Αποστολέας Θέμα: niangon  (Αναγνώστηκε 6195 φορές)

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
niangon
« στις: Μαρτίου 27, 2013, 06:36:13 μμ »
Για σας βρήκα σε καλή τιμή νιανγκόν(niangon) "μαόνι" και σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω σε μανίκι σε neck through ηλεκτρική.είναι κατάλληλο για αυτήν την χρήση ή δεν είναι αρκετά σκληρό; δεν υπάρχει πολλή πληροφορία στο νετ στα αγγλικά forum .Τα κομμάτια που βρήκα είναι μάλλον quartersawn (νερά κάθετα και πολλά) και υποθέτω ότι είναι από πολύ μεγάλο κορμό .Επίσης βρήκα πολύ ωραία bubinga  :-* αλλά μου είπαν ότι ήταν το ποιο ακριβό ξύλο που είχαν... πια είναι μια λογική τιμή το κυβικό(bubinga);   

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: niangon
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 27, 2013, 07:28:15 μμ »
δεν ξέρω να σου απαντήσω αλλά επιδί είμαι και εγώ στο ψάξιμο θα μπορούσες να μου πεις που βρήκες τα ξύλα και σε ποιές τιμές; ξυλεμπορικό είναι;

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 27, 2013, 07:41:29 μμ »
ναι ξυλεμπορικό στα Χανιά ένα από τα δύο που έχω βρει. η τιμή ήταν γύρο στα 1100 το κυβικό αν θυμάμαι καλά αλλά ουσιαστικά γλυτώνεις χρήματα διότι σε αφήνουν πάνω κάτω να κόψεις το μέγεθος που θες χωρίς να πληρώνεις παραπάνω .για ένα κομμάτι  100 Χ 5 Χ 20 15 ευρώ αλλά τι να το κάνω άμα δεν κάνει για την δουλειά...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 27, 2013, 08:15:43 μμ »
Το μανικι θα ειναι ενα ξυλο μονοκοματο ή laminates (φετες); Στη δευτερη περιπτωση μπορεις να συνδυασεις ξυλα με μικροτερη σκληροτητα απο τα "συνηθισμενα" και μια ή περισσοτερες "κοντρες" απο πιο σκληρο ξυλο. Το νιαγκον μονο ακουστα το εχω και δεν γνωριζω τι ιδιοτητες εχει

insect

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 27, 2013, 08:34:44 μμ »
αρχικά σκεφτόμουν maple καναδέζικο (σφένδαμο) ένα κομμάτι κομμένο στα 3 το μεσαίο τούμπα αλλά αυτό που βρήκα ήταν ακριβούτσικο όσο για το νιαγκόν είναι έντονο κόκκινο τα νερά του μου θύμισαν  περισσότερο maple παρά μαόνι.ένας φίλος μου ξυλουργός μου είπε ότι είναι πολύ σκληρό  αλλά δεν ξέρει αν κάνει για όργανα επίσης στην μια και μόνη αναφορά που βρήκα σε ξένο φόρουμ έλεγε ένας οργανοποιός ότι είναι πολύ μαλακό για χρήση σε μάνικο.

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 27, 2013, 08:42:41 μμ »
Η εμπορική ονομασία του ξύλου προέρχεται από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Η ποικιλία την Γκάνα λέγεται Νιαγκόν. Φύεται στις δασώδεις ακτές της Δυτικής Αφρικής από τη Σιέρα Λεόνε. Στη Λιβερία και την Ακτή του Ελεφαντοστού μέχρι τη Γκάνα. Εξάγεται σε ορθογωνική κοπή 25 με 50χλσ. πάχος, 150χλσ. και πάνω πλάτος και μήκος πάνω από 2μ. Μοιάζει με ανοιχτόχρωμο μαόνι αλλά είναι λίγο βαρύτερο με μέση πυκνότητα 0,64 (648 κιλά/μ³) και έχει ρητινώδεις χυμούς που το κάνουν λαδερά σαν το τικ.

Ξηραίνεται αρκετά γρήγορα και έχει μεσαία "κίνηση". Είναι δυνατό σαν το μαόνι, αλλά γενικά σκληρότερο και έχει μεγαλύτερη αντίσταση στο σκίσιμο κλπ. Είναι κατάλληλο για εξωτερική χρήση και πάρα πολύ δύσκολο να εμποτιστεί με συντηρητικά.

Επεξεργάζεται εύκολα με εργαλεία χεριού και μηχανικά. Έχει την τάση να ανοίγει στο κάρφωμα. Οι δυσκολίες στο βερνίκωμα (εξ' αιτίας του λαδιού) ξεπερνιούνται με τη χρήση ενός αλκαλικού διαλύματος. Με την προϋπόθεση στοκαρίσματος βερνικώνεται πολύ καλά.

Εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη για εξωτερική και εσωτερική χρήση στην ξυλουργική στο φυσικό του χρώμα. Επίσης χρησιμοποιείται στη ναυπηγική και για πατώματα. Η χρήση του οφείλεται και στη χαμηλή του τιμή σε σχέση με το μαόνι. (Στην Ελλάδα εισάγονται, επίσης τα είδη: αμπουρά - λίμπα, μπετέ, τιάμα, κάγα, εξπελέ, σίπο ή βενγκέ).

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 27, 2013, 08:50:11 μμ »
το εχω χρησιμοποιηση το νιαγκον αλλα οχι σε μανικι,ειναι σκληρο ξυλο αλλα οταν λουστραριστη ειναι κοσμημα και επισης ειναι αρκετα βαρυ,στη θεση σου θα το εβαζα

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 27, 2013, 09:06:14 μμ »
Δείτε κι αυτό.

[ Invalid Attachment ]

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 27, 2013, 09:11:56 μμ »
Το έχω χρησιμοποιήσει σε έπιπλα εξωτερικού χώρου ως υποκατάστατου του ιρόκο λόγω του σχεδόν κόκκινου χρώματός του.
Δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα σχεδόν 5 χρόνια τώρα.

Εγώ θα το έβαζα για μάνικο με κάποιες σκληρότερες κόντρες.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 27, 2013, 10:40:24 μμ »
Είδος μαονιού υποδεέστερο του Σίπο, άν είναι απο τα πρώτα σου όργανα χρησιμοποίησέ το δεν ξέρω όμως την συμπεριφορά του στο λουστράρισμα.
Θα σου συνιστούσα να ψάξεις για Σίπο,  θα φτιάξεις μπράτσα ηλεκτρικής 3ply και δεν θα χρειαστεί καμία κόντρα για ενίσχυση.

sotosmaniac13

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Δεσποτάκι (ash)
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 28, 2013, 01:13:50 πμ »
Νιαγκον χρησιμοποιησα εγω στην κιθαρα μου, αλλα μονο για το σωμα.. Δεν ειδα κανενα προβλημα, ηταν ευκολο στην κατεργασια και εβγαλε πολυ ομορφο φινιρισμα.. πιστευω οτι θα το χρησιμοποιουσα και σε μανικι.. ψαξε το αρθρο μου στις κατασκευες (tele) για να δεις πως ηταν..

Tags: