Αποστολέας Θέμα: Η πρωτη μου Gypsy Maccaferri style Guitar  (Αναγνώστηκε 57916 φορές)

mick77

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Απ: Η πρωτη μου Gypsy Maccaferri style Guitar
« Απάντηση #45 στις: Ιουνίου 30, 2013, 01:06:05 μμ »
ΚΑΠΑΚΙ ΤΕΛΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΊΨΙΜΟ

Τελος και με το καπακι , οποτε περασα στην διαμορφωση του. Ολα καλα τα βλεπω . Έτριψα με το ροκανι με ρασπα και τελος με 2 διαφορετικα γιαλοχαρτα. Τελικα το παχος το εκανα 1mm  στενο απο αυτο που λεει το σχεδιο ,στο υψος το αφησα οπως ειναι και τα εκανα ολα με λιγη στρογγυλεμένη μύτη. Στο κοπανημα  του μου ακουγετε καλα ,οσο ετριβα ενα ενα τα καμαρια τοσο ποιο δυνατα ακουγοτανε.
Αυτα λοιπον και για σημερα ...Κυριακη ομως παμε καμια βολτα !!!  8)

ΛΑΘΗ

Κανονικα θα επρεπε να μην ειχα δεσει την πλατη και να περιμενω να τελειωσει και το καπακι για να δω πως ακουγόντανε και τα 2. Γενικα πρεπει να εχουν μια 3η διαφορα και πανω (θεωριτικα και τι ακουει ο καθενας ή τι νομιζει οτι ακουει !!  ;) Απο οτι θυμάμαι δεν εχουν ιδιο ηχο . Αν εχουν σχεδον τον ιδιο ηχο δεν θα παιζει οπως πρεπει ...δεν θα συντονίζουν τα ξύλα σωστά. Ολα αυτα τα εχω διαβασει και εχω τα εχω συζήτηση με φιλοιυς. Δεν ξερω αν ισχυουν και δεν ξερω αν τα πιστευω κιολας ..

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #46 στις: Ιουνίου 30, 2013, 01:07:39 μμ »
λιγες ακομα φωτο...

ESPRESSO απο τα χεριακια μου Hand Made με κουρδισμενο καλαμακι και πλαναρισμενο παγο !!!   ;D ;D ;D

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #47 στις: Ιουνίου 30, 2013, 05:08:44 μμ »
εχω την εντυπωση οτι τα καμαρια ειναι πιο χοντρα......

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #48 στις: Ιουνίου 30, 2013, 05:45:27 μμ »

Τα δικα μου ή της maccafferi?

Το παχος που εκανα εινα αυτο που δινει στο κλασσικό σχεδιο ,το ζωγράφισα στο καπακι και τα εκανα οσο τα ειχα ζωγραφίσει

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #49 στις: Ιουνίου 30, 2013, 06:50:16 μμ »
Το καλαμακι το εχεις κουρδισει σε Ξυλ φαλτσορ ελλατωμενης; σοβαρα τωρα: απ'ο,τι εχω ακουσει εγω, το καπακι πρεπει να ειναι πιο ψηλα απο την πλατη, οχι απαραιτητα τριτης...και εχω δει σε κιθαρα κλασικη τελειωμενη, που ηταν το καπακι πιο χαμηλα απ,την πλατη, ακουγοταν οχι καλα...με προσθηκη μαζας σε καμαρια μετα ανεβηκε το καπακι πιο ψηλα απ,την πλατη κ ακουγοταν καλυτερα... δεν ειναι υποκειμενικο, ημουν μπροστα στις μετρησεις κ το ακουσα με τα ιδια μου τ'αυτια!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #50 στις: Ιουνίου 30, 2013, 07:38:19 μμ »
Το καλαμακι το εχεις κουρδισει σε Ξυλ φαλτσορ ελλατωμενης; σοβαρα τωρα: απ'ο,τι εχω ακουσει εγω, το καπακι πρεπει να ειναι πιο ψηλα απο την πλατη, οχι απαραιτητα τριτης...και εχω δει σε κιθαρα κλασικη τελειωμενη, που ηταν το καπακι πιο χαμηλα απ,την πλατη, ακουγοταν οχι καλα...με προσθηκη μαζας σε καμαρια μετα ανεβηκε το καπακι πιο ψηλα απ,την πλατη κ ακουγοταν καλυτερα... δεν ειναι υποκειμενικο, ημουν μπροστα στις μετρησεις κ το ακουσα με τα ιδια μου τ'αυτια!

Καλαμακι ρε# !!! Ισχυει αυτο που λες και ευτυχώς το καπακι ειναι πιο ψηλά απο την πλατη αρκετα θα ελεγα

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Ιουνίου 30, 2013, 10:35:37 μμ »

Τα δικα μου ή της maccafferi?

Το παχος που εκανα εινα αυτο που δινει στο κλασσικό σχεδιο ,το ζωγράφισα στο καπακι και τα εκανα οσο τα ειχα ζωγραφίσει

τα δικα σου...
και αν εκανες tap tuning λογικα δεν θα αλλαζε κατι με τετοιο παχος(οπτικα παντα)....

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #52 στις: Ιουνίου 30, 2013, 11:03:47 μμ »

τα δικα σου...
και αν εκανες tap tuning λογικα δεν θα αλλαζε κατι με τετοιο παχος(οπτικα παντα)....

Μετρησα παλι για να δω και ειμαι ενταξει ..μαλλον φταιει η φωτο .τ αεχω κανει πιο λεπτα 1 mm το καθενα απο το σχεδιο .Τα καμαρια 3 και 4 που ειναι κατω ασπο τον καβαλαρι τα εκανα οσο λεει το σχεδιο γιατι φοβαμαι μην βουλιαξει αν τα κανω πιο λεπτα.Τα εχω 7mm παχος οσο και το σχεδιο. Μπορει να σε ξεγελασαν οι φωτο. Ευχαριστω παντως .... ενας ελεγχος ειναι παντα καλο να γίνεται ..

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Ιουλίου 01, 2013, 11:26:06 πμ »
τιποτα να εισαι καλα...παντως γενικοτερα καλο ειναι να αφαιρει κανεις υλικο απο τα καμαρια ωστε να εχουν τριγωνικη διατομη και καταληξη σε μυτη,και οχι σε καμπυλη,που αν βλεπω καλα εχεις εσυ σε μερικα ..Αυτο δεν αλλαζει τον τονο που ειναι κουρδισμενο,ελαφρυνει το καπακι...τωρα εσυ εισαι ο μαστορας...καλη συνεχεια !!!

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #54 στις: Ιουλίου 01, 2013, 11:48:46 πμ »
τιποτα να εισαι καλα...παντως γενικοτερα καλο ειναι να αφαιρει κανεις υλικο απο τα καμαρια ωστε να εχουν τριγωνικη διατομη και καταληξη σε μυτη,και οχι σε καμπυλη,που αν βλεπω καλα εχεις εσυ σε μερικα ..Αυτο δεν αλλαζει τον τονο που ειναι κουρδισμενο,ελαφρυνει το καπακι...τωρα εσυ εισαι ο μαστορας...καλη συνεχεια !!!

...Μαστορας σε καμια περιπτωση θελω πολλα χλμ ακομα ;) .... εσυ εισαι μαστορας (ειδα τις κιθαρακλες στο facebook και εμεινα μλκ..)
Εχεις δικιο εκανα μικρες μύτες γενικα και απο εκει και κατω τα στρογγύλεψα... 

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Ιουλίου 01, 2013, 04:38:36 μμ »
Να σαι καλα...εχω διαβασει και γω τονους απο βιβλια tap tuning και βασικα ειναι μια διαδικασια πολυ "απαξιωμενη" εδω.Ο λογος ειναι οτι ειμαστε Ελληναρες και τα ξερουμε ολα..Σου λεει ο αλλος ενταξει εχω κανει οργανα που φυσανε τι να κλασει το tap tuning ...Αφου ολα εχουν την ιδιοσυχνοτητα τους...Και στις ηλεκτρικες ολα συντονιζονται...Δεν το συζητω αυτο...Απλα το θεμα ειναι το που θες να να συντονισεις.Και πιστευω ακραδαντα στην αρμονικες τους αναλογιες και οχι στις αυτες καθεαυτες συχνοτητες...Οποτε αν εσυ πας και προσομοιωσεις με μεθοδους το κολλημενο καπακι και συντονισεις τα καμαρια εκει που πιστευεις οτι υπαρχει ΑΡΜΟΝΙΑ τοτε το τελικο αποτελεσμα θα ειναι πιο ολοκληρωμενο..Στην πραξη ειναι τα δυσκολα..ομολογω οτι ειναι ζορι....εχω συζητησει με ανθρωπους που κανουν σε ουτια και υπαρχει μια ολοκληρη θεωρια..Οι τυποι ειναι περισσοτερο εμπειρικοι απο πειραματα..τελως παντων...Απλα στα καμαρια η συχνοτητα δεν αλλαζει οταν τρως ετσι οπως σου ειπα καθως και στις ακρες που εχεις κανει......Εγω παντως θα τα κατεγραφα ολα αυτα ουτως ωστε η επομενη να εχει βελτιωσεις/διαφοροποιησεις....trial and error ειναι τελικα η φαση

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #56 στις: Ιουλίου 01, 2013, 07:57:00 μμ »
Βρε Μιχάλη λύσε μου μια απορία βλέπω οτι τα νερά που έχουν τα καμάρια σου τα μικρότερα απ ότι βλέπω  ειναι παράλληλα στο καπάκι, έτσι τα έχει το σχέδιο ?

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #57 στις: Ιουλίου 01, 2013, 09:42:10 μμ »
Να σαι καλα...εχω διαβασει και γω τονους απο βιβλια tap tuning και βασικα ειναι μια διαδικασια πολυ "απαξιωμενη" εδω.Ο λογος ειναι οτι ειμαστε Ελληναρες και τα ξερουμε ολα..Σου λεει ο αλλος ενταξει εχω κανει οργανα που φυσανε τι να κλασει το tap tuning ...Αφου ολα εχουν την ιδιοσυχνοτητα τους...Και στις ηλεκτρικες ολα συντονιζονται...Δεν το συζητω αυτο...Απλα το θεμα ειναι το που θες να να συντονισεις.Και πιστευω ακραδαντα στην αρμονικες τους αναλογιες και οχι στις αυτες καθεαυτες συχνοτητες...Οποτε αν εσυ πας και προσομοιωσεις με μεθοδους το κολλημενο καπακι και συντονισεις τα καμαρια εκει που πιστευεις οτι υπαρχει ΑΡΜΟΝΙΑ τοτε το τελικο αποτελεσμα θα ειναι πιο ολοκληρωμενο..Στην πραξη ειναι τα δυσκολα..ομολογω οτι ειναι ζορι....εχω συζητησει με ανθρωπους που κανουν σε ουτια και υπαρχει μια ολοκληρη θεωρια..Οι τυποι ειναι περισσοτερο εμπειρικοι απο πειραματα..τελως παντων...Απλα στα καμαρια η συχνοτητα δεν αλλαζει οταν τρως ετσι οπως σου ειπα καθως και στις ακρες που εχεις κανει......Εγω παντως θα τα κατεγραφα ολα αυτα ουτως ωστε η επομενη να εχει βελτιωσεις/διαφοροποιησεις....trial and error ειναι τελικα η φαση

Ειπες την μαγικη λεξη "trial and error" . Ενας φιλος οργανοποιος την πρωτη του κιθαρα την ξέσκισε ,τις αλλαξε 4- με 5 καπακια κανοντας διαφορα ,ετσι γενικα ειδε και ακουσε πολλα πραγματα ... Να σου πω δεν ειναι ασχημη ιδεα ,μανικη βεβαια αλλα τουλαχιστον δεν μπαινεις στον κοπο να φτιαξεις ολοκληρη κιθαρα.Ακομα και 2-3 χιλιοστα να βαλεις αλλου το καμαρι παιζει μεγαλο ρολο. Η οργανοποιία ειναι πολυ μεγαλη τεχνη και πρα μα παρα πολυ μεγαλη προκληση.Πρεπει να εχεις κοτσια υπομονη κλπ κλπ . Μονο αν το κανεις μπορεις να καταλαβεις γιατι πραγμα μιλαμε. Αυτο διαπίστωσα κι εγω ,ωραια να τα βλεπεις να τα φτιαχνουν ωραια ειναι να κρινεις αλλα στην πραξη ειναι το ζουμί.

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #58 στις: Ιουλίου 01, 2013, 09:44:24 μμ »
Βρε Μιχάλη λύσε μου μια απορία βλέπω οτι τα νερά που έχουν τα καμάρια σου τα μικρότερα απ ότι βλέπω  ειναι παράλληλα στο καπάκι, έτσι τα έχει το σχέδιο ?

Αν εννοείς τις κοντρες ,ναι ετσι τα λεει ,και ετσι βασικα ειδα στο νετ οτι τα βαζανε..... Αυτη ειναι μια λεπτομέρεια που μπορω να σου πω οτι δεν την προσεξα μεχρι που μου το ειπες  ;D ;D .. 

Γενικα τα νερα απο τα καμαρια πρεπει να ειναι παραλληλα στα νερα που εχουν τα πλαϊνά αυτο εχω ακούσει .
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 01, 2013, 10:10:32 μμ από mick77 »

mick77

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #59 στις: Ιουλίου 01, 2013, 09:53:39 μμ »
ΞΥΛΆΚΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ

Και εδω απλα τα πραγματα ,κανενα προβλημα γενικα ολα καλα

ΔΕΣΙΜΟ ΚΑΠΑΚΙ

Αφου λοιπον κεντραρα το καπακι ,εκανε τις οπές στα ξυλακια και κουμποσε μια χαρα ανακάλυψα οτι στην μια πλευρα απο τα πλαινα το εχω φαει 1-2 mm παραπανω για μια διαδρομη 6cm ....Εκει λοιπον το καπακι το ζόρισα αρκετα για να κατσει σωστα. Κακο αυτο ,θα δειξει οταν με το καλο μπουν οι χορδες και περασουν κανα 2 εβδομαδες .. Αλλη λυση δεν ειχα θα πρεπε να κανω απο την αρχη πλαινα και πλατη. Βασικη χαζομαρα ρε γαμωτο,στεναχωρήθηκα αρκετα μπορω να πω . Κρακ δεν εχω ακουσει ,ή αν εκανα δεν θα το ακουσα γιατι θα ηταν μικρο ..Περιμενω τωρα να περασουν 24 ωρες να βγαλω σφικτιρες  και να δω αν εχει γινει κατι...  ::) ::)

Tags: gypsy guitar