Αποστολέας Θέμα: σκέβρωμα στη μέση της ταστιέρας  (Αναγνώστηκε 4302 φορές)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
σκέβρωμα στη μέση της ταστιέρας
« στις: Αυγούστου 01, 2013, 10:35:12 πμ »
Τη βοήθειά σας θα ήθελα στο εξής:

έχω αλλάξει πάνω από 4 φορές τάστα σε ένα 69αρι τρίχορδο. Συνέχεια μου σκεβρώνει ελάχιστα (πολύ για εμένα) στη μέση και καθίσταται δυσκολόπαιχτο στα ψηλά τάστα.

Το action που επιθυμώ είναι 1.8 χιλιοστά στο 12ο τάστο. Κάνει μια αισθητή κοιλιά μετά το φα# του 4ου τάστου. Πλάνισα την ταστιέρα με ανάποδη κλίση (απο το φα# και πίσω ένα χιλιοστό πίσω). Έβαλα πιο χοντρά τάστα... τα ίδια.
Ένας φίλος μου είπε ότι ίσως τα ξύλα να μην είναι στεγνά.
Κάποιος άλλος μου είπε ότι στο λα με λα# στη μέση της ταστιέρας κάνουμε το όργανο με αισθητή καμπούρα στην ταστιέρα.
Άλλος συμπλήρωσε ότι περνάμε πιο χοντρά τάστα στα σημεία της κοιλιάς

Τι μπορώ να κάνω? Πρόκειται για πολύ καλόηχο όργανο αλλά δυσκολόπαιχτο για σολίστα λόγω του ψηλού action
Α να συμπληρώσω πως η ταστιέρα είναι έβενος 9 χιλιοστών και οι κόντρες στην ταστιέρα αντζελιμ και καραγάτσι

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: σκέβρωμα στη μέση της ταστιέρας
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 01, 2013, 02:33:21 μμ »
Εγω Κωστα για αρχη θα ειχα αλλαξει τα 6-7 πρωτα ταστα!
Πρεπει να μπουν σφιχτα και να ελεγχεις με το χαρακα πριν και μετα και να δεις
αν οντως παει πισω η ταστιερα!

Μηπως εχεις βαλει ταστα με δοντι;; Οποτε εβαλα τετοια ταστα την πατησα!
Νομιζεις οτι μπαινει σφηνωτα αλλα σε ξεγελαει!
Οποτε εκανα επισκευη και ειχε ταστα με δοντι αυτα εβγαιναν πολυ ευκολα!

Τωρα οσον αφορα την αρχικη κατασκευη αυτο που κανω εγω ειναι
τοποθετωντας τον χαρακα στην ταστιερα και πριν μπουν τα ταστα
να εχει στις δυο ακρες (καραολο και τελος ταστιερας) ενα κενο 1.5-2mm
Χαμηλωνοντας στο τελος της ταστιερας σου δινει περιθωριο
να κατεβασεις χαμηλα τις χορδες! Αυτο γινεται γιατι η γωνια μεταξυ
της χορδης και της ταστιερας εναι διαφορετικη στο καραολο και διαφορετικη στα τελευταια ταστα!
Αν παρατηρησει καποιος σε μια ισια ταστιερα οταν πατησει στη ΡΕ χορδη το πρωτο ταστο(ΡΕ#)
στο επομενο ταστο υπαρχει αρκετη αποσταση της χορδης με την ταστιερα!
Αν κανεις το ιδιο στο 18ο ταστο θα δεις οτι υπαρχει πολυ μικροτερη αποσταση
μεταξυ χορδης και ταστιερας! Αυτος ειναι και ο βασικοτερος λογος που δεν μπορουμε
να χαμηλωσουμε αρκετα τις χορδες! Αν λοιπον σε εκεινη την περιοχη προς το τελος της ταστιερας δωσουμε μια κλιση θα μας επιτρεψει να χαμηλωσουν αρκετα οι χορδες!
Τωρα την κλιση στο καραολο την δινουμε ωστε η ταση των χορδων να το ισιωσει!
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 01, 2013, 02:43:38 μμ από Ανδρέου Δημ. »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 01, 2013, 04:28:34 μμ »
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΑΛΛΑ 9 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΔΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 01, 2013, 05:26:40 μμ »
Εγω Κωστα για αρχη θα ειχα αλλαξει τα 6-7 πρωτα ταστα!
Πρεπει να μπουν σφιχτα και να ελεγχεις με το χαρακα πριν και μετα και να δεις
αν οντως παει πισω η ταστιερα!

Μηπως εχεις βαλει ταστα με δοντι;; Οποτε εβαλα τετοια ταστα την πατησα!
Νομιζεις οτι μπαινει σφηνωτα αλλα σε ξεγελαει!
Οποτε εκανα επισκευη και ειχε ταστα με δοντι αυτα εβγαιναν πολυ ευκολα!

Τωρα οσον αφορα την αρχικη κατασκευη αυτο που κανω εγω ειναι
τοποθετωντας τον χαρακα στην ταστιερα και πριν μπουν τα ταστα
να εχει στις δυο ακρες (καραολο και τελος ταστιερας) ενα κενο 1.5-2mm
Χαμηλωνοντας στο τελος της ταστιερας σου δινει περιθωριο
να κατεβασεις χαμηλα τις χορδες! Αυτο γινεται γιατι η γωνια μεταξυ
της χορδης και της ταστιερας εναι διαφορετικη στο καραολο και διαφορετικη στα τελευταια ταστα!
Αν παρατηρησει καποιος σε μια ισια ταστιερα οταν πατησει στη ΡΕ χορδη το πρωτο ταστο(ΡΕ#)
στο επομενο ταστο υπαρχει αρκετη αποσταση της χορδης με την ταστιερα!
Αν κανεις το ιδιο στο 18ο ταστο θα δεις οτι υπαρχει πολυ μικροτερη αποσταση
μεταξυ χορδης και ταστιερας! Αυτος ειναι και ο βασικοτερος λογος που δεν μπορουμε
να χαμηλωσουμε αρκετα τις χορδες! Αν λοιπον σε εκεινη την περιοχη προς το τελος της ταστιερας δωσουμε μια κλιση θα μας επιτρεψει να χαμηλωσουν αρκετα οι χορδες!
Τωρα την κλιση στο καραολο την δινουμε ωστε η ταση των χορδων να το ισιωσει!
Ευχαριστώ Δημήτρη, το ήξερα αυτό με τη διπλή κλίση και όντως το χρησιμοποιώ. Ποτέ δε βάζω τάστα με δόντι. Το όργανο έχει τρελαθεί τελείως γιατί χειμώνα μου έχει πάρει και προς τα πίσω! Υποθέτω ότι είναι τα ξύλα παράξενα. Ίσως το αντζελίμ (το βάζουν σε πατώματα) να έχει πάθει καμια στρεψοινια. Για να το διορθώσω από εδώ και πέρα, πώς θα ελέγξω ποια τάστα να αφαιρέσω και να ξαναβάλω πιο χοντρά? Θα αλλάξω όλα τα πρώτα μέχρι και το λα Δημήτρη και θα σας πω τι γίνεται. Φαίνεται πάντως να είναι αρκετά ελαστικό το μπράτσο λόγω και του μικρού πάχους - πλάτους (2.2 στο μαξιλάρι 3.2 στην ένωση με τη σκάφη )

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 03, 2013, 02:29:24 πμ »
Κώστα, θα πω κι εγώ τη γνώμη μου.

Ως γνωστόν τα σκληρά και βαριά ξύλα είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο απ' την υγρασία. Γι' αυτό πιστεύω ότι όπως λέει και ο Κώστας παραπάνω πάχος ταστιέρας 9 χιλ. είναι πολύ. Για το λόγο αυτό το χειμώνα σου παίρνει προς τα πίσω.

Πιστεύω λοιπόν ότι όλες οι επισκευές που έκανες έγιναν με ταστιέρα που είχε αρκετή υγρασία και για το λόγο αυτό μόλις στέγνωνε ξαναερχόταν μπροστά.

Γνώμη μου είναι να επιχειρήσεις να επισκευάσεις την ταστιέρα αφού πρώτα τη στεγνώσεις εντελώς. Μια πρώτη σκέψη είναι να την αφήσεις να τη χτυπήσει ο καλοκαιρινός ήλιος έχοντας όμως το υπόλοιπο μπουζούκι σε σκιά. Θα έρθει πολύ περισσότερο μπροστά αλλά πλέον θα ξέρεις ότι ότι πήρε, πήρε.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να καταθέσω και μια παρατήρησή μου σε κάποια μπουζούκια που στέκονται "ντούρα" σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Έχουν μάνικο από σκέτο φλαμούρι λίγο πιο χοντρό απ' το συνηθισμένο (κανα δυο χιλιοστά), χωρίς κόντρες και ταστιέρα όχι απαραιτήτως εβένινη (βέγγε, παλλίσανδρο) αλλά όχι παχύτερη από 5-7 χιλιοστά σ' όλο το μήκος της.

Δεν ξέρω αν η παρατήρησή μου αυτή εξηγείται απ' αυτό το γεγονός αλλά το έχω δει σε τρία-τέσσερα μπουζούκια (ένα απ' αυτά και το δανεικό, το δικό μου) και με παραξένεψε.

Tags: