Ύστερα από την προτροπή του Κούρου να κάνω μια παρουσίαση, θα σας πω τα λίγα που ξέρω γύρω από τα μπαντουράκια.
Κατ' αρχάς, στην Κρήτη εκτός από τα γνωστότερα όργανα (λύρα/βιολί, λαούτο, μαντολίνο, κτλ) υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά. Αυτά είναι η ασκομ(π)αντούρα, το σφυροχάμπιολο ή χαμπιόλι ή θιαμπόλι και η μαντούρα με το μικρό της, το μ(π)αντουράκι. Όλα αυτά είναι πνευστά και παίζονταν συνήθως από τους βοσκούς.
Ασκομπαντούρα είναι η κρητική ονομασία της τσαμπούνας και ίσως έχει (εκτός από την ονομασία) και κάποιες μικροδιαφορές με τις τσαμπούνες που παίζονται στα υπόλοιπα νησία.
Σφυροχάμπιολο είναι το σουραύλι που παίζεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπάρχει σχετικό θέμα γι' αυτά στο φόρουμ:
http://www.luthier.gr/index.php?topic=260.0Όσον αφορά το μπαντουράκι, θα ξεκινήσω με την κατασκευή του. Ένα καλάμι από μέσα είναι κούφιο και έχει κόμπους σε κάποια σημεία. Κόβουμε ένα κομμάτι έτσι ώστε στο ένα άκρο να είναι κλειστό από τον κόμπο (πάνω άκρο) και στο άλλο ανοιχτό για να φέυγει ο αέρας (κάτω άκρο). Στο πάνω άκρο λειαίνουμε τον κόμπο με ένα μαχαιράκι μέχρι να γίνει τόσο λεπτό που όταν κοιτάξουμε μέσα στο καλαμάκι από το κάτω άκρο, να φαίνεται αρκετούτσικο φως. Στην συνέχεια "σκίζουμε" το καλάμι "παράλληλα", συνήθως από κάτω προς τα πάνω, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτή φλουδίτσα (γλωσσίδι) η οποία πάλλεται μέσα στην στοματική κοιλότητα και παράγεται ο ήχος. Όλη η ιστορία είναι αυτό, το γλωσσίδι. Μετά ανοίγουμε τις πέντε τρύπες είτε με ένα πυρωμένο καρφί, είτε με το κολλητήρι, ίσως και με τρυπάνι αλλά κατά την γνώμη μου το καλύτερο απ' όλα είναι το πυρωμένο καρφί γιατί το τρυπάνι μπορεί να σπάσει το καλάμι. Οι αποστάσεις ανάμεσα στις τρύπες είναι γύρω στα 2,5 εκ. ενώ η απόσταση της πρώτης τρύπας από το γλωσσίδι και της τελευταίας από το άνοιγμα του κάτω άκρου είναι λίγο μεγαλύτερη. Το μήκος του καλαμιού παίζει, πάντως όσο πιο μακρύ είναι το καλάμι τόσο πιο μπάσος ο ήχος, και όσο πιο κοντό τόσο πιο οξύς αντίστοιχα.
Σχεδόν όλα μου τα είχε πει ο Φραγκίσκος ο Μπαλτζάκης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ.
Ίσως το παρακάτω βίντεο σας βοηθήσει να πάρετε μια γενική ιδέα για την κατασκευή τους.
Βάζω και μια φωτογραφία με τα μπαντουράκια και τις μαντούρες μου σε διάφορα μεγέθη.
Και για τέλος διάφορα βιντεάκια με όλα τα πνευστά Κρητικά όργανα. Απολάυστε: