http://pontiakilyra.blogspot.gr/2012/02/blog-post_02.htmlλάθος......αυτό έπρεπε να βάλω δεύτερο λινκ......εκεί λέει και για τις εβδόμες κλπ..
"Στα αρμονικά διαστήματα ο ισοκράτης είναι εναλλασσόμενος, ενώ στα μελωδικά είναι συνεχόμενος. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε, εκτός από τα προαναφερθέντα διαστήματα 4ης και 5ης καθαρά, και τα διαστήματα 6ης μικρής και μεγάλης 7ης ελαττωμένης και 8ης καθαρά. Τα διαστήματα, λόγω της ιδιομορφίας της ποντιακής μουσικής, έχουν πολλές φορές ηχομοριακή αλλοίωση."
..............τώρα τι είναι "ηχομοριακή αλλοίωση" δεν το ξέρω....

Γιωρίκα δεν το ψάχνω και πολύ βαθιά το θέμα......(αυτό είναι γενικότερο...γενικώς δεν το "ψάχνω πολύ").......
......μου άρεσε ο τύπος διότι γράφει καλά (λογοτεχνικώς) ......λέει πολλά .....και εκτός λύρας ...
... και διαβάζετε ευχάριστα.........σαν περιοδικό ένα πράμα.....έχει και ψιλομαθήματα για κανένα "πιτσιρικά"....
....καλή προσπάθεια κάνει....δεν είπε ότι θα διδάξει στο χαρβαρντ.....
οτί παίζεται με διπλοχορδία η λύρα το ήξερα.....ακούγεται απο μόνο του.....
αλλά δεν ηξερα το πώς......πίστευα ότι χρησιμοποιούν κανένα περίεργο διάστημα...."μισοημιτόνια" και τέτοια.....
τωρα μαθαίνω για 4ες και 5ες......μάλλον το αυτί μου τζαζοφέρνει πολύ....
...ακούω 7ες και 13ες για "καλές"(consonant)....και τις 5ες για "στραβές".........
ο Πυθαγόρας θα με είχε διώξει με τις κλωτσιές απ΄τη σχολή του......

ρώτα με όμως .... εγώ θα ήθελα να πάω;;;....