Αποστολέας Θέμα: "οδηγός" ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 6649 φορές)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
"οδηγός" ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ
« στις: Ιουνίου 09, 2013, 05:47:48 μμ »
Δεν είμαι λάτρης της ποντιακή........αλλά το εν λόγω blog σκίζει.....μοιάζει πολύ καλοφτιαγμένο και πλήρες ....
....... σχεδόν ο,τι μπορείς να ρωτήσεις το έχει..... ξεχνιέσαι να διαβάζεις.......και να ακούς.......

....άσε που πρώτη φορά κατάλαβα γιατί ακούγεται "περίεργα" η ποντιακή....
...ακού εκεί .....  έκτες και εβδόμες στο ίσο.....??? ??? ??? ???...

ενδεικτικά : 

http://pontiakilyra.blogspot.gr/2012/02/blog-post.html
http://pontiakilyra.blogspot.gr/2012/02/blog-post_17.html

Υ.Γ.      και για να μην ξεχνιόμαστε :

http://pontiakilyra.blogspot.gr/2012/02/blog-post_17.html
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: "οδηγός" ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 09, 2013, 06:56:49 μμ »

...ακού εκεί .....  έκτες και εβδόμες στο ίσο.....??? ??? ??? ???...

Sory μπουλακο αλλα δεν το επιασα...εννοεις διαστηματα;;; χωρις να το...κατεχω το ποντιακο, ακουγωντας 2 μολις (!) κομματια κ δινοντας εμφαση, ακουγεται ''περιεργο'' λογω του ισοκρατη αλλα με τεταρτες ως επι το πλειστον καθαρες, κ ελαχιστες 5ες...(π.χ απ'το λινκ που εβαλες, ακουσα ''Αδά σον κόσμον αγαπώ'')
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 09, 2013, 07:34:13 μμ »
φιλε μπουλι  για  σου  θα  μου  επιτρεψεις  να  εχω  αντιθετη  γνωμη  για  το  σχετικο  μπλοκ  πανω  στην  ποντιακη  λυρα  η  αναληση  που  εχει  αρκετα  λαθη  και  ενα  απο  τα  συμαντικοτερα   για  τον  γαιδαρο  (καβαλαρη)  εβενο????  απο  που  και  ως που  ακομα  και  η  αμυγδαλια  μεγαλο  ρισκο , πληροφοριακά  παλαιοτερα  γινοτανε  απο  το  ξυλο  του  σκαφους  και  συχνοτερα  απο  κοκκιμελο  η  κορομηλια  τα  τελευταια  χρονια  απο  σφενδαμι , δοξαρι  απο  ιτεα  ακομα  και  το  τραγουδι  λαθος  (  ο  κεμεντζεσ  κοκκιμελο  και  το  τοξαρι  ελεα  )  και  αυτο  για  τον  λογο  οτι  η  ελια  εχει  ελαστικοτητα  για  τοξοτο  δοξαρι   και  ισια  κλαδια  τωρα  για  το  πως  ακους  περιεργα  την  λυρα  δεν  το  ξερω  αυτο  που  θα  σου  πω  ειναι  οτι  τα  κουρδισματα  ειναι  4ες  και  καποιες  φορες  5ες , εξαλου  ο  κεμεντζες  εχει  4  διαφορετικα  κουρδισματα  και  το  σημαντικότερο  απο  ολα  στο  παιξιμο  υπαρχει  διπλοχορδία 

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 09, 2013, 08:56:04 μμ »
http://pontiakilyra.blogspot.gr/2012/02/blog-post_02.html

λάθος......αυτό έπρεπε να βάλω δεύτερο λινκ......εκεί λέει και για τις εβδόμες κλπ..

"Στα αρμονικά διαστήματα ο ισοκράτης είναι εναλλασσόμενος, ενώ στα μελωδικά είναι συνεχόμενος. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε, εκτός από τα προαναφερθέντα διαστήματα 4ης και 5ης καθαρά, και τα διαστήματα 6ης μικρής και μεγάλης 7ης ελαττωμένης και 8ης καθαρά. Τα διαστήματα, λόγω της ιδιομορφίας της ποντιακής μουσικής, έχουν πολλές φορές ηχομοριακή αλλοίωση."

..............τώρα τι είναι "ηχομοριακή αλλοίωση" δεν το ξέρω.... ::) ::) ::)

Γιωρίκα δεν το ψάχνω και πολύ βαθιά το θέμα......(αυτό είναι γενικότερο...γενικώς δεν το "ψάχνω πολύ").......
......μου άρεσε ο τύπος διότι γράφει καλά (λογοτεχνικώς) ......λέει πολλά .....και εκτός λύρας ...
... και διαβάζετε ευχάριστα.........σαν περιοδικό ένα πράμα.....έχει και ψιλομαθήματα για κανένα "πιτσιρικά"....
....καλή προσπάθεια κάνει....δεν είπε ότι θα διδάξει στο χαρβαρντ.....

οτί παίζεται με διπλοχορδία η λύρα το ήξερα.....ακούγεται απο μόνο του.....
αλλά δεν ηξερα το πώς......πίστευα ότι χρησιμοποιούν κανένα περίεργο διάστημα...."μισοημιτόνια"  και τέτοια.....

τωρα μαθαίνω για 4ες και 5ες......μάλλον το αυτί μου τζαζοφέρνει πολύ....
...ακούω 7ες και 13ες για "καλές"(consonant)....και τις 5ες για "στραβές".........

ο Πυθαγόρας θα με είχε διώξει με τις κλωτσιές απ΄τη σχολή του...... ;D ;D ;D

ρώτα με όμως .... εγώ θα ήθελα να πάω;;;....

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

toton

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 100+
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 11, 2013, 11:13:48 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα!
Ο pontiakilyra.blogspot.gr είμαι και θέλω να ευχαριστήσω για την έκρηξη των επισκέψεων στο μπλόγκ μου τον φίλο boulis13!
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια για τα θέματα του μπλόγκ. Βέβαια τα γραφόμενα από τα λινκ που αναφέρεις δεν είναι δικά μου, εγώ απλώς τα βρήκα, τα θεώρησα ενδιαφέροντα για το ύφος του μπλόγκ και τα ανέβασα.
Σε κάθε ανάρτηση κάτω στο τέλος αναφέρω και την πηγή του θέματος.
Giorika συμφωνώ για το θέμα του γάιδαρου και εμένα με παραξένεψε ο έβενος και έκανα ένα για δοκιμή άλλα δεν μου άρεσε. Τα ξύλα που χρησιμοποιώ για το γάιδαρο είναι οξυά, σφενδάμη και πλάτανος, ο οποίος είναι ξαδέλφια με το σφενδάμη όπως μου είπε ένας ξυλέμπορος.
Ο πρώτος σκοπός που έμαθα στην λύρα ήταν το "αδά σον κόσμο αγαπώ" από το βίντεο που υπάρχει στο μπλόγκ, πρέπει να το είχα δεί πάνω από 200 φορές για να το καταφέρω, γιατί δεν έγραφε τις νότες όπως τώρα. Πέρσι το καλοκαίρι είχα πάει στο Μόναχο και σε μία εκδήλωση πήγα να μιλήσω με τον λυράρη Δημήτρη Βογιατζή, αφού γνωριστήκαμε μου είπε "έχω και εγώ ανεβάσει ένα βίντεο στο youtube". Το βίντεο ήταν το "Αδα σον κόσμο αγαπώ" νούμερο ένα σε χτυπήματα στο μπλόγκ. Δυνατή σύμπτωση! Κάνει πολύ αναλυτικά βίντεο και έχει βοηθήσει πολλούς να κάνουν τα πρώτα βήματα στη λύρα.
Καλές κατασκευές σε όλους, τα ξαναλέμε!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 12, 2013, 06:48:51 πμ »
γιατί δεν έγραφε τις νότες όπως τώρα.
Καλως ηλθες...οταν το λες αυτο τι εννοεις, οτι δεν φαινονταν οι νοτες απο την βιντεοκαμερα, ή τωρα τις εχεις καπου στο σαιτ τις νοτες, ή ''φαινονται'' τωρα στην βιντεοκαμερα;;;
παντως συγχαρητηρια για το σαιτ εχεις κανει-ριξει πολυ πολυ δουλεια. για το παιξιμο σου δεν μπορω να σου πω, γιατι δεν ξερω...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 13, 2013, 06:04:39 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα!
Ο pontiakilyra.blogspot.gr είμαι και θέλω να ευχαριστήσω για την έκρηξη των επισκέψεων στο μπλόγκ μου τον φίλο boulis13!
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια για τα θέματα του μπλόγκ. Βέβαια τα γραφόμενα από τα λινκ που αναφέρεις δεν είναι δικά μου, εγώ απλώς τα βρήκα, τα θεώρησα ενδιαφέροντα για το ύφος του μπλόγκ και τα ανέβασα.
Σε κάθε ανάρτηση κάτω στο τέλος αναφέρω και την πηγή του θέματος.
Giorika συμφωνώ για το θέμα του γάιδαρου και εμένα με παραξένεψε ο έβενος και έκανα ένα για δοκιμή άλλα δεν μου άρεσε. Τα ξύλα που χρησιμοποιώ για το γάιδαρο είναι οξυά, σφενδάμη και πλάτανος, ο οποίος είναι ξαδέλφια με το σφενδάμη όπως μου είπε ένας ξυλέμπορος.
Ο πρώτος σκοπός που έμαθα στην λύρα ήταν το "αδά σον κόσμο αγαπώ" από το βίντεο που υπάρχει στο μπλόγκ, πρέπει να το είχα δεί πάνω από 200 φορές για να το καταφέρω, γιατί δεν έγραφε τις νότες όπως τώρα. Πέρσι το καλοκαίρι είχα πάει στο Μόναχο και σε μία εκδήλωση πήγα να μιλήσω με τον λυράρη Δημήτρη Βογιατζή, αφού γνωριστήκαμε μου είπε "έχω και εγώ ανεβάσει ένα βίντεο στο youtube". Το βίντεο ήταν το "Αδα σον κόσμο αγαπώ" νούμερο ένα σε χτυπήματα στο μπλόγκ. Δυνατή σύμπτωση! Κάνει πολύ αναλυτικά βίντεο και έχει βοηθήσει πολλούς να κάνουν τα πρώτα βήματα στη λύρα.
Καλές κατασκευές σε όλους, τα ξαναλέμε!

Φιλε  toton  γεια  σου  και  συγχαρητηρια  για  το μπλογκ.  Ειναι  ωραιο  να  μαθαίνει ο  κοσμος  για  αυτο  το  απλο  αλλα  τοσο  σπουδαίο οργανο.  Ναι  φιλε  μου  ο  εβενος  αποτυχια  στο  οργανο  καλα  τα  ξυλα  που  βαζεις  ομως δοκιμασε  κορομηλια  απο  διαφορετικα  σημεια  του  κορμου  και  θα  με  θυμηθεις  ,και  να  ξεριεις τα  ασπρα  ξυλα  για  ψηλες  συχνοτητες  και  τα  σκουρα  για  πιο  χαμηλες  αναλογα  το  οργανο αν  ειναι  ζιλ (πριμο) σκουρο  ξυλο  για  να  το  γλυκανης  αν  ειναι  καπαν(μπασσο) ασπρο  για  να  ανεβασης τα  πριμα  εκτος  αν  ειναι  να  στηθεί  το  οργανο  μετα  ιδια  στοιχεία   ζιλ  η  καπαν  ,η  ζιλοκαπανο  οποτε  δοκιμαζεις  και  απο  τα  δυο  μεχρι  να  εχεις  το  αποτελεσμα  που  θελεις

toton

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 100+
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 13, 2013, 10:19:01 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ steliosguitar και giorika,
μεγάλη μου χαρά να ακούω καλά λόγια για το μπλογκ και τα θέματα του, ειδικά μέσα σε φόρουμ οργανοκατασκευαστών.
Τώρα για αυτό που ρωτάς steliosguitar, εννοώ ότι τώρα το παληκάρι που κάνει τα βίντεο, στην περιγραφή βάζει και τις νότες του τραγουδιού. Όχι σε πεντάγραμμο απλά τις γράφει, οπότε δεν στραβώνεσαι να δεις τι πατάει.
΄Οσο για το παίξιμο μου, άστο, δεν παίζω στην ουσία. Έχω κάνει με ένα λυράρη έξι μαθήματα ειδικά έτσι για να μάθω να παίζω μερικούς σκοπούς για να μπορώ να δοκιμάζω τα όργανα. Πάω καλύτερα με τον καιρό, αλλά μέχρι εκεί.
Giorika πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις για το γάιδαρο, θα τα δοκιμάσω. Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε  μόνο οξυά και όταν έκανα  από πλάτανο, για δοκιμή, με κορόιδευε, αλλά μετά τον είδα με καμμιά 20 κομμάτια να κατεβαίνει από το εργαστήριο και μου λέει "καλός είναι και ο πλάτανος....".  Είχα κάνει και φλαμούρι άλλα δεν μου άρεσε ο ήχος.
Ευχαριστώ και πάλι!

Tags: