Αποστολέας Θέμα: Ψαρόκολα και πότε καίγεται...  (Αναγνώστηκε 2442 φορές)

Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou)

• Full Member
Ψαρόκολα και πότε καίγεται...
« στις: Ιουλίου 16, 2013, 07:58:57 μμ »
Ερωτήματα που με βασανίζουν κάμποσες μέρες τώρα. Στους πόσους βαθμούς σιδερώνουμε την ψαρόκολα για να μην καεί? Πρέπει να την κάψουμε για να κρυσταλώσει ή την ζεσταίνουμε απλά για να απλωθεί. Υπάρχουν αντιφατικά βιντεάκια και σχόλια επάνω στο θέμα με παλιούς οργανοποιούς που την καίνε με πυρωμένα σίδερα άλλους που σιδερώρουν με το θερμόμετρο. Θα παρακαλούσα κάποιον γνώστη, ας ρίξει λίγο φώς στο θέμα.
 Ευχαριστώ εκ των προτέρων!   :-)

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Ψαρόκολα και πότε καίγεται...
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 16, 2013, 08:53:11 μμ »
Γενικά η ψαρόκολλα δουλεύεται σε θερμοκρασίες μικρότερες από τους 70 C (νομίζω ότι γύρω στους 68 είναι το καλύτερο). Όταν η ψαρόκολλα θερμανθεί περισσότερο νομίζω ότι χάνει τις συγκολητικές της ιδιότητες.

Το ζέσταμα με το σίδερο γίνεται για να λιώσει η ψαρόκολλα που υπάρχει ανάμεσα στις ντούγες. Αν καεί και λίγο η κόλλα που υπερχυλίζει δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να μην καεί η κόλλα που πραγματικά προορίζεται να κολλήσει τις ντούγες (ανάμεσα στις ντούγες). 
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 18, 2013, 05:31:16 μμ »
από ότι έχω δει στην πράξη και σε βίντεο των Τούρκων κατασκευαστών, καίγοντας λίγο περισσότερο την κόλλα επισπεύδεται η συγκόλληση (κρυσταλλώνει άμεσα). Έτσι βάζουν ένα δυο τσιμπίματα πρόχειρα για να κολλήσουν μερικώς οι ντόγες, μετά σιδερώνουν με το φιλέτο ανάμεσα ώστε να διαχυθεί η κόλλα και στις 2 ντόγες. Άλλοι κατασκευαστές έχουν χαρτάκια ποτισμένα με ψαρόκολλα και κολλάνε πρόχειρα τις ντόγες σιδερώνοντας (φαντάσου κόλλα χαρτοταινίας που πιάνει σε 4 5 σημεία τις ντόγες). Κατόπιν ξύνουν τα χαρτάκια και γεμίζουν εκ νέου με ψαρόκολλα τα κενά σιδερώνοντας για να πάει η κόλλα στα κενά.

Σωστά η θερμοκρασία που η κόλλα αντέχει είναι μέχρι 68 βαθμοί Κελσίου σε μπαιν μαρί.

Βουλγαρίδης Γιώργος (Giovou)

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 18, 2013, 08:19:38 μμ »
Έκανα εχθές μια δοκιμή χωρίς να κάψω (σιδερώσω) την κόλλα και έμεινα έκπληκτος απο το αποτέλεσμα. Κόλλησα 2 κομμάτια απο ντούγιες με ένα φιλετάκι ανάμεσα τους. Ασκόντας πίεση έπητα για να δώ την αντοχή της κόλλας , έσπασε το ξύλο και όχι η κόλληση!!!
 Το κρυστάλωμα οπότε είναι μόνο για γρηγοράδα. Ρίχτηκα λοιπόν σήμερα και κόλλησα τις 3 πρώτες ντούγιες χωρίς να τίς σιδερώνω, απλά μετά την τοποθέτηση ζέστανα με πιστόλι ζεστού αέρα για να εισχωρήσει η κόλλα καλύτερα ανάμεσα στις ντούγιες-φιλέτα.
Άντε κι' ο Θεός βοηθός....

Tags: