Αποστολέας Θέμα: κατασκευη πρωτος μπαγλαμας  (Αναγνώστηκε 13458 φορές)

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
κατασκευη πρωτος μπαγλαμας
« στις: Αυγούστου 16, 2013, 02:20:49 μμ »
Γεια σας ξεκίνησα το πρωτο μου όργανο με ενα κομματι πλατάνι σκαρπελλο σφυρί και πριόνι δυστυχώς δεν έχω και πολλά εργαλεία αλά θέλω να φτιαξω μπαγλαμα . εφτασα σε στάδιο που πρεπει να πέραστη το μανίκι και θα ήθελα πολύ της συμβουλες σας για να το προχωρησω με σωστο τροπο. Το μανίκι, λογο της έλλειψης εργαλειον θέλω να το φτιαξω απο ενα ξυλο .

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
Απ: κατασκευη πρωτος μπαγλαμας
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 16, 2013, 02:25:04 μμ »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 16, 2013, 03:08:04 μμ »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 16, 2013, 03:10:43 μμ »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 16, 2013, 03:25:37 μμ »
Δεν έφτανε το ξύλο και βγήκε το σκάφος 13,5 εκατοστά.. Βάθος του σκάφος 9,5 εκατοστά φάρδος 11,5. Το μανίκι είναι ακομι 54 εκατοστά..το σκάλισμα για το μανίκι στο σκάφος 2,6 εκατοστά. Το πάχος του λαιμού 3 εκατοστά ακομι.. Πάχος του σκάφους περιπου 0,7 εκατοστά θέλει δουλεια με το γυαλοχαρτο. Έτσι για πλάκα το ξεκινισα και εύχομαι να βγάζει νότες στο τελος.. Το βάθος απο το σκάλισμα για το μανίκι στο σκάφος είναι 2,2 εκατοστά ίσος εκανα λάθος γιατί το συνολικό πάχος του λαιμού πρεπει να είναι τόσο διαβασα
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 16, 2013, 03:46:50 μμ από thanasis2013 »

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 16, 2013, 03:36:55 μμ »
Τα κουρδιστηρια θέλω να τα φτιαξω όπως το σαζι( ξυλινα), επίσης το σκάφος τέτοιο σχημα πείρε. Σκέφτομαι για ευκολία να φέρω το υψος του μανικιου στα ίσα με το καπάκι. Εαν μπορεί κάποιος να μου πει ποιος είναι ο καλλίτερος τροπος θα χαιρομουν πολυ. Ισος γίνεται να το βάλω και μεγαλειτερο λαιμό; επίσης φοβάμαι μην περασο στραβά το μανίκι και φαλτσαρουν η νότες ι ίσως έχει πολύ ψηλες χορδες . δεν ξέρω τι ειδος ξύλο είναι το μανίκι αλα έχει μεγάλοι πυκνότητα είναι παρα πολύ βαρύ και σκλυρο. Δεν συγκρίνεται με το πλατανι

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 16, 2013, 04:30:02 μμ »
γειά σου Θανάση και ... απάνω του! ήχο θα βγάλει σίγουρα!

Τα κουρδιστηρια θέλω να τα φτιαξω όπως το σαζι( ξυλινα), επίσης το σκάφος τέτοιο σχημα πείρε.

κάνε μια δοκιμή πρώτα, νομίζω ότι παρά την ομορφιά και το χαμηλό τους βάρος είναι λιγάκι μπελαλίδικα αυτά τα κλειδιά για πρώτο όργανο.
Είναι δύσκολο να κουρδίζεις διπλές χορδές με κλειδιά με μετάδοση 1/1. Επίσης η δοκιμή χρειάζεται για την επιλογή του ξύλου που θα χρησιμοποιήσεις γιατί οι συρμάτινες χορδές "κόβουν". Είχα δοκιμάσει κάποια από ούτι και αφενός η χορδή έκοβε το κλειδί αφετέρου από το ζόρι το κλειδί 'φαγωνόταν" μέσα στην τρύπα του καράολα (που βέβαια χρειάζεται αλεζουάρ για να γίνει κωνική)

Παράθεση από: thanasis2013
... Σκέφτομαι για ευκολία να φέρω το υψος του μανικιου στα ίσα με το καπάκι. Εαν μπορεί κάποιος να μου πει ποιος είναι ο καλλίτερος τροπος θα χαιρομουν πολυ.

κάτι τέτοιο εννοείς ? (το μάνικο περισσεύει από το σκάφος όσο το πάχος του καπακιού)

[ Invalid Attachment ]

έτσι που βλέπω την κατασκευή σου, εγώ θα έφερνα το αρσενικό του μόρσου όσο χρειάζεται αφήνοντάς το όπως είναι πλανισμένο από την "επάνω" πλευρά και  κόβοντάς το από "κάτω" - από την πλευρά δηλαδή που ούτως ή άλλως θα αφαιρέσεις ξύλο για να δώσεις σχήμα στο μάνικο.
Περίμενε να πουν τη γνώμη τους και άλλοι φίλοι.

Ισος γίνεται να το βάλω και μεγαλειτερο λαιμό;

τι εννοείς ?

επίσης φοβάμαι μην περασο στραβά το μανίκι και φαλτσαρουν η νότες ι ίσως έχει πολύ ψηλες χορδες .

Δυο παροιμίες από παλιούς μαστόρους, κάτι παραπάνω ξέρανε:
"αν δεν περισσεύει, δεν φτάνει"
"δέκα μέτρα, μία κόψε"

Πάντως άλλο πράγμα η στραβή κόλληση κι άλλο οι ψηλές χορδές, το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Εμένα για την γεωμετρία και την κόλληση του μάνικου με βοήθησαν πολύ αυτές οι συζητήσεις εδώ

http://www.luthier.gr/index.php?topic=43.msg374#msg374
http://www.luthier.gr/index.php?topic=630.msg9005#msg9005

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 16, 2013, 05:11:33 μμ »
Όπως την φωτογραφία εννοιο. Μόλις είδα πως η ένωση λαιμού- σκάφους πρεπει να είναι ποιο φαρδύ κατω και επανω λεπτή , εύχομαι να διορθώνεται. Σκεφτομουνα να περάσω των λαιμό με αρνητικη κλίση, δηλαδή η γωνία του λαιμού να έρχεται προστα πισω. Επίσης εαν γίνεται να κόψω των λαιμό λιγάκι μακρύτερο κάτι αναμεσα μπαγλαμά και τζουρα. Κατα ταλλα τα κουρδιτηρια έτσι τα σκεφτικα επειδή είναι λεπτός ο λαιμός βρήκα φουντουκιά κ με φάνηκε καλη για την δουλειά αλλά δεν με πειράζει με τι τροπο θα γίνει.

Ευχαριστώ πολύ για της ελπίδες αν το τελειώσω δεν θα περιγράφεται η χαρά μου!

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 16, 2013, 05:22:06 μμ »
Δεν σκεφτόμουν επίσης να περάσω αλλη ταστιέρα απο επανω απο έβενο γιατί με φαινεται να μην το μπορω και το ξύλο είναι είδη σκλυρο. Στην φωτογραφία φαντάζομαι να έρθει και μια ταστιέρα.. Εγώ λογο ευκολίας ήθελα να φέρω την τελική ταστιέρα σε ίδιο ύψος όπως το καπάκι

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 17, 2013, 12:26:17 πμ »
Πολύ όμορφο το σκαφάκι !!!! Μπράβο καλή συνέχεια.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 24, 2013, 04:25:41 μμ »

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 24, 2013, 04:36:18 μμ »
Ωραίος!!

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 25, 2013, 12:12:05 πμ »
αν δε σου βγάλει ήχο, δοκίμασε ένα καλύτερο καπάκι  :-[

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 25, 2013, 12:51:51 πμ »
Το καπάκι λογού έλλειψης ξύλου ειναι σουηδικό πεύκο απο πολύ παλίο τραπέζι..  Σε συγκεκριμένα σημεία ειναι κατο απο 2,5 χιλιοστά παχος και το φαγωσα με στρογγυλάδα.. Λετε να εχει καλή απόδοση;

thanasis2013

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 25, 2013, 01:57:43 μμ »