Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδάκι, Η πρώτη μου κατασκευή  (Αναγνώστηκε 28078 φορές)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Μπαγλαμαδάκι, Η πρώτη μου κατασκευή
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 06, 2013, 01:14:15 πμ »
Να κανω κανα 2-3 ερωτησουλες, σαν ασχετος με το συγκεκριμενο ειδος: ποση κλιμακα εχει ο συνηθης μπαγλαμας; τι ταση χορδων εχει; (κλασικη κιθαρα στα 40 κιλα περιπου, στην 65αρα, αναλογα με την ''σκληροτητα'' (διατομη) τον χορδων),  ειναι αναγκη (απαραιτητο) να μπει κοντρα στο μπρατσο; (μηπως ειναι υπερβολη, αν εχει λιγη ταση χορδων). Στις κλασσικες παντως δεν ειναι...αναγκαιο.
Στέλιο κ εγώ λίγα πράματα ξέρω, αλλά κόντρες στο μπαγλαμά χρειάζονται, γιατί κουρδίζεται μια οκτάβα πιο ψηλά και έχει άλλες τάσεις, αυτά τα λίγα ξέρω. μια συνηθησμένη κλίμακα για μπαγλαμά είναι τα 36 εκατοστα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 06, 2013, 09:02:23 πμ »

Στέλιο κ εγώ λίγα πράματα ξέρω, αλλά κόντρες στο μπαγλαμά χρειάζονται, γιατί κουρδίζεται μια οκτάβα πιο ψηλά και έχει άλλες τάσεις, αυτά τα λίγα ξέρω. μια συνηθησμένη κλίμακα για μπαγλαμά είναι τα 36 εκατοστα.

Χρηστο μου οντως ειναι μια οκταβα πιο ψηλα, αλλα εχουν μικροτερη διατομη οι χορδες, πιο κοντες, αλλα ειναι κ αυτες 6, μυλος η υποθεση! ολα θα εξηγουνταν αλλα εχει μαλλον καταργησει η d'addario το σετ j91 για μπαγλαμα που γραφει απο πισω κ την ταση των χορδων (σε κιλα) ,παντως εψαξα λιγο κ βρηκα αυτο στο μπλοκ http://www.luthier.gr/index.php?topic=12.msg43#msg43 αλλα κ αυτο το ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ, που πρεπει να ειναι καταπληκτικο, δεν προλαβα να το διαβασω...http://www.ionio.gr/~floros/thesis/MSc%20Thesis%20Chartofylakas.pdf
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 06, 2013, 10:30:00 πμ »
Παρολο που η τάση των χορδών στο μπαγλαμά είναι μεγαλύτερη από ένα τριχορδο μπουζούκι,μπορεί να κατασκευαστεί και χωρίς κοντρα. Ο λόγος  ότι το πάχος του μπρατσου παραμένει το ιδιο με το μπουζούκι σε συνδιασμό  με το μισό του μήκος.

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 06, 2013, 05:33:19 μμ »
Στέλιο εδώ πέρα μπορείς να υπολογίσει κανείς τάσεις χορδών, έχει και για μπουζούκι..
Μάλλον πρέπει να αλλάξεις τα νούμερα για να δεις πόσο είναι για μπαγλαμά..
http://www.mcdonaldstrings.com/stringxxiii.html
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 06, 2013, 08:23:59 μμ »
Στέλιο εδώ πέρα μπορείς να υπολογίσει κανείς τάσεις χορδών, έχει και για μπουζούκι..
Μάλλον πρέπει να αλλάξεις τα νούμερα για να δεις πόσο είναι για μπαγλαμά..
http://www.mcdonaldstrings.com/stringxxiii.html

Αλλαζοντας την σκαλα σε 36 cm κ βαζοντας ρε-ρε λα-λα ρε-ρε με συμφωνα με την d'addario .010-.010 (ρε-ρε) .013-.013 (λα-λα) .022-.010 (ρε-ρε) μας βγαζει στα 8 κιλα...Οποτε δικιο εχει ο Κος Χρηστος, δεν πρεπει να ανησυχεις κ πολυ για τις κοντρες...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

chris

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 06, 2013, 09:29:18 μμ »
σωστός

chris

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 06, 2013, 09:37:44 μμ »
κατά τήν γνώμη μου η κόντρα στόν μπαγλαμά είναι περιτή . μόνον γιά ομορφιά, πρίν από 4 χρόνια έκανα τέσσερες μπαγλαμάδες μέ μπράτσο από σφενδάμι  καί χωρίς κόντρες μέχρι καί σήμερα έμειναν όπως ήταν στήν αρχή. τώρα πού έκανα πειραματικά 2 κομάτια τά έκανα πάλι χωρίς κόντρες καί μάλιστα μέ ξύλο έλλατο. θά μάς δείξη στό μέλλον τί θά γίνη.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 08, 2013, 10:48:00 μμ »
κατά τήν γνώμη μου η κόντρα στόν μπαγλαμά είναι περιτή . μόνον γιά ομορφιά, πρίν από 4 χρόνια έκανα τέσσερες μπαγλαμάδες μέ μπράτσο από σφενδάμι  καί χωρίς κόντρες μέχρι καί σήμερα έμειναν όπως ήταν στήν αρχή. τώρα πού έκανα πειραματικά 2 κομάτια τά έκανα πάλι χωρίς κόντρες καί μάλιστα μέ ξύλο έλλατο. θά μάς δείξη στό μέλλον τί θά γίνη.

Μαστρο Χρήστο, έλατο στο μάνικο; Δεν είναι μεγάλο ρίσκο;

Υ.Γ. Θα μου πεις το φλαμούρι είναι πιο δυνατό; ;D ;D ;D

chris

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 08, 2013, 11:05:29 μμ »
τΡιαντάφυλλε  εν καιρό θά δείξη.Νά σέ πώ τί λέγαν τά παλιά χρόνια οι γέροι στό χωριό μου (καμπουτζίδα σήμερα πυλαία) ¨Αν εινιε τραντάφλου θά μυρίςςςς καί άν εινιε πόρδους θά βρουμίςςςς.... Τί είναι ο κάβουρας  τί τό ζουμί του. 28 πόντους μπράτσο μέ δύο πόντους πάχος καί 2,5 φάρδος τί νά πάθη?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 08, 2013, 11:07:54 μμ »
Χαχαχαχα!!!

Έτσι το λέμε και στο χωριό μου Μαστρο Χρήστο!!!

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 14, 2013, 12:13:15 μμ »
Τελικά πολύ δύσκολο το σκάψιμο...  :( Να πω όμως οτι δεν πήρα κανένα εξάρτημα για γρηγορότερη εκσκαφή. Ξεκίνησα με τρυπανισμούς μικρού βάθους, λείανση με Ντρεμελ και το τελευταίο διάστημα είχα την τύχη να μου δανείσει ένας γείτονας σκαρπέλα  ;D , οπότε την περισσότερη δουλειά την κάνω πλεον με σκαρπελο. Πραγματικά αξίζει να πάρει κανείς ένα καλό σκαρπέλο! Κάνει πολύ δουλειά και αισθάνεσαι και σαν Τζεπέτο! Κι αμα λες ψέματα όσο παίζεις το μπαγλαμά, θα μεγαλώνει κλίμακα.. οκ, οκ.. πολύ καμένο!!  :-[ Σόρυ παιδιά..  :-X  Στην φωτό από κάτω βλέπετε πρώτα απ΄όλα την απαραίτητη μάσκα και προστατευτικά γυαλια. Επιπλέον φοράω γάντια σε κάθε εργασία. Μετά μπορείτε να δείτε πώς πάει το σκάψιμο, πραγματικά πάει πολύ αργά.. Χθες για αλλαγή έκοψα και πλάνισα τα κομμάτια Ιρόκο που θα  μπούνε για κόντρα. Το πλάνισμα θα συνεχίσει κι άλλο...  :)
Όσον αφορά το θέμα της κόντρας, έχω την εντύπωση πως η χρήση της συνίσταται όταν θα βάλουμε ξύλο χαμηλής πυκνότητας στο μπράτσο, όπως το φλαμούρι σε αυτή την περίπτωση. Ο λόγος που δεν κάνω όλο το μπράτσο με το Ιρόκο είναι για να μην βγει πολύ βαρύ.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 14, 2013, 11:00:17 μμ »
Ωραία !!!! Καλά το πας.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 24, 2013, 12:46:45 πμ »
Φίλε Δισκοπότηρο,
έτσι όπως το βλέπω μου θυμίζει κούκλα γεμάτη καρφίτσες για βουντού (μονάχα που εδώ είναι τρύπες και φυσικά κάνω πλάκα!!!) ;D ;D ;D

Μια χαρά φίλε. Προχώρα το!!

diskopotiro

• Jr. Member
  • **
  • It's a Kind of Magic
« Απάντηση #43 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 10:00:46 πμ »
Γειά σας παιδιά!! Κόλλησα τα ξύλα για το μανίκι με κόλλα Titebond. Δυστυχώς όπως βλέπετε τα ξύλα δεν τα είχα κάνει απόλυτα επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρά κενά..  :( 
 [ Invalid Attachment ]
Ξύλο έχω μπόλικο, να φτιάξω καινούργιο μανίκι ή να συνεχίσω με αυτό? Τι λένε οι ειδικοί? Λειαίνοντας την πάνω επιφάνεια μπορεί να κλείσουν τα κενά.. στην έξω πλευρά τουλάχιστον..
ΥΟ!!

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2013, 10:47:14 πμ »
αν τα κεντρικά είναι σωστά βάλε σκόνη στα έξω αλλιώς ξεκολησε πλάνισε κόλλησε άλλα σφίξε μέχρι να <στραβώσουν >οι σφικτηρες