Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια: Ιούνιος 2013  (Αναγνώστηκε 35436 φορές)

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια: Ιούνιος 2013
« Απάντηση #75 στις: Ιουνίου 18, 2013, 08:24:37 μμ »
Μπράβο Δημήτρη πολύ ωραία αν και δεν ακούγονται καλά εδώ οι συμπαθητικές θα ειναι μαγεία!!!

Dimitris Kriti

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρη μουρια εκατο και βαλε χρονων!!!
« Απάντηση #76 στις: Ιουνίου 18, 2013, 08:49:32 μμ »
Tαπεινη μου γνωμη ,αλλα εξαλου και θα το δεις παντου,ειναι οτι τα μαλακα ξυλα δεν μεταδιδουν τους παλμους...Και εφοασον ο καβαλαρης ειναι σαν το μικροφωνο της φωνης θα δωσει στο οργανι αλλο χαρακτηρα η οποιοαδηποτε εναλλαγη καβαλαρη...Εχω δει απο παλλισανδρο,Wenge,κελεμπεκι μεχρι οτι θες...με ενα κοινο παρανομαστη...την σκληροτητα...ΚΑποτε ειχε επισκευτει ενα ηλικιωμενο που τα χερια του ειχαν κανει λυρες να φυσανε....μου ειχε πει ενα μυστικο...."ξερεις παιδι μου?θα σου πω ενα μυστικο για τον καβαλαρη ,αλλα μην το πεις παραπερα....ΑΓΚΟΥΤΣΑΚΑ να βαλεις...".
εγω το παραθετω και αν θες το δοκιμαζεις....αγριοαχλαδια εννοει.....αλλα για μενα το φοινικι εκει ειναι μεγα λαθος!

Δεν διαφωνω, αλλα μιλαμε για ενα λα'ι'κο μη τυποποιημενο παραδοσιακο οργανο. Ψαχνωντας λοιπον το χρωμα στον ηχο, αυτος με το κατρανι μου αρεσε περισοτερο. Ο Σπανος εχει βαλει μεχρι και κυπαρισι για να ακουσει αυτο που ηθελε. Με καβαλαρη για παραδειγμα απο το ιδιο ξυλο με τη σκαφη (μαυρομουρνια) ειχε ποιο "σκληρο" χρωμα.Βεβαια αυτο πριν μπουν οι συμπαθητικες που αλλαξαν εντελως τον ηχο. Για τον αγκουτσακα το ξερω αλλα δεν εχω. Εφτιαχναν και σκαφη απ' αυτον, τις ποιο πολλες φορες δυο κοματια κολλημενα. Επισης καλο ξυλο για καβαλαρη στη λυρα ειναι η λεμονια αλλα παλι δεν καταφερα να βρω παλιο κοματι, μονο φρεσκια.

Μπράβο Δημήτρη πολύ ωραία αν και δεν ακούγονται καλά εδώ οι συμπαθητικές θα ειναι μαγεία!!!

Νασο πραγματικα εχω νευριασει που δεν μπορω να ηχογραφησω τον πραγματικο ηχο του οργανου!
Ενας γνωστος εχει ενα στουντιακι σπιτι του, αν καταφερω να την γραψω εκει θα ακουστει σιγουρα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #77 στις: Ιουνίου 19, 2013, 06:51:27 μμ »
Νομιζεις οτι ο ηχος βγαινει απο σπηλια!
Πολυ ομορφη, μπραβο..Δεν αντιλεγω με τις συμπαθητικες, ΑΛΛΑ οχι η υπερβολη: η προσπαθεια να ακουστουν μικρα οργανα σαν ενταση εκκλησιαστικου οργανου (!) με βρισκει αντιθετο...Δηλαδη η ανεξελεγκτη συνηχηση νοτων κατα την διαρκεια του παιξιματος ειναι ωραια;;; αν ειναι ετσι προτεινω: ο εχων συναυλια - ρεσιταλ - παιζει για την πλακα του, να παιζει με μια αρπα κοντα του που'χει  κ 50 χορδες, να χορτασει το αυτι του συνηχησεις...Φιλικα - στελιος
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Dimitris Kriti

• Sr. Member
« Απάντηση #78 στις: Ιουνίου 20, 2013, 08:36:00 μμ »
Νομιζεις οτι ο ηχος βγαινει απο σπηλια!
Πολυ ομορφη, μπραβο..Δεν αντιλεγω με τις συμπαθητικες, ΑΛΛΑ οχι η υπερβολη: η προσπαθεια να ακουστουν μικρα οργανα σαν ενταση εκκλησιαστικου οργανου (!) με βρισκει αντιθετο...Δηλαδη η ανεξελεγκτη συνηχηση νοτων κατα την διαρκεια του παιξιματος ειναι ωραια;;; αν ειναι ετσι προτεινω: ο εχων συναυλια - ρεσιταλ - παιζει για την πλακα του, να παιζει με μια αρπα κοντα του που'χει  κ 50 χορδες, να χορτασει το αυτι του συνηχησεις...Φιλικα - στελιος

Φιλε Στελιο μην μπερδευεσε. Κατ' αρχην δεν μιλαμε για ενταση ηχου αλλα για ηχοχρωμα. Το οργανο ειναι παρα πολυ ησυχο.  Οι συμπαθητικες δεν εκαναν καμια διαφορα στην ενταση. Αν εχεις στο μυαλο σου τον ηχο απο τις λυρες του Ross Daly, τα συγκεκριμενα οργανα εχουν 28 συμπαθητικες και εχει σε ολες  τις συμπαθητικες τζαβαρι. Η δικια μου εχει 12 (δεν καλυπτω καν ολη την εκταση του οργανου, επρεπε να εχω τουλαχιστον 15) και χωρις τζαβαρι. Το αποτελεσμα ειναι ενας παρα πολυ γλυκος ηχος, εξωτικος θα ελεγα, και ο ηχος παραγεται χωρις καμια πιεση στο δοξαρι. Αμα καταφερω να την ηχογραφησω θα καταλαβετε...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #79 στις: Ιουνίου 21, 2013, 03:03:12 μμ »
Μητσαρα δεν μπερδευομαι...Οι συμπαθητικες ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ στην ενταση του οργανου (ρωτα οποιον θελεις) , γιατι ειναι ΛΑΘΟΣ να ισχυριζεσαι οτι με τις συμπαθητικες ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ των χορδων...το οργανο θα ηταν ακομη πιο ''ησυχο'' χωρις αυτες...οσο για την ''χροια'', αυτη αλλαζει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ κ οι παραγοντες ειναι δεκαδες... η χροιά ενός ήχου είναι η ταυτότητά του ως προς το αρμονικό του περιεχόμενο. Ένας ήχος αποτελείται από τη θεμελιώδη συχνότητά του και τις παράγωγες συχνότητες οι οποίες συνήθως αλλά όχι απαραίτητα έχουν μικρότερη ένταση από τη θεμελιώδη. Οι παράγωγες αυτές συχνότητες ονομάζονται αρμονικές.Η ποσότητα των αρμονικών συχνοτήτων, καθορίζει το πόσο ''πλούσιος'' η ''φτωχός'' ακούγεται ένας ήχος.η ''γλυκα'' που αντιλαμβανεσαι , ειναι οι συνηχησεις, που δουλευουν σαν ''ισοκρατης'' την ωρα που εσυ συνεχιζεις κ αλλαζει η μελωδια... (τζαβαρι τι ειναι;)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #80 στις: Ιουνίου 21, 2013, 03:44:47 μμ »
https://www.youtube.com/watch?v=6en1RUfAr9s
Τα συμπερασματα ειναι στον καθενα..κατ εμε προσθετει μια "μεταλλικη" χροια ,ειδικα με το τζαβαρι παει προς σιταρ αλλωστε...
ειναι μια μιξη λυρα με ινδικη/αφγανικη φιλοσοφια οργανοποιιας...Απο εντση επειση κατειχα μια δεν ειχε ανεβασμενα ντεσιμπελ..ολα νορμαλ...
υγ:τζαβαρι ειναι τα λευκα αυτα κοκκαλα που ισα ισα εφαπτονται στον παλμο της χορδης και κανουν την χορδη να ακουγεται σαν σιταρ....μονο στις συμπαθητικες ομως!

Dimitris Kriti

• Sr. Member
« Απάντηση #81 στις: Ιουνίου 21, 2013, 09:29:15 μμ »
Μητσαρα δεν μπερδευομαι...Οι συμπαθητικες ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ στην ενταση του οργανου (ρωτα οποιον θελεις) , γιατι ειναι ΛΑΘΟΣ να ισχυριζεσαι οτι με τις συμπαθητικες ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ των χορδων...το οργανο θα ηταν ακομη πιο ''ησυχο'' χωρις αυτες...οσο για την ''χροια'', αυτη αλλαζει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ κ οι παραγοντες ειναι δεκαδες... η χροιά ενός ήχου είναι η ταυτότητά του ως προς το αρμονικό του περιεχόμενο. Ένας ήχος αποτελείται από τη θεμελιώδη συχνότητά του και τις παράγωγες συχνότητες οι οποίες συνήθως αλλά όχι απαραίτητα έχουν μικρότερη ένταση από τη θεμελιώδη. Οι παράγωγες αυτές συχνότητες ονομάζονται αρμονικές.Η ποσότητα των αρμονικών συχνοτήτων, καθορίζει το πόσο ''πλούσιος'' η ''φτωχός'' ακούγεται ένας ήχος.η ''γλυκα'' που αντιλαμβανεσαι , ειναι οι συνηχησεις, που δουλευουν σαν ''ισοκρατης'' την ωρα που εσυ συνεχιζεις κ αλλαζει η μελωδια... (τζαβαρι τι ειναι;)

Στελιο θα μπορουσαμε να μιλαμε ωρες ατελιωτες για το θεμα. Εμπειρια δεν εχω, ειναι το πρωτο οργανο που φτιαχνω με συμπαθητικες, και εχω πιασει μια φορα στα χερια μου μια λυρα του Πετρακη οπως αυτη του Ross αλλα χωρις τζαβαρι. Το τζαβαρι οπως ειπε ποιο πανω ο Δημητρης ειναι ενας κοκκαλινος καμπυλωτος καβαλαρης που δημιουργει το χαραχτηριστικο τριξιμο οταν συντονιζεται η χορδη. Τωρα για την ενταση, θα επιμεινω οτι στο δικο μου οργανο δεν ανεβηκε η ενταση με τις συμπαθητικες (οσο μπορουν να αντιληφθουν τα δικα μου αφτια). Την γρατζουναγα κοντα στην εβδομαδα χωρις συμπαθητικες. Μην ξεχνας οτι με την προσθηκη των συμπαθητικων το καπακι "φορτωθηκε" πολυ περισοτερο. Ωντως παραγουν αρμονικες, και γι' αυτο ακουγεται σαν εφε βαθους και εκο. Παντως στο συγκεκριμενο οργανο το αποτελεσμα δεν ειναι υπερβολικο και οσοι την ακουσαν ξετρελαθηκαν.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #82 στις: Ιουνίου 25, 2013, 03:24:48 μμ »
ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #83 στις: Ιουνίου 25, 2013, 10:53:16 μμ »
Παράθεση
ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δεν παίζεσαι ρε ;) Άντε σε βλέπω να αρχίζεις τις ηλεκτρικές και μας το πας λάου λάου ;)

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #84 στις: Ιουνίου 25, 2013, 11:31:11 μμ »
συνεχιζουμε σε ρυθμους εκθεσης! σημερα ειχαμε επισκεψη στο μαγαζι απο τα βορεια

25062013017

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #85 στις: Ιουνίου 26, 2013, 01:14:39 πμ »
ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΚΙ ΕΓΩ ......ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΚΑΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΩ.
ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ........ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΨΑΧΝΩ?

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #86 στις: Ιουνίου 26, 2013, 06:41:21 πμ »
Ρε συ απο βιολι σε λυρα??? Τι σμαδια ειν τουτα οπως λενε και στο χωριο μου!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #87 στις: Ιουνίου 26, 2013, 02:49:25 μμ »
ΜΑΣ ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΨΑΡΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥ.........ΜΜΜΜΜΜΜΜ    ΜΗ ΧΕΣΩ

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #88 στις: Ιουνίου 28, 2013, 06:17:14 μμ »
Καλησπέρα,

Μιας και οι εργασίες σταματήσανε για την καλοκαιρινή σεζόν είπα να αγοράσω ξυλεία που καιρό τώρα είχα στο μυαλό μου για κάποια σχέδια που ελπίζω από Σεπτέμβρη να ξεκινήσω. Παρόλο που έχω το υπόγειο μου φίσκα σε ξύλα ήθελα να πάρω βέγκε για κόντρες και ταστιέρες έτσι μιας και σήμερα βρισκόμουν στην περιοχή πέρασα από τον Παντελάκο. Εκτός από το βέγκε πήρα και μαόνι (σαπέλι) και ένα κομάτι ζεμπράνο (μισό μέτρο ύψος) που με ξετρέλανε και μάλλον έμεινε από κάποιο μάλλον συμφορουμίτη. Για να είμαι ειλικρινής για μπουμπίνγκα πήγαινα αλλά αυτά που είχε ήταν μεγάλα κομμάτια και παρόλο που προσφέρθηκε ο άνθρωπος να μου κόψει ντράπηκα να τον βάλω σε κόπο μιας και τους παίδευα ήδη καμιά ώρα βλέποντας ξύλα. 

Το καλύτερο το φυλάω για το τέλος:
Πήρα κελεμπέκι μουαρέ καπλαμά 3 χιλιοστά. Στην αρχή το προόριζα για μπουζούκι αλλά μου άρεσε τόσο που με βλέπω να το κάνω κιθάρα(ες).
Δεν ξέρω αν το έφερε τώρα ή το είχε και παλιότερα αλλά το ερωτεύτηκα. Παρόλο που δεν είμαι ειδικός στις κιθάρες, μου φαίνεται ιδανική λύση και σαφώς οικονομική για κατασκευή. Υπολογίζω ότι με αυτά που πήρα για πλάτες και πλαϊνά βγάζω άνετα τρεις κιθάρες κελεμπέκι μουαρέ με 27 ευρώ.
Είχε και καπλαμά παλίσανδρο πάλι στα 3 χιλιοστά λίγο πιο ακριβά, αλλά δεν μου άρεσε μιας και ήταν ανοιχτόχρωμος με πολυχρωμία από πολύ ανοιχτό σε μετρίως σκούρο. Ωραίο σαν σχέδιο με τα χρώματα αλλά είχε πολύ φείρα με ρόζους φαγωμένους και τελικά παρόλο που μπήκα στον πειρασμό δεν αγόρασα. επιφυλλάσομαι για κάποια μελλοντική αγορά.
Για του λόγω το αληθές ανεβάζω 2 φωτογραφίες από τα υλικά που πήρα.

Είχα σκοπό να πάρω και αμερικάνικη καρυδιά αλλά έκανα κράτει μιας και παίζει μια περίπτωση με έναν γνωστό (ξυλογλύπτης και επιπλοποιός) που έχει μισό κυβικό καρυδιά ΑΑΑ 15 ετίας (χοντρά κομμάτια) που τα πουλάει αφού λόγω κρίσης έκλεισε το μαγαζί του ο άνθρωπος. Θα δω τι παίζει από εκεί και όντως είν αι έτσι θα τα βγάλω σε αγγελία (μισό κυβικό είναι πού για μένα).

ΥΓ
Σχεδιάζαμε να πάμε παρέα με τον φίλο μου τον Παναγώτη αλλά μιας και ήμουν στην  περιοχή για δουλειά με βόλεψε και τελικά πήγα μόνος μου.
Κατασκευές τέλος για το καλοκαίρι, ραντεβού με νεότερα για κατασκευές από Σεπτέμβρη.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΜΑΓΚΕΣ
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #89 στις: Ιουνίου 29, 2013, 12:15:36 πμ »
....Ειπα κι έγω να κάνω ένα σκαφτό.....αλλά σκαρπέλα δεν έχω της προκοπής..
...κι αυτα τα 2-3 που εχω δεν εμαθα να τα δουλεύω.....
....έκανα το λοιπόν αυτό...το «τζουρομαντολίνο» (4 χορδές θα έχει) ...........απο LIMBA

7 εκ. πάχος.....58 κλίμακα...
τα λιμάκια στη φωτό είναι απο LIDL ..... "αδαμοντόλιμες" 5 ευρά....σήμερα τα πήρα......τρέξτε...

Τα πλαϊνα «βγήκαν» μεταξύ 12  και  14 χιλιοστά πάχος.....
Αρχικά ήθελα να τα βγάλω στα 10 χιλιοστά αλλά φοβήθηκα το ξύλο....σχισίματα κλπ..
Τελικά απεδείχθη πολύ καλό ξυλάκι στο «δουλεμα»...
...2-3 «κλωτσηματάκια» έφαγα απ το ρούτερ ....κι αυτά απο προφανή μακακία δικιά μου....

ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ «ΞΑΝΑΠΑΡΩ» ΕΝΑ ΧΕΡΙ , να έρθουν τα πλαϊνά  στα 8-10 χιλιοστά (?????)

Εδώ το μαγικό εργαλείο ..... κοπτικό ρούτερ στο κολωνοτρύπανο με 2.500 στροφές...

..όνειρεμένο.....αν μπορείς να «διαβάζεις» τα νερά ....
... αλλιώς θα το ψάχνεις το ξυλάκι στην αυλή του γείτονα.....λεμε τωρα....

Πήρα κι αυτό το ματζαφλάρι απο τα βάθη της κίνας...

....τα αγκιστράκια στην κάθετη διεύθυνση πιάνω τι είναι...
.....τα τέσσερα ψηλά δεξιά , που «κοιτάνε» οριζόντια τι διάολο είναι ???

...επιφυλάσσομαι στο επόμενο να κολλήσω δύο κομμάτια limba .... να βγεί βάθος 14 εκατοστά..
..... και να το σκάψω όλο με το ρούτερ.......cnc και παπαριές.... ;D ;D ;D ;D ....sorry Παύλε εσύ εξαιρείσαι...... :-* :-* :-*

"where no man has gone before" ...... απο το star trek είναι αυτό.... :-X
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Tags: