Αποστολέας Θέμα: Σημαδια στο λουστρο κάτω απο τον καβαλάρη  (Αναγνώστηκε 3363 φορές)

pikolo

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Σημαδια στο λουστρο κάτω απο τον καβαλάρη
« στις: Απριλίου 01, 2013, 09:58:17 μμ »
Παιδιά καλησπέρα!Παρατήρησα οτι περνόντας οποιοδήποτε λούστρο στον μπαγλαμά κάτω απο τον καβαλάρη αφήνει σημάδι πάνω στο λούστρο μόλισ το κουρδίσω.Δοκίασα λούστρο δάμαρης,γομαλάκα,ακόμα και δύο συστατικώ πολυορεθάνης και το 500 μπάλας της βερνιλάκ.Σε όλα άφη σε απο λ΄'ιγο έως πολύ σημάδι στης δάμ,αρης πάρα πολύ στην γομαλάκα επίσεις στο πεντακοσάρι λίγο λιγότερο και στο πολυουρεθ'ανης πολύ λιγότερο....Πρέπει να γίνεται αυτό ή κάνω κάτι λάθος?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Σημαδια στο λουστρο κάτω απο τον καβαλάρη
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 01, 2013, 11:11:17 μμ »
πιστευω οτι βιαζεσαι να αρματωσεις το οργανο και τα βερνικια δεν εχουν προλαβει να στεγνωσουν
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 02, 2013, 01:48:39 πμ »
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση...υπάρχει κάποιος τρόπος να ξέρουμε πότε έχει στεγνώσει ένα βερνίκι?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 02, 2013, 02:46:30 μμ »
δυσκολα μου βαζεις......εγω τ αφηνω 3-4 μερες και μετα αρματωνω

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 14, 2013, 09:45:41 μμ »
δεν ξέρω αν έχεις κάνει κάτι παρόμοιο αλλά μπορεί να σε βοηθήσει.
οταν προσπάθησα να φτιάξω έναν καβαλάρη στο ένα μπαγλαμά που είχα επειδή έσπασε !%$
 δοκίμαζα για να δώ το ύψος έναν άλλο καβαλάρη απο άλλο μπαγλαμά. ο καβαλάρης ήταν πολύ μικρότεροσ εκεί που πάταγε στο καπάκι και σε μήκοσ και σε πλάτος. με το που κούρδιζα επειδή έτρωγε πολύ πίεση σε σχέση με το δικό του μου έκανε σημάδι.
με την ευκαιρία να ρωτήσω τι διαστάσεις φτιάχνουμε το καβαλάρη περίπου? γιατί έχω δεί πολύ λεπτούς σε κάποια μπουζούκια αλλά και άλλους σαν μολύβια. υπάρχει κάποιος μπούσουλας ?για παράδειγμα κάπου είχα δεί πως το μήκος του είναι περίπου στα 2/3 του μήους του καπακιού ?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 14, 2013, 09:51:51 μμ »
εγω τους φτιαχνω κατι παραπανω απο το μισο του συνολικου πλατους του καπακιου

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 14, 2013, 10:19:22 μμ »
Παιδιά, αν το καπάκι του οργάνου παίζει ρόλο έως και το 80% στον ήχο του, ο καβαλάρης παίζει σχεδόν όλο το υπόλοιπο.

Μαζεύω εδώ και κάμποσους μήνες στοιχεία για να ξεκινήσω μια συζήτηση για τους καβαλάρηδες των αχλαδόσχημων εγχόρδων αλλά όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει και συνέχεια το αναβάλλω. Το μήκος, το πάχος, το ύψος,  η μάζα, το ξύλο, η θέση, η γωνία πατήματος (κάθετα ή με ελαφρή κλίση), το "βύζαγμα" επάνω στο καπάκι (το πόσο λεπτά και άκαμπτα είναι τα άκρα του), το αν είναι συμπαγής με κάποιες τρύπες ή κούφιος από κάτω, το ύψος και το πάχος του κόκκαλου, το πάχος και το βάθος των εγκοπών για τις χορδές, όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

Άντε τώρα να βγάλει άκρη ένας άσχετος σαν εμένα και να δώσει κάποιες απαντήσεις.  ??? ???

Ως γενικός κανόνας αυτό που είπε ο Κώστας για κάτιτι μακρύτερος απ' το μισό του μέγιστου πλάτους του καπακιού είναι σωστό.

pikolo

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 10, 2013, 12:52:20 μμ »
Ρώτησα γνώστο μου οργανοποιό και μου είπε οτι είναι φυσιλογικό όιταν λουστράρεις με μαλακά λούστρα να αφήνει σημάδι κάτω απο τον καβαλάρη... :o

Tags: