Αποστολέας Θέμα: Οινόπνευμα για γομαλάκα  (Αναγνώστηκε 27622 φορές)

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Απ: Οινόπνευμα για γομαλάκα
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 01, 2014, 09:12:17 μμ »

Παράθεση
Φίλε Τριαντάφυλλε,δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα με το φαρμακευτικό των 95 βαθμών. Θέλω να προσθέσω και κάποια επιπλέον στοιχεία περί οινοπνεύματος.Αυτό που λέμε κοινώς οινόπνευμα, είναι η αιθυλική αλκοόλη,αυτό που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι μέχρι 95 βαθμούς(οινοπνευματικός βαθμός),μιλάω για αυτό που λέμε καθαρό οινόπνευμα,είναι λοιπόν ένα μίγμα που αποτελείται από 90% αιθυλική αλκοόλη και 5% καθαρό νερό. Το μίγμα αυτό λέγεται αζεοτροπικό είναι σαν μία αδιάπαστη ένωση,δηλαδή το νερό δεν διαχωρίζεται από την αλκοόλη,ζέει στην ίδια θερμοκρασία. Για 100% καθαρό οινόπνευμα ,προφανώς για εργαστηριακούς σκοπούς γίνεται χρήση 100%αιθανόλης. Το φωτιστικό τώρα οινόπνευμα είναι αυτό που λέμε μετουσιωμένο,περιέχει μικρές δόσεις τερεβινθέλαιου,μεθανόλης και κυανούν του μεθυλενίου(είναι η χρωστική που δίνει αυτό το μπλε χρώμα). Πολλοί το χρησιμοποιούν και για βερνίκια. Έχω ακούσει πως τα βερνίκια οινοπνεύματος μπορούν να διαλυθούν και στο ξυλόπνευμα ,δηλαδή την μεθανόλη αλλά το ξυλόπνευμα είναι πολύ επικίνδυνο ,με αναθυμιάσεις και πολύ δηλητηριώδες, ακόμη η επίστρωση της λάκας γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Ένας παλιός λουστραδόρος μου είχε πει σε μια συζήτηση που είχαμε πως η γομμαλάκα πρέπει να διαλύεται σε οινόπνευμα 95 βαθμών,γιατί διαφορετικά γίνεται πολύ παχύρευστο. Επίσης όταν κλείνουμε το μπουκάλι μας ,με την γομμαλάκα και το οινόπνευμα ,για να διαλυθούν οι στέρεες ουσίες πρέπει να το ανακατεύουμε αρκετές φορές,τοποθετώντας το δοχείο μας σε ένα μπόλ με ζεστό νερό διευκολύνεται η παρασκευή του διαλύματος βερνικιού γομμαλάκας. Το οινόπνευμα για την παρασκευή βερνικιού γομμαλάκας λέγεται από τους λουστραδόρους και στιλβωτικό οινόπνευμα.

Φίλε μου είχα φτιάξει γομαλάκα με μπλέ οινόπνευμα και θυμάμαι λούστραρα καλοκαίρι και εκτός απο την μαστούρα είχα και άλλα συμπτώματα όπως αναγούλα στομαχόπονο και γενικά μια σκατοκατάσταση για αυτό λοιπόν μακριά
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 01, 2014, 09:33:11 μμ από yiannis »
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 01, 2014, 09:15:47 μμ »
ΟΙ τελευτέες δυο σειρές είναι γραμένες από εμένα έβαλα την παράθεση γιατι λέει για τα οινοπνεύματα,πως βάζουμαι σωστά παράθεση μήπως φταίει ο mojila

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 01, 2014, 09:54:48 μμ »
Ευχαριστώ αρχηγέ

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 02, 2014, 06:07:49 μμ »
Παιδια εγω εριξα σε μια μικρη ποσοτητα ασπρο οινοπνευμα 70 βαθμων. Πρωτη φορα πιανω στα χερια μου γομαλακα και ειπα να κανω τη βλακεία μου ;D
Μετα από 24 ωρες έχει διαλυθεί μονο το μισο. Γνωριζω πως εκανα μ….κια μα το ερώτημα μου είναι, αν κανεις σωστά την διαδικασία με καθαρο οινοπνευμα διαλύεται 100%; η μενει καποια ποσοτητα; Η δικιά μου δεν διαλύθηκε λογο των 70 βαθμών; Η η γομαλάκα είναι μαπα;

ξερω γινομαι κουραστηκος μα αυτη η γομαλακα με αγχωσε εποτι διαβαζω ειναι ολοκληρη επιστημη απο μονη της.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 02, 2014, 06:12:14 μμ »
Νομίζω φταίνε και τα δύο. Θέλει οινόπνευμα 95 βαθμών και φρέσκια γομαλάκα. Η γομαλάκα όταν είναι πολυκαιρισμένη δεν διαλύεται τελείως. Γιαυτό την διατηρούμε στο ψυγείο σε σφραγισμένο βάζο.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 26, 2014, 03:44:38 μμ »
αημερα εκανα πείραμα μια αλκοολούχο λοσιόν απο αυτές που έχουν αρωμα λεμόνι κτλπ.
έχει 93βαθμούς αλκοολ και η γομαλάκα σε μία ωρίτσα έλιωσε.
αυτή δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω για βερνίκομα δηλαδή ::)

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 26, 2014, 04:51:56 μμ »
Πάντως εγώ εχθές αγόρασα από φαρμακείο καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών 240 ml, με τιμή 2,5 €.
Όταν τη ρώτησα γιατί τόσο φθηνό, μου απάντησε ότι το συγκεκριμένο έχει χαρακτηριστεί φαρμακευτικό προιόν, και έχουν αφαιρεθεί οι φόροι.

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 26, 2014, 10:47:32 μμ »
σημερα πηρα απο φαρμακειο 8 ευρω 250 μλ 95 βαθμους,σε 10 λεπτα δεν ειχε μηνει κολυμπηθροξυλο.διαληθικε μια χαρα.την γομαλακα την πηρα απο βισης,

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1

Γκ. Κωστας

• Sr. Member
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 02, 2014, 03:33:30 πμ »
παντος η μαγκια με το μπλε οινοπνευμα και τον ηλιο δουλεύει μια χαρα 8)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 02, 2014, 11:15:53 πμ »
Γιάννη αυτό που δείχνεις στη πρώτη φωτό  λέει λοσιόν. Κάπου είχε αναφερθεί νομίζω ότι δεν κάνει για τη γομαλάκα γιατί έχει και άλλα συστατικά μέσα. το έχεις δοκιμάσει ? αν δουλεύει τότε η διαφορά στη τιμή είναι πολύ μεγάλη.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 02, 2014, 02:43:56 μμ »
Όχι παιδιά δεν το έχω δοκιμάσει,αλλά είναι αυτό που στο internet κυκλοφορεί ως denatured alcohol είναι φθηνό και το πουλάνε για διαλύτη γομαλάκας.
Η διαφορά του φαρμακευτικού και του μετουσιωμένου είναι ότι το δεύτερο δεν μπορείς να το καταναλώσεις γιατί θα πεθάνεις ενώ στο πρώτο δεν είχεις τέτοιο πρόβλημα και γι'αυτό είναι πιο ακριβό(το φορολογούν όπως τα ποτά νομίζω)
Μια καλή δοκιμή μεταξύ των δύο είναι  να τοποθετηθεί μια μικρή ποσότητα σε διαφορετικά δοχεία στο ίδιο περιβάλλον και να δεις διαφορά στον χρόνο εξάτμισης και αν στο μετουσιωμένο μένει κάποιο κατάλοιπο στον πάτο.
Πάντως είδικά για ζεστές περιόδους είναι καλύτερο ο διαλύτης να αργεί να στεγνώσει.

Παράθεση
Γιάννη αυτό που δείχνεις στη πρώτη φωτό  λέει λοσιόν. Κάπου είχε αναφερθεί νομίζω ότι δεν κάνει για τη γομαλάκα γιατί έχει και άλλα συστατικά μέσα

Τάσο το έχω διαβάσει και γω αλλά έχω την εντύπωση ότι αναφερόταν σε λοσιόν τον 70 και τον 93 βαθμών

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 02, 2014, 08:42:59 μμ »
Φτηνό οινόπνεμα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΓΩΤΗΣhttp://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/alcohol

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 02, 2014, 11:24:38 μμ »
μετά από χίλια πειράματα και δοκιμές οινοπνευμάτων και διαλυτών κατέληξα:

ΑΝ Η ΓΟΜΑΛΑΚΑ ΔΕ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ!

είχα αγοράσει γύρω στο κιλό. Δε διαλύθηκε ποτέ ολόκληρη. Ήταν πολυκαιρισμένη ή κακής ποιότητας

Αυτή που δοκίμασα είχε χαρακτηριστικά κίτρινο προς πορτοκαλί χρώμα. Σε 15 λεπτά είχε διαλυθεί τελείως! με απλή λοσιόν 93 βαθμών

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 03, 2014, 12:49:11 μμ »
απο που την πηρες φιλε μου??μενεις αθηνα ? :)

Tags: