Αποστολέας Θέμα: Tru Oil  (Αναγνώστηκε 23955 φορές)

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
Απ: Tru Oil
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 20, 2013, 12:22:45 πμ »
....πασχάλη δες αυτό .... δεν ξέρω απο καχον, αλλά μοιάζει καλό.....

http://theamateurluthier.com/retirement/htmlpages/cajon1.html

Ευχαριστώ για τον υπερσύνδεσμο. Το είχα ξαναδεί και είναι περίπου ότι έχω φτιάξει μόνο που είναι "προκατ". Για να πω την αλήθεια, μου αρέσει εξίσου το ταξίδι (η κατασκευή) με τον προορισμό (το τελειωμένο έργο - το όργανο) οπότε ξεκίνησα από φύλλο κόντρα πλακέ και το πήγα βήμα-βήμα. Σε γενικές γραμμές έχω στηριχθεί σε αυτού του τύπου τις οδηγίες:

https://www.youtube.com/watch?v=EVZN_mdz7Ks

Μόνο που δε μου άρεσε ο τρόπος που στηρίζει το "snare" (δεν ξέρω πως μεταφράζεται στα ελληνικά) και έκανα πατέντα. Λέω να ανεβάσω καμιά φωτογραφία όταν είμαι στα τελειώματα.

Πασχάλης
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 07, 2013, 10:59:30 μμ »
Μόλις πέρασα και το τελευταίο χέρι TruOil (8 το σύνολο) στο cajon και το άφησα να στεγνώσει. Η λάμψη και η γιαλάδα είναι τρομερή. Θα ανεβάσω φωτό αύριο.
Πάντως η εφαρμογή του Tru Oil ήταν πολύ πιο εύκολη απ ότι πίστευα. Ακολούθησα τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτό το θέμα μόνο που ανάμεσα στα τελευταία χέρια, περνούσα την επιφάνεια απαλά με σύρμα για τα πιάτα (το συνάντησα στο διαδίκτυο επανειλημμένα σε οδηγίες εφαρμογής Tru Oil).

Πασχάλης
Ο βλάκας, ποτέ...

Πασχάλης

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 09, 2013, 10:43:57 πμ »
...και οι φωτό σε άλλο σημείο του φόρουμ:

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1600.0

Πασχάλης
Ο βλάκας, ποτέ...

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 26, 2014, 01:41:56 μμ »
Παιδιά αποφάσισα να την κάνω με tru oil και γω την κιθάρα,ακολούθησα τις οδηγίες όπως αναγράφονται.Πέρασα ένα χέρι,περίμενα 24 ώρες να στεγνώσει και μετά είπα να κάνω το γέμισμα των πόρων στο μαόνι.
Το ξύλο το είχα γυαλοχαρτάρει μέχρι 800 και είχε γυαλάδα πριν ακόμα αρχίσω να περνάω χέρια tru oil.Όταν ξεκίνησα για το γέμισμα δούλευα σε μικρή περιοχή κάθε φορά.
Δημιουργούσα την πάστα από το γυαλόχαρτο(800 άρι) και το λάδι και φαινόταν ότι γέμιζαν οι πόροι αλλά όταν πήγαινα να σκουπήσω το περισσευούμενο ήταν λες και έβγαζα και ότι είχε μπει μέσα στους πόρους.
Τέσπα αφου την έκανα όλη την άφησα και την επόμενη είπα να ξανακάνω το ίδιο.Την καθάρισα λοιπόν ελαφρά και ξεκίνησα πάλι,αλλά αυτή την φορά δεν σκούπιζα καθόλου,αλλά μόλις έβλεπα ότι μια περιοχή είναι εντάξει προχωρούσα λίγο παραπέρα.
Όσο ήταν υγρή ακόμα φαινόταν μια χαρά αλλά τώρα που την βλέπω,πρώτον οι περισσότεροι πόροι φαίνονται ανοιχτοί συν το ότι το λάδι φαίνεται ότι στεγνώνει ανομοιόμορφα πάνω στο ξύλο(λες και σε μερικά σημεία του είχα ρίξει παραπάνω).
Έκανα κάτι λάθος?Μήπως το είχα κάνει πολύ λέιο πριν ακόμα αρχίσω να βάζω λάδι ώστε να μην μπορεί αν μπει η πάστα μέσα και να γεμίσει?
Εκτός απ το filler του Tru oil αν γέμιζα με άλλης εταιρίας(με filler νερού πχ) και συνέχιζα μετά όπως λέει η διαδικασία θα είχα θέμα?
Φωτογραφίες θα βάλω μόλις στεγνώσει εντελώς.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 27, 2014, 08:38:37 πμ »
...εγώ έβαλα φίλλερ νερού μετά το 120 γυαλόχαρτο ..... μετά έφτασα μέχρι 400΄.....και μετά ένα τρου οιλ φίλλερ...
..έπειδή το είχα ήδη δηλαδή αλλιώς θα περναγα κατ΄ευθειαν το τρου οιλ....

φίλλερ μετά από 800άρι τρίψιμο δε "μου κάθεται"......αλλά πάλι δυό βαψίματα εκανα ως τώρα..... ::) ::) ::)

τρου όιλ και να μην το "σκούπίζεις" κατά την εφαρμογή πάλί  δε "μου κάθεται".....μάλλον έκανες "filling" με τρου οιλ....
...πράγμα τελείως 'ανάποδο"......η όλη φιλοσοφία του είναι "πολλά ψιλά χέρια" που "στρώνουν" από μόνα τους......στην ουσία είναι βερνίκι με πολύ διαλυτικό ( για να είναι λεπτορευστο) ... και πολύ "λάδι" (για να "στρώνει").....

αυτό το filling με wet sanding , με την "πάστα" που δημιουργεί το τρίψιμο δεν το έχω κάνει και "θεωρήτικα" είναι τελείως αντίστροφο από την "φιλοσοφία" του τρου οιλ......
 :-[ :-[ :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 27, 2014, 03:36:47 μμ »
Παράθεση
Πλήρωση των πόρων: Στην συνέχεια, ξεκινάμε την διαδικασία πλήρωσης των πόρων  ή οποία θα κάνει το ξύλο λείο σαν τζάμι. Περνάμε μια λεπτή στρώση Tru-oil ,με ένα καθαρό μαλακό πανί ,σε ολόκληρη την επιφάνεια ,ενώ  την αφήνουμε όσο χρειαστεί για να απορροφηθεί πλήρως, αφαιρούμε τυχόν πλεονάζων υλικό και αφήνουμε το ξύλο να τραβήξει για ένα 24-ωρο.

Δεν γυαλοχαρτίζουμε αυτήν την πρώτη στρώσηTru-oil. Την επόμενη ημέρα παίρνουμε ένα λεπτής κόκκωσης γυαλόχαρτο και το βρέχουμε καλά, θα κάνουμε wet-sanding και wood-filling ταυτόχρονα. Δουλεύουμε σε μικρή επιφάνεια κάθε φορά αλείφοντας Tru-oil και τρίβοντας με το υγρό γυαλόχαρτο. Η τριβή του γυαλόχαρτου με το λάδι ,σιγά-σιγά δημιουργεί μια πάστα πλήρωσης από την λεπτόκοκκη σκόνη του ξύλου ,ή οποία ταυτόχρονα με το τρίψιμο κλείνει τους πόρους.

Αυτό ακριβώς έκανα,απλά κάποιοι πόροι δεν έχουν κλείσει καλά ενω κάποιοι είναι μια χαρά,απ'ότι φαίνεται θα ήθελε να τρίψω παραπάνω ώρα.Όσο για τα ψιλά χέρια έχεις δίκαίο,και όντως ψιλά χέρια περάσα στην αρχή.Το σφεντάμι που έχω στο καπάκι είναι λείο σαν τζάμι και το έχω περάσει ένα χέρι μόνο.
Αλλά την επόμενη φορά filler νερού να γεμίσουν οι πόροι-γυαλοχαρτάρισμα τουλάχιστον μέχρι 800 και μετά περάσματα με tru-oil.

Ramon

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελια
  • Αριθμός κατασκευών: 11
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 27, 2014, 11:46:43 μμ »
Σημερα εριξα με πιστολι αερογραφο της bulle (24 ευρω, πολυ καλο) το δευτερο χερι Tru oil πανω σε ενα ταμπουρο απο πουρναρι που εφτιαξα...
Το αποτελεσμα εμενα μου φανηκε τελειο, καλυτερο απο το να το περασεις στο χερι... Δοκιμαστε το
Keep on drumming.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 30, 2014, 08:29:57 μμ »
Φίλε Ramon το αραίωσες καθόλου ή όχι?
Εγώ τώρα στην κιθάρα έχω περάσει 2 χέρια,το θέμα είναι ότι το καπάκι(σφένταμος) στεγνώνει σε κανά 3 ώρο και είναι γυαλί,ενώ απ την άλλη το μαόνι ακόμα και μετά από 24 ώρες το νιώθω να κολάει ελάχιστα,αυτό γιατί λέτε να συμβαίνει?Επειδή δεν έχουν κλείσει όλοι οι πόροι?Να το αφήνω περισσότερο μέχρι να στεγνώνει εντελώς?Η ποσότητα που βάζω είναι μικρή 8-10 σταγόνες περίπου για μια επιφάνεια όπως το καπάκι.

Ramon

• Full Member
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 11:35:35 πμ »
Οχι δεν το αραιωσα...
Καποια ξυλα τραβανε πιο γρηγορα, καποια αλλα ποιο αργα, νομιζω οτι εχει να κανει με το ποσο πορωδες ειναι καποιο ξυλο....
Μια φορα  που δοκιμασα tru oil  σε ελια.... δε στεγνωσε ποτε......
Keep on drumming.

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 01:13:05 μμ »
Ρε σεις... πήρα tru oil κάτω από την Αθηνάς από ένα μαγαζί με αξεσουάρ όπλων,  και ΒΡΩΜΑΕΙ

Και δεν είναι ότι στεγνώνει και τέλος μετά όλα καλά. ΒΡΩΜΑΕΙ ακόμα και 1 μήνα αργότερα σε ένα τέστ ξύλο που το πέρασα... Έχετε καμιά ιδέα? Λήγει αυτό το πράμα λόγω λαδιού? Ή παίζει να κυκλοφορεί  μαϊμού? Η μυρωδιά δε μου θυμίζει κάτι... Είναι απλά κάκιστη...

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 01:46:16 μμ »
Birchwood Casey ????
αν δεν είναι της μαμάς παίζεις ζάρια....

αλλά μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου....
http://www.mikeouds.com/messageboard/viewthread.php?tid=12156

πατα "diy tru oil" ... εχει πολύ διάβασμα.....και πολλές μακακίες.....

εγω έχω κανά μισόλιτρο ακόμα ...... μόλις τελειώσει  θα συνεχίσω με "LIBERON FINISHING OIL" .....

:-[ :-[ :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

Δημήτρης Κ

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 1 στο 35% :p
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 01:51:00 μμ »
Ναι το κανονικό το Birchwood Casey αγόρασα. Όχι κάτι άλλο...

Άλλο μπουκάλι που είχα πάρει από Θεσσαλονίκη μύριζε τελείως νορμάλ...

Ramon

• Full Member
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 02:49:39 μμ »
Εχεις δικιο Δημητρη βρωμαει.......
Keep on drumming.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 06:18:53 μμ »
Το αγαπημενο της οικογενείας...
τωρα κ μεσα στην φωλια...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 03, 2014, 08:38:19 μμ »
...δεν τα συμπαθείς τα λαδάκια Στέλιο ;;;; ;) ;)

....το σφράγισμα το έψαξες καλά ;;; ???
.......έλληνας στο πούλησε ;;;.... >:(
...μόλις τα άνοιξες ζήτησε μπανάνα ;;;; ;D

ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ......μέρες που είναι προσέχτε το θέμα νοθείας.....δεν είναι φθηνό πράμα.....αρά νοθεύεται.... :-[ :-[ :-[

Tags: