Αποστολέας Θέμα: τρυπημα για κλειδια  (Αναγνώστηκε 10312 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Απ: τρυπημα για κλειδια
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 17, 2013, 10:29:54 πμ »
ευχαριστω ολους για ΤΙς απαντησεις.Τριανταφυλλε,δε το διευκρινησα κι εγω απ την αρχη,αλλα τα καραολα που προτιμω ειναι τα παλιου τυπου,οχι τα κιθαριστικα.νομιζω οτι και πιο ευκολα ειναι,και αισθητικα μου καθονται καλυτερα.Προς τα παρον η μεθοδος του Δημητρη Ανδρεου νομιζω οτι θα με βολεψει,μια που εχω προσβαση σε φιλο σιδερα,και θα την κανουμε ευκολα τη δουλεια.το τρυπανι δε φθειρεται λογω μεταλικου οδηγου?

Δημήτρη, για οποιοδήποτε καράολο το καταλληλότερο εργαλείο για τρύπημα κλειδιών είναι το μορσοτρύπανο της πλάνης. Μπορεί να κάνει λούκια και τρύπες σε απόλυτη ευθεία.

Εχω μπερδευτεί λίγο γιατί θέλω ουσιαστικά να κάνω τρύπες για μπαγλαμάδες κα ενα μπουζούκι...αλλα απο ότι βλέπ[ω ακόμα και αυτά που μου έδειξες τα κλειδιά δεν είναι στις ακριβώς ίδιες διαστάσεις του οδηγού.... Γιάννη εσυ ποιό αγόρασες και τί κλειδιά βάζεις αν επιτρέπεται?

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 17, 2013, 10:48:13 πμ »
Εγώ στις κιθάρες έφτιαξα οδηγό μόνος μου γιατί τα περισσότερα κλειδιά έχουν στανταρ απόσταση 35mm...
Στα μπουζούκια και στους μπαγλαμάδες είναι πιο φλου τα πράγματα.Καλύτερα να μας απαντήσει κάποιος πιο ειδικός στα συγκεκριμένα όργανα...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 17, 2013, 03:49:20 μμ »
εγώ πήρα ένα τρυπανάκι 6αρι το έκοψα πίσω στην βαση να μην είναι πολύ μακρύ και το έβαλα στο ρούτερ, έτσι κάνω κάθετη τρύπα κατευάζοντας σιγά σιγά, μόνο θέλει να στερεώσεις καλά το ρούτερ να μην κουνιέτε γιατί παίζει αντί για τρύπα να κάνεις πηγάδι.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 17, 2013, 07:12:45 μμ »
Δημήτρη (ρεμα) ο πιο εύκολος και ακριβής τρόπος για τις τρύπες των κλειδιών είναι με μορσοτρύπανο πλάνης. Νομίζω ότι έχεις τέτοιο στο εργαστήριό σας γι' αυτό και στο προτείνω. Ο δάσκαλός μου όταν έμαθε ότι έχω μορσοτρύπανο στην πλάνη, μου τα δίνει και τα τρυπάω εγώ .

Μέτρησε ακριβώς τα κέντρα των κλειδιών, χρησιμοποίησε ξυλοτρύπανα ακίδας επιθυμητής διαμέτρου και να δεις που οι τρύπες θα σου έρθουν τελείως ευθεία, κάθετες στην επίπεδη επιφάνεια του καράολου (αν είναι κάθετες και οι στενές πλευρές του), ακριβώς εκεί που τις θέλεις και το κυριότερο χωρίς καθόλου τζόγο.

κουρε και γω ψάχνομαι  για μορσοτρύπανο .... αλλά έχω βρέι μόνο εδώ:
http://www.papadimitropoulos.gr/categories.asp?catid=691

το πρόβλημα είναι ότι δεν αποφασίζω ποιό να πάρω....
2-3 "μπουζουκοειδή" κλειδιά που έχω είναι όλα 6 χιλ......εδώ όλοι μιλάμε για 6.5 χιλ......?????

τα "κλασσικά" που έχω , το ένα (shaller) είναι κωνικό ... αρχίζει 10 χιλ και καταλήγει 9,7 χιλ....
ο στεουμακ έχει τρυπανάκι "κωνικό" γι αυτά....
ένα δευτερο "κλασσικό" που έχω είνα 9 χιλ χωρίς "κωνικότητα".....

τι μορσοτρύπανο παίρνεις.....λιγο απ΄όλα ;;;;

το τελεύταιο (και πρώτο) που τρύπησα πάντως μπήκε σαν τουβλάκι λέγκο...μπαίνει και κάνει "κλάκ", σαν να θέλει να μπεί στη θέση του......εντάξει ούτε γω θα το πίστευα πριν το δω...κυριολεκτικά στα τελευταία χιλιοστά δεν χρειάζεται να το πιέσεις....πάει μόνο του στη θέση του σαν να την ήξερε απο πρίν.......(τώρα ανατρίχιασα λίγο.....πολύ gran giniol)....

οδηγός απο πλαστικό σκληρό κατασκευασμένος με διαβήτη ... δεν ήθελα να αποσυναρμοληγήσω τα κλειδιά ...
...τρύπημα στην κολώνα......κατευθείαν 6 χιλ ξυλοτρύπανο ... ανάποδες στροφές με το χέρι για να κεντράρει η μύτη μόνη της....
....και ξάνα στροφές δεξιόστροφα ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ  μέχρι να κάνει πατούρα στο ξύλο....το υπόλοιπο ανέλαβε το τρυπάνι...
....οσο γίνονται όλα αυτά το ένα χέρι κρατάει το καράολο στη βάση γερά...το άλλο χέρι αφού ανοίξει το διακοπτη του κωλονοτρύπανου.....βοηθάει το πρώτο χέρι  ;D ;D ;D ;D

όσους οδηγούς κι άν πάρεις πρέπει να έχεις και το "ρυθμό" ..... έχουν κάτι τα χέρια μερικών όταν δουλεύουν , που θυμίζουν μπαλλέτο...
....τρελλή ακρίβεια ... και χρόνια εξάσκησης

υγ.
ο ψευτοοδηγος δεν 'άρπαξε" καθόλου......θα έβγαζε άνετα 5-6 ζευγάρια κλειδιά με ακρίβεια...
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #19 στις: Ιουλίου 18, 2013, 12:49:52 πμ »
Γιώργη,
τα καλύτερα μορσοτρύπανα που έχω βρει για λούκια είναι αυτά εδώ. Αρκεί να έχεις τσοκ 13 χιλ. στο μορσοτρύπανό σου.

Εάν τα δουλεύεις "μαλακά" και προχωράς το βάθος του λουκιού από 2-3 χιλ.  κάνει τέλειο λούκι χωρίς πετάγματα και σκλήθρες που βγάζει το μορσοτρύπανο που έδειξες εσύ.

Αυτά τα μορσοτρύπανα που προτείνω επαναλαμβάνω ότι είναι μόνο για λούκια.

Για τρύπες κλειδιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλά ξυλοτρύπανα ακίδας όπως αυτά.. Αν και η μικρότερη διάμετρος αυτών είναι τα 8 χιλ. και οι πίροι των κλειδιών είναι συνήθως 6-6,5 χιλ. τα δείχνω για να γίνω ακριβής για το τι εννοώ.

Με την ευκαιρία, αυτή η εταιρεία κατοικοεδρεύει στο Περιστέρι και ότι έχω αγοράσει απ' αυτήν είναι πάρα πολύ καλό.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #20 στις: Ιουλίου 18, 2013, 02:29:28 πμ »
Εγω εχω αυτο: http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Tuner_installation/Tuner_Drill_Jigs.html#details και εχω ξεμπερδεψει....ειναι απλα τελειο.Μια φορα αγοραζεις το σωστο εργαλειο για την σωστη δουλεια και το εχεις ....!!!!

Ξέρεις αν κάνει και για μπαγλαμά? Οι αποστάσεις του? Ποιο απο τα δύο πήρςς με τις τέσσερεις ή τις τρείσ τρύπες ?

Για μπαγλαμα κανουν και για καποια μοντελα τριχορδου. Υπαρχουν καποια κλειδια τριχορδου ομως που εχουν τις αποστασεις οπως ειναι της κλασσικης κιθαρας,γι αυτα δεν κανουν.Ειναι πολυ ευκολο στην εφαρμογη και το αποτελεσμα αψογο !!!!!

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #21 στις: Ιουλίου 18, 2013, 06:07:40 πμ »
Εγω εχω αυτο: http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Tuner_installation/Tuner_Drill_Jigs.html#details και εχω ξεμπερδεψει....ειναι απλα τελειο.Μια φορα αγοραζεις το σωστο εργαλειο για την σωστη δουλεια και το εχεις ....!!!!

Ξέρεις αν κάνει και για μπαγλαμά? Οι αποστάσεις του? Ποιο απο τα δύο πήρςς με τις τέσσερεις ή τις τρείσ τρύπες ?

Για μπαγλαμα κανουν και για καποια μοντελα τριχορδου. Υπαρχουν καποια κλειδια τριχορδου ομως που εχουν τις αποστασεις οπως ειναι της κλασσικης κιθαρας,γι αυτα δεν κανουν.Ειναι πολυ ευκολο στην εφαρμογη και το αποτελεσμα αψογο !!!!!

Ευχαριστω για την πληροφορια αλλα λες για αυτα με τις τέσσερεις ή με τις τρείς τρύπες?

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #22 στις: Ιουλίου 18, 2013, 09:54:51 μμ »

Ευχαριστω για την πληροφορια αλλα λες για αυτα με τις τέσσερεις ή με τις τρείς τρύπες?
[/quote]

Αυτο που ποσταρα το λινκ με τις τεσσερις τρυπες....ποιο ειναι με τρεις τρυπες; Στην σελιδα που ποσταρα εχει δυο μοντελα,ενα με εξι τρυπες και το αλλο με τεσσερις,νομιζω οτι αφου μιλαμε για μπουζουκια εννοειται αυτο με τις τεσσερις.... ;)

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 20, 2013, 10:30:38 μμ »

Αυτο που ποσταρα το λινκ με τις τεσσερις τρυπες....ποιο ειναι με τρεις τρυπες; Στην σελιδα που ποσταρα εχει δυο μοντελα,ενα με εξι τρυπες και το αλλο με τεσσερις,νομιζω οτι αφου μιλαμε για μπουζουκια εννοειται αυτο με τις τεσσερις.... ;)
[/quote]

εμενα με ενδιαφερει για τριχορδα μπουζουκια και μπαγλαμαδες :P απλά η έκδοση με τις τέσσερεις έχει άλλες διαστάσεις γι αυτό σε ρωτάω....άρα αυτόι να πάρω ε?  ;D

Tags: