Αντε ετοιμη η κουκλα! Μπραβο!
(σηλερ εβαλες; αν ναι, τι; θα την μπαφαρεις μετα ή θα την αφησεις ετσι; ποσο καιρο θελει μετα για να ξεραθει εις βαθος το βερνικι αυτο, ωστε να μην κανει σημαδια, με τζιτανο ή εργοπλαιει κλπ; τα 3 χερια, ενα ανα ημερα ή αφηνες περισσοτερο καιρο ; σορρυ για την βροχη ερωτησεων, αλλα οταν βλεπεις κατι ΠΟΛΥ καλο, θελεις κ να τα μαθαινεις!)
Φίλε Στελιο στο συγκεκριμένο όργανο δεν έχω βάλει sealer γιατί η κερασιά είναι ''άγιο'' ξύλο και δεν αφήνει σχεδόν καθόλου πόρους. Εβαλα κατ ευθείαν το βερνίκι σε πολύ καλά τριμένη όμως επιφάνεια (τελευταίο γιαλόχαρτο 400άρι). Σε άλλο ξύλο θα έβαζα το 2 συστατικών sealer ER-Lac πολυουρεθάνης που χρησιμοποιώ συνήθως ή καποιο άλλο αντίστοιχο.
Δεν θα κάνω τιποτα άλλο στο βερνίκι , θα το αφήσω έτσι. Αν ο καιρός δεν ήταν τοσο υγρός όσο είναι τώρα, θα αρμάτωνα την κιθάρα σε ένα τριήμερο, τώρα λέω να περιμένω καμιά βδομάδα. Οταν κανει ζέστη αυτο το βερνίκι ξεραίνεται αμέσως, αλλα στην υγρασία αργεί .Εχει ενα κακό κι ένα καλό το βερνίκι μπάλας.Το κακό είναι οτι με τον καιρό θαμπώνει ελαφρά....(εμένα μ΄αρέσει αυτή η θαμπάδα) και το καλό ειναι οτι μπορείς ανα πάσα στιγμή να περάσεις ένα ακόμη χέρι πχ όταν θαμπώσει ή οταν συμβεί κάποιο μικροατύχημα ξαναφρεσκάροντας την γυαλάδα του. Προηγείται πάντα ενα ελαφρό τρίψιμο με το πολύ γνωστό σύρμα για τα πιάτα (ατσαλόμαλλο Νο 1000) .
Ο τρόπος που περιγράφω παραπάνω είναι όπως καταλαβαίνεις εμπειρικός και δεν σημαίνει επ ουδενί πως ειναι απαραίτητα σωστός, αλλα τον εφαρμόζω χρόνια και τις πιο πολλές φορές δίνει σχετικά καλό αποτέλεσμα.
Ακόμα δεν εχω καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αναλογία βερνικιού -οινοπνεύματος που θέλει κάθε χέρι ( Η συσκευασία,το δοχείο , γράφει 3 μέρη βερνικι προς 1 οινόπνευμα) αλλα όποτε το έκανα έτσι ακριβώς δεν πετύχαινα το επιθυμητό αποτέλεσμα.Τα τελευταια χέρια νομίζω θέλουν 1 προς 1 αναλογία, δηλ το βερνίκι
να ειναι πολύ αραιο και να ειναι ελάχιστο επάνω στη μπάλα,δηλ να μην ''χορταίνει'' η μπάλα με βερνίκι όπως πχ στο πρώτο χέρι.
Τα χέρια σε ζεστό καιρο μπορούν να ειναι 1 την ημέρα ,εδω όμως τα περνούσα ανα δυο ημέρες λογω υγρασίας.
Αυτα προς το παρόν .Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.