6.35 και όχι 6....ή θα έχει και αντάπτορα 6.35 σίγουρα.......

Τα μεγέθη των κολέτ είναι 4

Σε σειρά μεγέθους
6mm
1/4 ίντσας ή 6,35mm
8mm
1/2 ίντσας ή 12,7mm

Μισής ίντσας που είανι συνήθως και τα ποιοτικότερα κοπτικά παίρνουν μόνο καλύτερης ποιότητας ακριβότερα ρούτερ.

Στα μικρότερης κατηγορίας η καλύτερη επιλογή είναι η 8mm

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το κοπτικό που θα πάρεις ταιριάζει σωστά στο κολέτ σου. Και όχι τα 6mm ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ σε 1/4 κολέτ και το αντίστροφο.

Για τα πολύ φτηνά ρούτερ εγώ θα ψήφιζα ΟΧΙ.

Έχω το POF1400 της Bosch και ήδη το έχω μετανιώσει που δεν έδωσα κάτι παραπάνω να πάρω κάτι ποιοτικότερο.

Μη το βλέπεις ότι δεν θα το χρησιμοποιείς πολύ. Είναι και θέμα ασφάλειας. Αν τελικά το αποφασίσεις για το φτηνό, τότε να κάνεις πολύ μικρά περάσματα και να ελέγχεις μετά από κάθε πέρασμα ότι το κοπτικό είναι καλά στη θέση του και δεν έχει βγει λιγάκι.

Η αγγλική ορολογία Power Tools είναι πιο αντιπροσωπευτική σ αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο ηλεκτρικά, αλλά και πολύ δυνατά. Αν γίνει ζημιά, μπορεί να γίνει ΜΕΓΑΛΗ ζημιά.

Σου βάζω και μια φωτογραφία από το ατύχημα που είχα εγώ από κοπτικό που έφυγε...

Το πλαστικό παντζούρι πάνω στο οποίο έφυγε το κοπτικό έχει πλέον διαμπερή τρύπα... Ευτυχώς δεν έφυγε πάνω μου... Ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν έφευγε από την άλλη σε κανά πρόσωπο ή αν είχα κανένα μπόμπιρα να παίζει εκεί δίπλα...

Α και τα περί προστατευτικού εξοπλισμού δεν είναι επίσης αστεία... ποδιές, γυαλιά, ωτασπίδες, σπασουάρ και ό,τι άλλο έχεις βάλ τα όλα... και δεν είναι αστείο...
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 03, 2013, 04:17:46 μμ από dimkasta »

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2013, 09:17:18 μμ »
Ευχαριστώ για την επισήμανση, καλό είναι να γράφονται και να καρφιτσόνονται τέτοια θέματα αφαλειας (δεν έιδα αν υπάρχει κάτι παρόμοιο να πω την αλήθεια) και να επισημαίνονται σε αρχάριους που πιθανόν να μη γνωρίζουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο παραμελημένο θέμα, προσωπική μου άποψη. Δεν περίμενα να μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο :-[ , και όπως είπες από δω και πέρα γυαλιά, μάσκα κτλ και προσοχή στο χώρο.

Για κάτι ποιοτικότερο δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα, "πολλά τα λεφτά Άρη". Αναγκαστικά θα το παίξω ρουλέτα :'( στα 60€

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2013, 03:00:20 μμ »
...μην μπερδεψεις τα 6μμ με τα 6.35μμ collets....σταμπαρέ τα να ξέρεις τι είναι τι....(το 6μμ μοιάζει να ταιριάζει στον 6.35 αντάπτορα αλλά δεν θα σφίξει όπως πρέπει ποτέ...κι αν "τσουλήσει" προς τα έξω....αλλι....)

...κοπτικα πάνω απο 12.7 μμ διαμέτρου έχουν περιορισμό ταχύτητας....συνήθως μεχρι 12000...
.....βάζε τα ξεχωριστά αν δεν το θυμάσαι....

....η άκρη του κοπτικου πρέπει να "γεμίζει" τον αντάπτορα.....αν το "μισοβάλεις" για να κερδίσεις βάθος κοπής παίζεις το κεφάλι σου.....αυτο μάλλον έκανε ο dimcasta, αν κρίνω απο το στράβωμα του κοπτικού....
...

....μόλις τελειωσεις ξεσφίγγεις τον αντάπτορα.....δεν αφήνεις ποτέ το κοπτικο σφιγμένο μέχρι "να χρειστεί να βγεί"...

...κάθε φορά που βγάζεις το κοπτικό....βγάλσιμο και τον αντάπτορα ....και φύσημα καλό στην εσοχή πριν ξανασφίξεις άλλο κοπτικο....

...ανοιγμα και κλείσιμο διακόπτη με το μηχάνημα  ακίνητο σε σταθερή θέση ....δηλ. όχι εν κινήσει ή στον αέρα....

τωρα που το σκέφτομαι είναι σαν τις μηχανές πάνω απο 500 κυβικά...
..άν ζήσεις τον πρώτο χρόνο ...όλα θα πάνε καλά....

...και αν διαβάζεις αγγλιστί ιντερνετικά πρόσεξε ότι τα αγγλοσαξώνια όταν αναφέρονται στις πρέπουσες κατευθύνσεις κίνησης των ρουτερ, αναφέρονται (χωρίς να το διευκρινίζουν συνήθως) και στα "ανάποδα" ρουτερ (σε τραπέζι) , οπου βεβαίως η φορά περιστροφής είναι ανάποδη .......

εδω έχω ένα doc με λιγη μετάφραση ελληνικά ..... διάβασε ότι μπορείς.......απ το τίποτα......
http://www.2shared.com/file/BtJW_qjp/__online.html

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Stoyo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2013, 04:07:38 μμ »
Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές και ειδικά σε θέματα ασφαλείας.

....η άκρη του κοπτικου πρέπει να "γεμίζει" τον αντάπτορα.....αν το "μισοβάλεις" για να κερδίσεις βάθος κοπής παίζεις το κεφάλι σου.....αυτο μάλλον έκανε ο dimcasta, αν κρίνω απο το στράβωμα του κοπτικού....

Να πω την αλήθεια αυτό το σκέφτηκα και εγώ μόλις είδα πως έχουν μικρό μήκος τα εξαρτήματα, το ξέχασα μόλις τώρα :D

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2013, 10:56:52 πμ »
...

Το συγκεκριμένο κοπτικό έχει πολύ μακρύτερο μαρκούτσι απ όλα όσα έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Μάλιστα για πρώτη φορά τό χα βάλει καλά μέσα.

Το κακό ήταν ότι σιγά σιγά με τα χοντρά περάσματα μου το έβγαζε. Η βλακεία είναι ότι το έβλεπα μιας και μετά από 1-2 περάσματα άρχιζε και άφηνε στην επιφάνεια του ξύλου μια λεπτή φλούδα άκοπη μιας και κατέβαινε το μαχαίρι. Η σκέψη μου ήταν ότι απλά έπαιζε το στοπ αλλά τελικά η σκληρή χρήση μού κανε τη ζημιά. Και μου την έκανε στο end-grain στο κελεμπέκι που ήταν πολύ σκληρότερο σημείο σαν κόψιμο.

Έλλειψη εμπειρίας, και κλασσική άγνοια κινδύνου...

Tags: